Bemutatom az új generációs Deeper Chirp+ 2 okos halradart

Bemutatom az új generációs Deeper Chirp+ 2 okos halradart

Azt gondolom, hogy az élet minden területén nagy igazság, hogy az információ egyfajta értéket, de legalábbis mindenképpen előnyt képvisel. Nincs ez másként a horgászatban sem, hiszen minél több információval rendelkezünk, például egy adott vízterületről, annál előnyösebb helyzetből indulunk, és annál eredményesebbek lehetünk. E téma kapcsán (is) örömmel mutatjuk be webáruházunkban a Deeper Chirp+ 2 készüléket, mely minden eddiginél magasabb technológiai szintet képvisel a kategóriájában. Lássuk, mit kell tudni róla!

Normál esetben, ha egy horgász kimegy egy általa ismeretlen vízterületre, akkor mit csinál? Összeállítja a felszerelését, bedob és megkezdi a horgászatot. Teszi mindezt úgy, hogy nem tudja, hogy az előtte lévő víz mekkora mélységet, mekkora vízoszlopot, illetve milyen mederalakulatokat rejt, aztán reméli a legjobbakat és ez vagy bejön, vagy nem… Nos, azért manapság ennél sokkal több és jobb lehetőség, alternatív megoldás létezik a horgász számára. A XXI. század modern technológiája, technikai innovációi elképesztő módon képesek növelni egy horgászat sikerességét, legyen szó akár a pecához közvetlenül használatos felszerelésekről – így a botról, orsóról, különféle csalogatóanyagokról – vagy éppen olyan hasznos kiegészítőről, amely plusz információt képes biztosítani és ezáltal növelni a halfogás esélyét. Ez utóbbi szegmens legjelentősebb kategóriáját alkotják a különböző halradarok, szonárok. Ezeknek az eszközöknek a pozitívumait és előnyeit elsősorban a csónakos horgászok szokták kiélvezni, vagy legalábbis ez eleinte így volt… Azonban a technológia fejlődésével egyre inkább tágultak és bővültek a lehetőségek, s folyamatosan jelentek meg az évek során a partról használható, dobható, mobilis halradarok. Ezeknek kétségtelenül az egyik legnevesebb, mára piacvezető képviselője a Deeper.

A Deeper jelenlegi legmagasabb szintet képviselő, csúcskategóriás újdonsága, a Chirp+ 2 modell

Hogyan is kerültem én ezzel kapcsolatba? Feederbotos horgászként sokáig semmiféle radart nem használtam, hiszen ahogy jó pár évvel ezelőtt az első efféle, dobható radarok megjelentek, láttam azt, hogy mit tudnak, mire képesek, milyen képet adnak, és megvallom őszintén, engem ezek nem győztek meg, azt gondoltam, hogy nem tudnak érdemben sokat hozzátenni a horgászatomhoz. Viszont az évek alatt azért nyomon követtem ennek a szférának is a fejlődését, és a Deeper új generációs radarjai voltak azok, amire elsőként azt mondtam: „Ez IGEN! Ez tényleg képes nagy pontossággal, bőséges, valós információval szolgálni, amiket én is be tudok építeni a horgászataimba.”… Ezzel térjünk is rá ennek az írásnak a lényegére: szeretném bemutatni a Deeper jelenlegi legmagasabb szintet képviselő, csúcskategóriás újdonságát, ami nem más, mint a Chirp+ 2! A következő sorokban ennek minden részletes paraméterével megismerkedhettek, illetve megmutatom, hogy én miként használom.

Lássuk, mit rejt a doboz…
… és mit érdemes tudni erről az újdonságról!

A Deeper Chirp+ 2 csomag tartalma:

 • CHIRP+ 2 szonár
 • USB-vezeték
 • Neoprén tasak
 • 2 db rögzítő csavar
 • Rövid használati útmutató
 • A biztonságos használatra vonatkozó leírás
 • Tok éjszakai horgászathoz
 

A Deeper Chirp+ 2 doboz tartalma

Miért érdemes a Chirp+ 2 modellt választani?
Elsőként néhány főbb szempont alapján járjuk körbe, hogy mit is tud ez az eszköz, milyen technikai megoldásokat képes nyújtani számunkra! Alapvetően ez egy partról használható, dobható, mobilis, GPS-szel rendelkező, WiFi-vel ellátott, „CHIRP” technológián alapuló okos hangradar.

