Strapabíró stupekek

Strapabíró stupekek

Sok gyártó kínál különböző stupekeket, de talán a legszélesebb és legismertebb palettával az Universal rendelkezik. E strapabíró eszközök nagyban hozzájárulnak az eredményes rablóhal-fogáshoz. Aki felszínen kínált kishallal szeretné kedvenc ragadozóját megfogni, és még nem használta ezeket a stupekeket, az tegyen egy próbát velük, az eredmény nem maradhat el!

UNIVERSAL Stupek felszíni bukó 1 szerelt

A vízfelszínen vergődő, folyamatosan „pacsáló” hal nem tud a nagyméretű úszó miatt mélyre merülni. Körkörösen úszkál és nagy zajt csap, amely felkelti a közelben ólálkodó harcsa figyelmét. A minőségi alapanyagokból elkészített stupek csupán bevetésre vár! A főzsinórra felfűzünk egy Behúzó ólmot, ami helyben tartja szerelékünket. Ezután felkötjük a főzsinórra a készre szerelt bukó stupekot. A nagyméretű (alsó) forgón lévő kapocsba beakasztunk egy cseppólmot. Ennek mérete a csalihal nagyságától függ, mert ez az ólom emeli fel a halat a víz felszínére. Ha túl nagy az ólom, akkor a hal nem ér a vízbe! Így elérhetjük, hogy ne a túlságosan nehézzé tett kapásjelzővel kelljen a zsinór feszességét és ezzel a stupek ideális kiemelkedését beállítanunk, azaz a plusz cseppólmos megoldással használhatjuk a hagyományos kapásjelzőinket is. A csalihalat a hátuszonya alatt tűzzük a horogra. A háromágú horgot a hal hasa alá úgy helyezzük, hogy kapásnál a harcsa a csalival együtt könnyedén be tudja hörpinteni.

A stupek készítése során felhasznált anyagok:

 • 105 cm hosszú műanyag
 • 300 gramm teherbírású habúszó
 • Sufix Super Cat 60 kg szakítószilárdságú fonott zsinór
 • Egyágú Maruto 10/0 méretű horog
 • Háromágú Grizzly 6/0 méretű 4X erősségű horog
 • 2 db Maruto Black Nickel Omega 2/0 méretű forgó

Ezzel a stupekkel akár életed harcsáját is megakaszthatod
Az igazán egyszerű működési egyik változatát a használati bemutató is megadja

Bővebb információ: az Universal felszíni bukó 1 szerelt stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek felszíni kicsi

Hasonlóan az előző stupekhoz, ezzel is a felszín közelében kínálhatjuk fel a kishalat, ami körkörösen úszkálva nagy zajt csap, így keltve fel a közelben tartózkodó harcsa figyelmét. Létezik belőle szerelt és szereletlen változat is, utóbbi azért, hogy mindenki a saját bevált anyagait használhassa fel.

A szerelt stupek készítése során felhasznált anyagok:

 • 70 cm hosszú műanyag
 • 150 gramm teherbírású habúszók
 • Sufix Super Cat 60 kg szakítószilárdságú fonott zsinór
 • Egyágú Maruto 10/0 méretű horog
 • Háromágú Grizzly 6/0 méretű 4X erősségű horog
 • 2 db Maruto Black Nickel Omega 2/0 méretű forgó

Kapható a stupek szereletlen…
… és szerelt változatban is
Ezekhez a stupekokhoz is mellékelt a gyártó egy működési ábrát

Bővebb információ: az Universal felszíni kicsi stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal felszíni kicsi szerelt stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Behúzó ólom

A felszíni szerelékek (felszíni stupek, bukó stupek) partról nagy távolságra való bejuttatására és helyben tartására szolgáló eszköz. Ha csónakból horgászunk, nagyon megkönnyíti a harcsázó szerelék elhelyezését, mivel a főzsinóron lecsúszva azonnal beáll a szerelék a vízmélységnek megfelelően. A SiC gyűrű miatt a szereléket többször fel lehet használni, mivel a fonott zsinór nem tesz kárt használat közben a gyűrűben. A behúzó ólom súlyának megválasztásánál a csalihal mérete és a bot dobósúlya a meghatározó. Kisebb halhoz elég a 150 grammos ólom, mert bevontatásnál ez nem húzza ki az iszapból az ólmot. Nagyobb halhoz 200 grammos behúzó ólom szükséges.

