Pontyok a pontyparadicsomból

Pontyok a pontyparadicsomból

Már néhány napja tartott a ponty fajlagos tilalma, amikor kedvet kaptam egy jó kis feederbotos pecára. Mivel az állami vizek szóba sem jöhettek, maradtak a napijegyes, intenzíven telepített tavak. Választásom ezúttal a Nemesócsa (Zemianska Olča) határában elterülő Carp Paradise horgásztóra esett. A helyszín nem volt ismeretlen számomra, 2008-ban már horgásztam a tavon, akkor még bojlis horgászként. A tó halállománya messze földön híres, joggal vert hát gyorsabban a szívem, amikor megérkeztem a horgászhelyemre…

A tavat főként bojlis horgászok látogatják, akik rendszerint több napra érkeznek, így a horgászhelyeket előre le kell foglalni. Ez telefonos egyeztetés útján történik. Maga a tó a hét minden napján nyitva van, és engedélyezett az éjszakai horgászat is. Mint a kavicsbányákból lett horgásztavak esetében általában, ennél a tónál is rendkívül változatos mederviszonyok és igen szélsőséges mélységek alakultak ki. A pontyoknak az efféle környezetben mindig vannak tipikus, kedvelt tartózkodási helyei, melyek száma egyértelműen csökken a hideg, lehűlt vizekben. Ilyenkor a halak még nem mozognak intenzíven, legalábbis nem minden napszakban. Sokkal nagyobb az esélye a betlinek, de ha jó helyet választunk, jó eséllyel pályázunk ilyenkor is a pontyok megfogására.

A Carp Paradise horgásztó

Miután megérkeztünk, kipakoltunk az autóból, majd felépítettem a horgászállásom. Minden a helyére került, kezdődhetett a horgászat érdemi része. Elsőként a csalogatóanyagok állagát ellenőriztem. Már előző este felvizeztem minden száraz etetőanyagot, mert egyrészt a hajnali hűvös időjárásban nagyon lassan szívná meg magát, másrészt ezzel is egy kis időt tudtam nyerni. Az egyik keverékem 1 kg Haldorádó Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty volt, míg a másik a Nagy Ponty etetőanyag egy doboz csemegekukoricával karöltve. Ebben a hideg időben csalizni egyértelműen a kisebb méretű pelleteket ajánlom. Ezek közül a kedvenceim a Haldorádó Hybrid Pelletek és az Oldódó Pelletek különféle ízesítésű változatai. Az ilyen intenzív vizeken szívesen használom a Haldorádó Dip Tuningot és a Feeder Pordipet is, mert már számtalanszor bebizonyosodott, hogy ha akkor használjuk, amikor az etetésünkön ott a hal, bizony néhány perccel lerövidíti a várakozást. Kedvelt felhasználási módom, amikor már a horgászat előtti napon beáztatom a csalikat a folyékony dipbe. Ilyenkor nem öntök rá túl sokat, elég, ha a csali felszíne ázik át. Másnapra rendszerint el is tűnik az összes dip a dobozból, a pelletek felszívják azt. Így többszörösére növelhető az időtartam, amíg a dip csalogatóhatását kifejti. Csalizás után már csak meghempergetem a Feeder Pordipben, és kész is a pontycsemege.

A Fagyos Ponty Pellet Pack Turbo…
… a pontyok első számú csemegéje
A keresőhorgászathoz Nagy Ponty etetőanyagot használtam
A ponty horgászatánál nagy jelentősége van a változatos csalirepertoárnak
A pelleteket szívesen használom elődipelve is

Két darab MH karakterisztikájú feederbotot használtam, az egyik 4,2 m, míg a másik 3,6 m hosszú volt. Az orsók dobjára 0,20 mm vastag főzsinór került. Taktikám szerint a hosszabbik bottal a szemben lévő nádsziget előtti részt horgászom és etetem, míg a rövidebbik bottal az etetés környékét horgászom, illetve kereső horgászatot végzek. Mindkét bot végszerelékének alapja a Haldorádó Pellet Feeder kosár volt 25 g-os változatban. Ez után következett a gumigyöngy és a forgókapocs, illetve a forgóba kötött előke. A két végszerelék teljesen megegyezett, csupán annyi volt a különbség, hogy a hosszabbik boton egy 20 m hosszú 0,25 mm átmérőjű monofil előtét zsinórt használtam. A szokatlanul hosszú előtét valamelyest hamarabb beért az orsó dobjára, ezzel lehetővé téve a fárasztás utolsó fázisában a halakkal való kissé határozottabb bánásmódot.

