A rakós botos horgászat iskolája 4. rész - A mini toldó és a rakós botok fontos jellemzői

A rakós botos horgászat iskolája 4. rész - A mini toldó és a rakós botok fontos jellemzői

A sorozat előző részében a rakós bothoz tartozó top szettekhez kapcsolódó tudnivalókat részleteztem, azonban a bot másik végéhez illeszthető kiegészítőt sem hanyagolhatjuk el, folytassuk tehát a mini toldóval!

A mini toldó:

A rakósbot fontos, de nem nélkülözhetetlen tartozéka. A rakós botokhoz ezt szinte automatikusan adják, mert a legtöbb bot feltüntetett hossza csak ezzel van meg. Alapjában véve nem rossz dolog. Használatával rakós botunk még egy kicsit univerzálisabbá válik, mert pl. még több távolságot tudunk meghorgászni. A mini toldók általában úgy készülnek, hogy használhatók a nyéltag végébe csatlakoztatva és használhatók a nyéltag előtti tagba is. Ez utóbbi esetben főleg a nyéltag előtti bottag összeroppantásának elkerülése a cél a sokkal erősebb mini toldó használatával. Figyelem! A mini toldó nem használható a nyéltag és a nyél előtti tag közé iktatva, még akkor sem, ha véletlenül össze lehetne rakni.

A mini toldó. Ennek a hossza 80 cm, hasznos hossza kb. 65 cm. Látható a kialakításán, hogy egyaránt használható a nyéltagba és a nyél előtti tagba is
A rakós bot a mini toldóval
A leggyakrabban kapható összeállítás: bot + mini toldó + 4 tagos top szett
A nyéltag és a mini toldó összerakása
Összerakva, más nézetből
A mini toldó a nyél előtti tagba illesztve. Mellettük a nyéltag látható
Nyél előtti tag - mini toldó - nyéltag. ÍGY NEM SZABAD ÉS ÁLTALÁBAN NEM IS LEHET ÖSSZERAKNI A BOTOT!

A mini toldót általában akkor használjuk, amikor szükség van a teljes bothosszra, mert pl. ott van a mederben egy törés, vagy akkor, ha levesszük a botról a nyéltagot és helyébe a mini toldót rakjuk, hogy a nyél előtti tagot megvédjük a sérüléstől, összeroppantástól, ütődéstől.

Célszerű akkor is használni, ha pl. az etetésünket rövidebbre, a mini toldó nélküli hosszra rakjuk be, de észrevesszük, hogy a halak az etetés mögött vannak. Ekkor a mini toldót a botra rárakva könnyen az etetés mögé tudunk horgászni. Egyéb esetekben szükségtelen a használata, mert nehezebbé teszi a botot.

Egyéb rövid toldók:

Néhány márkánál találkozhatunk olyan megoldással is, hogy egy közbenső (pl. az 5.) tag helyére lehet betenni egy rövidebb (5.) tagot. Ezáltal a bot rövidebb és sokkal gyorsabb lesz.

Van olyan megoldás is, hogy két közbenső tag helyett (5. és 6. tag) lehet betenni egy tagot, mely így természetesen sokkal kúposabb kialakítású. Ez is rövidebbé, merevebbé és gyorsabbá teszi a botot. Ezek nem túl általános megoldások, ezért ezzel részletesen nem is foglakozom.

A rakós botok részei

Ezt a fejezetet három részre bontom:

  • spicc rész, spicctagok
  • középső rész, középső tagok
  • nyéltag

A spicc és a spicctagok bot legkényesebb és arányaiban a legdrágább részei. A spicc és a második tag többnyire teleszkópos kialakításúak (kivételt jelentenek az AB tipes top szettek és többnyire a margin botok első tagjai). A gumizáshoz a spiccet vágjuk vissza, vagy egyszerűen csak vegyük ki a botból.

A középső tagok (értjük ezen a 3-8. vagy -9. tagokat) árulják el a legtöbbet a bot minőségéről. Én mindig meg szoktam nézni ezeket is, miután kézbe fogtam a botot, ugyanis ezek csatlakozó felületeinek kidolgozása árulkodik legjobban. Egy jó minőségű botnál belefér az árba a csatlakozó felületek szép, igényes kidolgozása, megerősítése is, míg egy alacsony minőségűnél nem. Nézzük, mit értek ez alatt!

A tagok felső része illesztett, megerősített és kopásálló réteggel bevont, a tagok alsó vége keresztszálas szövésű szénszállal (vowen carbon) erősített szétnyílás és ütődés ellen (STRADIVARI Allround)
A tagok alsó vége plusz karbon réteggel erősített (GENIUS Carp)
Az EXTREME Carp botnál a tagok alsó vége alumíniumhálós erősítést kapott, amely rendkívüli ütésállóságot biztosít
Az ISIS, a T-Rex Carp és az Extreme Carp botoknál a tagok felső része vowen carbon erősítést és kopásálló réteget kapott, ezenkívül lekerekítettek is, amely a könnyebb összerakást segíti
Egy komplett összeállítás (Extreme Carp)

Természetesen vannak más megoldások is, pl. teflonbevonat a tagok felső részén stb.. A lényeg az, hogy e részletek a bot igényességéről adnak információt, érdemes rájuk odafigyelni.

A nyéltag a bot szerintem legjobban igénybevett része. Ez tartja a bot súlyát, ez viseli el a bot nyomatékát, a nyomatékot ellensúlyozó tartást, az ütődések nagy részét, a bevágás pillanatában fellépő extra erőhatást stb.. Ennek megfelelően elég robosztus kivitelű. Fontosnak tartom, hogy legyen egy megerősített alsó része, egy úgynevezett könyöktámasz rész, amely felveszi a teljes támasztó erőt, adódjon az a könyökünkből vagy a bottartóból. Ennek hiányában sérülékennyé válik a bot, egy nagyobb széllökés hatására összeroppanhat.