Mit értünk Chirp alatt?
Mi is a „CHIRP” technológia? Ez egy, az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete által kifejlesztett precíziós lokátor technológia, ami már évek óta jelen van, pl. a kereső hajókon, illetve halászhajókon, a Deeper viszont ezt megoldotta lekicsinyítve, belesűrítve egy ilyen kis kompakt, praktikus készülékbe. A „CHIRP” egyébként egy betűösszetétel, ami a Compressed High Intensity Radar Pulse szavakból ered. Ez magyarra fordítva nagyjából sűrített, nagyfeszültségű, pulzáló radarsugárzást jelent. A hangzatos név mögött természetesen komoly teljesítmény is van, mivel ez a technológia 3 különböző letapogatási frekvenciával kristálytiszta és extrém pontos képet tud adni a mederalakulatokról, tereptárgyakról, valamint a vízben lévő halak pozíciójáról. A radar felvételei a Fish Deeper alkalmazással ötvözve olyan stratégiai előnyt jelentenek, amelynek révén kétségtelenül hatékonyabbá, eredményesebbé válhat a horgászatunk!

Hihetetlen célbemérési pontosság
A különbséget e téren érdemes megjegyezni, hiszen a hagyományos hangradarok egyszerre 1 frekvencián tudnak jelet kibocsátani, ezzel ellentétben a Chirp+ 2-es az alacsonytól a magasig terjedően, ahogy említettem, 3 frekvencián bocsátja ki egyszerre a hanghullámokat, ezáltal sokkal tisztább és nagyobb felbontású képet tud elérni, döbbenetesen precíz, 1 cm-es bemérési pontossággal! Ennek köszönhetően hajszálpontosan meghatározható a készülék alatt található halak tartózkodási helye, még akkor is, ha a nagyobb egyed egy kisebb halakból álló raj közepén bújik is meg. Vertikális pergetés közben nyomon követhető akár a legkisebb táplálékhal vagy műcsali is.

Rendkívüli mélységmérési pontosság
A CHIRP+ 2 hangradar használata minimális felszíni fodrozódással és zajjal jár, ezért képes nagyon sekély vízben is pontos adatokat szolgáltatni és a vízfelszíntől akár 15 cm-re (6 hüvelykre) tartózkodó halakat is beazonosítani. Másik végletként akár 100 m-es (330 lábas) mélységben is képes pontos felderítése ez a radar!

A Deeper jelenlegi legnagyobb teljesítményre képes, új generációs okos hangradarja, ami 3 különböző letapogatási frekvenciával kristálytiszta és extrém pontos képet tud adni

Meggyőző bedobási hatótáv és hordozhatóság
Nemcsak a vízoszlop tekintetében képes komoly tartományokat pásztázni, hanem a hatótávot illetően is. Hogy egészen konkrét legyek, ez a készülék akár 100 méter távolságra bedobva is képes megbízható, stabil kapcsolatot létesíteni a csatlakoztatott telefonnal. Ez egy teljes egészében kábel nélkül működő radar, kizárólag WiFi-vel kommunikál, pontosabban a saját maga által generált jellel kapcsolódik az okos eszközünkhöz. Internetkapcsolatra vagy mobilhálózatra nincs szükség a használatához. Szintén jó érv mellette, hogy kicsi és egyszerű szállítani. Könnyedén elfér a horgászdobozban, sőt a zsebben is!

Rendkívül sokoldalú
Említést érdemel, hogy rendkívül sokoldalúan használható ez a radar, gyakorlatilag minden horgászati módszerhez és stílushoz lehet alkalmazni, legyen szó csónakos horgászatról, partról vagy hídról történő álló- vagy folyóvízi horgászatról, valamint akár lékhorgászatról, tulajdonképpen mindenhol egyaránt kamatoztathatók a benne rejlő lehetőségek, előnyök. Horgászhatunk nyáron vagy télen, nappal vagy éjszaka – ez a hangradar minden igényre megoldást kínál.

