A Fekete-víz rejtett kincsei

A Fekete-víz rejtett kincsei

Megérkezett a várva várt tavasz! Április közepét járjuk, de az időjárás még mindig bolondos, záporos, zivataros. Sőt, egyes helyeken akár havas. Felvidéken barangolunk, és egy vadvízi kanális a következő kihívás. Amit a vízterületről érdemes tudni, hogy nagyon komótosan, lassan folyik, nádfal húzódik a partszélben, a víz alatt pedig megtalálható a frissen nyíló töklevél. A nádfal és a tökleveles részek tökéletes búvóhelyek a halak számára. Itt próbáltam ma szerencsét.

Nem újdonság ez a vízterület számomra, mivel a zord télen, amikor a tavak és a kavicsbányák fagyottak, alvó álmukat élik, pergetéssel szoktam az időmet itt eltölteni. Több nagytestű csuka is lakja ezt a kanálist, mert hát bizony a vörösszárnyú keszegből sincs hiány.
Az óra a delet üti a nándorfehérvári csata emlékére, és én úton vagyok hazafelé az aznapi kavicsbányai horgászatomról. A hídon áthaladva, majd a kanálisra bekanyarodva ez a nap még korántsem ért véget. Ha kíváncsiak vagytok, mi történhetett egy röpke 2 napos rapid horgászatom során, akkor mindenképp tartsatok velem!
Ez egy durván szeles nap volt, a hőmérséklet még a 15 Celsius-fokot is alig ütötte. A meghorgászott területem a nádfaltól 2 métere található, ahol a megbújó pontyokat szándékoztam becserkészni.

A part menti nád jó haltartó hely a félénk halaknak

Ahogy a helyszínre értem, szemügyre vettem az esetleges halfordulásokat, mozgásokat, de a víz felszíne mozdulatlan volt. Így hát megérzéseimre hallgatva olyan helyet választottam, ahol a nádfedél a víz színére olvad rá. Erről a helyről gondoltam kicsalogatni a félénk pikkelyeseket. A víz mélysége a nádtól kicsit beljebb jellemzően az 1-1,5 métert éri el. No de akkor induljon is a banzáj!
Egy spontán hely, etetés nélkül. Éppen ezért angolos, method kosaras feeder technikával készültem, hátha ez a kis kaja nem fogja elriasztani a kedvenceket.

Kanálisi csemege a tavaszi pontyoknak
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy esetleg mi maximalizálhatná itt egy rapid horgászat eredményességét. Úgy döntöttem, egy tavaszi kollekciót szánok nekik, ami 100%-ban natúr ízeket tartalmaz, emellett figyelemfelkeltő és a sekély vízbe érve folyamatosan felhőzik, bomladozik. Ez az egyveleg nem más volt, mint a híres Champion Corn etetőanyag.

Egy Dart kosárban felkínált ízbomba, amit talán a halak is értékelni fognak…

Az egyszerűségre hivatkoztam, ezért a csalitüskére is kukorica jellegű csali került fel, igaz, ez most gumiból készült, de az íze és az illata édes kukoricára emlékeztet.

DupleXCorn vagyis dupla kukoricaszem

A horogelőke Haldorádó Method Mono Hook Lineból állt, abból is a 20-as méretből. Nem hagytam a véletlenre semmit, hiszen ezt a damilt a hal a víz alatt aligha látja, így már egy fokkal könnyebb a dolgom. A damilra rácsatlakozott egy apró méretű, jól bevált Gamakatsu horog, majd ezt követően egy 10-es méretű csalitüskén a dupla, édes gumikukorica.
Nem egész 15 perc alatt máris bekövetkezett az első kapás, és bár a hal nem volt egy óriás, vadvízből dupla akkora volt a vele járó öröm.

Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli

Máris repült vissza a szerelék a vízbe, hátha társait még csak most hívta ebédelni. A botok kiéhezetten várják az újabb kapást. Apropó, botok, akkor essék szó a szeretett felszereléseimről is!

Nádfal közti tüzérség

Régóta keresem hű társaimat, de csak pár éve találtam meg az igazit. A Master Carp 390LC feederbot igazi nagyágyú. Hihetetlen távolságokat lehet megküldeni vele, de mint ahogy most is bizonyította, kisebb kiterjedésű vizekre is kiváló társ. Nagyon rugalmas és egyben roppant strapabíró, biztosan helyt áll akadós vadvízen is.

Egymásnak lettek teremtve

Ha egy ilyen erős pálcához keresünk egy megfelelő orsót, akkor nem kell messzire mennünk. A By Döme TF Long Cast 5500-as „csigák" tökéletes összhangban vannak a Master Carp 390LC feederbottal. Hogy ezt hiszitek, vagy sem, a Ti dolgotok, de a bizonyíték az, hogy már több mint 6 éves az egyik ilyen orsóm, és nem cserélném el másért! Az orsókat Sensitive Line főzsinórral láttam el, abból is 22-es méretet alkalmaztam. Ez a damil kevésbé nyúlik és nagyon jól süllyed, a víz alatt szinte láthatatlan.
Egy pillanatra nem figyel az ember, és majdnem a vízben leli a felszerelésit! Futásba kezdek, a nád ropog a lábam alatt, a vad kapás miatt a bot már félig a vízben landolt, de hamarabb kaptam el, minthogy a hal eliszkolt volna vele.

Fantasztikus érzés!