A nyélrész vowen carbon erősítése (ISIS Carp és T-Rex Carp)
A vowen carbon erősítés közelről
Alumíniumhálós erősítés (STRADIVARI Match Ice)
Alumíniumhálós erősítés közelről
Alumíniumhálós erősítés másik megoldása (Extreme Carp)

Természetesen itt is léteznek más megoldások is, pl. plusz karbon réteg felhordása vagy a teljes nyéltag karbon-üveg keverékből való elkészítése.

A botok felülete:

Ugyan nem tartozik a botok részeihez, de azokon van rajta, így itt említem meg ezt is. E témát két részre bontom, az egyik a felületkiképzés, a másik pedig a felület színe.

A felületkiképzés:

A felületkiképzés négy fajtáját különböztetem meg:

  1. Az egyszerű, „lakkozott” felület, amely csak lakkozottnak látszik, de ez tulajdonképpen a bot karbon anyagát összetartó, megolvadt műgyanta adta felület. Az olcsóbb botoknál alkalmazott megoldás, mert a gyártás után más kezelést nem igényel. Gyors horgászatot nem lehet ilyen felülettel produkálni, mert nagyon tapad a kézhez. Esőben szinte lehetetlen a kézen siklatni a botot.
  2. A simára köszörült/csiszolt felület. Szép, egyenletes matt színt ad a botnak, nem tapad a kézhez, még nedvesen is jól kezelhető a bot. Ilyenek pl. a SHIMANO botok és az INVENTOR széria botjai.
  3. A valamilyen réteggel bevont felület. Ilyenek pl. a Sun Core réteggel bevont botok. Ez a réteg a bot felületét simává teszi, így a bot kevésbé tapad a kézhez, sőt nedvesen kifejezetten jól csúszik.
  4. Szerintem a legszebb az úgynevezett golflabda felület, aminél a bot felületén egy különleges eljárással kis gödröcskéket alakítanak ki.

Az ún. golflabda felület (STRADIVARI Allround és Tournament széria botjai)

Az ún. golflabda felület révén a bot tolása-húzása közben légpárna keletkezik a bot és a kezünk között, miáltal nagyon könnyen csúszik még nedves, esős időben is. Ezt eddig egy cég tudta, az ITALICA, ezért ezzel a megoldással csak az általuk gyártott csúcsbotokon lehetett találkozni (SENSAS, TUBERTINI, TOP MIX stb.). Fontos a botnál a felület tisztán tartása, hogy a gödröcskék ne tömődjenek el.

A felület színe:

Tulajdonképpen két színt használnak, az egyik a természetes szín, a fekete, ami az alapanyag színe. A másik a Sun Core bevonatú botok színe, amely vagy szürkés, vagy ezüst. A szürkés szín a REGLASS botokon látható, amely a botra ragasztott fólia színe, az ezüst pedig a TRIANA és FAPS által gyártott botokon használatos ezüstszínű festék színe.

A Sun Core bevonat célja a bot felmelegedésének és ezáltal karakterisztikája megváltozásának megakadályozása, másrészt a nap UV sugarai által okozott káros hatás csökkentése. Ami nekem ebben különösen tetszik, az a bot felmelegedésének megakadályozása a kezem szempontjából. Amíg egy fekete bot a napra téve 5 perc alatt melegszik fel 20-ról 46 Celsius-fokra, addig egy ezüstszínűnél ez csak 25 fok lesz, ami nagyon nem mindegy.

Az ezüstszínű Sun Core bevonat (ISIS Carp Champion és T-Rex Carperior)

A botokon lévő feliratok:

A botokon lévő feliratoknak különösebb jelentőséget nem tulajdonítok, mert semmi számomra fontos információt nem árulnak el, és ha el is árulnák, milyen anyagból készült maga bot, akkor sem tudnék mit kezdeni vele, mert nem vagyok gyártó. Azt meg, hogy ilyen az összeillesztés, meg olyan a felület stb., azt látom, ha kézbe fogom.

Ez alól három felirat kivétel:

  1. Ha fel van tüntetve a boton, hogy ki vett részt annak a fejlesztésében, és tudom, hogy az ő keze tényleg benne van, és ismerem is. Ilyen pl. Walter Tamás World Champion botja, mert tudom, hogy abban Tamás keze benne van. Ez számomra garancia. De van sok, névvel ellátott bot, amiről tudom, hogy csak az illető nevét írták rá, egyébként semmi köze a bothoz. Tudom, hogy ezt Önök nem tudják eldönteni, de azért figyelembe lehet venni.
  2. A boton lévő felirat, ami arra figyelmeztet, hogy a bot anyaga vezeti az áramot. Tényleg vezeti, és erre kezdő rakós botosoknak érdemes odafigyelni, mert bizony már többen haltak meg amiatt, hogy a hosszú bottal magasfeszültségű vezetékhez értek. És a villámot is „lehozza”! Tapasztaltam.
  3. Végezetül pedig az, hogy meddig van hozzá alkatrész garantálva. Ez kevés boton van feltüntetve, noha talán az egyik legfontosabb információ - de erre a későbbiekben még visszatérünk.

Tényleg vezeti az áramot! Jó, ha nemcsak az ábra van ott, hanem a szöveg is, és ha még magyarul is, az a tökéletes
Érdemes odafigyelni, hogy meddig lesz alkatrészünk a bothoz

A következő részben talán a legfontosabbal, a rakós botok áraival foglalkozunk.