Nyári horgászat a Sárberki-tavon – 1. rész

Nyári horgászat a Sárberki-tavon – 1. rész

A Sárberki Horgásztó évek óta az egyik kedvenc helyem, mindig nagy izgalommal várom az itteni horgászatokat. Nyáron újra ellátogattunk erre a csodálatos vízterületre. Tavaly sajnos nem sikerült nagyobb halat fognom, az átlagos méretű, két kiló körüli pontyoké volt a főszerep. Bíztam benne, hogy ezen a nyáron ez másként alakul! Arra viszont nem számítottam, hogy az igazi kihívás az lesz, miként csaljam horogra a halakat…

Két nap a Sárberki-tavon. Mi is lehetne ennél jobb? Délelőtt érkeztünk a tóra Édesanyámmal és Balázs barátommal. Kipakolás után, ahogy minden horgászat előtt szoktam, körülnéztem a tavon. Halakra utaló jeleket csak elvétve láttam, és a szomszéd stégeken sem mozdultak a kapásjelzők. Biztos voltam benne, hogy nem lesz egyszerű feladat kapásra bírni a halakat, de azért akadt néhány etetőanyag és csali, amit a túrára szántam. Nemsokára meglátogatott minket Brúnó, a tó kutyusa, aki gyakran üdvözli az új lakókat.

A tavat és környékét folyamatosan fejlesztik. Újabb faházak épülnek, kényelmes ágyakkal, televízióval és légkondicionálóval
Halakra utaló jeleket csak ritkán lehetett látni
Nem törte meg a csendet a kapásjelzők csipogása…
… sem az orsók fékjének hangja

Egy előre kigondolt taktikával készültem, melynek lényege egy etetés kialakítása, valamint a kereső horgászat. Túletetni viszont nem szerettem volna a halakat, ezért nem vittem több kiló szemes anyagot. Főtt kukorica, csemegekukorica, egy kevés mogyoró és halibut pellet alkotta a mixet, amit kiegészítettem még pár marék Hidegen sajtolt tökmag pellettel. Locsoltam rá SpéciAdditive Kukoricatejet is, ezt minden békés hal szereti, főleg azok a pontyok, amik jól ismerik a kukorica alapú csalikat.

Ha pontyra horgászom, gyakran használom ezt a mixet
A tökmag pellet és a kukoricatej még tovább fokozza a fogósságát

Amíg a magmix felszívta a kellemes illatú kukoricatejet, három etetőanyagot készítettem. Az ilyen és ehhez hasonló tavakra mindig viszek legalább két különböző keveréket. Előfordulhat, hogy az egyik kevésbé működik, így ki tudom választani azt, ami jobban adja a halat. A kajákat a következő alapanyagokból állítottam össze:
1. keverék:

 • 350 g FermentX Tejsavas Ananász, átrostálva, szemes anyag nélkül
 • 200 g őrölt halibut pellet
 • 200 g darált tökmag pellet
 • kb. 30 ml Carp Syrup Édes Ananász
 • egy teáskanál só
 

2. keverék:

 • 350 g Brutal Liver
 • 200 g őrölt halibut pellet
 • 200 g darált tökmag pellet
 • kb. 20 ml Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
 • egy kevés SpéciAdditive Folyékony máj és Csípős paprika kivonat
 • egy teáskanál só
 

A 3. keverék a saját készítésű, „Method verseny” etetőanyagom volt. Néhány éve készítettem el az első etetőanyagomat, azóta ha szabadidőm engedi, folyamatosan kísérletezek és tesztelek. Ez a kaja erősen halas jellegű és a method feeder technikához készült. Kb. 1 kg-ot vittem belőle, ennek a felét kevertem be. Némi SpéciAdditive Japán Krill és egy kevés só került még hozzá. Mindhárom kaja elkészítéséhez a tó vizét használtam. Ha otthon állítom össze a keverékeket, szénsavmentes ásványvizet használok, a sót pedig meleg vízi horgászatokhoz bátran ajánlom, de túlzásokba nem szabad esni, egy kiló etetőhöz egy evőkanál bőven elég.

A halibut pellet őrlemény és a darált tökmag pellet kiváló adalék egy jó pontyos kajához
Az elkészült etetőanyagok: mindegyik finomszemcsés és intenzív „illatú”
Ezek a csalik már sokszor meghozták a sikert. Tökéletesek a pontyozáshoz!
Balázs, hozzám hasonlóan kísérletező kedvű horgász. Egy lucerna alapú, apró magvakkal dúsított etetőanyaggal készült
Az a szép a horgászatban, hogy sosem lehet tudni, mire számíthat az ember, ezért alaposan felkészültem

A magmixet átjárta a kukoricatej finom illata, és némi víz hozzáadása után az etetőanyagok tapadása is ideális lett. Végre elkezdődhetett a horgászat! A szemes anyagot egy mini Spomb segítségével juttattam be, nagyjából 30-40 méterre, eközben bedobtam a method szereléket, a kosárba Brutal Liver etetőanyag került, csalinak pedig egy narancssárga, chilis-tintahalas SpéciCornt választottam. Felszereléseim a következőkből álltak: az etetésen egy 3,60-as Spro Special Pellet Feeder bottal horgásztam, erre egy Pearl Carp 5000-es orsót szereltem fel, 20-as főzsinórral és 15-ös dobóelőkével. A kereső horgászathoz egy 3,90-es Delphin Magma Heavy Feedert használtam, amire egy igazi távdobó orsó került, nagy kedvencem, a Long Cast 4500-as. A főzsinór ebben az esetben is 20-as, és a dobóelőke is 15-ös volt. Mindkét botot nagyon szeretem, de sajnos már egyik sem kapható kereskedelmi forgalomban.

