Tavaszi etetőanyag receptek

Tavaszi etetőanyag receptek

A tavaszi horgászatok sikere a helyválasztáson túl azon is múlik, hogy a vízterületnek megfelelő etetőanyaggal próbáljuk meg horgászhelyünkre csalogatni a tó lakóit. Az alábbi írásban különböző típusú keverékeket mutatunk be. Remélhetőleg mindenki talál megfelelőt kedvenc horgászhelyére, és választott receptjével sikeres lehet már az első horgászatok alkalmával is.

Természetes tavak, víztározók, egyesületi tavak

A nagyobb kiterjedésű egyesületi tavakon, ahol a pontyok a telepítéstől számított egy-két éven belül jellemzően haltartóba kerülnek, nincs ideje a halaknak hozzászokni a halliszt tartalmú csalogató anyagokhoz. Ezeken a helyeken a kukorica alapú, édes aromájú keverékek működnek igazán, főleg a felmelegedő vizekben.

Természetes vizek ütős keveréke

A Vad Ponty kellemes, mindent átható kukorica illattal rendelkezik, ami a különbözően feldolgozott kukoricaszármazékoknak köszönhető. A Mézes Pálinka aromája roppant intenzív, barnás színe pedig kicsit besötétíti a keveréket. A hideg vizek aromája a Mézes Pálinka CSL tuning, mely adhat egy plusz löketet keverékünknek, hiszen a nagy fajsúlya miatt a fenéken terjed, erős aromája pedig messziről is horgászhelyünkre csalja a közelben tartózkodó pontyokat.

Alsó horgos végszerelék javasolt ehhez az etetőanyaghoz

A pontyok horgászatának a legmegfelelőbb eszköze a rövid előkés, Pellet Feeder kosárral kombinált végszerelék. Ennek köszönhetően a csali a gombóchoz közel helyezkedik el, ami meggyorsítja a kapás kialakulását.

Az ízesített csemegekukoricák kiváló csalik ehhez az etetőanyaghoz

Intenzíven telepített horgásztavak

Az előbbi keveréktől eltérően az ilyen tavakban a törzsállomány már keresi a hallisztes etetőanyagokat, pellet származékokat, melyek könnyen beszerezhető fehérjeforrást jelentenek a pontyoknak. A nagyobb testű egyedek különösen imádják az alábbi keveréket.

Halas etetőanyag keverék az intenzív vizekre

A Pelletes Fekete már régóta ismert és kedvelt etetőanyag, mely magas halliszt-tartalma mellett darabosabb szemcséket, sőt egész pelleteket is tartalmaz. A Top Method Prémium Halibut nagyon nehéz, de apró szemcséket tartalmaz. E két etetőanyag elegye olyan etetőanyagot eredményez, ami jól tapad és kellően fajsúlyos ahhoz, hogy messzire is lehessen vele dobni. Különösen ajánlott a nagy kiterjedésű kavicsbánya tavakon. Benedvesítéséhez víz mellett Tenger kincse CSL aroma javasolt, ami még intenzívebbé teszi a keverék halas jellegét. Végszereléknek a már előbb bemutatott változat jöhet szóba.

Az Édes Ananász Fluo Lebegő Oldódó Pellet már sokszor bebizonyította, hogy a halas kaják méltó társa

Kis kiterjedésű, intenzíven telepített horgásztavak

Egyre több olyan tavacska van, amely meggyőző halállománya miatt vált a horgászok kedvencévé. Itt elsősorban a sekély, könnyen meghorgászható, intenzíven telepített vizekre kell gondolni. Ezeken a helyeken jól működik a method technika, amellyel könnyebben át lehet verni a már sokszor horogra akadt pikkelyeseket. Ezeken a tavakon az etetés mennyiségénél sokkal fontosabb a kosárba való minősége.

Ez a keverék kapásra ingerli még a legóvatosabb halat is

A Top Method széria legfűszeresebb tagja a Maximum Green, amely kifejezetten a sekély vízi horgászatok etetőanyaga, hiszen intenzíven dolgozik vízközt is. Ezt a könnyű etetőanyagot kicsit lesúlyozza és tapadását is növeli a Total Fish. A Green Pepper Top Method Flavor még aktívabbá teszi keverékünk aroma-kibocsátását és étvágyfokozó összetevőinek köszönhetően táplálkozásra készteti a halakat!

A Method Flat kosár ideális a rövid előkés pontyhorgászathoz

Egyértelmű, hogy method kosarat kell használnunk a keverék bejuttatásához. A legegyszerűbb megoldást a Haldorádó Flat kosár biztosítja, mely rövid előkével kombinálva pontyhorgászathoz első osztályú.

A SpéciCorn pillekönnyű csali kifejezetten methodozáshoz

Közepes halsűrűségű tavak

Az intenzív vizekhez hasonlóan ezek is jól telepítettek, ám finomabb horgászatot igényelnek. Ennek oka, hogy a halsűrűségből kifolyólag a halak közt nem akkora a táplálékkonkurencia, nagyobb területről kell őket horgászhelyünkre csalni. A legtöbb ilyen vízben magas az egyéb halak aránya is, így ezek megfogását is szem előtt kell tartani, hogy a ritka pontyvendég megérkezéséig is aktívan tölthessük a napot.

Az örökifjú halas-gyümölcsös keverék sem hiányozhat a tavaszi repertoárból

A Top Method Total Fish jó alapot nyújt ezeken a tavakon, hiszen finom szemcsézete és magas tápértéke miatt hamar felkelti a halak figyelmét. Hogy a vizuális inger is adott legyen, a keverék másik alkotóeleme a Fluo Energy Red Fruit. Ez is halliszt alapú etetőanyag, amely gyümölcsös aromát kapott, továbbá feltűnő piros felhőt képez a vízben. E mellett képtelenség, hogy közönyösen elúsznak a halak! A még feltűnőbb látvány eléréséhez Fluo Essencia Red Fruit aromát is tanácsos belekeverni a szárazanyagba. Így lesz tökéletes ez a keverék!

Egy lehetséges szerelék Method Fix kosárra

A végszerelék lelke ebben az esetben is method kosár, ám nem in-line zsinórvezetésű, hanem egy Method Fix. Ez a kosár alkalmas arra, hogy hosszú monofil előkével horgásszunk.

A soft pelleteket methodos horgászathoz fejlesztettük

Sekély állóvizek vegyes halállománnyal

Ezek a vizek elsősorban olyan pecásoknak kedveznek, akik nem kifejezetten pontyra horgásznak, de örülnek, ha keszegezés mellett beugrik egy-két bajszos. A hideg vízben leheletfinom szerelékkel óriási élmény a horgászat.

Már versenyeken is bizonyított ez a keverék

A Gold Feeder Secret Carp egy pirosas árnyalatú, viszonylag durva szemcsés etetőanyag. Látványosan oldódik, főleg a fenéken intenzív, hisz gazdag morzsatartalma terített asztal a halak számára. A Gold Feeder Top1 Bream könnyű szerkezetű, semleges aromájú, édes etetőanyag, amely vízközt is dolgozik, ezért messziről is képes horgászhelyünkre csábítani a halakat. A hozzáadott Piros Pastonchino apró szemcseméretű, intenzív aromájú adalék, mely nehéz, így az etetésre gyűlt kosztosokat a fenékre irányítja, pont oda, ahol a csalink van. Az Édesítőszer hozzáadásával válik teljessé a keverék. Ebből az adalékból csak keveset kell hozzáadnunk a szárazanyaghoz, ám a hatása annál nagyobb lesz!

A Tufty Feeder kosár megkönnyíti a hosszú előkés horgászatot

Végszereléknek egy csúszó versenyszerelék ajánlott, melynek segítségével hosszú előkén tudjuk felkínálni a csalit. A Tufty Feeder kosár széles méret- és súlyválasztékának köszönhetően szinte minden körülmények között használható. legyen szó partszélben vagy távolabbra történő horgászatról.

Lebegő csonti és szúnyoglárva, ez aztán a finom tavaszi csemege!

Folyóvíz

Amint a folyóvizeink is elérik a megfelelő hőmérsékletet, érdemes lesz ellátogatni a partjukra. A keszegfélék jól foghatóak már kora tavasszal is. Természetesen a nagyobb vizeken több etetőanyagra van szükség, hogy a halak felfigyeljenek a terített asztalra. Ne feledkezzünk meg az élő csalik alkalmazásáról sem!

Folyóvízi keverék

A Folyóvízi Alap kellemes, enyhén sajtos aromával rendelkezik. Gazdaságos megoldást jelent a nagy mennyiségű etetés során. A Nagy Dévér már ismert, jól tapadó keszeges etetőanyag, mely folyóvízen különösen hatásos. A kettő keveréke egy intenzív aromájú elegyet képez, amely sűrű dobásokkal kis idő alatt is horgászhelyünkre csalja a halakat. A Piros Angolmorzsa segít a termetes keszegféléket megtartani az etetésen, hiszen előszeretettel szedegetik a látványos falatokat.

Erőgumival kombinált végszerelék

A végszerelék legfontosabb eleme a nagyméretű Competition River kosár, mely „körmei” segítségével képes megkapaszkodni a mederben. A keszegek puha szája miatt érdemes erőgumit kombinálni a szerelékbe, mely tompítja a nagy tömegű kosár rántásait.

A giliszta minden folyóvízi hal kedvelt csemegéje

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Takács Péter, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.