Partszéli pontyhorgászat egyszerűen 1. rész – Sallangmentes gumizás

Partszéli pontyhorgászat egyszerűen 1. rész – Sallangmentes gumizás

Nemrég megjelent egy írásom arról, hogyan lehet feederbottal akár a lábunk előtt pontyokat fogni, ha éppen a körülmények ezt követelik meg. Meglepődtem, hogy milyen nagy érdeklődés követte ezt a cikket, és milyen sokan tapasztalták már azt, hogy sokszor egészen a part mellett is lehet szép pontyokat fogni. Nos, a „láb alatti pontyozás” egyik legegyszerűbb és legszórakoztatóbb formáját szeretném ebben a cikkben bemutatni, ahol a főszerep most nem a feederbotoknak jut!

Aki próbált már partszélben pontyozni feederbottal, érezhette, hogy jó-jó, de nem az igazi! Van erre jobb megoldás, mégpedig a rakós bot, azok közül is az ún. margin botok. Sokan már most készülnek kilépni az írásból, hiszen a rakós bothoz kell láda, görgő, méregdrága kiegészítők, na meg hát a bot is biztos csillagászati összegekbe kerül, ráadásul iszonyúan körülményes. Akik így gondolják, azokat mindenképpen arra kérem, olvassák el ezt a cikket, hiszen mindent megcáfolok, amit az előző mondatomban leírtam. Ugyanis olyan horgászmódszert mutatok, amelyhez nem kell semmi, csupán a bot, a gumizás kellékei, egy úszó, kevéske csalogatóanyag és némi türelem. Ugye, így már nem is annyira ijesztő?

Ilyen egyszerű? Igen!

Simon Zoli barátom vállalta magára azt a feladatot, hogy bemutassa a margin botos technika azon fajtáját, amelyet egészen rövid, alig 5 méteres (4,85 m) rakós bottal lehet űzni. A Garbolino Margin Power Carp és a Garbolino Margin Carp Destructor, olyan rövid, bivalyerős, mégis könnyű pálcák, amelyek a partszéli horgászatok igazi mesterei. Egyszerűek, erősek, hatékonyak!

A Garbolino Margin Carp Destructor és a Margin Power Carp egyaránt jó választás, ha egy jó partszéli pontyozásra vágyunk
A vászontokban kényelmesen és biztonságosan szállíthatóak ezek a kis botok

Nem megszokott, hogy árakról beszélünk egy írásban, azonban ez a fajta horgászat olyan kuriózumnak számít, hogy érzésem szerint nem sokan tudják, mennyi is ennek a költségvonzata. A fent említett kétféle bot érhető el a Haldorádó kínálatában, ami alkalmas erre a fajta pecára. Előbbi a drágább, míg utóbbi valamivel olcsóbb, de egyik sem jelent horribilis kiadást. (Pontos és aktuális árat a cikk után lévő terméklistában lehet találni!) Ehhez kell még számolni a gumizáshoz szükséges kellékeket és a végszerelék elemeit. Ezek összege pár ezer forint, és túl sűrűn nem kell újragumizni a botot.

Mindkét bot 4 részből áll: egy rövid toldóból, egy hosszabb nyéltagból és egy kéttagos top szettből

Hol lehet egy ilyen rövid rakós bottal halat fogni?
Ez az első kérdés, amelyet mindenki feltesz magában, amikor meghallja a bot hosszát. Gondolom, sokaknak volt már része olyan horgászatban, amikor a túloldal elé mindössze 1-2 méterre bevetett végszerelékre volt kizárólag kapás. Egy ilyen helyzetben ezzel a kis bottal és egy vödörrel átsétálva a túloldalra, legyen bármilyen nehéz is a terep, meg lehet horgászni a haltartó helyeket.

Mennyivel kényelmesebb lett volna csak átsétálni, és a nád közt, kis helyen leülni egy mini rakóssal!

De bizonyára volt már olyan is, amikor nyáron a melegben, kavicsbánya tavakon vagy egyéb mély vizekben a pontyok a partszéli törésen bóklásznak, és előbb megfoghatóak 5 méterre a parttól, mint a mederben. Izgalmasan hangzik, ugye? Akkor nincs más hátra, lássuk, hogy is kell ezzel pecázni, de előtte be kell gumizni a bot első két tagját, az úgynevezett top szetttet.

