Matchbottal télen

Matchbottal télen

Az elmúlt évek enyhe telei négy évszakossá tették a békés halak horgászatát, leginkább dévérkeszegre és pontyra horgászom ebben az időszakban. Nekem erre 2-3 órányi idő is elegendő, így munka után bátran elindulok egy közeli vízre. Van néhány fontos tényező, amihez alkalmazkodni kell annak, aki télen szeretné becserkészni a keszegeket, kárászokat, pontyokat. Talán a két legfontosabb a nappalok rövidsége és a pillanatnyi időjárási helyzet. Nyáron szívesen járom be a Tisza vagy a Maros árterét, de télen inkább olyan horgászvizet keresek, amely műút mellett fekszik és némi közvilágítás is van.

Sokan éppen a nappalok rövidsége miatt nem járnak télen horgászni, pedig ezen könnyen lehet segíteni. Szükségünk van legalább kétféle lámpára, az egyikkel a horgászhelyet kell megvilágítani a horgászrendnek megfelelően, a másiknak pedig egy irányítható, erős fényforrásnak kell lennie, amivel a merítés, csalizás elvégezhető.

Fényforrások az Energo Team-től, ET Outdoor Venus akkus fejlámpa, ET Outdoor Solar kempinglámpa
Carp Expert Neo USB tölthető mozgásérzékelős fejlámpa sapkára rögzítve…
… és csuklóra téve csalizáshoz

Az időjáráshoz megfelelő öltözettel kell alkalmazkodni. A thermoruha és csizma elengedhetetlen, ezek mindig az autóm csomagtartójában vannak, csak felkapom őket, és lehet kezdeni.
A matchbotos horgászat legfontosabb eleme a jó úszó. Nem árt, ha bármely napszakban jól látjuk. Ehhez az IBite Cigar Neon és Red úszókat használom. Ezeket az úszók 24 órás horgászatra találták ki, világító, ki- és bekapcsolható LED-es antennával rendelkeznek, melynek éjszaka vesszük hasznát, nappal pedig a multicolor színezés látszik tökéletesen! A hosszú és nagy felhajtó erejű antenna, valamint a vízben mélyen ülő test lehetővé teszi a csali határozott megállítását. Érdemes addig súlyozni, hogy csak éppen az antenna hegye álljon ki a vízből, így is remekül fogjuk látni.

IBite úszók nappalra és éjszakára!
Az úszó antennája menetesen csatlakozik a testbe
Találunk a testben egy elemet. A bekapcsoláshoz vegyük ki és fordítsuk meg
Az elemet helyezzük az antennába, a LED bekapcsol. Az elem cserélhető, 40 órás élettartalmú, pótolható

A fotók a szegedi Holt-Maros partján készültek. A horgászat során Benzar Elit Match horgászbotot, 3 g-os Ibite úszót használtam. A horgászhely kiválasztásánál arra törekedtem, hogy az adott vízterület keményebb aljzatú, az átlagosnál mélyebb területén üljek le.

A szerelék elkészítéséhez csak a legfontosabb apróságokat viszem magammal, amelyekből egyszerű szerelék készül. Egyforma sörétekből teszem fel a fő ólmozást, melyet egy kisebb jelzőólom és forgókapocs követ. Az előke a forgóba kerül. Fontos, hogy télen könnyű horgot kössünk vékony előkezsinórra
Az úszót mindig egy köztes csúszó vagy fix adapterrel rögzítem, hogy cserélhető legyen

Télen nem kell sok etetőanyag és csali. Az élő csali beszerzése is sokszor gondot jelent, de van egy egyszerű csali, ami ekkor is beválik: a csemegekukorica. Egy pici trükk van a dologban. A kibontott konzervkukoricát egy nejlonzacskóban lefagyasztom és kiolvasztom, majd ezt megismétlem 1-2 alkalommal, így rendkívül puha szemeket kapok. Érdemes az ízesített és színes változatokkal is próbálkozni. Télen gyakran a piros, az édes epres, mézes, vaníliás válik be.

Hideg vízben bevált etetőanyagok a Benzar Mixtől

A horgászat elején az úszó köré dobott fél marék kukorica, néhány diónyi etetőanyag gombóc bőven elegendő, ezután a halak kapókedvéhez igazodva lehet kicsi adagokban pötyögtetni az etetőanyagot, kukoricaszemeket. Aki megteheti, annak meghálálják a halak, ha olyankor is a kiválasztott horgászhely felé kanyarodik, amikor nem ér rá horgászni, de egy kisebb marék kukoricát otthagy nekik.
Ahogy megkezdődik a naplemente, bekapcsolhatjuk az úszót és a lámpákat, majd kezdődhet a horgászat izgalmas és látványos szakasza a sötétben.

A naplementében bekapcsolom az úszó világítását
A tálcámon a kempinglámpát úgy állítom be, hogy csak éppen lássam a csalikat, de ne zavarjam a halakat az erős fényforrással
Ahogy sötétedik, egyre izgalmasabb látvány lesz az úszó világító antennája
A kitartás az eredményt is meghozza, téli ponty a Holt-Marosból
Nem maradt egyedül, a társa is megérkezett az őszi telepítésből
Ilyen a Red IBite éjjel, nem kell jobb úszó a sötétedés után!

Valószínűleg a legtöbb horgász lakóhelyének környékén van olyan kisebb-nagyobb víz, amely alkalmas a téli, pár órás horgászatra. Sokszor nem is gondolják a horgászok, mit rejt egy-egy kisebb tó vagy csatorna, érdemes próbálkozni, a szabad levegőn eltölteni az időt!

Forrás: Frankó Zoltán (Energofish Feeder Team)
Fotó: Jéger Szabolcs

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.