Halasi Csipkék a Haldorádó kínálatában

Halasi Csipkék a Haldorádó kínálatában

Az 1902-ben életre keltett halasi csipke – immár évszázados értékeivel – Kiskunhalas, Magyarország és bátran mondhatjuk, a nagyvilág méltó büszkesége. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. Fontosnak érezzük, hogy szeretett városunk e büszkesége nálunk is elérhető legyen, így immár a halasi csipke a Haldorádó kínálatába is felkerült.

Mi is az a halasi csipke?
Halasi csipke: „A csipkék királynője, a királynők csipkéje”
Biztosak vagyunk benne, hogy többen hallottak már a halasi csipkéről, mint ahányan nem, mégis röviden összefoglaljuk, mi is ez a hungarikum.
Elkészítése roppant aprólékos, időigényes. Százszázalékos kézi munkát igényel, amelyet hófehér, leheletfinom cérnával és a szinte láthatatlan tűvel végeznek. Készítésének titkát csak a beavatottak, a halasi csipkevarrók ismerik. A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről nemzedékre száll, s e tudással a Csipkeház kiváló népi iparművészei alkotják meg cérnából a csodát. A technika bár több mint 110 éves, a csipkék mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, melyekben így a hagyomány a jelen kor értékeivel társul. A halasi csipke egy örök érték, mely a leheletfinom, féltve őrzött alkotások mellett a mindennapi életbe, akár az öltözködésbe is elhozza szépségét, így ékesít mint gyűrű, medál vagy zsebkendő.

Ezek a csodálatos műalkotások kézzel készülnek

A halasi csipke történelme
A 19. század utolsó évtizedeiben az iparművészek egyik fő törekvése volt, hogy a mindent elárasztó iparcikkek mellett megőrizzék a népi, illetve a kézműves technikákat is, így több helyen fejlesztettek ki manufakturális jellegű műhelyeket, amilyenben például a halasi csipkék is készültek. A halasi csipke szülőanyja Markovics Mária volt. Kiskunhalason 1902-ben Dékáni Árpád tervei alapján készültek az első csipkék.

A 20. század elejétől készül a halasi csipke

1904-ben a St. Louis-i Világkiállításon a halasi csipkét nagydíjjal tüntették ki. 1909-ben a halasi csipkét a Magyar Kézicsipke és Iparművészeti Rt. vette át, de finanszírozási gondok és a tervező hiánya miatt átmenetileg leállt a készítés. 1911-ben az Iparművészeti Iskola vállalta magára a művészeti vezetést.
1935-ben Kiskunhalas város vezetésének és a Kereskedelmi Minisztériumnak köszönhetően felépült a máig is műhelyként működő halasi Csipkeház.
1946-ban a műhely a II. világháború miatt beállt pangás következtében beszüntette működését, és Markovits Mária otthon dolgozott tovább. 
A második világháború utáni csipkekészítés újjászervezése Boglárfalvyné Bakos Gizi munkáját dicséri. Az 1949-ben rendezett őszi Budapesti Nemzetközi Vásáron díszoklevelet nyert a halasi csipke.

A Csipkeház avatása 1935-ben (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

1952-ben megalakult a Kiskunhalasi Háziipari Szövetkezet. A Csipkeház teljes felújítása 1957-re fejeződött be. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon nagydíjat nyertek. A jelentős marketingtevékenység ellenére a halasi csipke értékesítése akadozott. 1964 óta igen ritkán tanítanak be új csipkevarrónőket.
1977. január 26-ától a halasi csipke készítése önálló népművészeti ággá vált a Népművészeti Tanács minősítése alapján.
1992-ben létrehozták a Halasi Csipke Alapítványt. 1996 őszére pályázatok útján a nevezett alapítvány megteremtette a Csipkeház felújításának lehetőségét. A Csipkeházat 1998 novemberében avatták fel. Az ezredfordulón két világkiállítást is szerveztek az újjáépített Csipkeházban.

