Method suli 32. rész – november-december

Method suli 32. rész – november-december

Minden Method suli epizódot próbálok úgy elkészíteni, hogy informatív és tanulságos legyen. Azonban bármennyire is próbálkozom, mindig akad olyan téma, amely kimarad. Éppen ezért ebben a részben azokra a kérdésekre próbálok meg válaszolni, amelyeket főként az új, ismeretlen vízterületekre látogató horgásztársak fogalmaztak meg. Ahogy sokan, úgy én is szeretek új vizeket megismerni, ám ezek első vallatása általában kemény dió. Aztán, ha megtaláljuk a kulcsot, amely beleillik a zárba, onnantól nyitott könyvé válik számunkra az adott vízterület.

A horgászat elsősorban észjáték, amelyet valahogy kicsit meggyilkol az, ha mindig ugyanoda járunk pecázni és sablonszerűen mindig ugyanazt csináljuk, és nem meglepő módon menetrendszerűen érkeznek a halak. Ideig-óráig ez is kielégítő, főleg a néhány órás pecák során, de az igazi kihívást mindig az ismeretlen meghódítása jelenti.

Sokat gondolkodtam, hogy hova is érdemes menni, és hosszú percekig bogarásztam a Haldorádó vízadatbázist, mire ráleltem a Székesfehérvártól nem túl messze található Pátka Horgásztóra (https://www.haldorado.hu/vizek/fejer-c6/viz/patka-horgaszto-e158).
Régebben már jártam itt ugyan, de annak már vagy 8 éve, és őszintén szólva túl sok mindenre nem is emlékeztem már, így 99%-ban ismeretlennek tekintettem ezt a vízterületet. Az egyetlen, amire emlékeztem, hogy a tógazda rendkívüli elhivatottsággal dolgozik, valamint nagyon kedves, segítőkész és vendégorientált. Ez számomra az egyik legfontosabb szempont, ha olyan tavat keresek, ahová szívesen is megyek pecázni.
No de lássuk, hogyan is érdemes nekikezdeni az új vizek meghódításának! Kérdéseiteknek hála, könnyű volt ezt a témát is kivesézni.

Mindenképp kérjünk segítséget, ha ismeretlen tavon választunk helyet
Késő őszi, téli pecákon biztos nincs már tömeg a vízparton, ám nyáron sokszor küzdeni kell a jó helyekért!
A belógó fákat is érdemes megnézni, mielőtt lecuccolunk. Ha nem tudunk bedobni, akkor mit sem ér a jónak vélt hely!
Nekem erre a helyre esett a választásom

Hogyan állsz neki a horgászatnak egy általad ismeretlen vízterületen method technikával?
A mai felgyorsult világban az információszerzés sokkal egyszerűbb, mint régen. Szinte minden tó rendelkezik már valamilyen internetes felülettel, legyen az önálló weboldal vagy Facebook-profil. Ezeket böngészve már a horgászat tervezésekor választ kapunk jó néhány kérdésünkre, de ha a feltüntetett információs csatornák bármelyikén felvesszük a kapcsolatot a tó üzemeltetőjével vagy a halőrrel, bizonyára kapunk segítséget.
Amennyiben a helyszínre érkezve még nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a horgászat reggelén, napijegy-váltáskor is érdemes segítséget kérni a megfelelő horgászhelyet vagy éppen a halak aktuális tartózkodási helyét illetően.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a method technika alapvetően keresőhorgászatról szól, így alkalmazásával gyorsan megtudhatjuk, hogy az ajánlott horgászhelyek tartanak-e halat, vagy sem!

A szigetek, növényes területek, medertörések mindig jó lehetőségeket nyújtanak
A háborítatlan, nádassal benőtt túlpart mindenhol jó horgászhely, főleg, ha a bojlis kollegák odaszoktatják a halakat a többnapos etetésekkel

Hogyan választasz helyet egy általad ismeretlen vízterületen?
Ezen a téren is elsősorban a tógazda, halőr vagy éppen a helyi horgászok segítségére érdemes hagyatkozni. Szinte minden tavon vannak favorit helyek, amelyek mindig adnak halat, így elsősorban azokat érdemes választani, és az adott helyen azokat a területeket meghorgászni, amit javasolnak nekünk. Persze a saját kútfőből történő ötleteket is érdemes kipróbálni, hiszen egy jó hal fordulása, mozgása is árulkodó jel lehet.
További fontos helyválasztási szempontok a kényelem és a praktikum. Az adott horgászaton történt például, hogy hiába javasolta jó szándékkal a tógazda a hátsó helyek valamelyikét nekem, mégsem oda ültem, ugyanis a belógó faágaktól a hosszú feederbotjaimmal nem tudtam volna bedobni, és balesetveszélyes lett volna a horgászat. Első pedig mindig a biztonság! Csak olyan helyen szabad nekiállni pecázni, amely biztonságos számunkra, és a hal partra segítéséhez is ideális!

