Tavaszindító methodozás

Tavaszindító methodozás

A kora tavaszi gyönyörű időjárást igazán kár lett volna otthon tölteni, így egy hozzám közel eső, de számomra még ismeretlen vízterületre látogattam el. Ezúttal a Dunakeszi Kavicsbányatavon horgásztam. Sokat hallottam már erről a vízről, sőt idén még egy method országos bajnokság fordulónak is otthont ad, így itt volt az ideje, hogy meglátogassam ezt a tavat. Az ismerkedés a vízzel és a halakkal nem volt zökkenőmentes, de panaszkodni nincs okom. A következő sorokban egyszerű, de nagyszerű kora tavaszi praktikákat szeretnék megosztani veletek.

Verőfényes napsütés és kellemes meleg fogadott a vízparton

Kipakolás után egyből a csalogatóanyagok bekeverésével kezdtem a horgászatot. Egyáltalán nem bonyolítottam túl a dolgot: 1 zacskó 4S Method Pellet Groundbait Tavasz és 1-1 4S Method Pellet Mix Tél, illetve Tavasz változatot kevertem be. A pelleteket nem külön-külön, hanem már egyből összekeverve készítettem el. Habár a hőmérséklet már nagyon kellemes, igazán tavaszias volt, a víz még hideg, ezért úgy gondoltam, egy tavaszi és egy téli pellet keveréke tökéletes lesz erre az átmeneti időszakra.

A mai pelletkeverék
Kis kiegészítés a pellet mellé

Megmondom őszintén, én egyre kevésbé hiszek a por állagú etetőanyagokban methodozás során, hiszen a pelletes horgászat már annyira népszerű, hogy szinte teljesen elnyomja a hagyományos etetőanyagokat. Nem egy vízen voltam már, ahol pusztán etetőanyaggal szinte már alig lehet halat fogni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mindig érdemes próbálkozni. Elsősorban sapkázás, illetve panírozás céljából kevertem ma be etetőanyagot és a nap végén be kellett látnom, hogy jó döntés volt, még ha nem is bíztam benne annyira. No de a részletekről essen szó egy kicsit később!

Csobbant az első dobás

75 méternél akasztottam ki a zsinórt a klipszbe. Ez a távolság azért még közel se volt a tó közepéhez, de a próbadobások után szimpatikusnak tűnt, így engedve az első benyomásnak egész nap kitartottam ezen a távon. Már a második éles dobásra volt jelentkező, de sajnos pár perc fárasztás után, ahogy jött, úgy el is ment. Panaszkodni viszont nem szabad, ott a hal, éhes, tehát vissza kell dobni minél előbb. Így tettem én is. És lám, sikerült szákba terelnem a nap első halát.

Ez a termetes kárász volt az első halam ma
A csalit is visszahozta

Nem volt ez azért egy pörgős peca. A kapások – néhány kivétellel – jellemzően 10-15 percenként jöttek, és bőven voltak üres dobások is, de szerencsére nekem ma kevesebb jutott az utóbbiból. Hamar megérkezett az első pontyom is.

Ez már nem kárász lesz!
Aranyos kis potyó

A horgászat menete sem volt valami összetett. Igazából egy kb. 10-15 méter széles sávot horgásztam végig a kiakasztott 75 méteres távolságban. Szokásos keresőpeca volt a mai.

Ma az ilyen méretű pontyok találtak meg

Ami viszont hamar egyértelművé vált, az a csali és a csalogatóanyag kérdése volt. A 4S Method Pellet Waftereket tűztem ma csalitüskére. A horgászat elején a kisebb csalikkal próbálkoztam, de látványosan jobban reagáltak a halak, ha a nagyobb méretű változatokat tettem fel.

Az egyik nyerő csali a mai napon

A papaya-mangó, illetve az eper-tintahal ízesítésű wafterek voltak ma a nyerők. Ezenfelül a kosár töltésének módja is sokat számított. Nagyon jól működött, ha a pellettel megtöltött kosarat egy vastag etetőanyag sapkával fedtem le. Meg is mutatom, hogy néz ez ki:

Elsőként a csali menjen a töltőformába
Ez így néz ki, viszont még nincs vége…
… most következhet az etetőanyag sapka…
… és készen van!
Ezzel a kis tálcányi finomsággal oldottam meg a napot

A mai horgászat is bizonyítja, hogy bizony van értelme és jelentősége még a por állagú etetőanyagoknak a method horgászatban.

Újabb pontynak tetszettek meg a 4S Method csalogatóanyagok

Szeretem ezeket az egyszerű pecákat, amikor egy kis tálcányi csalival, egy bottal ülök a parton és tesztelem, hogyan tudnék több halat fogni. Ha már itt tartunk: a ma használt bot-orsó páros egy Fine Max 420H és egy Long Cast 4500 volt. Ezzel a felszereléssel 90-100 métert is stabilan lehet pecázni, így a kiválasztott 75 méteres táv nagyon kényelmes volt.

Kedvenc botom a távoli, de finom horgászatokhoz
A nagy dobásokhoz ez az orsó dukál
A nap utolsó hala már pakolás közben, végszóra érkezett
Az utolsó fárasztás a mai pecán
A nap méltó befejezése

Összességében egy nagyon kellemes pecát tudhatok magam mögött. Az előzetes információk alapján azért nem ez volt a tó igazi arca. Sok nagytestű hal él benne, amelyek engem ma elkerültek, ezért úgy gondolom, hogy van miért visszatérnem ide.

Írta: Bank Bálint
Fotók: Bank Bálint, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.