Tavaszindító nagypontyos method tippek

Tavaszindító nagypontyos method tippek

Az enyhe télnek köszönhetően, gondolom, már sokan túl vannak az idei első horgászatokon, sőt, megfogták már az első pontyaikat is. De valószínűleg pont ugyanennyien vannak, akiknek még nem lett halas a kezük idén. Elsősporban nekik szeretnék hasznos, hideg vízi nagypontyos tippeket adni, hogy már az első próbálkozások is eredményesek legyenek!

Elképesztően gyorsan változik és fejlődik minden horgászmódszer, így aki nem követi napi szinten az új dolgokat, csak kapkodja a fejét. A method feederes pontyhorgászat, amely ma MAGYARORSZÁGON, sőt Európa több országában is a legnépszerűbb horgászmódszer, azért is közkedvelt, mert minden időszakban rendkívül eredményes és nagyon kevés eszközzel is hatékonyan művelhető.

A kellemes idő horgászatra csábít
Minden a helyén, kezdődhet a horgászat!
Horgászatom helyszíne az Akasztó Horgászpark és Halascsárda Extra tava volt
Az első halam egy tokhal
Néhány dobás után rátaláltam a tóban élő nagytestű pontyokra is
Method feeder módszerrel horgásztam, amely nagyon hatékonynak bizonyult a néhány órás horgászat során

Tényleg, melyek is a method feederezés legszükségesebb kellékei?

 1. Rugalmas, kellően erős feederbot, kifogástalan fékrendszerű orsó, 0,20-0,25 mm vastag monofil főzsinór, monofil vagy fonott dobóelőke és egy method végszerelék.
 2. Két bottartóba ez már „eco módon” elhelyezhető, de aki szereti a kényelmet, no meg azt, hogy minden a keze ügyében van, azoknak ajánlom az általam is használt Rotary Boxot és kiegészítőit. Aki versenyzik, annak pedig egy versenyládát ajánlok, amely még sokoldalúbb felhasználást biztosít.
 3. Szükségünk van még egy merítőhálóra. Jelen esetben kettőre. Az egyik egy átlagos, míg a másik egy nagyobb méretű fejjel ellátott változat, amelybe a kapitális halak is beleférnek. Ezekhez illő, kellően erős merítő nyélre is szükség van, amelynél nem kell azon aggódni, hogy mikor robban szét!
 4. A megfogott halat nem tehetjük le a földre, a legtöbb helyen már kötelező kellék a pontymatrac és pontybölcső is, továbbá a sebfertőtlenítő.
 5. Hasznos kellék a távolságjelölő rúd is, amely segítségével pontosan kimérhető a meghorgászandó távolság.
 6. Botjaikat és kellékeinket is tárolni kell valamiben, így jó szolgálatot tehet egy bottáska és egy hordtáska.
 7. Amire még mindenképpen szükségünk lesz, az 1-2 vödör, amelyben bekeverhetjük a csalogatóanyagokat és vizet merhetünk, például a halakra.
 

Stabil bottartókban várták a kapást a botjaim
A nyéltartót a Rotary Box lábaihoz rögzítettem
A megfogott halakat kizárólag a pontybölcső felett szabad fotózni, így biztosítható, hogy ne sérüljenek meg, ha kiugranak a kezünkből

Ezek az eszközök képezik a felszerelés gerincét, amelyekhez még számos hasznos kiegészítőt lehet hozzátenni, de ezek között az apróságok között most nem szeretnék jobban elmélyedni és elveszni. Bizonyára nagyon sok kérdés merül fel, főként a kezdő horgászokban, hiszen minden nap kapok ilyen kérdéseket, hogy milyen botot válasszak, milyen erős vagy hosszú legyen az? Nekik ajánlom jó szívvel Sipos Gábor (Sipi) kollégám Method Suli c. sorozatát, amelyben az alapoktól mutatja be a módszerhez szükséges összes kiegészítőt. Ezeket az írásokat megtaláljátok itt, míg a hozzájuk kapcsolódó filmeket a Haldorádó Fishing TV YouTube csatornánkon.

Ezekkel a csalogatóanyagokkal készültem a hideg vízi pontyhorgászathoz
A method korásból kioldódó ízes pellet bőven elegendő volt a nagytestű halaknak. További plusz csalogatóanyagra vagy etetésre nem volt szükség
A pillekönnyű, megfaragott MONSTER Pop Up csali a legkisebb szívásra is a hal szájába „repült”, és tökéletesen akad a szakáll nélküli horog
Vakon is…
… kiváló egészségnek örvend. Ez is jelzi, hogy a pontyoknak nem a szem a legfontosabb érzékszerv!

Ha megvan a megfelelő felszerelés, már csak az időszakhoz (a víz hőmérsékletéhez) és a kiválasztott vízterület halfaunájához passzoló csalogatóanyagokat kell kiválasztani. Talán ez a legnehezebb! De ebben is próbálunk nektek folyamatosan segítséget nyújtani és olyan komplett csomagokat adni, amelyekben van etetőanyag, csali, aroma. Minden héten van fogós receptajánlatunk! Ezeket szintén megtaláljátok itt, a webáruházunkban az Etetőanyag, bojli, pellet – Fogós receptjeink alkategóriában, a filmeket pedig a YouTube csatornánkon. Minden helyzetre és népszerű halfajra kínálunk általunk kipróbált, sokszor tesztelt és bevált, az aktuális időszakra hangolt, komplett menüt. Sok ezer darabot adunk el ezekből évente, ez is jelzi, hogy nagyra értékelitek munkánkat.