Egyaránt jól használható csónakból, annak oldalához rögzítve…
… illetve gyakorlatilag bármilyen dobós horgászati módszerhez és stílushoz lehet alkalmazni, sőt, lékhorgászathoz is!
A radarhoz 2 db titán rögzítő csavar jár gyárilag (1 db tartalék)
A készüléken található egy matrica, amely azt mutatja, hogy a három csavaros aljzat közül mikor melyikbe kell a rögzítőt tekerni. Ennek értelmében a legfelső a csónakos radarozáshoz való, a középső emelt szögből, pl. hídról történő alkalmazáshoz…
… a legalsó pedig a parti használathoz való
Én szinte mindig partról használom, ezért ide rögzítem a csavart
Érdemes jó alaposan meghúzni!

Minőség és strapabíróság!
A lékhorgászat kapcsán hozzátenném, hogy akár extrém hidegben, nehéz időjárási körülmények között is magabiztosan helytáll a Chirp+ 2, amihez valóban kompromisszummentes, magas minőségű anyaghasználatra van szükség. Éppen ezért ez a modell rendkívül ellenálló ABS műanyagból készül titán betétekkel, illetve szilikon tömítésekkel kiegészítve. A végeredmény ezekből adódóan nemcsak 100%-ban vízálló, hanem egyben időjárásálló radar, ami akár -20 Celsius-fokban is gond nélkül bevethető.

A radar oldalán lévő Water és a Proof szavak pozíciója fontos, ezek ebben a helyzetben a vízállóságot jelentik, szó szerint!
Ha szét-, majd összetekerjük a készüléket, nagyon figyeljünk rá, hogy a fenti két szó pont egymás alá és fölé kerüljön, az eredeti helyükre!
A szilikon tömítés így fog passzentosan zárni
Ha jól csináljuk, garantáltan 100%-osan vízálló lesz az eszköz!
A belső résznél egy matrica fontos üzenetet közöl: 6 havonta mindenképpen tölteni kell a készüléket!
Egy gumírozott kis zárónfedél alatt található a töltő csatlakozó
A radarhoz tartozó micro USB csatlakozó kábellel egyszerűen tölthető
Praktikus, mobilis megoldás hozzá, pl. a power bank
A Deeper Chirp+ 2 radarhoz gyárilag tartozik egy neon narancssárga éjszakai burkolat
Ezzel éjszaka, illetve nappali, de rossz látási viszonyok között is jól látható a víz felszínén a radar
Szintén tartozék egy igényes, zárható neoprén szütyő
Nagyon kis helyet igényel a szállítása, gyakorlatilag bárhol elfér

Fish Deeper
A következő fontos témapont a már többször szóba kerülő telefonos alkalmazás, amellyel az eszköz képes kommunikálni az okostelefonunkkal. Ez nem más, mint a Deeper saját fejlesztésű applikációja, amely Fish Deeper névre hallgat. Ezt az alkalmazást természetesen ingyenesen és könnyedén le lehet tölteni, akár a Play áruházból, akár az App Store-ból. Egyaránt kompatibilis az androidos okostelefonokkal, illetve az iOS rendszerrel dolgozó iPhone-okkal. Maga az alkalmazás egyébként rendkívül felhasználóbarát és könnyen áttekinthető, használata nem igényel semmi különösebb előképzettséget. Ahhoz, hogy elkezdhessük használni, létre kell hoznunk benne egy regisztrációt, vagy be tudunk lépni a már meglévő Google profilunkkal, Facebook profilunkkal, vagy Apple ID azonosítónkkal is. A Fish Deeper világán belül rengeteg hasznos funkcióval találkozhatunk, így többek között láthatjuk a víz pontos mélységét, a hőfokát, felfedezhetjük az aljzaton lévő növényzetet, a meder szerkezetét, a fenékkontúrokat, az aljzat keménységét és akár állagát is.

A Fish Deeper alkalmazást természetesen ingyenesen és könnyedén le lehet tölteni, akár a Play áruházból, akár az App Store-ból
Ahhoz, hogy elkezdhessük használni, létre kell hoznunk benne egy regisztrációt, vagy be tudunk lépni a már meglévő Google profilunkkal, Facebook profilunkkal vagy Apple ID azonosítónkkal is
A radar felvételei a Fish Deeper alkalmazással ötvözve olyan stratégiai előnyt jelentenek, amelynek révén kétségtelenül hatékonyabbá, eredményesebbé válhat a horgászatunk!