Mindig olyan helyet válasszunk, amely kényelmesen „belakható”
Ahol stégről kell pecázni, oda készüljünk tripoddal!
A nádbevágásokban nehéz a halat irányítani, így hosszabb bottal készüljünk, abból nem lehet baj
A stégről történő merítéshez hosszabb nyél is szükséges

Mi kerül a method kosárba? Mi alapján választasz etetőanyagot?
Nagyon sok minden befolyásolja azt, hogy éppen milyen etetőanyaggal érdemes az ismeretlen tavakra készülni. Elsősorban a vízterület jellege, az ott horgászók szokásai, a vízhőmérséklet, valamint a halösszetétel határozza meg a használandó kaját. Hogy érthető legyen, a saját példámat osztom meg veletek:
A Pátka Horgásztó bojlis víz hírében áll, így vélhetően a halak hozzá vannak szokva a fehérjedús eledelekhez, így pár órás horgászatra mindenképp valamilyen micro pellettel terveztem a horgászatot. Melegebb időben nem így tettem volna, mert a tóban szép számmal él törpeharcsa is, amely imádja a halas cuccokat, DE mivel már késő ősz van, és a törpeharcsa inkább a melegebb vízben eszik intenzíven, nyugodtan vállaltam a minimális rizikót. Azt is tudtam, hogy sok a nagytestű keszeg és kárász a vízben, amelyek hidegben is aktívak. Ezek a halak imádják a különböző aromákat, így teljesen ízesítetlen keverékekben gondolkodtam.
Így esett a választásom a 4S Method Pellet Mix és Groundbait téli változataira, melyek ideálisak hideg vízi keresőhorgászathoz!

A 4S Method Pellet Mix - Tél és a 4S Method Pellet Groundbait - Tél egyszerű, de megbízható csalogatóanyagok
Szűkös a kínálat, de az esetek nagy többségében ennyi is elég
Egy töltetnyi kaja elég kell, hogy legyen a hal figyelmének felkeltésére
Minden dobás magában hordozza a nagy ponty lehetőségét!

Milyen csalikkal indulsz neki egy általad ismeretlen vízterületnek?
Csali tekintetében soha nem lehet elég változat egy method horgásznál, ezt tapasztalatból tudom. Azonban, ha 3 csalit kellene vinnem, akkor az őszi-téli időszakra a következőkre esne a választásom:

  • TORNADO Method World Champion – Sipi 2
  • TORNADO Method - Tintahal & Barack
  • 4S Method Pellet Aqua Wafter - Uni & Classic
 

Három csali, amelyet nem szabad otthon hagyni
A keszegek is szeretik a színes falatokat, de van, hogy ez nem is baj!

Meg is magyarázom, miért! A Sipi 2 nagyon jó színkombináció, egyaránt alkalmazható letisztult és zavaros vízben, emellett intenzív aromájával gyorsan ki lehet deríteni, hogy kell-e a halaknak a sok íz, vagy sem! Feltűnő színe miatt azonban biztos, hogy a keszegek is gyorsan megtalálják, de van, hogy kompromisszumot kell kötni. Az adott horgásznapomon is e csalira érkezett leggyorsabban kapás, és a legtöbbször keszeg vagy nagy kárász vette fel a csalit. Viszont az összes ponty is ezt a csalit preferálta, így hiba lett volna csak azért nem feltenni a csalitüskére az első 5-6 keszeg után, mert ezt gyorsan behabzsolják a fehérhalak!
A TORNADO Method - Tintahal & Barack pont ugyanazt tudta, mint az előző csali, csak lassabban. Egyértelmű, hogy a „fakóbb”, sötétebb szín miatt volt kevésbé gyors, így néhány kivárós keszeg után ezt a csalit nem is alkalmaztam tovább.
A 2024-ben megjelenő 4S Method Pellet Aqua Wafter - Uni & Classic sötét színű csali, amely pont azt hozta, amire készült. Ritkán volt rá kapás, mert a kosár mélyére rakva diszkrét maradt, így nem falta fel azonnal a keszegnép. Lehetett rajta ülni sokáig, de aztán ez is gazdára talált, általában kapitális kárászok ették meg. Látványos volt ezen a napon, hogy nem a türelem adta a nagy halakat. Ha jó helyre csobbant a kosár, akkor a lehető leglátványosabb csalit is 1-2 percen belül ponty ette meg, viszont ha rossz helyre ment a végszerelék, akkor 20 perc alatt sem találta meg más, csak nagy kárász!

A dévérkeszegek az ízes, színes csalikat gyorsan felhörpölték
A matt csalival lehetett kivárósan pecázni, de csak ilyen hatalmas kárászok ették meg 20 perc után is a csalit…
… ha viszont jó helyre ment a feltűnő csali, akkor gyorsan lecsapott rá az ott bóklászó ponty
Keresőhorgászattal is lehet nagy pontyot fogni!