Ezzel a Tavaszindító nagypontyos csali csomaggal bárhol foghatunk pontyot. Azt előre SOHA nem lehet tudni, hogy melyik lesz a legfogósabb, de azt biztos, hogy ott van közöttük, amely végül partra segíti álmaink halát!
Ezen a napon MONSTER Pop Up Method Hot Mangó bizonyult a legfogósabbnak

No de mi kell ide, ahol most horgásztam?
Jól ismerem a mostani horgászatom helyszínéül szolgáló Akasztói Horgászparkot. Sokszor horgásztam már itt, több filmem is készült már ezen a helyszínen. Tudom jól, hogy mi kell itt a pontyoknak kora tavasszal. De fontos azt is tudni, hogy ezek a csalogatóanyagok nemcsak itt, hanem szinte minden olyan tavon nagyon hatékonyak, ahol a halfauna hasonló összetételű. Most az ún. Új Extra tavon horgásztam. Itt nagytestű pontyok és tokhalak élnek. Ez a tórendszer a híres szikipontyok őshazája. Itt nemesítik, szaporítják és nevelik őket. Nagyon rafináltak és finnyásak ezek a halak, de amit adok nekik, azt imádják!

A hideg vízi horgászatok során az aromák használata KÖTELEZŐ! A MONSTER Gel Booster Hot Mangó tökéletesen passzolt az apró, ízes pelletekhez. Hogy melyik aroma a legjobb az adott napon, az csak a próbák során válik egyértelművé. A halak MINDIG a legjobbat választják!
Akció közben
Amikor minden összeáll, egyik hal jön a másik után
A legjobb feeder orsóm: By Döme TEAM FEEDER Master Long Cast 6600

Lássuk, melyek ezek!

 • HALDORÁDÓ MONSTER Pellet Box - Fűszeres Máj (toronymagasan ez adta a legtöbb halat)
 • HALDORÁDÓ Pellet Pack By Döme Gábor - Fagyos Ponty (ez ma nem működött)
 • HALDORÁDÓ LEGEND - Chili Lime etetőanyag (ezt sapkázáshoz használtam)
 

A figyelem egy pillanatra sem lankadhatott, mert bármelyik pillanatban jöhetett a kapás
Akasztói szikiponty a javából

Csalik
A csali szettem a következőket tartalmazza, amelyek között (100%-ig biztos vagyok benne, hogy) akad olyan, amely kiemelkedő módon ad halat bárhol az országban vagy Európa nagypontyos vízterületein:

 • HALDORÁDÓ TORNADO Method World Champion - Sipi 1
 • HALDORÁDÓ TORNADO Wafter - Sipi 1
 • HALDORÁDÓ Top Method Feeder Wafter - White Carp
 • HALDORÁDÓ LEGEND PELLET Wafter - Chili Lime
 • HALDORÁDÓ MONSTER Pop Up Method - Hot Mangó
 • HALDORÁDÓ MONSTER Pop Up Method - Tintahal & Áfonya
 • HALDORÁDÓ MONSTER Pop Up Method - Fűszeres Máj
 • HALDORÁDÓ MONSTER Magnum 20+ mm - Fűszeres Máj
 

Ilyen szép halakkal küzdhetnek meg azok, akik ellátogatnak ide
Legalább 5 cm hosszú a bajusza!

Folyékony aromák
A hideg vízi horgászatok során KÖTELEZŐ az intenzív, jól terjedő, markáns (főként) csípős ízű és feltűnő színű aromák használata, amelyek bizony jelentős mértékben fokozhatják a kosárba töltött csalogatóanyag hatékonyságát és fogósságát. A horgászat megkezdése előtt lehetetlen megmondani, hogy aznap melyik lesz a legfogósabb, ezt próbálgatni kell. Nekem ezen a napon csak egy aroma működött, de az NAGYON. Ez a HALDORÁDÓ MONSTER Gel Booster - Hot Mangó volt.

Főzsinórom, horogelőkém és a szakáll nélküli horgom

Horgászat stratégiája
Amíg a víz hőfoka nem haladja meg a 15 Celsius-fokot, nem sok értelmét látom bármilyen etetésnek. Bőven elegendő az a mennyiség, amit a method kosárral juttatunk be. Sokkal fontosabb, hogy keressük meg a halakat! Ha nincs kapás egy adott helyen, akkor 10-20 percenként dobjunk újat egy másik helyre. Ha nem zavarjuk a szomszédokat, pásztázzuk végig az előttünk található medret. Ha van a közelben hal, előbb vagy utóbb jelentkezni fog. Jegyezzük meg ezt a helyet, akasszuk be a következő dobás során az orsónk dobján található klipszbe a főzsinórt, így hajszálpontosan ugyanoda tudunk majd visszadobni. A hideg vízben gyakorta nagyon kis helyen elképesztő mennyiségű hal képes összegyűlni. Már arra sincs szabály, hogy ezek csak a legmélyebb vagy éppen a legsekélyebb pontok lehetnek a tavon. Próbálkozni kell, keresni kell őket!

Tokkal kezdtem és tokkal fejeztem be a horgásznapot
Ezzel a látvánnyal búcsúztam az Akasztói Horgászparktól

Az itt készült látványos film lépésről lépésre haladva mutatja be, hogyan készültem fel erre a horgászatra, hogyan sikerült sok szép pontyot és tokhalat fognom. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a praktikákat próbálva már sokkal könnyebben, gördülékenyebben indul majd a szezonkezdet, amely a hőn vágyott halak megfogásában fog kiteljesedni.

Sok sikert és eredményes horgászatokat kívánok mindenkinek!

Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.