Batimetrikus térképek létrehozása
Bárki létrehozhatja saját térképeit és hozzáférhet az összes szkenneléséhez, térképéhez, érdekes helyéhez, fényképéhez, illetve feljegyzéséhez a Fish Deeper alkalmazáson + a webes platformon keresztül.
Összességében eszméletlen sok hasznos alternatíva vesz minket körbe és áll az app-ban rendelkezésünkre, éppen úgy, ahogy egy ilyen professzionális, prémium minőségű rendszertől, eszköztől az elvárható.

Milyen felszereléssel használjuk?
Szintén meghatározó szempont és téma, hogy milyen felszereléssel érdemes használni ezt a dobható Deeper radart. Nos, az eszköz méreteit tekintve, 6,5 x 10 cm, tehát nagyjából egy teniszlabdának felel meg, tömege pedig 92 gramm. Ez a készülék öntömege, az össztömeg a titán rögzítő csavarral, illetve az ahhoz kapcsolt robosztus forgóval kb. 95 grammra kúszik fel. Ebből adódóan mindenképpen olyan felszerelést érdemes használni, amely ezt gond nélkül elbírja! Ez a 95 gramm egyébként önmagában nem túl sok, ennél lényegesen nagyobb súlyokat szoktam bedobni megtöltött feederkosarakkal vagy Spomb rakétákkal, így azt mondanám – pontosabban a józan ész és a logika azt mondja –, hogy ne csupán olyan felszerelést válasszunk, amely ezt a súlyt „csak elbírja”, hanem olyat, amely ezt sokszorosan túl is biztosítja. Miért? Mert véletlenül sem szeretnénk azt, hogy a zsinórunk esetleg elszakadjon, majd a drága eszköz elvesszen, s ezáltal minket kellemetlenség, plusz nem csekély anyagi kár érjen. Én a legerősebb feeder összeállításomat használom hozzá:

Nem érdemes finomkodni, ide bizony elkél az erős felszerelés!
Legerősebb botomat, a By Döme TEAM FEEDER Big River 390RXH típust használom hozzá…
… rajta a hozzá tervezett Big River LCS 6000 orsóval
A dobon brutál erős, 28-as fonott főzsinór található
A radar titán csavarjába egy robosztus harcsázó forgókapcsot teszek
Ez így „atom biztosan” zár!
Kész a tökéletes, biztonságos rögzítés!

Hasznos kiegészítő – Deeper Okostelefon rögzítő
A Deeper Okostelefon rögzítő egy speciális adapter, mely remek megoldást kínál, hogy az okostelefonunkat a botunk markolatára rögzítsük. Ez lehetővé teszi, hogy úgy kezeljük a radar adatokat, hogy közben egyik kezünkkel a botot tartjuk, a másikkal pedig a kijelzőt kezeljük, vagy az orsót tekerjük. Kialakítása megbízható, stabil tartást biztosít.

A Deeper Okostelefon rögzítő egy speciális adapter…
… mely remek megoldást kínál, hogy az okostelefonunkat a botunk markolatára rögzítsük. Elsőként a tartó adaptert a felső nyélrészhez, középre kell helyezni…
… majd az egyik szilikon karikát beakasztani a négy narancssárga tartóelem egyikéhez
A nyél alatt áthúzva, az átlósan szemközti oldal tartó füléhez akasszuk be a karika másik felét!
Ugyanezt ismételjük meg a másik karikával, valamint a másik két átlós tartóval!
Ezzel kész is, rögzült a boton az adapter!
Mehet bele a telefon, amit két oldalon, a négy sarkánál kell a gumik közé illeszteni!
Íme, a végeredmény, így néz ki jól rögzítve!

