Rapid Feeder 5. rész – A papucs method

Rapid Feeder 5. rész – A papucs method

A pontyos method feeder horgászat népszerűsége töretlen, hatékonysága és dinamikus fejlődése pedig megkérdőjelezhetetlen! A legnagyobb létszámot mozgatja meg a horgászversenyzők körében is.

Idén több mint hatszázan neveztek a Method Feeder Országos bajnokságra. 12 elődöntőt, selejtezőkört kellett rendezni. Az V. Method Feeder Klubcsapat OB-n is Szegeden 34 csapat vett részt. Ilyenre még SOHA nem volt példa!

A pontyos method feeder horgászat népszerűsége töretlen. Az V. Method Feeder Klubcsapat OB-n is Szegeden 34 csapat vett részt. Ilyenre még SOHA nem volt példa!

Idén kerül megrendezésre a III. Method Feeder Világbajnokság Spanyolországban, ahová címvédőként, kétszeres világbajnokként érkezik a magyar nemzeti válogatott, ugyanis az első VB-t Magyarországon, majd a másodikat a Dél-afrikai Köztársaságban is csapatunk nyerte. Külön öröm és büszkeség számunkra, hogy Sipos Gábor kollégám és jómagam is aktív részesei voltunk e fantasztikus sikereknek!

A magyar horgászok a világ legeredményesebb method feeder horgászai! Az I. Method Feeder Világbajnokságot 2021-ben hazánk csapata nyerte Magyarországon…
… majd a II. Method Feeder Világbajnokságot is megnyerte 2022-ben a Dél-afrikai Köztársaságban

A method versenyek szabályai is folyamatosan változnak, formálódnak, finomodnak, és bár ezek egy részét logikátlannak tartom, ha versenyezni akarunk, akkor nem kifogást vagy magyarázatokat, hanem MEGOLDÁST kell találni, hogy ezekből a változásokból is a maximumot hozhassuk ki!!! 

A method versenyek szabályai is folyamatosan változnak, ezekhez nekünk is alkalmazkodni kell

Erős csapásként érték meg a methodos horgászok, hogy ettől az évtől alapvetően csak kétfajta kosárral szabad etetni, és így látszólag elég kevés csalogatóanyagot lehet bejuttatni.

E kosarak ettől az évtől már nem használhatók etetésre a method versenyeken
A Haldorádó Feeding Method kosarak segítségével…
… viszonylag nagy mennyiségű apró szemű pellet vagy etetőanyag is bejuttatható, és ezek a szabályzatnak is maximálisan megfelelnek

Tulajdonképpen csak lapos aljú method kosarakkal szabad etetni, és nem lehet a kosár alsó, ólommal ellátott részét befedni. Erre fejlesztettük ki a Haldorádó Feeding Method kosarat. Ezzel meglepően nagy gombócot lehet akár 100 méter körüli távra is bedobni. Hogy ne peregjen ki belőle lendületes dobás során se a kaja, kapott egy középső merevítő bordát. Ezzel a kosárral főként pelleteket és finomszemcsés etetőanyagot lehet hatékonyan betermelni.

A másik engedélyezett típus a papucs kosár. Fő paraméterei: lapos aljú, egyik végén zárt, a közepén egy zsinórvezető szárral, alapanyaga lehet műanyag vagy fém háló. Mi a fémből készült, hálós változatot preferáljuk
Három különböző méretű Haldorádó Pellet Slipper áll rendelkezésre
A legnagyobb, XL méretű etetéshez, míg a két kisebb (L és M) méretű a horgászathoz javasolt
Így néz ki bevetésre kész állapotban

Viszont van egy másik engedélyezett kosárforma, a papucs method. Ez egy szintén lapos aljú, de egyik végén zárt, csúszó kosár. Ezzel főként magvakat lehet hatékonyan bejuttatni. A nyári időszakban különösen fogósak, főként az erjesztett magvak, amelyekért nemcsak a pontyok, hanem az amurok is rajonganak. A folyamatos próbák során jöttünk rá, hogy mennyire eredményes e kosarakkal a magvas horgászat, mennyire könnyű használni.

Persze ennek is megvannak a maga fortélyai, azok az apró trükkök, amelyekkel még hatékonyabban művelhető mindez, ezeket mutatom most be
Hadd repüljön!

