Method suli 27. rész – március, április

Method suli 27. rész – március, április

A népszerű methodos tavak, vagyis az intenzíven telepített vízterületek már kora tavasszal viszonylag könnyű horgászatokkal kecsegtetnek. A nagy halsűrűségnek köszönhetően néhány óra alatt akár egy tucat pontyot is meg lehet fogni, hiszen a halak már táplálkoznak, és még ha lassan is, de azért folyamatosan melegszik a víz. Ebben az epizódban elsősorban olyan praktikákat mutatok, amelyek a távolabbi régiók meghorgászása során lehetnek hasznosak.

Tucatnál több film készült már a szisztematikus, nagy távolságban történő methodozásról, de a téma mindig tartogat újdonságokat, ráadásul nagyon nem mindegy, hogy mekkora is az a nagy távolság, és milyen méretű halakra horgászunk! A siker titka mindig abban rejlik, hogy miként tudunk alkalmazkodni az aktuális kihívásokhoz.

A reggeli órákban még felhők kúsztak fölém, de később verőfényes napsütés váltotta fel az átmeneti borulást

Felszerelés
A tó, ahol én most horgászom, az a Keve Horgászpark. Itt a nagy távolságban történő horgászat 100 méter körüli távolságot jelent. Azonban jelentős különbség, mondjuk, egy maconkai távoli pecával szemben, hogy itt a fogható halak mérete nem olyan óriási. Ha 10 kilót is meghaladó pontyokra kellene ebben a távban horgászni, azonnal a Master LC botot venném elő, ám itt az átlagméret „mindössze” 3-5 kiló körül mozog. Az sem kicsi, még mielőtt valaki legyintene rá egyet, de egy erős, durung bottal az amúgy is nagy terhelésnek kitett halak megfogása elég esélytelen dolog. Ennek az oka, hogy nagy távolságból mire kicincálom a merev bottal a halat, nagy eséllyel le is veri magát a horogról. Persze a 130-140 méteres pecánál nincs alternatíva, oda kell a nagyágyú, de a 70-90 méteres távra van olyan bot, amelynek rugalmassága lehetővé teszi a biztonságos fárasztást. Ez pedig a Royal Method Carp 420H, valamint a 390MH. Orsó tekintetében is érdemes már termetesebb darabokat választani, amelyek egyértelműen könnyebbé teszik a távoli horgászatot. Ebben az esetben ez az új Master Long Cast 6600!

A két most bevetett bot a Royal Method Carp 420H és a 390MH volt
A 420H-val lendületes dobások érhetők el
A 390MH rugalmassága biztosítja a fárasztások során bekövetkező halvesztések minimalizálását
Új orsók bevetésen
A megújult Long Cast orsók nem csak az extrém távolságok elérésében lehetnek segítségünkre
A Keve Horgászpark átlagpontyai 3 kilótól…
… olyan 5-6 kilóig foghatók
Az ilyen méretű halak rendkívül gyors, és biztonságos horgászatához is ideális a Royal Method Carp botcsalád

Végszerelék
Nos, method esetében azért nem agysebészet a végszerelék összeállítása, ám mindenképp figyelni kell arra, hogy meglegyen az összhang! Értem itt ezen azt, hogy távdobás esetén a főzsinór ne nagyon legyen 0,20 mm-nél vastagabb, mert sokat visszavesz az elérhető távolságból. A dobóelőke itt már létkérdés! Amennyiben a fonott zsinór mellőzendő, marad a felvastagodó monofil dobóelőke, amely szintén valamelyest csökkenti a maximum elérhető távolságot. Az etetőkosárral szemben felállított legfontosabb kritérium, hogy legyen minimum 50 grammos, és olyan áramvonalas, amellyel könnyű dobni. A vezetőszár kötelező! E horgászathoz a Dart Metal L méretű, 65 grammos és a 45 grammos változatát szereltem fel.

A végszerelék lelke az L méretű Dart Metal 65 grammos változata
Az egyszerűsége e végszerelék legnagyobb ereje!

TIPP
Amennyiben feltámad a szél, és már kevésnek érezzük az addigi öntömeget, akkor lehet ezen növelni. Erre a célra a legegyszerűbb megoldás az ún. felni súly, amelyet egy mozdulattal rá lehet ragasztani a kosár talpára. Ez 5 grammos lapocskákban kapható. Így lehet a legkönnyebben, szerelgetés nélkül nehezebb kosarat eszkábálni!