Ha ismeretlen vízterületre mész, milyen felszereléssel készülsz?
Az interneten található információk általában elegek szoktak lenni ahhoz, hogy ki lehessen választani azt a két botot, amellyel meg lehet horgászni az adott tavat. Én például megnéztem térképen, hogy mekkora a tó legnagyobb szélessége, és ennek megfelelően választottam ki a botjaimat és a végszerelékeket.
A By Döme TEAM FEEDER Fine Max botokat használom a leggyakrabban ilyen jellegű horgászatokon, és mivel a horgászállásokkal szemben lévő nádast olyan 100-120 méter körüli távnak határoztam meg a térkép alapján, a 420H modellt választottam, melyre 65 grammos Dart Metal kosarat szereltem. A másik bottal, amely a 390H változat volt, elsősorban a tó közepét és a 3/4 távot szerettem volna vallatni, és mint utólag kiderült, ez volt a jó választás.

Érdemes olyan bottal nekivágni, amellyel a lehető legtávolabbi helyek is elérhetők. Egy 420H bottal lehet dobni 50 métert is, de egy 330L változattal nem lehet 100-at!
Ez a két modell van velem legtöbbször a vízpartokon
Ezúttal az összes jó halat a 390H bottal fogtam
A Fine Carp orsó tökéletes fékje ismét jól vizsgázott!
Két bot, dupla esély!
A nagytestű pontyok fárasztása igazi élmény az ilyen rugalmas botokkal
A lágy pálcákkal fárasztva a hal sokkal nyugodtabb, jobban irányítható, mint az erős botokkal

Új vízterületen van-e értelme az alapozó etetésnek, főleg a mostani időszakban
Ahol nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen hatást váltunk ki a csobogással, etetéssel, ott inkább hanyagoljuk ezt! Az első alkalom mindenhol és mindenben az ismerkedésről szól. Nem szabad ajtóstul rontani a házba, mert az agresszivitás itt is csak bajt okoz! A method technika ereje pont az, hogy egyetlen, megfelelő helyre dobott jó töltettel többet lehet fogni, mint egy rossz helyen kialakított nagy etetésen!
Jelen horgászatom során már az sem volt jó ötlet, ha kétszer egy helyre dobtam, mert a harmadik pontos dobást követően a keszegek ellepték azt a zónát, és onnantól kezdve lehetetlenné vált a pontyhorgászat.

A 420H bottal a túloldali nádas elé is be tudtam vetni a végszereléket, igaz, ott hegyekben állt a keszeg…
… viszont a tó közepétől kicsit messzebb ilyen gyönyörű halak laktak!
Egy L méretű method kosárnyi eledel néha többet ér, mint egy fél vödör kaja!

Hogyan lehet szelektálni method technikával, ha észleljük a keszegek folyamatos jelenlétét?
Tekintettel arra, hogy egy ismeretlen vízen korlátozott a csali és etetőanyag repertoárunk, ilyen esetben nem lehet szelektálni. Nyilván, ha mondjuk 2 szem tigrismogyorót fűzünk fel, és azt tesszük a method kosárba, úgy ki lehet kerülni a dévérkeszegeket – no de őszintén, ki az, aki ilyennel készül egy pár órás methodozásra?
A legegyszerűbb, ha megpróbáljuk megkeresni a pontyokat és így kivédeni a fehérhalakat. 5-10 percenként érdemes új helyre dobni és reménykedni, hogy éppen egy ponty elé pottyant a kosarunk!

Az ilyen méretű kárászok a method csali méretű falatokkal nagyon könnyen megbirkóznak
Nagy csali ide, nagy csali oda, a nagy pontyok gyakran a legkisebb pelletekre érkeznek!
Elképesztően szép, egészséges, hibátlan halak laknak a Pátka Horgásztóban

Hogyan lehet megfelelni minden szabályzatnak?
Nos, egyre nehezebben! Viszont ebben a kérdésben nincs választásunk! A tavak információs platformjain vagy legrosszabb esetben a helyszínen, a halőrháznál találunk szabályzatot, melyet minden esetben részletesen el kell olvasni és az abban foglaltakat maradéktalanul kötelesek vagyunk betartani. Aki szeret már otthon előkészülni és a szabályoknak megfelelő végszereléket készíteni, annak mindenképp érdemes már jó előre tájékozódni!

A nagyméretű, halbarát anyagból készült merítő és pontybölcső a legtöbb intenzíven telepített tavon már kötelező
Egy ekkora bölcsőben a nagyobb halak is kényelmesen elférnek
A használható zsinór típusára és az alkalmazható végszerelékre is lehetnek korlátozások
Az ilyen halakra vigyázni kell!

Természetesen a fent olvasott kérdések és nyilván a válaszok is megtalálhatók az alábbi filmben, melyből az is kiderül, hogy szerencsével jártam-e a Pátka Horgásztavon. Látványos és tanulságos lett ez az epizód is, érdemes megtekinteni!

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.