Aki keres, az talál

Aki keres, az talál

Számtalan vízen töltött óra, megannyi kitartás, rengeteg türelem, karikába görnyedő botok, füstölő fékek, kudarcok, sikerek, izgalmas küzdelmek, érintetlen, vad halak és felejthetetlen élmények. Leginkább ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni ezt a nem mindennapi, mégis oly régre visszanyúló kereső stílust, a nádi pontyozást.

Minél nagyobb a kihívás, annál édesebb a siker
A fentebb írtakat már csak azzal lehet tetézni, ha mindezt egy nagy kiterjedésű természetes vízterületen műveli az ember, ahol a halak rengeteg búvóhelyet és élelmet találnak, ezért közel sem olyan egyszerű a becserkészésük. Vadregényes környezetben keresni a halakat, rejtőzködni a természetben, mindig résen lenni, figyelni és fülelni, érezni a vizet és olvasni arról… Röviden szólva: varázslatos és magával ragadó.

A siker alapköve a halak megtalálása: akár tikkasztó hőségben is képes vagyok nekivágni a víznek, felszerelések nélkül, amolyan felderítő üzemmódban

Felderítő üzemmódban
Szokásomhoz híven, még mindig a számomra oly kedves Zsitván üldözöm a halakat. Ez egy kilencvenkilenc kilométer hosszú, lényegében öntöző csatorna. Hosszú víz, ahol a halak évszaktól függően vándorolnak. Ha próbálkozásaimat nem koronázza siker, rendszeresen kötelezem el magam hosszabb felderítő túrákra: munka után, akár tikkasztó hőségben is képes vagyok nekivágni a víznek, amolyan felderítő üzemmódban, felszerelések nélkül. Úgy gondolom, a jó halakat ki kell ülni, de még lényegesebb, hogy meg is kell őket találni.

Többnyire elég lenne az egy bot is, így gyorsabbak, precízebbek és mobilisak lehetünk
Erős, viszonylag kisméretű öblös horgokat használok, ezek váltak be leginkább
A csali minden esetben egy szem kukorica

Amikor minden összeáll
Természetesen a halak felkutatása egy dolog, becsapni őket már egy újabb kihívás, végül pedig az ellenfél legyőzése, maga a küzdelem az, ami megkoronázza a sikert. Leginkább e három részre tudnék szétbontani egy-egy sikertörténetet. Úgy gondolom, mindennek stimmelnie kell, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ha minden apró részletre odafigyelünk, a felszerelésünket megfelelő körültekintéssel állítjuk össze, rendelkezünk némi helyismerettel, akkor nagy baj nem érhet. Mindig lesznek kudarcok, amikből tanulni lehet és nehézségek, melyeket meg kell oldani. Minden az időn és rajtunk múlik.

Termetes ezüstkárászokból nincs hiány
Etetés nélkül is lehet halat fogni

Nagyhalas finomszerelék
Nem terveztem felvonultatni sem az általam használt felszereléseket, sem az etetőanyagot, sem pedig a csalikat, mégis hiányosnak éreztem volna, ha nem ejtek néhány szót ezekről. A végszereléket, úgy vélem, senkinek sem kell bemutatni, klasszikus feltolós, úszós peca. Háromkilencvenes, heavy feederbotokkal horgászom, melyek tökéletesen helytállnak egy erősebb pontyos matchbot híján. Kecses, könnyű pálcák, melyekkel már sok szép halat fogtam. Az orsók úgyszintén maradtak a jól bevált, négyezres harcifékes darabok, melyek dobjára harmincas monofilt töltöttem. Ez a minimális zsinórvastagság, amikor termetesebb halakat szeretnék fogni, bár nem ijednék meg a vastagabb, negyvenes vagy a feletti méretektől sem egy három librás bot kíséretében.

Fiatal nyurga a merítőben
Nagy öröm, hogy van utánpótlás a saját, vad génállományból
Benne a jövő

Frissen főzve
Nyáron felpezsdül az élet a vízben, rengeteg természetes táplálék áll a halak rendelkezésére, mellesleg a törpék is már igencsak aktívak. Sokat gondolkodtam és kísérleteztem, a gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a natúr, frissen főtt kukoricának nincs párja ezen a vízterületen. Etetőanyagnak és csalinak is tökéletesen megfelel. Nem titok, már tavasszal elkezdem szórni ezt a csemegét a halaknak, és nem is eredménytelenül. Még egy dolgot fontosnak tartok, mégpedig az etetés mennyiségét, mivel úgy vélem, ebben az időszakban minimális etetéssel is lehet maximális a siker.

Másnap belefutottam egy gyönyörű tövesbe
Minimál cucc, kereső peca, és íme, az eredmény
Hibátlan és egészséges

Tudatosság és precizitás
Előbb vagy utóbb mindenkinek kiéleződik a szimata a pontyjárta területekre. Jó támpont lehet, ha olyan helyet választunk, ahol a halak biztonságra és búvóhelyre lelnek, extra jó területeknek számítanak pedig azok, ahol ezek mellé még természetes táplálék is társul. Tapasztalataim szerint egyes helyeken élnek/laknak is a halak, más részeket pedig csupán bizonyos időközönként járnak be táplálékszerző körútjaik alkalmával. Ne feledjük, hogy horgászva tanulunk, minél többet vallatunk egy vizet, annál inkább megismerjük azt.

Napnyugta és tükörvíz

Epilógus
Mindent összevetve ez egy roppant aktív, kitartást és türelmet igénylő technika, amely egész más szemszögbe helyezi az egész pontyhorgászatot. Akinek nincs túl sok ideje horgászni, viszont jól ismeri a vizet, szereti a kihívásokat és a megugró adrenalin-szintet, annak csak ajánlani tudom.

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.