Használt csalogatóanyagok:
2 csg Haldorádó Tejsavas 4x Mag Mix
2 csg Haldorádó Tejsavas kukorica-repce
1 tasak Haldorádó Gold Feeder Champion Corn etetőanyag
1 doboz Haldorádó FermentX Method Box - Édes Ananász

Nyáron verhetetlen csalogatóanyagok az erjesztett magvak
Jól felhőző kukoricás etetőanyaggal keverve igazán attraktívak
Remekül kiegészíti ezt a „rendszert” a FermentX Method Box, amelynek tartalmát hagyományos method kosárral célszerű bejuttatni

Mint látható, nincs nálam egyetlen szem halas etető pellet sem, pedig mint köztudott, a kiskunhalasi Ezüst-tó halai nagyon szeretik. Azt gondolom, hogy ősszel, télen és tavasszal nem kell mást ide hozni, mint 1-2 doboz Method Pellet Boxot. Nyáron azonban, amikor a halak aktívak, kell nekik a mennyiség, kell a kalória, kell a szénhidrát, kellenek a magvak is az eredményes horgászathoz. De ez természetesen nemcsak itt, hanem megkockáztatom, hogy hazánk pontyos vizeinek 90%-án hasonlóan kell MOST a halaknak.

Szép pontyok jutalmazták igyekezetem
A papucs szépen hozta a pontyokat
Erőtől duzzadó tükrös

Kezdődjék az alapozó etetés! Ehhez a legnagyobb Haldorádó Pellet Slipper XL 40 g-os méretű változatot használom, amely még passzol a nemzetközi szabályzat szerinti 5 x 7 cm-es mérettartományba. Ezzel általában 10-et dobok kezdésnek. Sokkal nagyobb kupac létrehozásának szerintem nincs értelme, sokkal fontosabb a folyamatosság. Minden hal után KÖTELEZŐ ráetetni!

A Haldorádó SpéciMethod Rigek széles választéka minden helyzetre kínál csalitüskés horogelőkét
Én most ezt használtam: HALDORÁDÓ SpéciMethod Rig 8 Mono 10 mm / 10 barbless

A horgászat egy kisebb, kb. fele méretű Haldorádó Pellet Slipper L 25 g-os papucs kosárral történik. Rendkívül egyszerű a végszerelék. A monofil dobóelőkén végtelenségig csúszik a kosár, amelyet a Haldorádó Method Feeder gyorskapocs ütköztet meg alul. Ebbe csak a megfelelő horogelőkét kell beleakasztani. Nálam jobban talán csak Sipi utál horgot kötni. Persze van egy csomó horogelőke-tartóm, telis tele előkékkel, de mindig pont az a méret hiányzik, ami kellene… Ezért különösen nagy segítséget jelentenek számunkra a kínálatunkban kapható kész csalitüskés horogelőkéink a SpéciMethod Rigek. Ezek most már nagyon széles szortimentben kaphatók. Van közöttük mikro szakállas, illetve szakáll nélküli horoggal ellátott változat is, van monofil, illetve van fonott horogelőkével ellátott verzió. Minden infó megtalálható ezek csomagolásán! Különösen büszke vagyok rá, hogy ezt magyar emberek készítik, ügyes kezű hölgyek. Ezúton is köszönöm a munkájukat!

Nyáron a nagyobb méretű, sőt a lebegő csalik is (amelyek a teljes előkehosszban lebegnek) remek fogásokkal kecsegtetnek
Érdemes ezeket bátran próbálgatni

Kezdetben nem kell nagy csali, majd ahogy sűrűbbek lesznek a kapások, illetve ha szelektálni szeretnék, akkor lehet majd még nagyobb csalikkal is próbálkozni. Methodozáshoz a Haldorádó Tornado Method és Wafter csaliknál nehéz univerzálisabb csalikat találni. Nagyon széles, íz-, méret- és formaválaszték várja a horgászokat.

A nap legszebb hala
Őt is a papucs method szerelékkel sikerült megfogni
A nagy halak horgászata során is hatékony!
Nagyon élvezetes és eredményes horgászat ez, bármelyik pontyos tavon művelhetjük, ahol nem kell nagy távolságban horgászni

Talán egy negatívuma van ennek a módszernek, hogy így nem lehet nagy távolságba pontosan horgászni. 50 méter lehet a maximum. Persze be lehet távolabbra is dobni, de pontosan, ha fúj szél is, nagyon nehéz.

Egyszerre csak egy bottal szabad horgászni, mert két bottal csak káosz lesz, sőt a vehemens kapások miatt akár el is viheti a hal a botunkat, ha nem vagyunk résen
Előkészítve persze lehet több is, nekem is az etetőbot mellett 3 horgászbot van, így folyamatosan tudok próbálkozni. Kettő ezek közül papucsos különböző méretű horgokkal ellátva, egy pedig method
A rugalmas, lágy botok a kis távolságokra ideálisak
A fárasztás során is nagyon hatékonyak
Karikába görbülve őrlik fel a halak erejét
Micsoda bajszos
Ilyen szép halak élnek a Kiskunhalason, az Ezüst-tó Horgászcentrumban, gyere el és fogj Te is belőlük!

Próbáljátok ki, tetszeni fog ez a módszer nektek is. Eredményes horgászatot kívánok mindenkinek!

A horgászatról készült egy látványos, további hasznos praktikákat bemutató film is. A téma iránt érdeklődők sokat tanulhatnak ebből is!

Írta: Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.