Ponty-talanságból tok-ság

Ponty-talanságból tok-ság

Pár napja vége a sulinak, kezdődhet a nyári pihenés és persze a szebbnél szebb horgászatok! Szerettem volna egy olyan helyre menni, ahol biztosra vehetem, hogy emlékezetes napot tudhatok majd magam mögött, ezért a Verba tanyára esett a választásom. Két héttel ezelőtt is itt horgásztam, akkor töménytelen mennyiségű halat fogtam, ezt szerettem volna megismételni. Ha kíváncsiak vagytok, mit sikerült matracra fektetnem, az írásból kiderül!

Hajnalban indultunk el annak reményében, hogy elsők leszünk és sikerül a Nagy-tó 29-30-as helyét elfoglalni. 05:20-kor a kapuhoz érkezve már 3 horgásztárs volt előttünk. Kérdezték, hogy hova szeretnénk ülni, egyből mondtam, hogy a 30-as helyre, ekkor elhangzik, hogy ők pedig a 29-esre. Gondoltam magamban én buta, hát a félszigeten két szám is van, de akkor se nagyon férnénk el. Kapunyitáskor láttam, hogy a tó keleti oldalán senki nem ül. Egyből a 3-4-es hely felé vettem az irányt. Pár cuccot már le is pakoltam, amikor mögöttem egy hang megszólalt: „A 3-astól a 6-os helyig le van foglalva…” :-( „… de a 2-es helyre nyugodtan ülhetsz”. Maradt a 2-es hely… Szépen becuccoltunk, összeraktuk a botokat, irány a nád töve!

Aznapi csalogatóanyag:

Etetőnek a jól bevált Magyar betyár Pellet Packot kevertem némi etetőanyaggal megdúsítva szintén Magyar betyár ízben.

A horgászatra szánt kiindulási csalogatóanyag
Később szükség volt eme ízkavalkád bevetésére is

Aznapi felszerelésem:

  • Spro Pellet Feeder 390H feederbot + Spro Incognito LCS 855 orsó, Haldorádó Pellet Line 22-es főzsinór, 35 grammos gubancgátlós etetőkosár, gumiütköző, gyorskapocs, 12-es fonott előke, Fox ArmaPoint Teflon SSBP 6-os horog.
  • Shimano Hyperloop 3,95H feeder + Nevis Espirit 4000 orsó, Trabucco T-Force Super Cast 22-es főzsinór, 35 grammos gubancgátlós etetőkosár, gumiütköző, gyorskapocs, 12-es fonott előke, Owner 5115 füles, 6-os horog

A botok
Az orsók

Visszatérve a reggeli balul induló pecához, Édesapám az 1-es helyen horgászott, körülbelül 20 perces kapástalanság után a szerelékét kezdte kitekerni, mikor érezte, hogy valamibe beleakadt a horog. Hirtelen azt gondoltuk, hogy fadarab, de látva, hogy elindul és a féket is rendesen húzza, már kevésbé „fadarabra” gyanakodtunk! Bő 15-20 perces fárasztás után egy szürke valami jelent meg a víz felszínén, majd egy nagy, vaskos száj - mondtam is magamban, hogy biztosan amur, de a part közelébe érkezve és az apró pikkelyeket látván csak busa lett belőle! Szegénynek a hátuszonyába akadt a horog.

Mondtam is apának: „Te mindig megfogod a hülyeséget”

Felváltva próbáltam a különféle csalikat, a szebbnél szebb compók folyamatosan húzták is őket, míg a 2 szem Fekete Gyémánt Oldódó pelletet valami komolyabb hal fel nem vette. Nagyon örültem, hogy végre ponty, de mikor megpillantottam a „cápauszonyt”, hamar szembesültem vele, hogy ez nem 2, hanem 4 bajszos lesz… :-)

Tokkal küzdök
Életem második tokhala, 4,5 kg
A halat adó etetőanyag & csali

Pár compó kivételével semmi nem jött délig, ám ekkor egy határozott kapásra bevágva ismét éreztem, hogy nagyobb hal akadt a horgomra. Ám a hőn áhított ponty helyett ismét tok jött, ami hamar megadta magát. Ezúttal is egy kisebb példány jött, 4 kiló pár deka. Érdekes módon a Vad Ponty kukoricát kívánta meg.

