Partszéli pontyhorgászat egyszerűen 2. rész – Akcióban a Margin Power Carp

Partszéli pontyhorgászat egyszerűen 2. rész – Akcióban a Margin Power Carp

A tegnapi részben begumiztuk a top szettet, úgyhogy nincs más hátra, irány a vízpart! Mivel kora tavaszt írunk, olyan helyet választottunk, ahol jó eséllyel tudjuk bemutatni akció közben is a botot. A Moby Dick tórendszer azon tavára látogattunk el egy szeles, hideg napon, amely direkt a rakós botos pontyhorgászat szerelmeseinek tartanak fenn egész évben. Lássuk hát, hogyan sikerült a tűzkeresztség!

Mint azt már említettem, a margin botozás eszköztára roppant csekély. A gumizás kellékein kívül csupán végszerelékre, némi csalogatóanyagra és csalira, valamint egy merítő hálóra van szükség.

Végszerelék
A rakós botos végszerelékek hasonlítanak a spiccbotokon használt úszós készségekre, annyit leszámítva, hogy mindössze néhány grammos úszó elegendő hozzá, hiszen itt nem kell belendíteni a végszereléket, hanem csak letenni a spicc alá. Ami nagyon fontos, hogy a top szettnél ne használjunk hosszabb zsinórt, mert úgy végképp megszákolhatatlan lesz a hal, főleg, ha a gumi méterekre kinyúlik. A top szett hossza nyilván behatárolja azt is, milyen mély vízben lehet használni, de ritkán találni láb alatt 1,5-2 méternél mélyebb vizet.

A rakós botos horgászat során egész könnyű, alig 1 grammos úszókat is lehet használni, mert a szereléket a spicc alatt lehet vezetni

A szerelék egyébként gyorsan elkészíthető. Az úszót fel kell húzni a főzsinórra, majd kisúlyozni, végül felhurkolni a horogelőkét, és már kész is. Mi ezúttal egy 0,5 grammos úszót, 0,16-as főzsinórt és 0,12-es horogelőkét használtunk, mivel a víz még alig volt 5-6 fokos.

Kora tavasszal még inkább csak pici horgokkal próbálkozzunk

A horgászhely elfoglalása
Mint azt az előzőekben írtam, a margin botozás helyét a leggyakrabban az élet határozza meg. Ezzel a rövid bottal igazából bárhová le lehet telepedni, nem kell hozzá más, csak egy ülőalkalmatosság, ami lehet egy vödör is, de akár egy pokróc is. Így aztán a helyfoglalás esetünkben is egyszerűen ment, Zoli letett egy vödröt, lehetőleg minél közelebb a vízhez, és letelepedett. Bottartóra nincs szükség, hiszen a bot végig kézben lesz, a toldáshoz-rövidítéshez pedig elegendő egy táska, amin csúszik a bot, és védve van az ütődésektől. Mondtam én, hogy egyszerű ez!

Egy mélységmérő nehezékkel érdemes végigtapogatni a rendelkezésünkre álló helyeket és ott kezdeni a horgászatot, ahol az aljzat kemény és lehetőleg a legmélyebb (főleg hideg vízben)
A kipakolás gyorsan megy, hiszen csak a botot kell szétnyitni, a végszereléket felakasztani és be is lehet helyezni az úszót

Etetés
Etetni erre a kis távra nagyon egyszerű, hiszen még a csontit is könnyedén el lehet dobni 5 méteres távolságra. Mivel ponty a célhal, micro pellettel és csontkukaccal terveztük a helyre csalogatni a halakat, csalinak pedig a csontit erőltettük.

Szuper Színes Ponty és Fekete Tintahal ízesítésű micro pelletek. Az egyszerűség ennél a technikánál alapkövetelmény!
A CSL tuning - Tenger Kincse ad egy plusz, gyorsan terjedő aromát a pelletszemeknek, és kicsit meg is nehezíti azokat
Gyorsan elkészíthető csalogatóanyag, amelynek elsődleges feladata, hogy ott tartsa a már helyben lévő halakat

Ha koncentráltabban szeretnénk etetni, akkor lehet kapni – vagy esetleg otthon fabrikálni – apró csészéket, amelyeket a spiccre helyezve használhatunk. Ebbe téve a csalogatóanyagokat pontosan az úszóra lehet önteni annak tartalmát. Egyszerű, de hatékony megoldás. Amikor a bemutató horgászatot tartottuk, nélkülözhetetlennek bizonyult ez a kis segédeszköz, ugyanis viharos erejű szél fújt, ami miatt a csontit képtelenség volt 1 méternél messzebb dobni. A mini csészével azonban ezt is meg lehetett oldani.

