7 méteres spiccbottal a tiszai csatornán

7 méteres spiccbottal a tiszai csatornán

Sok horgász elfelejti, hogy a spiccbotos horgászat van olyan izgalmas, mint bármilyen más horgász módszer. Mint minden ember, aki vízpart mellett nő fel - mint én is -, illetve aki beleszeretett a Tisza szépségébe és halállományába, az tudja, hogy a horgászat kezdeti örömeit leginkább egy spiccbot adja. Ezt a kikapcsolódást jelentő fantasztikus szórakozást mutatnám be önöknek az én szemszögemből. Én is versenyhorgász vagyok, de a legtöbb versenyen matchbottal, illetve feederbottal üldözöm a halakat. Ajánlom ezt az írást minden kedves horgásztársaimnak!

Elsősorban a meghorgászott területet mutatnám be, ahol egy remek nyári szüneti hétköznapom pár órácskáját töltöttem el. Ez a vízterület a tiszafüredi élő Tiszával párhuzamosan fekvő kis csatorna, itt elég egy 7 méteres spiccbot is a víz meghorgászására. A legfontosabb dolgok az ilyen vízterületeken, hogy nagyon ügyeljünk a halak életben tartására és a horgászhely megkímélésére, vagyis ne hagyjunk szemetet a horgászhelyünkön és ha találunk is szemetet, azt juttassuk el a kijelölt helyre.

Egy keddi reggelen hajnali 5 órakor indultam el otthonról a kiszemelt helyemre, reménykedtem benne, hogy én érek oda először, s mint az később kiderült, nem kellett attól tartanom, hogy valaki megelőz. Keszegezni készültem, ehhez horgászeszközként egy Nevis Legacy 700 Pole-t választottam. Nagyon szeretem ezt a botot, mert rugalmassága és hosszúsága ellenére iszonyat könnyű és erős, köszönhetően kiváló szénszálas anyagának.

Íme, a horgászhelyem…

Miután megérkeztem a helyszínre, első dolgom az etetőanyag bekeverése volt, amiből 1,5 kg-ot hoztam magammal. Ez a mennyiség sokak számára nagyon kevésnek tűnhet, ám sok esetben - így spiccbotos horgászatnál is - nem az számít, hogy mennyit etetünk be, hanem a koncentrált és folyamatos etetés, hiszen ha van hal, akkor elég egy kis „fürjtojásnyi” etetőanyagot bejuttatni kis időközönként, hogy a hal az adott helyen maradjon. Ezzel párhuzamosan nagyon fontos a pontos etetés és annak pontos, figyelmes meghorgászása.

Az etetőanyagom 1,5 kg Milo Breme-ből és egy 0,5 kg Haldorádó Nagy Dévérből állt
Vizezés…
Áttörés előtt…
… közben…
… és utána… természetesen a nagyobb szemcséket félretettem, mert ma keszegezni akartam, ami inkább az apró szemcsézetű „kaját” igényli
A horgászládám egy Mosella márkanevű ülőke lábráccsal és praktikus fiókokkal

Én szeretem elkészíteni előre a szerelékeket és minden mást megcsinálni, hogy a horgászat közben semmivel ne legyen gondom, csak magával a halfogással tudjak törődni.

A „fegyver”

A botot már az írás elején említettem: egy Nevis Legacy 700 Pole spiccbotot használtam. A szerelékemen egy 3 grammos Exner úszó volt (ez kicsit nagynak tűnhet, de néha úgy felerősödött a szél, hogy kénytelen voltam egy ilyet felrakni), az ólmozást kezdetben széthúztam, hogy a szerelék lassan álljon be - így a csalim tovább kellette magát a vízközt járó keszegeknek. A főzsinórom 0,14 mm-es Tubertini Special volt, az előkém pedig 0,10 mm-es Nevis fluorocarbon. A horog egy Gamakatsu V-head LS-1310N volt 16-os méretben, ezt a horgot tartom a legjobbnak erre a horgászmódszerre, de használtam már sokszor feederezni és matchezni is.

Kezdődhet a horgászat!
Az etetés egykezes gombócokkal kezdődött, először 3-4 darabbal, majd pedig a rendszeres, 1-2 kis gombócos etetéssel folytattam, hogy a halak a kívánt helyen maradjanak
Az első jelentkező
Kapás!
A csodacsali, 2-3 szem pinki
Szeretem ezt a helyet!
Megpróbáltam ezekkel is: Haldorádó Red Tuning Pellet Nagy Ponty 12 mm, Haldorádó Finom Pontypellet Mézes Pálinka 8 mm, Magyar Betyár és Nagy Ponty Oldódó Pellet és háromféle csemegekukorica: Nagy Ponty, Vad Ponty és Dunai Kagyló
Egy nagyétkű bodorkának megízlett a Mézes Pálinka Finom Pontypellet
Kapásra várva
Megvan egy újabb kis keszeg
Gyönyörű horgászhely!
Szemembe süt a nap… de a zsákmány szép :)

A lényeg az, hogy egy remek horgászaton vagyok túl. 4-5 éves korom óta horgászom, ám 16 évesen inkább már a versenyhorgászat felé fordultam. Igyekszem komolyabb versenyekre eljutni, csak szponzor nélkül nehéz… Most mutatok még pár szép fogást erről a helyről, és természetesen az etetőanyag kombinációm is:

Haldorádó Nagy Dévér, Maros mix Dévér Speciál (1,5-1,5 kg) 0,5 kg PV1, Haldorádó Nagy Dévér folyékony aroma és egy fél zacskó VDE Bream Additive Caramel
… és íme, a fogásom ezzel az anyaggal

Köszönöm szépen a lehetőséget.

Írta: Balogh Albert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.