A horgászat eszközigénye: Aprócikkek - amire egy horgásznak szüksége lehet

A horgászat eszközigénye: Aprócikkek - amire egy horgásznak szüksége lehet

Horgászvizsga sorozatunkban az eszközöket felvonultató rész végéhez értünk. A fontosabb horgászfelszerelésekkel már megismerkedhettetek, a bot, orsó, horog, damil nélkül a peca elképzelhetetlen, de vannak még hasznos apróságok, amelyek segítik a halak becserkészését. A különféle horgászmódszerek miatt a pecásokat elkápráztatóan hatalmas az aprócikkek, kiegészítők kínálata. Képtelenség lenne mindent felvonultatni, így csak azokra a hasznos segítőkre szűkítem a kört, amelyeket minden kezdő horgásznak ismernie kell. Nem részletekbe menő bemutatás következik, hanem egy átfogó kép arról, amit később kedve szerint mindenki további elemekre bonthat.

Önetető - más néven etetőkosár:

Egyszer valakinek eszébe jutott, hogy egy seprűnyélre drótot tekerjen, amit méretre szabva és a zsinór végére kötve, etetőanyaggal megtömve vethet a vízbe. Nem tudjuk, ki lehetett ez az újító horgász, de feltalálta az önetetőt, más szóval az etetőkosarat. Nem véletlen kezdem ezzel az aprócikkel a felsorolást. Bátran állíthatom, hogy nincs az a horgász, aki pályafutása során ne horgászott volna valamilyen változatával. Nagyon sokféle formája létezik, de amiben mind megegyeznek, az a következő. Segítségével etetőanyagot, vagy bármilyen más, a hal számára csábító falatot jelentő dolgot tudunk közvetlenül a felcsalizott horgunk közelében felkínálni. Az etetőkosarat használhatjuk folyóvízen, állóvízen egyaránt, csupán a formát és a méretet (súlyt) kell jól megválasztani. Állóvízre szinte bármilyen forma megfelel, míg folyóvíznél arra kell ügyelni, hogy a víz sodrása a kosarunkat ne tudja könnyen elgörgetni. Léteznek nyitott és zárt kosarak. A nyitott kosarak elsősorban etetőanyag vagy ragasztott pellet-magmix felkínálásához használatosak, míg a zártak inkább élő anyag (csontkukac, pinki) vízbe juttatásához javasoltak. Az etetőkosarak tömege 10 grammtól indul és akár 100 gramm fölé is mehet. Arra mindenképp figyelni kell, hogy a bot teherbírása alkalmazkodjon a megtöltött kosár tömegéhez. Egy 50 grammos kosár megtöltve akár 80-100 gramm is lehet!

Etetőkosarak
Etetőkosárral etetőanyagot…
… vagy akár élő anyagot tudunk a horgunk közelébe juttatni

Ólom:

A horgászatban a nehezék szerepét az ólom tölti be. A feladata az, hogy a csalival felkínált horgot fenekező horgászat során segítségével a megfelelő távolságba juttassuk, illetve hogy súlya révén a végszereléket ott „rögzítse”, míg úszós módszereknél az úszó felhajtóerejével ellentétesen ható súlyként használjuk. Mérete a 0,01 grammos apró sörétólomtól akár a több 10 dekás harcsázó vagy bojlis ólomig terjedhet. Az ólom - ha oldódni képes - emberre, vízre is veszélyes anyag, ezért gyakran bevonják felszínét (műanyag bevonat, festés, szinterezés). A korszerű horgásznehezékek már környezetbarát anyagból is készülhetnek, ám ezek egyelőre borsos áruk miatt még nem elterjedtek. Vannak azonban olyan horgászvizek, ahol már csak ilyen, a környezetre ártalmatlan nehezéket megengedett használni. Tavakon a gömbölyded formákat, míg folyókon a szögletesebb formákat részesítjük előnyben. A nagyobb ólmok rögzítése általában egy ólomba öntött fül vagy furat segítségével történik, míg a sörétólmokat fogó segítségével csíptetjük a zsinórra. Említést érdemel még a fenékmérő ólom - más néven mélységmérő béka -, aminek segítségével úszós horgászat során megmérhetjük a pontos mélységet, valamint feltérképezhetjük a mederalakulatokat.

Ólmok fenekező horgászathoz és mélységmérő béka
Az olív-, csepp-, sörét- és styl ólmok az úszós horgászatban használatosak

Forgók, forgókapcsok:

A forgók és a karabineres forgókapcsok feladata, hogy mérsékeljék a zsinór csavarodását, és hogy segítségükkel sok esetben gyorsabb, könnyebb előke- vagy műcsali-cserét tudjunk végrehajtani. Az igényesebb forgók csapágyazottak és rendkívül nagy teherbíró képességgel rendelkeznek. Találkozhatunk dupla, sőt tripla forgóval is - ezeket elsősorban azoknál a módszereknél használjuk, ahol a szerelék gyors kicsévélésekor fellépő zsinórcsavarodást kell kivédeni (ilyen pl. matchbotos horgászat).

Forgók, kapcsok
Komplett aprócikk fal

Kiegészítő felszerelések:

Nem egyszerű számba venni azokat a hasznos kiegészítőket, amelyekre szükségünk lehet. Más szempont vezérel egy pergetéshez felszerelkezett horgászt, aki történetesen kerékpárral közelíti meg a vízpartot, és más szempontok szerint válogat egy rakós bottal horgászó sporttárs, aki autóval közelíti meg a horgászhelyet. Alapvetően két szélsőség létezik. Az első, aki egy oldaltáskában és két kezében bevihető mennyiségű felszereléssel vág neki a pecának, a másik csoportba a „minden eshetőségre felszerelkező”, fél horgászboltot magával cipelő horgászok tartoznak.

Egyszerű ülőkeként is használható doboz
Komplett horgászláda
Horgász hátizsák „nomád” vándorhorgászoknak
Válltáska sok mozgással járó módszerekhez

Mindenkinek megvannak a maga érvei, így idővel meg kell találnunk saját utunkat. Most következzenek a hasznos - vagy akár sokak szemében haszontalan - kiegészítők, amelyekben az azért közös, hogy a legtöbb horgász felszerelésében megtalálhatók.

Szerelékes táskák, dobozok:

Vándorhorgászoknak érdemes hátizsákot választani, cserkelő horgászoknak egy oldaltáska, míg kényelmesebbeknek egy megfelelő horgászláda ülőfelülettel, ne adj’ isten egy komplett versenyláda való. A szerelékes táskában tárolhatjuk az aprócikkeket, csalikat, azaz mindenféle, a pecához nélkülözhetetlen dolgunkat. A lényeg, hogy mindezt rendszerezett formában tegyük! Egy táskába beömlesztett horogarzenál kellemetlen meglepetések okozója lehet, és a twistereket is könnyebb áttekinteni, ha megfelelő dobozban tároljuk őket.

Népszerű műanyag horgászdoboz
Apróságok áttekinthető tárolásához

Aki autóval jár horgászni, alapvető apróságait könnyedén rendben tarthatja egy műanyag horgászládában is, aki pedig kerékpárral utazik, pár kisebb műanyag dobozzal és egy kényelmes táskával tud úrrá lenni az esetleges káoszon.

Merítő, haltartó, halkímélő matrac, mérleg:

A horogra akadt halat valamilyen formában a partra kell segítenünk. Ebben van segítségünkre egy merítő szák. Sokszor már a hal mérete is indokolttá teszi használatát, de a kisebb halaknak is kijár a megfelelő bánásmód. Nincs elkeserítőbb látvány annál, mikor egy 0,5-1 kilós pontyot valaki a damilnál fogva emel ki a vízből. A pergető horgászok rutinosabbjai mind kézzel emelik ki a halat, de az elején - a szükséges gyakorlat megszerzéséig - egy merítővel biztosra mehetünk. A szákok anyaga készülhet damilból, finom szemű hálóból, és vannak kimondottan halbarát, gumiszerű anyagból készült merítőhálók is. A damilos merítő - főleg a csomózott - károsíthatja legjobban a halak nyálkarétegét, folyóvízen horgászva mégis ez a legjobb választás, mivel az erős sodrásban könnyen, gyorsan lehet velük dolgozni. A merítő nyelének hosszát mindig a horgászmódszer határozza meg.