A szerelék eldobásához két botra van szükség. Arra a fonott zsinórra fűzzük a behúzó ólmot, amivel horgászni fogunk, mégpedig úgy, hogy az a gyűrű néz a dobás irányába, amihez az ólom közelebb van. A gyűrű után a zacskóban lévő ütközőt felhúzzuk a főzsinórra és ezt követően egy nagyméretű forgókapcsot kötünk a zsinór végére. Ebbe a kapocsba akasszuk a másik „segéd” boton lévő maximum 0,25-0,30 mm-es monofil zsinór végére kötött fület. Azért nem szabad vastagabb zsinórt használni ennél a botnál, mert a dobástávolság jelentősen lerövidülhet a túl vastag zsinór miatt. A két bot zsinórjának összeakasztása után álljunk egymás mellé úgy a két bottal, hogy az ólom lendítése közben a két bot ne ütközzön össze. Dobás közben, aki a „segéd” botot tartja, természetesen forduljon a dobás pillanatában botjával az eldobott behúzó ólom után. Ha az ólomot a megfelelő helyre dobtuk, a „segéd” bot orsójával a behúzó ólmon keresztül kihúzzuk a fonott zsinórt a partra, és a kapocsra ráakasztjuk a felcsalizott felszíni szereléket. Ezután óvatos, de egyenletes tekeréssel bevontatjuk a szereléket az ólom fölé. FONTOS! Azon az orsón, amivel horgászni fogunk, minimum kétszer annyi zsinór legyen, mint ameddig a készséget el tudjuk dobni, mivel a behúzó ólmon keresztül a partra ki kell érnie a főzsinórnak.

A fenti két stupek behúzására szolgál ez az ólom

Bővebb információ: az Universal 150 grammos Behúzó ólomról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal 200 grammos Behúzó ólomról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek patronos festett

Ez egy belső zsinórvezetésű úszó, amelyet kifejezetten harcsák horgászatához készítettek. Folyami kuttyogatásnál, amikor a víz éppen árad és gyorsabban sodorja a ladikunkat az áramlat, a harcsázás sima ólmos végszerelékkel nem bizonyul elég hatékonynak a rendkívül gyors csalivezetés miatt. Ebben az esetben csak a fürgébb, kisebb példányokat tudjuk horogra csalni. A harcsa nem szereti a gyorsan vontatott csalit, ezért eredményesebbek lehetünk, ha az úszós szereléket a csónaktól távolabb elengedve próbáljuk a lassabban mozgó csalival - kuttyogatással - becsapni a ragadozókat. Természetesen állóvízen is bátran felkínálhatjuk csalihalunkat ezen úszó segítségével, ami akár nagyméretű kárász is lehet az úszó hatalmas méretnek köszönhetően. További előnye, hogy a műanyag belső zsinórvezető miatt a fárasztás közben garantáltan nem fogja bevágni az úszónkat a zsinór! De ha mégis megsérült, akkor sem fog beázni, hiszen anyaga: poliuretán hab. Az úszóba világítópatron is helyezhető.

Kapható 60…
… 130…
… és 180 grammos változatban is

Bővebb információ: az Universal patronos festett 60 grammos stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal patronos festett 130 grammos stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal patronos festett 180 grammos stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek úsztatós szerelt

A csúszó úszós végszereléket többféleképen is felhasználhatjuk. Lehet fix, helyhez kötött, például befőttes gumival egy bokorhoz, nádhoz rögzítve, de a hátszelet kihasználva a fonott zsinór öblének segítségével nagy területet pásztázva meg is kereshetjük vele a lesben álló harcsát. Az úsztatásos módszer előnye, hogy a csalihal nagyobb területet is bejárhat, és így eredményesebbek lehetünk. E szerelék segítségével a teljes vízoszlop vagy annak egy-egy kiválasztott része is meghorgászható az ütköző állításával. Az úszó 150 cm monofil zsinórral van szerelve.