Használatba vétel

Használatra kész a radaros felszerelés!
A bekapcsoláshoz, aktiváláshoz elsőként vízbe kell kerülnie a készüléknek…
… amint vízbe kerül a szenzor, elkezdi a WiFi-jelek kibocsájtását
Ehhez bőven elég a part mellé belógatni, így már összekapcsolhatjuk a telefonunkkal
Dobás előtt győződjetek meg róla, hogy az orsó fékje koppanásig be van húzva!
Jöhet a dobás, repülhet a radar a kiszemelt terület felderítésére!
A praktikus kis telefonrögzítő lehetővé teszi, hogy úgy kezeljük a radar adatokat, hogy közben egyik kezünkkel a botot tartjuk, a másikkal pedig a kijelzőt kezeljük, vagy az orsót tekerjük
Új lehetőségek, távlatok nyílnak a víz alatti világ felfedezéséhez! A Deeper Chirp+ 2 radar elől semmi nem mard rejtve…
… ezáltal rendkívül értékes információkhoz juthatunk!

Milyen újdonságokat tartalmaz?

 • Eltérő külső, amely a korábbihoz képest jóval nagyobb teljesítményt rejt, és lehetőséget biztosít globális mélységtérképek felfedezésére.
 • Gyorsan tölthető, nagy teljesítményű akkumulátor
 • Akár 15 órás üzemidő. 100%-os töltöttség csupán 2 óra alatt.
 • Az éjszakai horgászathoz való tok alaptartozék
 • A hangradar sötétben vagy rossz látási viszonyok között is könnyen látható lesz.
 • Sivatagi homok színben: változatlan alak és méret, megújult külsővel.
 

Műszaki jellemzők

 • Anyag: ABS ház, titán betétek
 • Szonár típusa: 3 frekvenciás CHIRP
 • Frekvencia (sugárkéve):
  • Szűk CHIRP 675 kHz (kéve nyílásszög 7°)
  • Közepes CHIRP 240 kHz (kéve nyílásszög 20°)
  • Széles CHIRP 100 kHz (kéve nyílásszög 47°)
 • Célbemérési pontosság:
  • 1 cm / 0,4 hüvelyk (Szűk Chirp)
  • 2,4 cm / 0,94 hüvelyk (Közepes Chirp)
  • 2,4 cm / 0,94 hüvelyk (Széles Chirp)
 • Min. / max. mélység:
  • 0,15 m / 6 hüvelyk (Szűk Chirp)
  • 0,6 m / 24 hüvelyk (Közepes Chirp)
  • 0,8 m / 31,4 hüvelyk (Széles Chirp)
  • 100 méter / 330 láb
 • Szkennelési ráta: Akár 15 / másodperc
 • Szonár módok: Normál, horgászat csónakból, lékhorgászat, parti GPS-horgászat
 • Hőmérséklet-érzékelő: Vízfelszíni hőmérséklet-érzékelő Celsius- / Fahrenheit-fokban
 • Üzemi hőmérséklet: -20 °C és 40 °C között / -4 F és 104 F között
 • GNSS (támogatott globális helymeghatározó rendszerek) GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS
 • Üzemidő:
  • Bekapcsolt GPS mellett akár 9 óra
  • Kikapcsolt GPS mellett akár 15 óra
 • Töltési technológia: Gyors töltés
  • 80% 60 perc alatt
  • 100% 110 perc alatt
 • Beépített akkumulátor: Li-ion, 3,8 V újratölthető, 1300 mAh
 • Hálózati adapter (nem tartozék) Bemenet: 110 V / 220 V. Kimenet: Micro USB, 5 V, 2 A
 • Kapcsolódás Wi-Fi
 • Kapcsolódási hatótáv: Stabil kapcsolat akár 100 m / 330 láb távolságig.
 • Szín: Sivatagi homok
 

Ha kedvet kaptatok a partról történő, pontos vízi felfedezéshez, meder-feltérképezéshez, próbáljátok ki a Deeper Chirp+ 2 okos halradart! Irány a vízpart!

Bízom benne, hogy sikerült minden hasznos infót érthetően leírnom és átadnom. Összességében bátran, nyugodt szívvel ajánlom ezt az újdonságot bárkinek, aki kedveli a kompromisszummentes, magas minőségű, innovatív felszereléseket, illetve kedvet kapott a partról történő, pontos vízi felfedezéshez, meder-feltérképezéshez! Elkészült az új Deeper Chirp+ 2 okos halradar bemutató filmje is, melyben minden fontos paraméterét, illetve a használatát még részletesebben láthatjátok. Érdemes megtekinteni:

Írta: Putz Tamás
Fotók: Bank Bálint, Putz Tamás
Videó: Sipos Gábor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.