Merítők damilos, gumis kivitelben
Nagy halhoz nagyméretű merítő kell
A merítőháló használatával kíméljük a halat és a felszerelésünket

Egy hosszú bolognai botnál a merítő nyele minél hosszabb, inkább 4-4,5 méteres legyen, míg legyezőhorgászatnál csekélyke, alig 30 centis nyél is elegendő lehet. A megszákolt halat igyekezzünk minél előbb biztonságba helyezni. Ennek egyik módja, ha egy megfelelő haltartóba helyezzük őket. A régi, drótból készített „varsát” felejtsük el, helyette inkább sűrű szövésű, kellően hosszú, minimum 2-2,5 méter hosszú keretes haltartót használjuk. A nagyobb testű halakat biztonságban tudhatjuk egy nagyméretű, úgynevezett pontyzsákban is, amiben - nevével ellentétben - nem kizárólag pontyot tudunk letárolni. Ragadozó halakat és nagyobb testű, folyón fogott békéshalakat szokás még „bilincsen” is tárolni. Ha kellő odafigyeléssel használjuk a szájbilincset, a halban nem teszünk vele kárt. A pontyhorgászoktól indult ki, de ma már nem kizárólag pontyozásnál használjuk a halkímélő matracot. Ez egy puha, a hal nyálkarétegét kímélő anyaggal bevont matrac, amire a kifogott halat fektethetjük. Mindig vizezzük be, mielőtt a halat ráhelyeznénk! Különösen nyáron, a nagy melegben fontos ez az aprócska momentum.

Keretes verseny haltartók
Halkímélő matrac
Becsüljük meg a legyőzöttet!

Érdemes a kifogott halat pontosan megmérni. A hal pontos tömege, hossza, kerülete mind fontos információ, egyrészt, mert a hossz pontos megmérése a méretkorlátozás alá eső halainknál fontos, másrészt, ha a halat megtartjuk, akkor annak pontos tömegét be kell jegyeznünk a fogási naplóba. A kiegészítők közül a pontos mérleg és a mérőszalag sem hiányozhat!

Horgászmérleg

Horgászkés, olló, fogó, szájfeszítő:

A megfelelő zsebkés minden horgász számára fontos kellék. Léteznek kifejezetten horgászoknak készített „bicskák” is, de egy általános zsebkés is megteszi. Szükség lehet rá a csalik (kenyérkocka, halszelet, sajtkocka) elkészítéséhez vagy a kifogott hal esetleges megtisztításakor is. Az olló a vékony damilok vagy a fonott zsinórok elvágásánál hasznos segítő. A fogóval a horogkötések meghúzása, a vágott sörétek zsinórra történő felerősítése vagy - ragadozó halaknál - a mélyre nyelt horog kiszabadítása lesz könnyebb. Egy jó fogó azonban ezer más dologra is jól jöhet, legyen szó üveg felbontásáról vagy drót, ólomhuzal feldarabolásáról. A szájfeszítő a ragadozó halak horgászatánál lehet segítségünkre. Ezzel az eszközzel tudjuk a veszélyes fogakat távol tartani kezünktől, amíg a horgot kiszabadítjuk.

Kés, villa, olló, fogó - horgász kezébe való!

Természetesen a felsoroltakon kívül még legalább ezerféle hasznos kiegészítő létezik, amelyekkel idővel találkozhatunk a vízparton járva, de az itt felsoroltak megléte esetén nem fogunk zavarba jönni a vízparton. Hogy a hatalmas, sokszor specifikus kínálatból ki mit fog később beszerezni, az legyen mindenki saját döntése! Aki horgásznak áll, az előbb-utóbb azon kapja magát, hogy szekrényre való csecsebecsét gyűjt össze, és ha néha selejtezésre is szánja magát, rájön, hogy minden felhalmozott „roppant fontos” dolognak meghatározó szerepe van. Nincsen ezzel semmi baj, hiszen vadászó-halászó-gyűjtögető életmódunkból miért pont az utolsó vesszen ki?

Horgászhely: minden kéznél!

Írta: Polyák Csaba (csabio)
Fotók: Haldorádó, www.cormoran.de, www.prestoninnovations.co.uk,

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.