Gumizás
Mivel a rakós botokon nincs fékezhető orsó, helyette a botba fűzött gumi fárasztja ki a halat. Ehhez a saját ízlésünknek és persze a fogható halak méretének megfelelő vastagságú és erősségű gumira van szükség. A Garbolino Bazookarp csőgumi széles méretválasztékkal kapható. A vékonyabbak a kárászok, kisméretű pontyok horgászatához ideálisak, míg a legvastagabbal akár a kapitális pontyokkal is megbirkózhatunk.

Széles méretválasztékban kapható a Garbolino Bazookarp csőgumi, a 2,1 mm-es pont jó a Margin Power Carp bothoz
Ez pótolja a fékezett orsót, és egyenletes ellenállásával fárasztja ki a pontyokat
A Garbolino margin botok spiccébe már gyárilag bekerül a teflonpersely, amely megvédi a gumit

Mivel ez a gumi vastag, valamennyire merev is, így a száraz botba akár befűző drót nélkül is beletolhatjuk. A bot spicce kellően vissza van vágva, és gyárilag van benne egy teflonpersely, ami megvédi a gumit attól, hogy a karbon kikezdje, elvágja. A gumi betolását érdemes a top szett második tagján lévő oldalkivezetésen át kezdeni. Ha lemértük, mennyi gumira van szükségünk ahhoz, hogy az valamelyest megfeszülve fusson a botban, el kell azt vágni, majd a spiccnél egy gyorskapoccsal, míg az oldalkivezetésnél egy Garbolino gumi gyönggyel kell azt megütköztetni. Az egész gumizási művelet alig több mint 10 percet vesz igénybe:

Első lépésként a gumit a top szett második tagjának oldalkivezetésén kell befűzni
A top szett tagjai is rakós rendszerűek, így a második tag után át kell fűzni a gumit a spicctagba
A spiccből előbb-utóbb előbújik a gumi
A gumira először a gyorskapocs vége kerül fel…
… majd egy egyszerű hurokkal…
… maga a kapocs is
Nem kell kötözni, ez így a legegyszerűbb!
Minél jobban húzza a hal a gumit, annál feszesebben tart a hurok
A top szett oldalkivezetéséből kilógó gumira rá kell húzni a gumigyöngyöt
Kellő megfeszítés után egy hurkot képzünk a gumiból…
… majd egy 8-ast formázunk belőle…
… végül pedig megcsomózzuk
A felesleges szálakat levágva egy „sünit” kapunk, ami biztos nem tud átcsúszni a gyöngyön
Ha a gumigyöngyöt…
… vagy a spicc felőli gyorskapcsot húzva a gumi feszes, akkor jól végeztük a dolgunkat!

Ezeknek a rakós botoknak a minimális eszközigény mellett az is nagy előnyük, hogy szállításukhoz sem kell teherautó. A gyári vászontokba visszabújtatva a tagokat akár nagyobb gyalogtúrákat is be lehet vállalni. Gyakran egyébként igény is van ezekre a sétákra, ugyanis ezzel a módszerrel inkább keresni kell a halat, mintsem odacsalni.

A gumizás végeztével a két tagot széthúzva, egymás mellé lehet azokat tenni, és egy gumisín segítségével még a gumi sem sérül meg
Így már mehet vissza a vászon tokba
Minden a helyén, indulás a vízpartra!

A rakós bot begumizása egyáltalán nem bonyolult feladat, és ami a legjobb, hogy nem szükséges minden horgászat előtt elvégezni, hiszen több pecát is kibír a gumi, mielőtt elhasználódna. Mint minden horgászeszköznek, a napfény a legnagyobb ellensége, így nyáron horgászat előtt érdemes ellenőrizni a csomókat és szükség esetén újrakötni.
A botok bemutatásán és előkészítésén már túl is vagyunk, úgyhogy a továbbiakban már a vízparton nézzük meg, miként is lehet pontyot fogni ezekkel a mini rakósokkal. A következő részben használat közben mutatjuk be a Garbolino Margin Power Carp botot.

Írta: Sipos Gábor
Képek: Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.