A feederbotos technika az egyik legeredményesebb pontyhorgász módszer

A horgászat elején 15-öt dobtam kiakasztott zsinórklipsszel, majd bejelöltem a zsinóron az etetést. Ehhez a Fagyos Ponty fantázianevű Pellet Pack Turbót használtam. Ez a termék az intenzív vizek első számú pontycsemegéje, a nagytestű bajszosok egyszerűen imádják. Ha intenzív vízen horgászunk, mindenképpen alakítsunk ki egy etetést Pellet Packból, meghálálja a bizalmat! Az apró, felpuhult, aromás szemcséket a pontyok hosszú órákig szedegetik, van hát idő belőlük zsákmányolni bőven.

Az etetés után néhány perccel már kapásom volt. A spicc határozatlanul begörbült, majd visszaállt eredeti pozíciójába. A hal nem akadt meg. A délelőtt folyamán többször is voltak kapásaim, de ezek okozói egyértelműen kisebb testű halak voltak. Két termetes dévérkeszeget és egy kispontyot sikerült fognom. Nem voltam elégedetlen, tudtam, hogy a pontyok inkább a délutáni-kora esti órákban lesznek aktívak, ebben az évszakban ez a jellemző.

Horgon az első hal, amely egy termetes devérkeszeg volt
Ez már igazán szép darab

Ahogy telt az idő, egyre nagyobb volt az esélye annak, hogy megjelennek a pontyok az etetésen, viszont a horgászatra szánt idő egyre csak fogyott. Ez vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, ami enyhe frusztráltsággal párosult, ezért is volt igazi felüdülés, amikor végre határozott kapásnak vághattam be. A bevágást követően néhány másodpercig tartottam a halat, ami aztán eszeveszett vágtába kezdett. Orsóm dobja alig bírta adagolni a zsinórt. Miután megállítottam, néhány perces huzavona következett, majd sikerült megszákolnom a méreteihez képest jóval erősebb, 7 kg-os nyurgapontyot. Boldogságom leírhatatlan volt, hiszen végre sikerült kifognom az első nagytestű pontyot!

Ponty a horgon…
… majd a kezemben

Mivel a nagytestű pontyok délutánig nem jelentkeztek, sorra vettem többféle kombinációt. A következő dobásnál is a nyerő csalit használtam, amely 1 szem Haldorádó Hybrid Pop Up Maxi pellet volt Vörös Démon ízesítésben és nem egész egy szem 12 mm-es Haldorádó Oldódó Pellet szintén Vörös Démon ízben. A hal a rövidebbik botomon jelentkezett, amely az etetéstől néhány méterre volt bevetve. A hosszabbik botomon tovább kísérleteztem a csalikkal, míg a rövidebbik botomon maradt a nyerő kombináció, csak ezúttal pontosan az etetést horgásztam mindkét bottal.

Hamarosan újabb jelentkező csavarta le a spiccet. Erősebbnek éreztem előző társánál, hiszen öt perc elteltével még mindig kint volt az etetés jelölése. Újabb öt percbe telt, mire partközelbe húztam. A gyönyörű, 10 kg-os nyurgaponty megdolgoztatta a felszerelést, de én kerültem ki győztesen a csatából.

A nap hala ez a gyönyörű nyurga lett

Közben ránk esteledett, rohamosan csökkent a természetes fény. Sajnos több kapásom már nem volt, ezért szépen lassan összepakoltam. A hazaúton végig a gyönyörű nyurgapontyok jártak az eszemben és ígéretet tettem magamnak, hogy ide még visszatérek…

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.