Ha feltámad a szél, és veszít a kosarunk a repülési stabilitásából, akkor érdemes segítségül hívni ezeket a kis lapocskákat

Csalogatóanyagok és csalik
Nos, erre a pecára is egy újdonságot hoztam, amely a MONSTER termékcsalád! Mivel ilyenkor még nem annyira pörgős a peca, két bottal is tudok pecázni, ennek megfelelően kicsit több kaját érdemes keverni. Nem agyaltam túl a dolgot, hiszen az évszakra vonatkozó receptajánlónkban szerepel egy összeállítás, amely egyik nagy kedvencem! Ez pedig a MONSTER Pellet Box - Tintahal & Áfonya, valamint a 4 Season Method Pellet Box - Tavasz keveréke. Ez a két doboz kaja elegendő az egész napos pecára. Mivel termetes halakra horgászom, por állagú etetőanyagot nem is hoztam.

A 2023-as év egyik nagy durranása a MONSTER termékcsalád
A kosárba szánt keverék egyik alkotóeleme a MONSTER Pellet Box - Tintahal & Áfonya, míg a másik a 4 Season Method Pellet Box - Tavasz
Igazi pontycsemege, mely elsősorban a bajszosok figyelmét kelti fel
A MONSTER Pellet Box tartalmaz 100 ml kivonatot, mellyel meg lehet ízesíteni a csomag tartalmát
Egyszerűen összeállítható pontyos mix

Csalik tekintetében is az előre összeállított receptre bíztam magam, így a MONSTER Pop Up Method - Tintahal & Áfonya került az etetőtálcára. Ennek oka, hogy a távoli, biztonságos horgászat záloga a vastaghúsú, viszonylag nagyméretű horog, amelyhez kell a pop-up csali. Erre is tökéletes a MONSTER Pop Up Method. A kisebb méretű változat pont optimális a vastag 8-as horoghoz és a normálméretű 10 mm-es tüskéhez. Ha esetleg kicsit sok lenne, akkor némi farigcsálással lehet optimálissá tenni a horog állásását. Jelen helyzetben a Korum Grappler 10-es horoghoz kicsit kellett farigcsálni a csaliból, de ez a minimális beavatkozás a csali méretét csak alig, míg a működését egyáltalán nem befolyásolja!

A MONSTER Pop Up Method - Tintahal & Áfonya remek tavaszi csali
Nagy felhajtóerejű csali lévén lehet, hogy egy kicsit meg kell farigcsálni annak érdekében, hogy ne emelje el horgunkat a fenéktől
A vastag 10 mm-es tüske és a 10-es Grapler horog pont lent tartja a kicsit megfaragott golyócskát

A Tintahal & Áfonya pink és barna színű csali. Ezt úgy szeretem használni, hogy a sötét felét fordítom lefelé, míg a fluo pink felét felfelé. Így kontrasztos, a felülről érkező ponty hamarabb észreveszi. 

A sötét részt alulra pozícionálva a csali szinte világít
A MONSTER Pellet Box - Tintahal & Áfonya bővelkedik a pink szemcsékben, így ráirányítja a hal figyelmét az azonos színű csalira

A MONSTER termékcsalád saját aromával is rendelkezik, amely a MONSTER Gel Booster névre hallgat. Amennyiben szükséges az utóízesítés, ezeket érdemes a megtöltött kosárra nyomni.

Amennyiben plusz ízesítés kell, lehet használni a MONSTER Gel Booster adalékot
A teljes MONSTER termékcsalád négyféle Pellet Boxból, method és nagyobb méretű pop-up csaliból, nagyponty-horgászoknak szánt Magnum csaliból és Gel Boosterből áll
A MONSTER Pellet Boxok önmagukban is felhasználhatók, de kitűnő alapot nyújtanak fogós keverékekhez is

TIPP
A lebegő csali használatát leginkább az indokolta, hogy a vízterületen sok apró törpeharcsa is él, melyek az aljzaton heverő csalikat addig köszörülik, míg valahogy fel nem kötik magukat a horogra. A lebegő, fenékről fel-felpattanó csalival nem bírnak el könnyen, hisz nem tudják leszorítani a fenékre. Így is lehet némiképp védekezni a sok kis „ördög” ellen.

Gyönyörű, tavaszi, napsütéses időben öröm a vízparton töltött idő
Ilyen méretű pontyból rengeteget lehet fogni a Keve Horgászparkban
Micsoda evező!
Igazi methodos horgászvíz, mely mozgalmas pecákkal kecsegtet
Termetes tükörponty

Az alább található filmben az imént olvasott hasznos tippek mellett más érdekes „okosságok” is megtalálhatók.

Írta: Sipos Gábor
Fotó és Videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.