A főzsinórt (ami úsztatás esetén csak fonott lehet!) összekötjük a szerelék végén lévő forgóval, és már kezdődhet a horgászat. A 130 (180) grammos úszót úgy alakították ki, hogy akár 150 (200) m távolságból is látható. Fontos a csali megválasztásánál az, hogy a hátszél könnyebben viszi befelé a halszeletet vagy a puhatestű csalit! Ha ezeket alkalmazzuk, az eresztéket próbáljunk úgy beállítani, hogy minél közelebb legyenek a fenékhez. Ezzel a szerelékkel már nagyobb testű csalit is használhatunk.

Felhasznált anyagok:

 • 130 (180) gramm teherbírású habúszó
 • Sufix 60 kg szakítószilárdságú monofil zsinór 150 cm
 • Sufix Super Cat 60 kg szakítószilárdságú fonott zsinór
 • Háromágú Grizzly 6/0 méretű 4X erősségű horog

 • 2 db Maruto Black Nickel Omega 2/0 méretű forgó

E szerelék segítségével a teljes vízoszlop vagy annak egy-egy kiválasztott része is meghorgászható

Bővebb információ: az Universal úsztatós szerelt 130 grammos stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal úsztatós szerelt 180 grammos stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek kicsi, nagy

Ez a stupek fix, helyhez kötött horgászatra alkalmas. Az ereszték állításával a vízoszlop tetszőleges magasságában tartja a csalit, így az emelt csalis fenekezés ideális eszköze. 150 (200) grammal kell kisúlyozni, mely már elegendő ahhoz, hogy a csalihal ne tudja a horgot az akadóba húzni. Nagy szél esetén sem változtatja a helyét. A stupek 50 cm monofil zsinórral van szerelve.

A stupekre tetszőleges méretű egyágú vagy hármashorgot köthetünk. A főzsinórra - ami lehet monofil vagy fonott - felfűzünk két eresztékállító gumit, ezután a stupekot, és ismét egy eresztékállító gumit, amire a gubanc elkerülése miatt van szükség. A főzsinór végére egy 150 (200) grammos végólmot kötünk. A csalihalat a hátuszonya alatt tűzzük a horogra. Ez a stupek két méretben kapható.

A stupek késztése során felhasznált anyagok:

 • 60 (130) gramm teherbírású habúszó
 • Sufix Super Tritanium 40 (60) kg szakítószilárdságú monofil zsinór

Kapható kicsi…
… és nagy teherbírású változat is

Bővebb információ: az Universal kicsi stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal nagy stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek kicsi, nagy szerelt

Természetesen ebből a fajta stupekből is létezik szerelt változat. A stupek 30 (40) cm monofil zsinórral van szerelve.

Felhasznált anyagok:

 • 60 (130) gramm teherbírású habúszó
 • Sufix Super Tritanium 40 kg (60) szakítószilárdságú monofil zsinór
 • Egyágú Maruto 7/0 méretű horog

A szerelt változatból is…
… két méret létezik
A csomagoláson található ábra mutatja a helyes használatot

Bővebb információ: az Universal kicsi szerelt stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal nagy szerelt stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek csukázó

A csukázó stupek fix, helyhez kötött (pl. akadó, tökleveles, nádsziget melletti) horgászatra alkalmas szerelék. Az ereszték állításával a vízoszlop tetszőleges magasságában tartja a csalit. 60 grammal kell kisúlyozni, ez már elegendő ahhoz, hogy a csalihal ne tudja a horgot az akadóba húzni. Nagy szél esetén sem változtatja a helyét. A stupek 20 cm-es drótelőkével (a másik változata egy 3 ágú horoggal) van szerelve.

Felhasznált anyagok:

 • 40 gramm teherbírású habúszó
 • Drótelőke 10 kg szakítószilárdságú
 • Háromágú horog (a 2. változatnál)

A csukára horgászóknak is készül stupek
A 2. változatnál a horgot is rátették a szerelékre

Bővebb információ: az Universal csukázó 1 stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal csukázó 2 stupekról: ugrás az áruházba

UNIVERSAL Stupek süllőző

Hasonlóan néz ki és működik, mint az előző stupek, de annak finomított változata. A szereletlen stupek 30 cm-es monofil előkével rendelkezik, míg a szerelt változatnál a 20 cm-es monofil előkén egy egyágú horog található.

Ez a stupek monofil zsinórral kapható…
… a szerelt változatra pedig horog is került

Bővebb információ: az Universal süllőző stupekról: ugrás az áruházba

Bővebb információ: az Universal süllőző szerelt stupekról: ugrás az áruházba

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.