A rakós botos horgászat iskolája 3. rész - Rakós botok és tartozékaik

A rakós botos horgászat iskolája 3. rész - Rakós botok és tartozékaik

A sorozat újabb részében szeretném tisztába tenni a rakós bot és a hozzá tartozó top szettek dolgait. Tapasztalatom, hogy a botoknál komoly fogalomzavar van e tárgyban. Nagyon aprólékos, részletekbe menő anyagot készítettem, így a legkezdőbb kezdő is megértheti a top szett fogalmát és el tudja képzelni azt. Nem is kevertem hozzá semmilyen más témát, most csak és kizárólag a top szettekkel foglalkozunk. Folytassuk tehát a megkezdett sorozatot!

Rakós botok és tartozékaik

Először is nézzük a botot:

Maga a bot adott, a nyéltag aljától a spicc hegyéig értendő hosszúságú és általában 9 vagy 10 tagból áll. Tehát ha valaki vesz egy 13 méteres botot, akkor az a teljes botot veszi meg, mind a 9 vagy 10 tagjával együtt, beleértve a top szettet is.

Így néz ki a rakós az elejétől a végéig
A botokon feltüntetik a hosszt és a tagok számát is

A bothossz és a top szett sokaknak problémát okoz, azt hiszik, hogy a botot az eleje nélkül adják. Ez olyan, mintha egy kétrészes bothoz nem adnának első tagot. Tehát a bot hossza alatt mindig a megadott hosszt kell érteni. Ha a bothoz külön tartozékként adnak top szettet, azt külön jelzik.

Ezt egy kicsit jobban kifejtem, amennyiben még lehetséges, hogy minden ezzel kapcsolatos kételyt eloszlassak.

Tehát, ha például valahol az szerepel, hogy az XY 13 m-es rakós bot ára 1000,- Ft, akkor az azt jelenti, hogy a teljes bothossz, mind a 9 vagy 10 tag kerül ennyibe.

Ez egy komplett rakós bot
Ez a bot 9 tagból áll

Ha azt is írják, hogy a bot tartozéka, pl. 2 db 4 tagos top szett, akkor az azt jelenti, hogy magához a bothoz adják ezeket a plusz kiegészítőket. Ez horgászati szempontból azt jelenti, hogy 3 db 4 tagos top szettet tudok majd használni vagy felszerelni, mivel egy van magán a boton és kettőt még adtak hozzá.

Alapvetően a bot spicctagját 1. (első) tagnak nevezzük, a legalsót pedig nyéltagnak, mert általában ezt fogjuk, ez a bot nyele. A közbenső tagoknak külön nevük nincs. Ha valamelyik tag eltörik, csak meg kell számolnunk, melyik tag az, és ennek megfelelően tudunk póttagot rendelni.

A top szett:

Maga a kifejezés az angol top set magyarosított változata. Szó szerint valami olyat jelent, hogy az „első tagokból álló készlet”. Mondhatjuk úgy is, hogy a bot első tagjai.

Magában a kifejezésben nincs utalás arra, hogy ez hány tagot takar, ezért így értelmetlen is mindaddig, amíg meg nem határozzuk, hogy hány tagos top szettre gondolunk.

Ez azért van így, mert a használt top szett hossza mindig a víz mélységétől függ. Ennek megfelelően horgászhatok akár 2 tagos top szettel is, de akár 7 tagossal is. A mi körülményeink között a 3, 4 és 5 tagos top szettek a leggyakoribbak.

A fárasztás első mozzanatai. A botot már rövidítettem, most éppen 7 taggal fárasztok
Az előző fárasztás folytatása. Most már 4 tagos top szettel fárasztom a halat

A külön top szettek nem kötelező velejárói a rakós botoknak, azonban nagyon hasznos kiegészítői. Ha például elmegyünk pontyozni egy tóra és van egy plusz top szettünk a bothoz, akkor a bot top szettjére szerelhetünk 0,3 g-os úszót finomabb zsinórral, a másikra meg 0,5 g-osat vastagabb zsinórral és ezt horgászat közben, a halak étvágyának megfelelően váltogathatjuk.

De például felrakhatunk a két top szettre egyforma felszerelést is, csak az egyiken érintőre állítjuk az eresztéket, a másikon meg lefektetjük a horgot a fenékre és ezeket cserélgetjük horgászat közben.

