„Az első nagy halam”

„Az első nagy halam”

Sikerült „megfertőznöm” a barátnőmet, Alexát a horgászattal. Egyre inkább érdeklődött a halak iránt, mivel soha nem hagytam nyugton. A nyár folyamán többször is szerencsét próbáltunk, ahol egyre inkább a horgászat rabjává vált. Ellátogattunk a Dunára egy éjszakai horgászatra és egy hosszabb időre a Tisza-tóra is. A Dunán megismerkedett a „tekerős bottal” - hogy az ő szavaival éljek.

Sajnos csak keszegfélék tisztelték meg jelenlétükkel a horgászatok alatt (bár azok is lenyűgözték), így elhatároztuk, hogy egy nagyhalas vízen próbálunk szerencsét. A választásunk a Préri-horgásztóra esett, nekem már többször sikerült termetesebb halakat fognom ott. A horgászcentrum Budapesttől kb. 40 km-re, Kiskunlacházához közel található, többfajta tóval is rendelkezik a kárászostól a bojlisig. Minket leginkább a stéges tó érdekelt, ahol többnyire pontyokra horgászhattunk.

Barátnőm kiválasztotta a megfelelő helyet
A stégről gyönyörű látvány tárult elénk

A hely kiválasztása után bekevertük az etetőanyagot és beélesítettük a botokat. Csalogatóanyagnak a Pelletes Fekete etetőanyagot választottuk, amit csemegekukoricával és egy kevés csontival tettük még vonzóbbá.

Alexa a hagyományos fenekező módszert, míg én a finomszerelékes technikát választottam. Néhány alapozó dobás után már minden készen állt ahhoz, hogy barátnőm is nagy halat foghasson.

A szerencse sajnos először elkerülte őt, így sokáig kapás nélkül maradt

A siker érdekében többféle csalit is kipróbáltunk (pl. csemege- és ízesített kukoricákat, puha pelleteket, csontit és ezek kombinációit lebegtetve, valamint a fenéken felkínálva), de csak kettővel tudtunk kapást kicsikarni, mégpedig két szem süllyedő és egy szem lebegő mézes pálinkás Hybrid pellettel, a másik nyerő csali pedig egy szem halas pellet volt technopufival meglebegtetve.

Az első halra sokat kellett várnom, kb. 20 perc után botgörbítős kapással jelentkezett. A fárasztás alatt furcsán viselkedett, amit nem tudtam mire vélni, ám amikor már közelebb került, megláttuk az okát…

A horog a farokuszonyába akadt, nem kis galibát és riadalmat okozva

Az első ponty 3,5 kg volt, amit több nagyobb társa is követett a partra, majd ismét a vízbe. A kifogott halak átlagsúlya 5 kg körül volt.

Már bőven ebéd után jártunk, amikor egy erős kapással a barátnőmhöz is megérkezett az első hal, nem kis izgalmat okozva. Épp idejében, mert már kezdett letenni a nagy halról.

Máris élesben ismerkedett a „tekerős bottal”
A hevesen küzdő hal próbára tette Alexát

Az első halát több is követte, igen boldoggá téve őt, de sajnos akadtak rontott kapások és horogvesztések is, ám nem adta fel. Egy igen termetes hal a szákolás előtt lógott meg, ezzel bosszússá téve Alexát.

Az „óriás hal” amit nem sikerült megszákolnunk

Ám ez sem tántorította el, egyre precízebben kezelte a horgászbotot…

Még ezzel a finom akadással is megbirkózott

Hiába a sok siker, sajnos ez a nap is véget ért. Fáradtan, de sok új élménnyel gazdagodva indultunk el hazafelé, Alexa pedig azzal a fogadalommal, hogy visszajön és kifogja az „óriás halat”.

Írta: Szegedi Dániel

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: