Nyári pontyozás rakóssal

Nyári pontyozás rakóssal

Mai rohanó világunkban sok embernek nincs ideje napokig kiülni a vízpartra és kedvenc szenvedélyének hódolni. Azonban a megfelelően összeállított felszereléssel, etetőanyaggal és csalival a rövid, félnapos horgászat alatt is sikerülhet megfogni a hőn áhított zsákmányt. Egyik kedvenc tavamra, az ácsi Öntöző-tóra látogattam el és töltöttem el egy napot horgászbottal a kezemben.

A szerelék összeállítása után az előkészületeket az alapozó etetéssel folytattam, ami tíz gombóc Édes Ananász etetőanyag volt. Nyári horgászataim során sikeresen használom ezt az etetőanyagot. A legmelegebb napokon is tökéletesen működik és csalja a halakat a horgunk közelébe. A keverékhez adtam még csontit és kukoricát is, hogy tovább fokozzam a hatékonyságát. Miután elvégeztem az etetést, csúzli segítségével lőttem csontit és kukoricát is az úszom köré. A top szettbe 2,1 mm-es csőgumit fűztem. A főzsinórom 0,16 mm-es, az előke pedig 0,14 mm-es Nevis Vision fluorocarbon zsinór volt. Az előkére 12-es méretű Gamakatsu horog került. A súlyozást nem bonyolítottam túl, az előke fölé tettem az ólmozást.

Az első dolgom a szerelék összeállítása volt
Az alapozó etetés után még lőttem csontit…
… és kukoricát is az úszóra

Az etetés befejezése után pár perc múlva már el is tűnt az úszóm, és egy kisebb kárászt sikerült szákba terelnem. Fogtam még hatot a karcsikból. A helyzet úgy nézett ki, hogy a kárászok hamar rátaláltak az etetésre. A csalim három szem csonti volt a 12-es horgon, amit kezdetben érintőre tettem, majd teljesen a fenéken kínáltam fel a halak számára. A három szem csonti fölé egy szem csemegekukoricát fűztem. A csontit és a kukoricát folyamatosan lőttem az etetésre. A következő bevágást erős kirohanás követte: végre ponty küzdött a horgon! Pár perces fárasztást követően egy tükröst tarthattam a kezemben, amit még három társa követett. Újabb gombóc etetőanyagot dobtam az etetésre, hogy ott tartsam a halakat. A pontyok között azért még beköszönt pár szebb ezüstkárász is.

Az első hal a horgon
A kárászok hamar rátaláltak az etetésre
Az első ponty egy kisebb tükrös volt
Jó erővel küzd
5,20 kg-os, erőtől kicsattanó töves
2 doboz kukoricát és 1 liter csontit hoztam magammal

Az etetőanyagom sajnos fogyóban volt, ezért is kellett még bekevernem egy fél zacskót. Többet nem szerettem volna, úgysem akartam estig maradni. Tikkasztó hőség volt, azonban a halak szerencsére étvágyuknál voltak. A legnagyobb halamat pont a legmelegebb időben, a déli órákban sikerült megfogni egy gyönyörű tőponty személyében, ami egy szem Nagy Halas édes dipben áztatott csemegekukoricára és három szem csonti szendvicsére éhezett meg. Ezt a gyümölcsős ízű, édes aromát leginkább a kora tavaszi és téli horgászataim során használom, azonban - mint e példa is mutatja - nyáron is érdemes benne áztatni a csalinkat, mert okozhat kellemes meglepetéseket.

A tóban a pontyok mellett elég szép számmal van kárász is, viszont a csaliváltás után szerencsére csak hébe-hóba akasztotta fel magát egy-egy a horogra. Délután 2-3 óra felé járhatott az idő, amikor elkezdtem összepakolni a felszerelésem. Elég szép mennyiséget sikerült fognom a horgászat során. Nem a legfinomabb szerelékkel pecáztam, de a jól megválasztott csali és etetőanyag tette a dolgát, így szép zsákmánnyal fejeztem be a horgászatot. Bátran ajánlom mindenki számára az Édes Ananász etetőanyagot fenekező és úszós módszerhez is egyaránt. A nap folyamán összesen 11 pontyot és 9 kárászt sikerült fognom, ami remek szórakozást nyújtott. Kellemes napot töltöttem el az Öntöző-tavon: igazi gatyarohasztó melegben volt részem, azonban ezért a zsákmányért mindenképpen megérte sülni a vízparton.

A vízbe hulló csontikra vár
Olykor kapaszkodnom kellett a botba
Végre partközelbe sikerült terelnem
Pár perces fárasztás után a merítőben
A peca utolsó hala
A nap nyerő csalija egy szem csemegekukorica és három szem csonti volt

Írta: Horváth Viktor (Vitya)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.