Ezért lehet azt látni, hogy a versenyeken némelyik versenyző 6-10 top szettet is kirak maga mellé. Mindegyik máshogyan, más szerelékkel van beállítva, és horgászat közben cserélgeti azokat. Sokkal gyorsabb, mint mindig eresztéket állítani vagy szereléket cserélni.

Véleményem szerint a bothoz célszerű egy vagy két top szettet pluszban beszerezni, vagy a botot már eleve ilyen készletben megvenni.

5 tagos top szett szétszedett állapotban
4 tagos top szett szétszedett állapotban
3 tagos top szett szétszedett állapotban
2 tagos top szett szétszedett állapotban

A pontyos top szett:

Alapvetően kétféle pontyos top szett létezik. Az egyik ugyanolyan, mint a normál top szett, csak erősebb, ezért általában kicsit nehezebb is. E top szettek 3 vagy 4 tagosak.

A másik az úgynevezett AB tipes top szett. Nem részletezném, hogy az elnevezés honnét ered, mert csak bonyolítanánk a dolgot. A lényege, hogy a top szett ugyanolyan hosszú, mint egy 3 tagos top szett, csak nem három, hanem kettő részből áll.

A pontyos, AB tipes top szett, ami ugyanolyan hosszú, mint egy normál 3 tagos, csak ez 2 tagból áll

Ugyanúgy illeszkedik a negyedik tagra, mint egy normál 3 tagos top szett, azonban kisebb a kúpossága, nagyobb átmérőjű a hegye, így erősebb is. Súlya is nagyobb a normál top szettnél, de még a normál pontyosnál is, ezért biztosan meghúzza a botot. Nagy átmérőjű gumit is belefűzhetünk, visszavágást alig igényel.

Az etető top szett:

Amennyiben a bothoz ilyet be lehet szerezni, az AB tipes kivitelű. Jó minőségű etető top szettet igen kevés bothoz adnak. A jó minőség alatt itt elsősorban az erősségét értem.

Etető top szett használat közben
Az etető top szettel mindig pontosan ugyanarra a helyre és zaj nélkül tudunk etetni. Esetenként ez nagyon fontos lehet

Fontos, hogy az etető top szett erős legyen, keveset hajoljon, mert csak így lehet nagy mennyiséget, akár kisebb kétkezes gombócokat is gyorsan bejuttatni a vízbe. A hajlós etető top szett nagyon lassúvá teszi az etetést, gyakran kiesik a gombóc vagy más etetőanyag a csészéből - legnagyobb bosszúságunkra.

Etető top szett
Az első tag a bothossznak megfelelően visszavágva és ráragasztva a csatlakozó idom
Az etető top szett és az etető csésze
Az összeszerelt etető top szett
Erre valók a top szettek. Különböző nagyságú és fajtájú úszók a gyors váltáshoz
Verseny közben. Kipakolt top szettek és néhány spiccbot

Univerzális top szettek:

Több gyártó is készít ún. univerzális top szetteket. Ez annyit jelent, hogy az ilyen top szett alsó tagjának átmérője nagyobb, mint a mi botunk megfelelő tagjának az átmérője, így a top a botunkra jócskán rácsúszik. Ezért a top szett alsó tagjának erősítését hosszabbra készítik, akár 40-60 cm hosszúra is, és nekünk kell azt otthon a botunkhoz méretre szabni.

Tehát adott a botunk, melyhez veszünk egy arra rácsúszó átmérővel rendelkező uni top szettet. Otthon összerakjuk és megnézzük, az uni top szett mennyire csúszik rá a botunkra (mert biztosan rácsúszik). Az illeszkedésnek meghagyunk kb. 10 cm-t, majd a fölösleget - akár 20-40 c m-t is - levágjuk az uni top szettből.

Eléggé népszerű ez a megoldás, különösen olyan botoknál, amelyekhez nem lehet kapni top szettet. Véleményem szerint azonban rossz megoldás, mégpedig azért, mert egy ilyen uni top szett mindig nehezebb, mint a bot eredeti eleje. Azonban még ez lenne a kisebbik probléma. A nagyobbik, hogy a bot és a top kúpossága nem fog passzolni. Megszorul ugyan a top szett az alatta lévő tagon, de tökéletesen soha sem fog illeszkedni. Ennek roppant egyszerű a magyarázata: két különböző gyártó soha sem készít két egyforma kúposságú botot. Ezért ezt a megoldást csak nagyon végszükségből javaslom.

Úgy gondolom, a botot és a top szetteket kellően „kiveséztük”. A következő részben a mini toldóval folytatjuk!