Rakóssal a Nagykállói Horgásztanyán

Rakóssal a Nagykállói Horgásztanyán

Dawia Team pályázaton felbuzdulva egy horgászatom történetét szeretném most megosztani veletek. Nem volt egy könnyű peca, hol felhős idő, hol émelyítő forróság nehezítette meg ezt a nem mindennapi rakózást. Mivel „sikerült” pár fontosabb dolgot otthon hagynom, még több kihívásba ütköztem. A jól bevált helyemre se tudtam leülni, ezért egy távolabbi helyre kényszerültem. Nehezen sikerült összeállítani a dolgokat, de még ezek után is, nagyon jó -felejthetetlen - horgászatban lehetett részem. Elmesélem, mi sikerült ilyen bonyodalmak közepette…

Hat órára érkeztem meg a fantasztikus környezetben lévő, igényes horgásztóhoz. Azonnal kiszúrtam, hogy bizony a „megszokott” helyem már foglalt, amit - gondolom - már nagyon sokan átéltetek. Nem gondolkodhattam - hisz sokáig tart összepakolnom a felszerelést -, egyből átsétáltam a másik oldalra, pontosan a törzshelyemmel szembe. 7:10-re mindent sikerült megoldanom és kipakolnom. A láda tartozékaiból bizony hiányzott pár dolog, közülük például a kedvenc rakós-tartóm, melyre azért szükségem lett volna. Megoldás ugye mindig van, csak meg kell találni: rögtönözve „ragasztószalaggal” egy régebbi tartót erősítettem az egyik lábhoz. Aztán ahogy jöttek a top szettek, szembesültem azzal, hogy a top szett tartó alsó részét sem hoztam…

Összepakolva - némi ragasztószalag felhasználásával…

Akik rakós bottal „kergetik” a halakat, azok jól tudják, hogy a jó botgörgő elengedhetetlen. Nekem volt már teljesen használhatatlan, ami csak 2-3 alkalmat bírt ki. Nemrégiben vásároltam egy viszonylag olcsó Nevis görgőt, mely mostanra már „favorit” lett. Eddig nem volt semmi baja, még szakadó, egész napos esőben is bírta a strapát velem együtt.

Nevis dupla görgősoros botgörgő

Közben foglalkoztam az etetőanyag összeállításával is, melybe próbáltam egy kis újdonságot csempészni. Kitaláltam egy „új” keveréket, mely nem más mint: Haldorádó Nagy Dévér és Top Mix Economic Tiramisu. Ehhez még jött egy kiló föld, kevés csonti és egy doboz csemegekukorica.

Száraz összetevők keverés előtt…
… majd kellően nedvesítve és rostálásra készen

Aztán a szerelékemet készítettem el. Szeretem az Exner úszókat, azokból is azokat, melyeknek jobban látszódnak az antennái. Ha tóra megyek pecázni, akkor 1-3 g közöttieket viszek magammal. Az úszó besúlyozását is szoktam variálni. Hol leegyszerűsítem annyira, hogy egy „jelző” ólom fölé 1-2 nagyobbat rakok, vagy széthúzom, elosztom pici kis ólmok formájában, hogy minél jobban tudjam imitálni a csali természetes merülését. Mindezt 12-16-os főzsinóron végzem, amihez 07-estől 11-esig rakosgatok előkéket. Ezen a vízen kifejezetten számít az előke vastagsága: többfélét kipróbáltam már, és tapasztalatom szerint minél vékonyabb, annál több a kapás. No, nem mintha máshol ez másképp lenne, de azért itt picit jobban indokolja a felkészültséget. A horgok fajtájának és méretének is nagy szerepe van. Én jobban kedvelem a nagyon vékony húsúakat, a 6-os mérettől egészen a 20-22-esig! Ezen a napon az ezüst szín jobban működött, mint az arany.

Szerelékem lelke

Közelítve a 8 órához már készen voltam az etetéssel és a szereléket is beállítottam. A mélység beállítása sem volt egyszerű, mivel 12-13 méteren egy másfél méter széles törés volt előttem. Ennek fenti és alsó részét egyaránt etettem. Jó pár egykezes gombócokkal kezdtem az alapozást, majd ezeket követte a szemes és az élő becsészézése.