A kis etetőcsészét csak rá kell tolni a spiccre, és mivel gumiból van, nem is mozdul el
Amint betoltuk a botot…
… egyetlen mozdulattal be is lehet önteni a csontikat a spicc alá

Horgászat
Maga a peca legalább olyan egyszerű ezzel a bottal, mint a helyfoglalás. Csalizás után a végszereléket a vízbe helyezzük, majd a bot eddig nem használt tagjait szépen beledugjuk a top szettbe. Immár a 4,8 méteres bot van a kezünkben, így a végszereléket a helyére rakva elkezdhetjük a pecát. Nyilván, ha kis csésze van a top szetten, akkor nem lehet nagyon kalimpálni a bottal, mert akkor a csésze tartalma idő előtt kiszóródik.

A bot minden toldásnál kapott egy ilyen dugót, aminek köszönhetően a földre helyezett bottagba sem megy bele a szennyeződés

Amint beállt az úszó, tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint várni a kapásra. Néha lehet egy-egy marék csontit az úszó köré dobni, vagy a szereléket megmozdítani, hátha a fellibbenő csalival kapásra lehet ingerelni a halakat.

Toldáskor a bottagokat lehetőleg párhuzamosan tartsuk!

A kapást általában az úszó erélyes elmerülése jelzi. Bevágás gyanánt elég megemelni a botot, és kezdődhet is a kardozás. A gumi teszi a dolgát, fárasztja a halat, a horgász pedig megpróbálja lerövidíteni a botot, és csak a top szettel folytatni a fárasztást. Ha ez megvan, akkor kerül képbe az oldalt kivezetett gumi.

A bevágás utáni pillanatokban a ponty sokszor észre sem veszi, hogy horogra akadt
A rövidítés közben ügyeljünk arra, hogy a gumi ne lazuljon be egy pillanatra sem! A felesleges bottago(ka)t magunk mellé helyezhetjük
Rövidítés után az oldalt kivezetett gumival elkezdhetjük visszanyerni azt, amit a hal kihúzott

A csőgumi tulajdonsága, hogy csak nagyon lassan keményedik fel, ezért nehéz vele a kitartóan küzdő pontyot merítési távolságra húzni. Azonban az oldalt kivezetett guminak hála könnyedén, egy mozdulattal feszíthetünk azon. Ez kis túlzással olyan, mint amikor orsós botnál erősebbre állítjuk a féket. A gumi lassú, folyamatos feszítésével egyre kisebb pórázon lehet vezetni a pontyot, míg végül meg lehet meríteni. Izgalmas és látványos peca ez!

Egyik kezünkkel feszítjük a gumit, míg a másikkal fogjuk a top szettet és egyik ujjunkkal lefogjuk a gumit, nehogy vissza tudja a hal húzni
A kis horog sem tud kiakadni, hála a lágy gumizásnak
Már rövid „pórázon” van, hamarosan meg lehet szákolni!
A gumit egyetlen ujjal feszesen lehet tartani, így a merítés sem okoz gondot
Kora tavaszi ponty, láb alól. Érdekessége, hogy folyamatos helyváltoztatással pecázott Zoli, mondván, hogy ahol ott van a ponty, ott kell megfogni. Ez a hal az adott helyen az első berakásra jött, majd követte még 3 társa!
Ötösre vizsgázott a Garbolino Power Carp 4,85 m

Hazánkban egyre inkább háttérbe szorul a rakós botos technika, ami egyrészt a feederbotozás szárnyalásának, másrészt az úszós horgászat jelentős költségeinek tulajdonítható. Azonban minden technikának meg van a maga jelentősége, és, ha azt jókor, jó helyen használjuk, akkor szélesíthetjük saját ismereteinket, és legfőként szaporíthatjuk élményeink számát! Ahogy a Method Waggleres, vízfelszíni pontyhorgászat, úgy az e cikkben bemutatott rakós botos módszer is a végletekig le van egyszerűsítve, úgymond fogyasztóbaráttá lett alakítva annak érdekében, hogy kis befektetéssel, minden körülményhez gyorsan lehessen alkalmazkodni.

Egy jól megválasztott módszer többet ér mindennél!

Túlzás lenne azt állítani, hogy egy ilyen margin bottal neki lehet indulni a nagyvilágnak és mindenhol lehet vele halat fogni, azonban vannak olyan szituációk, amikor egyetlen ilyen bottal több pontyot lehet fogni, mint az összes botzsákban lapuló bottal együttvéve.

Írta: Sipos Gábor
Képek: Sipos Gábor