Compófárasztás
Compó a horgon
Ilyen szép compók élnek itt
Azért boldog voltam ám, hogy sikerült még egy tokot fognom
A nád tövénél és a nyílt vízen egyaránt próbálkoztam

Nagyon bosszantott a dolog, hogy nem sikerül sehogy sem pontyot fognom, hiszen mellettem, a 4-es helyen egy idősebb úr több nagytestű pontyot is fogott. Már azon töprengtem, hogy tán az etetőanyag okozza a pontyok hiányát, ezért pár kosárnyi etetőanyagot bekevertem a Pelletes Fekete, Fűszeres Hal és a Vad Ponty etetőanyagokból. Most már nemcsak a csalikat, hanem az etetőanyagot is variáltam, de így sem tudtam pontyot fogni. Ekkor jött az ötlet, hogy talán a négy ízt össze kellene keverni.

Íme, egy tarkabarka, vegyes íz-világú csalogatógombóc

Végül ezt a kevert etetőt tettem a kosárba és 1 szem Kék villám Red tuning + (könnyítésnek) 1 szem Fokhagymás Hal Oldódó-lebegő pellettel csaliztam. Bedobás után nem sokkal ismét egy határozott, botgörbítős kapásra vágtam be. A hal a damilt egy jó darabig csak húzta-húzta le az orsóm dobjáról, majd visszafordult. Körülbelül negyedórás fárasztás után sikerült partközelbe húznom. Mikor megláttam a sárga farokuszonyt, nagyon megörültem „VÉGRE PONTY!” - és nem is kicsi. Mikor már jól kifáradt, sikerült megmeríteni. Gyors horogszabadítás, fertőtlenítés, pár kép, mérlegelés: 5,96 kg… és már mehetett is vissza ez a gyönyörű töves.

Éppen fárasztok, vagy a hal fáraszt engem?
Már régóta vágytam egy ilyen szép pikkelyes övesre
Catch and Release!

Mondanom sem kell, hogy az egyik botomon a nap végéig csak ezzel a csalival próbálkoztam.

Délután 4 óra körül hatalmas mennydörgéssel sötét fellegek gyülekeztek, valamint a szél is rendesen felerősödött. Többen is hamar összepakoltak és elhagyták a tavat, de ahol mi ültünk, ott pont volt egy kis „kulipintyó”, ahova baj esetén az értékeinket be tudtuk volna tenni. Szerencsénkre a megváltozó széliránynak köszönhetően végül elkerültek minket a sötét fellegek.

Gyülekeznek a fellegek

Közben a mellettünk lévő horgászok is összepakoltak, így apa átült az 1-es helyről a 3-as helyre. Meg is lett az eredménye! Egymás után 3 tokot is partra kényszerített.

Tok 1
Tok 2
Tok 3

A kapástalan időszakban egy kis tóparti növényben gyönyörködtem, ez feledtette velem az idő múlását.

A virágkáka szép növény

Gondoltam magamban: „De jó lenne egy füstölős kapás!”… ahogy lassan közeledett az este, éppen a botjaimmal ellentétes irányban lévő kis tavat figyeltem, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az orsóm nyeletőféke hangosan ciripel. Gyorsan berántottam, és megkezdődött a fárasztás. Sokáig ment a huzavona, de mikor megláttam, hogy ismét pontyot akasztottam, nagyon megörültem. Merítéskor döbbentem rá, hogy nem éppen nagy jószág, mégis olyan vehemenciával küzdött, mint az előző. Közben apa is fárasztott - igaz, ő egy kárászt - így mindkettőnknek megvolt a búcsúhala.

Kis termetét meghazudtolóan harcias volt
Egy szép kárász
A nap folyamán legjobban bevált csalik

Összegzés:

Attól eltekintve, hogy a pontyok ma nem nagyon tették tiszteletüket, jó napot töltöttünk el, mert sok szép compót és pár tokot partra tudtunk segíteni, na és persze a terítéket megkoronázta a két jutalomponty. A tó ma megmutatta másik arcát: nem úgy van, hogy az ember csak leül, és már jön is a hal, hanem bizony meg kell találni a megfelelő csalogatóanyagot, csalit, helyet a pontyfogás sikere érdekében.

A végén mit is mondhatnék? Köszönöm, Verba tanya! S nem utolsósorban megemlítem, hogy ez a hely nemcsak kikapcsolódásra, horgászatra való, hanem arra is, hogy a „kishorgász” találkozhasson a példaképével, Döme Gáborral. 2011. 06. 10-ei találkozásunk életre szóló élményt jelent számomra. Köszönöm a lehetőséget, további sikereket kívánok! Néhány kép az aznapi eseményekről:

Felejthetetlen nap Döme Gáborral
Felejthetetlen nap

Írta: Varga Zsolt (vargazsolt00)
Fotók: Varga Zsolt (apa & fia)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.