Walter Tamás-féle, Silver Carp rakós bot bevetésen

A csaliról azt érdemes tudni, hogy 1-2 szem csonti + egy kukorica volt, mely egész nap nagyon bevált. Ez a szemes gyakorlatilag másfél éve érlelődik egy kis üvegben. Ebben szárított alma és héja volt ledarálva, és később ehhez öntöttem a leves csemegekukoricát. A csonti egy kevés aromával volt leöntve, amit már úgy vásároltam a kedvenc boltomban. Ezeket is szeretem variálni, új dolgokat kipróbálni és új ötletekkel megtréfálni a halakat. Ez nem más, mint a lebegő csonticsokor. Valljuk be, úszózásnál nem sokan használnak pufikat vagy más lebegő dolgokat. Én speciel a „Haldorádó Lebegő Csali szettet” használom. Furcsa lehet, hogy rakózásnál csalit lebegtetek, és nem a mélységet állítom, de így a csali viszonylag egy helyen marad. Ha a mélységgel variálunk, szélben-áramlásban nem igazán tudjuk egy helyben tartani a csalinkat: nagy szélben rugózik a bot. Ezért a 2 darab jelzőólom elosztása jobban működhet. Mikor nincs kapásunk vagy finnyásabbak a halak, akkor érdemes kipróbálni ezeket a kombinációkat is.

Tuti csali
Lebegő csali

Kis idő elteltével máris jelentkezett az első hal, mely kb. egy kiló körül lehetett. Viszonylag hamar kifárasztottam, pár perc után már a szákban volt.

A nap első hala, melynek nagyon örültem

Az első hal után gyakorlatilag 10 percenként jelentkeztek a szebbnél szebb kis „apróságok”, melyek tömege nem haladta meg két kilót.

Egészen jól küzdött, látszik, hogy megfáradt
Egyre jobban nőnek
Lehetőleg engedjük vissza őket!

Annyira sok az etetőanyag keverékek közötti különbségek, hogy muszáj rá áldozni. Az előbbiekben leírt keverék annyira dinamikusan hozta a halat, hogy azt bizony a többiek is megirigyelték. A „mezei horgászok” megelégszenek 1-2 kapással egész nap, miközben jóval többet is kihozhatnának egy-egy ilyen horgászatból. Sajnos pár nappal ezelőtti horgászaton én is ebbe a „csapdába” sétáltam be. Kevésbé neves etetőanyag-családot próbáltam ki, és hát meg sem közelítette azt a dinamikát, amelyet a Haldorádó és Top Mix keverék „biztosított”.

Gyönyörű pikkelyminta
Végre két kiló felett
Többen is megcsodálták

Erre a tóra bárki kilátogathat, baráti a légkör, nagyszerű a kiszolgálás és korrektek a halőrök. Rendezett, folyamatosan karbantartott gazdaság. Ebben a „kistóban” 1 kg-ostól egészen 8-9 kilósig foghatóak a pontyok. Jellemzően tükrösök állnak a „csúcson”, de azért többféle előfordul ebben a mintegy 3 hektáros vízben. Egyéb halak is vannak, főként az ezüstkárász, amiből akár 80 dkg-ost foghatunk.

Pompás, zöld környezet!

A finomszerelékes pecások igazi horgászparadicsomként tekinthetnek rá távozáskor, s már azon gondolkodnak, hogy mikor látogatnak legközelebb ide vissza. Kezdő pecásoknak is szívesen ajánlom, mert a csodás, kulturált környezet, illetve a bőséges halállomány garancia a sikerre.

A bandanagy, mely a 4 kilóhoz közelített
Minden az arcomra van írva!

Ahogyan telt az idő, úgy kezdtek „megnőni” a halak is. Már 2-3 kiló között ingáztak a pontyok, melyeknek jelenléte teljes mértékben alátámasztja, hogy érdemes kísérletezni újabb keverékekkel. Körben ült a tavon 10-15 ember, de egyikük sem fogott 5 db-nál többet. Nekem viszont sikerült 20 fölé menni, és a szakadások és leakadások nélkül elértem volna a 30 db-ot is! Tehát érdemes rászánni azt a pár ezer forintot egy-egy jó nap eltöltése érdekében.

Azt hiszem, nem véletlen, hogy ennyire sikeresek a Haldorádó termékek, sokszor bizonyítottak már.

Már én is a következő horgászaton gondolkodom

Tóth Miklós
Fotók: Papp Zsolt, Lipcsey Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.