Hihetetlenül nagy erejük van ezeknek a vad pontyocskáknak, de ez nem is meglepő, mivel a többségüknek még „horogszűz" volt a szippantója. Azt ne feledjük el, hogy itt Kis-Dunából származó egyedeket is szemügyre vehetünk, mivel a kanális egy kis-dunai ágba torkollik bele. A mélyebb részekből kihúzódnak a napsütötte, sekélyebb területekre ívás előtt, így könnyebb a megfogásuk.

Remek küzdelem volt
Nádlakó

Kisebb testű példányokat sikerül eleinte fognom, de a „turbósítást" követően már darabosabb pontyokat is lencsevégre tudtam venni.

Édes, szaftos finomság a halaknak

A Tornado Activator Gel termékcsalád nem olyan rég látott napvilágot, nagyon sűrű, zselés textúrája kiválóan rátapad az etetőanyagunkra, így bedobást követően nem fog szétfolyni, esetleg lerepülni a kosarunkról. A vízbe érve elkezd bomlani, majd a mederfenéken szétterülve csalogatja oda a zsákmányt. Intenzív aromája még a horgászt is felébreszti, nagyon finom, markáns illata van. Én többek közt a mangósért vagyok oda. Az ezzel felturbózott kaja hamar gazdára talált, így egy újabb szép potyeszt tarthattam a kezemben.

Kanális betyárja

No, de ne feledkezzünk meg a természet szépségéről sem! Tavasz van, a kedvenc időszakom. A természet kipihenve vetkőzi le a fáradt leveleit és újabb, erősebb ágakat, virágszirmokat ereszt, így mi emberek is engedjük el a fájdalmakat, a terheket!

A természet illatozik

Ha nem horgászom, akkor a természetben barangolok. Nagy szenvedélyem a természetet megörökíteni, fotózni. A fák frissen nyíló virága, az eső utáni illatok, a föld szaga mind nagy élményt nyújt, számomra ezek az élet csodái. Hallani már a méhek zúgását, ahogy becserkészik a vadkörtefáról a virágport. A száraz nádhéj pattogása, ahogy az új hajtás tör ki belőle. Igen ám, de ha szerencsénk van, hallani lehetett az orsó zakatolását is, ahogy a damil pereg le a dobról… Egy finom kis mozdulattal berántottam, mire a hal nehéz, lassú mozdulatokkal jelzett vissza a horog végéről. Itt már tudtam, hogy ő érte jöttem. A Teremtő újból kegyes volt hozzám, a kanálisok ászát tarthattam a kezemben.

Gyönyörű vadvízi nyurga, az öröm tetőfokon

Picit variáltam a csalin, a tervem az volt, hátha ezzel sikerül nagyobb halat fogni… Sikerült is! A csalit leváltottam egy kisméretű LEGEND PELLET Mézes Pálinka Pop-Upra. Ez a finom illatú pelletszem nagyobb felhajtóerővel bír, mint a wafter. Lényegében ez a kisméretű Gamakatsu horgomat fel tudja maximálisan emelni a mederfenékről, így az előkét elláttam egy apró sörétólommal. Azért is választottam ezt a pelletszemet, mert a Mézes Pálinka egy jó öreg, klasszikus íz, ami híresen jól működik tavasszal. A mederfenék tökleveles, zavaros, hínáros, a csalim az aljzattól 3-4 centiméterre volt állítva, így a hal könnyebben megtalálja és fel tudja venni.

Vadvízi bevált módszer

A változtatás után pár szebb ponttyal is büszkélkedhettem.

Aranyló színeivel aranyozta be a napom

Álmomban nem gondoltam volna, hogy ha kijövök egy délutáni pecára, ilyen szép halakkal áld meg az ég. Hogy a bolondos időjárásnak köszönhető, vagy esetleg pont előttem jártak a halak, ez a kérdés megválaszolhatatlan… De az biztos, hogy mindig, minden körülmények közepette odafigyelek az apró részletekre is. Véleményem szerint lehet bármilyen csúcskategóriájú egy csalogatóanyag, ha azt nem tudjuk megfelelően felkínálni a halak számára. Az etetőanyag pihentetése, finomra rostálása, a horgok megélezése, a jól megkötött horgok, a csalik és etetőanyagok víz alatti viselkedése és még sorolhatnám… Buzdítok mindenkit, hogy ha eredményes akar lenni, először az apró részletekre fordítson figyelmet, garantálom, a siker nem marad el!

Téli tavasz

Látszott, ahogyan a frissen nyíló bokor mögött megjelentek a hófelhők. Egyszerűen imádok rossz időben, esőben, hóban, fagyban horgászni. Egyrészt ez kihívást jelent számomra, másrészt jóval több halat sikerül fognom, mint a csendesebb, melegebb időszakokban. A viharfelhők kiadós hózáporral vonultak át felettem. A rossz idő nemcsak vihart hozott magával, hanem egy újabb szép példányt is, az aznapi utolsó vendégemet.

Ez a hal már az Édes Ananász LEGEND PELLETNEK örülhetett
Nélkülük az élet mit sem ér

Próbáljátok ki Ti is a kisebb kiterjedésű vízterületeket, például a csatornákat, mellékágakat, holtágakat! Nagyon élménydús lehet ilyen helyeken a halak becserkészése. Kívánok nektek sok szerencsét és jó egészséget! Utóirat: Figyelj a részletekre!

Írta: Erdélyi Róbert
Fotók: Képek: Nagy Anita, Kertész Tibor, Erdélyi Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.