Method suli 26. rész – január, február

Method suli 26. rész – január, február

Amilyen gyorsan eltelt 2022, olyan lassan indul az új év. Nehéz visszatérni a hétköznapokba és újra a napi rutin szerint élni. Ami szokatlan, hogy meglepően enyhe időt hozott az év eleje. Jégnek nyoma sincs a tavakon, de még csak különösebben hideg sincs! Minden adott ahhoz, hogy elcsábuljunk egy kis új évi pecára, bár az is lehet, hogy mire ez a film és írás megjelenik, már inkább korizni lehet, nem pedig horgászni! No, de éljünk a mának és használjuk ki, ha jó idő van!

Lássuk, mi is várható ebben az epizódban! Nagy büszkeség számomra, hogy idén bővült a nevemmel fémjelzett termékek köre, melyeket most egyesével be is szeretnék mutatni, és némelyiket immár be is vetem. Természetesen elsősorban a hideg vízi horgászatra szeretnék néhány tippet adni, de ígérem, azok is találnak érdekességeket a filmben, akik inkább a tavaszra készülnek!

Vannak olyan napok télen, amikor egyszerűen vétek nem horgászni!

Helyszín
Jómagam ebben az időszakban mindenképp a kisebb méretű tavakat részesítem előnyben. Ennek oka, hogy az ilyen vízterületeken sokkal könnyebb megtalálni a halakat, és mivel a rövid nappalok miatt a pecaidő mindössze 4-5 órára szűkül, ez nagyon fontos! Ahol most vagyok, az a budapesti és agglomerációban élő horgászok egyik kedvelt célpontja, a Százhalombattán található Benta Horgászpark egyik kisebb tava. Arra tökéletesek ezek a kisebb vízterületek, hogy szórakozzunk néhány órát és gyakoroljuk, csiszoljuk a technikánkat.

A Benta Horgászpark több kisebb vízből áll, melyek bőséges lehetőséget kínálnak télen-nyáron egyaránt

Felszerelés
Mindjárt az elején olyan újdonságokat mutatok be, amelyek a tavalyi év végén jelentek meg, ezek pedig a By Döme TF Fine Max botcsalád új változatai. Ezek kifejezetten alkalmasak a partközeli finomhorgászathoz. A 330L, 350ML és a 360M típusú és a korábbi tagoknál valamivel finomabb botok akár keszeg-, akár finomszerelékes method horgászathoz ideálisak. Sokkal többet nem is szeretnék róluk beszélni, mert egy másik filmben részletesen is bemutatom mindhárom változatot. Ezen a napon a leglágyabbat, a 330L típusút használtam.

A TEAM FEEDER Fine Max 330L ideális a téli, kora tavaszi partközeli horgászatokhoz! Zseniális kis bot!
A Fine Carp 4000-es orsó remekül kiegészíti a rövid botot

Az orsó, ami erre felkerült, az a Fine Carp család legkisebb, 4000-es mérete. Könnyen kezelhető párost alkotnak! A dobra tekert zsinór már sokkal érdekesebb! Ez ugyanis szintén egy új termék. Habár maga a By Döme TF Camou zsinórok már a tavalyi évben is elérhetők voltak, a kék és a zöld változatok immár 1000 méteres kiszerelésben is beszerezhetők! Ez nagy segítség a téli újrazsinórozáskor, hiszen nem kell 300 métert elosztani, hanem lényegesen nagyobb mozgásterünk van, nem is beszélve arról, hogy így jóval gazdaságosabb is a termék!

A dobra ezúttal 0,25 mm-es monofil zsinór került
Jó tipp a téli újrazsinórozáshoz az új 1000 méteres kiszerelésű TEAM FEEDER Camou zsinórszéria
A Green és a Blue változat ráadásul ilyen kiszerelésben gazdaságosabb is

És ha még nem lenne elég az új cuccokból, akkor érdemes a végszerelékre is rápillantani. Ez egyébként a lehető legegyszerűbb! A 25-ös főzsinórra került rá a 25 grammos, kisméretű Haldorádó Flat kosár, majd a gyorskapocs. Az érdekesség még csak most jön, ami maga a horogelőke! Köztudott, hogy sokan vannak, akik nem annyira szeretnek horgot kötni. Nem véletlen, hogy a SpéciMethod Rig termékcsaládunk annyira népszerű. Ez most bővült, ráadásul olyan tagokkal, amelyek kifejezetten a finomszerelékes method pecásoknak ajánlottak. Az új változatok között van szakállmentes, kis tüskével szerelt is, amely nagy segítség lehet a hideg vízi horgászatok során!