Megújult csipkeház
A kiskunhalasi csipkeházban élőben is meg lehet tekinteni a csipkéket

A csipke alapanyaga és készítési technikája
A 20. század elejétől nagyon finom, fehérítetlen lenfonalat használnak a kivitelezéshez, s az így keletkezett csipkék leheletvékony textíliát képeztek. A halasi csipke jellegzetessége, hogy „kézzel varrott”. Az erőteljes mintarajz vonalán vezetik végig az alapszálat, amelyet huroköltésekkel fognak le. A mintarajz szállal történő befedése után különböző öltéstechnikákkal bestoppolják a kimaradt részeket, amelyek így plasztikusan kiadják a tervezett alakot.

Fehérítetlen lenfonalat használnak a kivitelezéshez
Vékony tűvel folyik a munka
Rendkívül aprólékos és nagy türelmet, kézügyességet igényel ez a munka

Mintavilág:
A tervezők igyekeztek eredeti magyar motívumokkal dolgozni, hogy igazi hungarikum legyen a halasi csipke. A szakirodalom három csoportra osztja a halasi magyar motívumokat ábrázoló csipkéket: 

  • a virág- és levélmintás szegélycsipkék, gallérok és zsabók (pl. gránátalma, tulipán, békavirág, epervirág, csillagvirág stb.)
 

Életfa csipke
Ovál tulipános csipke
Virág formájú csipke kitűző

  • az állatalakos szegély- és legyezőcsipkék (pl. szarvasos, pávás, páros galambos, pelikános, pillangós)
 

Fecskefarkú lepke
Bagoly medál
Hattyú

  • a figurális, népviseletbe öltözött parasztalakokat (pl. táncoló pár, legény, leány, juhászbojtár)
 

Táncos fiú
Táncos lány
Halász

Halasi csipke a nagyvilágban
Mi sem jelzi jobban halasi csipke elismerését, hogy számos ismert személy kapott már ilyen hungarikumot ajándékba. Közülük néhány:

IV. Károly magyar király és felesége (koronázási ajándék), 1916
Horthy Miklós kormányzó (címer) 1926
II. János Pál pápa, terítő a magyar koronázási palást motívumaival, 1996. szeptember 7.
Ferenc pápa megválasztásának 3. évfordulója alkalmából 2016. március 12-én Rómában személyesen vette át Kiskunhalas város ajándékaként a tövises, a galambos, a kelyhes és a virágos motívumú kereszt alakú csipkéket, illetve Kardos Zsuzsanna csipkevarró ajándékaként a Hírhozó elnevezésű, angyal motívumú halasi csipkét

Halasi csipke a Haldorádó kínálatában
Mit keres egy népművészeti hungarikum a Haldorádó kínálatában? Jogos a kérdés, hiszen semmilyen formában nem kapcsolódik a horgászathoz. Azonban vállalkozásunk mindig is büszke volt arra, hogy egy vidéki városból az ország egyik legismertebb horgászcikk kereskedőjévé tudott nőni, így természetes, hogy szülővárosunk nemzeti örökségét is felvesszük a kínálatba, ezzel is segítve ennek a remekműnek a népszerűsítését.

Egy ilyen csodálatos halasi csipkéből készült medál igazán különleges ajándék, amelynek minden hölgy örül
Egy ilyen halasi csipkéből készült díszzsebkendő igazán exkluzív ajándék
Címer csipkéből

Fontos:
A Haldorádó webáruházban megjelenő csipkéket nem mi szállítjuk, és nem is mi számlázzuk ki. A rendelő adatait továbbítjuk a Halasi Csipke Közalapítványnak, akik csomagolják, számlázzák és szállítják a megrendelőnek. A zsűriszámmal rendelkező csipkéket a Halasi Csipke Közalapítvány mint népi iparművészeti minősítéssel rendelkező szervezet adómentesen értékesítheti, így a weboldalunkon megjelenített ár is ÁFA-mentes.

Különböző keretekkel is lehet kérni a csipkéket
Akár négyzet, akár kerek keretet is lehet rendelni
Ajándékozás esetén díszdobozt is lehet rendelni

Haldorádó Team
Fotók forrása: hungarikum.hu, mandarchiv.hu, halasicsipke.hu, museum.hu

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.