Dévérkeszegezés a vadregényes Vág folyón

Dévérkeszegezés a vadregényes Vág folyón

Ezúttal Szlovákia leghosszabb folyóján vettem üldözőbe a dévér komákat. A Vág folyó mintegy 403 km-en vonul át Szlovákián. Erős sodrású folyó, így nehezebb a meghorgászása is. Vadregényes környezet, nádfalak, nádszigetek is színesítik ezt a gyönyörű vízterületet. A medret többnyire kavicsok és sziklák borítják. A gyors áramlás általában nagy mennyiségű, nagyméretű uszadék fákat hoz magával, így a horgászat is elég nehézkessé válhat. A folyó ugyanakkor sok természetes táplálékot is biztosít a halak számára. Termetes kagylókat és a tiszta víznek köszönhetően apró rákokat is szemügyre vehetünk a víz feltérképezése során.

Aki ismer, azt tudja, hogy a nagyobb halas, pontyos feederezést kedvelem, de most picit áttérek egy szokatlanabb pecához is, hiszen fő a változatosság. Nagyon ritkán szoktam kisebb testű halakra vadászni, mint például a keszegfélék, de ez is sok élvezetet adhat, mivel e folyón még a keszegfélék is nagyon erős kapással jelentkeznek és nem utolsósorban még a fárasztásuk is élvezetes.
No de akkor csapjunk is a „lecsóba"!
Nem mindennapi folyóvízi végszereléket használtam… Angolos method technikát egy nagy áramlatú folyóban? Miért is ne!? Azt, hogy miféleképpen alkalmaztam, illetve milyen etetőanyagok és csalik fortélyokat használtam, az alábbiakban elmesélem. Folyóvíz, nagy áramlatok, sziklás törések, kiszámíthatatlan időjárás – ezek mind velem voltak, de nem ellenem…

Vági dévér menü:
Mivel 2 napos rapid horgászaton vettem részt, így kétféle etetőanyagot használtam. Imádom a halas, hallisztes, fehérjében dús kajákat és ezeket is részesítem előnyben szinte minden vízterületen. Az első nap a BlendeX termékcsaládból a Polip és Tintahal egyveleget alkalmaztam, míg a másik nap az újdonságnak számító 4S Method Pellet Mix halkaját kevertem be, abból is a tavaszi változatot. Az utóbbiról pár szót ejtenék, hogy miért is alkalmaztam. A 4S Method Pellet Mix nagyon erőteljes, halas jellegű csalogatóanyag, kisebb-nagyobb pellet szemekből áll. Ezekből a szemekből akár több hal is találhat magának, így nem kell temérdek etetőanyagot használnom. A másik dolog pedig az, hogy a mixben megtalálhatók az angolmorzsa szemek is, amik figyelemfelkeltő hatásúak a vízben. Ezt még dúsítottam élő és fojtott csontkukaccal is, ez már fél siker volt.

Tálalva az ebéd a mohó dévéreknek

A végszerelékem egy Dart XL method kosárral kezdődött, abból is az 55 grammosat választottam. Picit átvariáltam a kosarat és elláttam csavarokkal, így karmos method lett a végeredmény. Ebben a formában az erős sodrás már nem fogott ki rajtam, a karmok a mederfenéken tudták tartani ezt a kis kosarat is.

Fő a stabilitás

Ezután a method kosárhoz érkezett egy pici gyorskapocs, ami Braxx Pro 16-os fonott előkezsinórral volt ellátva, a végén egy kisméretű (10-es) Gamakatsu A1-es horoggal. Persze a horog alá csalitüske is került.

Többek közt ez volt a nyerő kombináció, Édes Ananász Legend Pellet kiegészítve 2 szem csontkukaccal

A terep felmérve, a botok a helyükön, az etetőanyag bekeverve, a csalik bekészítve, a spiccek az ég felé bámulnak. Nem készítettem alapozó etetést, inkább csak olyan helyeket dobáltam, ahol megérzéseimre hallgatva úgy gondoltam, lehetnek dévérek. 15 perc után finom pöccintésekkel, majd botmozgató kapással jelentkeztek az első vendégek.

Egy hatalmas lapát dévér mutatkozott elsőként
Hibátlan, vadvízi, mohos dévér

Nagyon odavoltak az édes finomságokért. A method kosárnyi etetőanyagot még felturbóztam Tornado Activator Géllel és Activator Spray aromával is. Ezekből is a kellemes illatú, intenzív mangós ízvilágot választottam.

Ellenállhatatlan ízfokozó ez a mangós Activator Spray, imádom használni

Majd ezután sorban jöttek társaik és a váratlan vendégek is.

Hívatlan vendég is vendég
Leginkább a hegy- és dombvidéki folyók lakója, falánk mindenevő jószág
Szép nagyra nőnek

Hamarosan egy hatalmas bestia közeledett felénk. Gyors mozdulatokkal úszott a part felé. Tömege akár 10 kilogrammot is elérhette. Teste mintegy 1,5 méter körül mozoghatott. A táplálékot többek közt a víz alól szedegette, tépő mozdulatokkal. Ez a fenevad nem volt más, mint a bütykös hattyú. A vendéglátásból ő sem maradt ki, hálás volt a finom falatokért.

Hattyú vendég

Ívás előtti időszakban a dévér hímek fejét, testét nászkiütések, vagyis dorozsmák lepik el. Április környékétől júniusig is eltarthat ez az időszak. Az erős sodrású folyókból elvándorolnak a sekélyebb, nyugodtabb öblökbe, majd itt elkezdődik a nászuk. Akár 200-300 ezer ikrát is lerakhatnak az ikrás egyedek.

Jókora úszója volt
A tavasz már úton van, az ívás hamarosan megkezdődik, erről a „nászpettyek” árulkodnak
A mai nap legnagyobb hala

Dévérkeszegezésem során én most főleg a mélyebb pontokat, azaz a meder 3-4 méteres töréseit keresgéltem, mivel ezek a jószágok a meder mélyebb részeit járják be a táplálékért, amelyet főként a szúnyoglárvák, a kagylók és az apró rákfélék biztosítanak.

Imádta az édes finomságokat
Jó pár éves lehet ez a már-már sötétszürke árnyalatú vági csoda

Kétnapos horgászatom során több nagytestű dévérkeszeggel is találkoztam. A vadregényes Vág folyó befogadott és megáldott sok szép jószággal. Én ezt azzal viszonoztam neki, hogy a halakat mind visszaengedtem élőhelyükre. Ja, és persze a hattyúk is jóllaktak, mert hát nálam senki sem maradhat korgó gyomorral.
Mindenkinek ajánlom a vadvízi horgászatot, mivel nagyobb az élmény ilyen környezetben, ilyen körülmények közt halat fogni, megéri kipróbálni!

„Még bágyadtan int a Nap, a tékozló sugarak emlékekből, képzeletből elém rajzolnak”

„Soha nem nyugszik le a Nap, de ha mégis eltűnik a látóhatár mögött, szédítő színekkel festi be az alkonyi égboltot.”

Írta: Erdélyi Róbert
Fotók: Kertész Tibor, Erdélyi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.