Az etetést könnyen meg tudtam horgászni a 3,60-as bottal, a kereső horgászathoz a hosszabb pálcát használtam
Ritkán változtatok azon, ami bevált! A 35 g-os Long Cast Method Feeder kosár ideális a nagyobb távolságok eléréséhez, a 15 g-os Pellet Feeder pedig megfelelő a rövidebb dobásokhoz
Balázs is kedveli a feederbotokat, de még jobban szereti azt, amikor a swinger emelkedik, a kapásjelző pedig megszólal. Ő erősebb felszerelésekkel készült a horgászatra

Befejeztem az etetést, majd felszereltem a Pellet Feeder kosarat. Több mint másfél óra eltelt már, de még egy apró rezdülés sem volt a spiccen. Az ananászos etetőanyagot dobtam be ananászos SpéciCorn csalival. Nem nagyon értettem, mi lehet a gond, mert ez a párosítás tavaly jól működött, több mint tíz kapásom volt rá! A method szerelék azonban most is meghozta a várva várt sikert, kissé maszatolós kapással megérkezett az első pontyom.

Ez a szép tükrös a chilis-tintahalas SpéciCorn csalit választotta
Fotózás után már úszott is tovább
Mintha megköszönte volna, hogy visszaengedetem
Nem sokkal később csipogott az egyik kapásjelző, és Balázs már fárasztotta is a halat. Egy szép bőrpontyot fogott

Mindketten boldogok voltunk, hogy végre sikerült pontyokat fogni, örömünk azonban nem tartott sokáig. Akasztottam egy újabb halat, ami nem sokkal később leakadt, majd több óra eltelt úgy, hogy egyszerűen nem tudtunk kapást kicsikarni, bármit tettünk fel csalinak. A jobb oldali szomszédunk sem volt jókedvű, pedig a legmodernebb bojlis cuccokkal horgászott, a méregdrága csalikról nem is beszélve! Sokak szerint a telepített tavakon könnyű halat fogni. Egy biztos. Sokkal könnyebb pálya egy ilyen tó, mint egy természetes víz, de ha kapástalan időszakot fog ki az ember, igen komoly feladat horogra csalni a halakat!

A naplementével sem javult a helyzet…
… sajnos nem került hal a matracra
Bíztam benne, hogy a Pearl Carp…
… és Long Cast orsómat megdolgoztatja majd néhány ponty

Sokat gondolkoztam azon, hogy érdemes volt-e etetni. Lehet, hogy jobban jártam volna, ha mindkét bottal kereső horgászatot végzek? Később végül elhessegettem ezeket a gondolatokat, hiszem egy jó etetés előbb-utóbb „beérik”, és annyira finnyásak voltak a halak, hogy a method szerelékkel is csak egy pontyot sikerült fognom.

A szomszédban többször útnak indították az etetőhajót, melynek segítségével hajszálpontosan tudtak etetni, és még a végszereléket is behúzta…
… mindezt pillanatok alatt
Türelmesen vártam, de a spiccek nem mozdultak…
… és az elektromos kapásjelzők sem szólaltak meg
A kishalak azért megjelentek a felszínen, kár, hogy spiccbotot nem vittem magammal

Szép keszegek élnek egyébként a tóban, akár egy jó dévéres pecára is alkalmas a víz. Nagyon szeretek keszegre horgászni, de a célhalaim pontyok voltak. Pár éve sikerült egy öt kiló körüli potykát fognom a négyhektáros tóból, és reméltem, hogy később találkozom majd egy nagyobbal. A kisebb példányok azonban annyira mohók, hogy nem egyszerű szelektálni közülük a testesebbeket.

Hal helyett cigarettacsikket szákoltam…
… sajnos sokan a vízbe dobják, pedig minden stégnél van szemetes
Fényképezésre bőven jutott idő
Végre sikerült egy jó képet készítenem Brúnóról is
Sötétedésig kint maradtunk, de a helyzet nem javult

Egy picit el voltam kenődve és úgy döntöttem, elkezdem a pakolást. A botokat hagytam a végére, hátha horogra akad még valami. A Sárberki-tó halai rendesen feladták a leckét! Az a néhány kapás sem volt túl látványos, amit nagy nehezen kicsikartam, legtöbbször csak apró rezdüléseket láttam a spiccen, aztán a bot vége mozdulatlan maradt. Sosem jövök ide horgászni ananászos csalik nélkül, de nem működött aznap ez az ízvilág. Csak a fűszeres-büdös változatokkal értem el némi eredményt. A Brutal Liver etetőanyag és a chilis-tintahalas SpéciCorn mentette meg a napot, ezekkel fogtam a pontyot.

Saját keverékem is adott végül halat, egy szép kárász volt a nap utolsó fogása. Mivel az etetőanyagom halas jellegű, a chilis-tintahalas SpéciCorn tökéletesen passzolt hozzá
Lehet, hogy a holdfázis befolyásolta a halak kapókedvét?

Télen biztosan tanulmányozni fogom, hogy milyen volt a holdállás az adott horgásznapokon. Sokan nem hisznek ebben, de talán van némi alapja. Az újhold és a telihold időszaka állítólag sokkal eredményesebb. Az éjszakát pihenéssel töltöttem és csak remélni tudtam, hogy a holnapi horgászat sikeresebb lesz. Vajon jobban alakult? A következő részből kiderül!

Fotók: Vidovics Balázs, Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.