Ennyi csalogatóanyag bőven elegendő ebben az időszakban
Jó hír, hogy immár monofil zsinórból készült, szakállmentes horoggal kiegészített horogelőke is elérhető az előkötött SpéciMethod Rig termékcsaládban

Sipi 1-2 szortiment
Mindenképp szerettem volna ebben a részben az új TORNADO ízeket bemutatni, de csak futólag, hiszen most alig néhány változatot használtam, így inkább csak azokra fókuszálok. Már az összes TORNADO termék megtalálható Sipi 1-2 változatban, így a nagyobb méretű Maxi, Pop Up és Wafter csalik is elérhetőek immár ebben a két ízben, természetesen a Method World Champion csalik mellett! Az aromákat, tehát az Activator Gelt és Sprayt már az egyik tavalyi részben bemutattam. Ami viszont teljesen új, az a TORNADO Method Mix és TORNADO Micro Pellet változatok, amelyeket ma használatba is fogok venni. Ezek előkészítése alig vesz igénybe néhány percet!

A teljes TORNADO széria elérhető immár a nevemmel fémjelzett változatokban is…
… így most már a finomszerelékes method pecásokon kívül a célzottan nagy pontyra horgászók is megtalálhatják a nekik való változatot

Amit ezen a horgászaton használtam, az egy csomag TORNADO Micro Pellet – Sipi 2 és egy csomag TORNADO Method Mix - Sipi 2. Ezek bekeverése rém egyszerű, a micro pellethez 1,5 dl, míg a kajához 3 dl vizet kell tenni, majd pihentetni. Az etetőanyag átrostálását és a micro pellet szétmorzsolását követően máris használhatók a csalogatóanyagok.
Ha pedig már a Sipi 2 széria csalogatóanyagoknál tettem le a voksom, akkor a csali is ugyanez az ízvilág volt, kiegészítve az aromákkal. Hogy működik-e ez a szín + íz, az néhány dobás után kiderül, szerencsére ezen a napon nem kellett változtatni azon, mi kerüljön a tüskére!

Hideg vízi horgásztokhoz a Sipi 2 Method Mix és Micro Pellet a tökéletes választás
Természetesen a legkisebb méretű csalik kerültek a tüskére

Horgászat menete
Ebben az időszakban elsősorban a finompeca az, ami a legtöbbször célravezető. Éppen ezért választottam nagyon lágy botot, kisméretű kosarat és viszonylag picike horgot. Az, hogy egy távra, egy helyre horgászom, bizonyára segítségemre lehet, ha szeretném összeállítani a halat egy etetésen. Hogy ennek van-e létjogosultsága, vagy sem, egy óra alatt kiderül. Ha a pontos peca segít, akkor gyorsulnak a kapások, ha nem, akkor ritkulnak. Utóbbi esetben érdemes keresgélve kapásra bírni a halakat. Lehet próbálkozni az aromákkal és a micropellet/etetőanyag arány variálásával, ezek előbb-utóbb eredményre vezetnek.

A sok kapás és a mozgalmas horgászat feledteti velünk, hogy még tél van
Ilyen csodaszép, egészséges tőpontyok lakják a Benta Horgászpark tavait
A lágy bot és a lefinomított végszerelék miatt igazi élmény még a kisebb testű halak megfogása is
Ha van lehetőséged, akkor érdemes télen is vízpartra menni!

Nagy csodára ilyenkor nem kell számítani. Sem az idő, sem a hely nem nyújt túl sok lehetőséget. Tulajdonképpen „csak” a nyers, színtiszta horgászat az, amiért ilyenkor a vízpartra járunk, főleg az ilyen jellegű vízterületekre. Csalizás, bedobás, kapás, fárasztás! Nem kell túlgondolni, csupán élvezni! Tavasszal majd – ha melegszik a víz, és a mozgásterünk megnő, valamint a halak eloszlása változik – érdemes lesz több variációs lehetőséggel is dolgozni. Addig azonban érdemes „csak” pecázgatni!

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Bank Bálint
Videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.