Aki keres, az talál

Bottyán Marián 2021-10-03
Számtalan vízen töltött óra, megannyi kitartás, rengeteg türelem, karikába görnyedő botok, füstölő fékek, kudarcok, sikerek, izgalmas küzdelmek, érintetlen, vad halak és felejthetetlen élmények. Leginkább ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni ezt a nem mindennapi, mégis oly régre visszanyúló kereső stílust, a nádi pontyozást.

Aktív horgászat - avagy keresd a halat!

Jákob Attila 2015-04-30
Biztos sok emberrel előfordult már, hogy egy, kettő vagy akár három napja is etetett egy bizonyos tuti helyet, hogy bejöjjön élete hala. Mikor aztán eljött az idő, ráült a helyre, egész nap csak várt, de semmi. Egy moccintás se volt. Nos, én jártam így, nem is egyszer, ezután döntöttem el, hogy a kezembe veszem az irányítást, és azt kell mondanom, nem is sikerült olyan rosszul.

Albérlők a Kerekben

Miklós Czender 2006-08-28
Este hét óra. Csendes, nyugodt estének nézünk elébe. Mi így együtt. A szúnyogok és én. De erről majd később. Enyhe északkeleti szél borzolja a vizet és az előttem fekvő kis nádszigetet. Úszóim a megszokott, hűvös nyugalommal feszítenek a „nyerőnek” vélt helyeken. Az eddigi tapasztalatok szerint az első kapásokra úgy nyolc-fél kilenc körül számíthatok. Van még idő.

A nádi felszerelésről - újra

Miklós Czender 2006-02-06
Bár a nádi pontyhorgászat szezonjának - a következő tavaszig - vége, a Fórumon mégis feltűnik egyszer-egyszer a téma. A kérdések nagyrészt arról szólnak, hogy ez vagy az az eszköz alkalmas-e a nádi pontyozás támasztotta igények kielégítésére. Tán nem lesz haszontalan ezért, ha beszélünk erről, kicsit bővebben. Meg aztán arra is lehetőség nyílik ezáltal, hogy néhány tavaszi-nyári képet csempésszünk az oldalra...

Hogyan működik a felfektetős úszó?

Csörgits Gábor 2005-09-22
E kapásjelző eszköz működésére is igaz, hogy szinte magától értetődő elven alapul, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a felfektetős szerelék rendeltetésszerű használata is pofonegyszerű lenne. Ez az úszó kifejezetten érzékeny a beállítási körülményekre, alkalmazási területei és szerelési módja kevés szabadságot hagy annak horgásznak, aki ezzel próbál eredményt elérni. Érdemes ezért az ilyen úszók sajátosságaival és működési elvük részleteivel is megismerkedni

Az én óriásom

Miklós Czender 2005-05-09
Ha baráti körben kérdezték tőlem, hogy horgászként mire vágyom igazán, immár évek óta csak azt mondtam: egyszer szeretnék egy komoly halat fogni a nádban. Pár éve koptatom már a csónakdeszkát a pontyok, amurok után kutatva, de igazán nagy halat fognom még nem sikerült. Néhány komoly csatán már túl vagyok, de ezek rendre a másik győzelmével értek véget, én pedig csak azt mondtam magamnak - mint szerintem sokan még a horgászok közül: „Majd legközelebb!”. Hittem is, meg nem is. Hittem, hisz mindig azzal a gondolattal szálltam csónakba, hogy talán ma lesz a napja, de oly régóta már, hogy visszafelé evezve is csak a hitet vihettem magammal, kétszámjegyű (azaz tíz kilogramm fölötti) hal emlékét nem. Aztán megtörtént!

Hétköznapi kudarcaim

Miklós Czender 2004-10-27
Ha az újságban vagy épp itt a portálon olvas az ember egy cikket valamely módszerről, olyan magától értetődőnek tűnik minden. A horgász fogja célszerűen összeválogatott felszerelését, elbaktat a tuti helyhez - mert ugye nem csak úgy vaktában horgászgat az ember - aztán szépen, tempósan fogdossa a halakat. Tök egyszerű, nem? Hát egy fenét! Három rövid villanás az idei nyárból.

Nádi horgászat 6. rész - A varázslat

Miklós Czender 2004-09-28
Az előzőekben megpróbáltam összefoglalni néhány dolgot, melyet az elmúlt években-évtizedekben a nádi horgászatról tanultam, tapasztaltam. Mostanra csak néhány rendezetlen gondolat maradt. Aki praktikus tanácsokat vár ettől a résztől, csalódni fog. Lapozzon inkább tovább. Ha valaki mégis elolvassa: én szóltam!

Nádi horgászat 5. rész - Kapás, fárasztás

Miklós Czender 2004-09-20
A nádi horgászat sokszor olyan, mint a futballkapus számára egy eseménytelennek tűnő mérkőzés. Eltelt már hatvan perc, de még nem történt semmi említésre méltó. Néhány hazagurítás, két-három gyenge lövési kísérlet az ellenfél részéről, jóval a kapu mellé vagy fölé. Aztán a következő pillanatban jön egy remek fejes a bal fölső csücsökbe, amit ujjheggyel talán ki lehet tolni. Ha a kapus megfogja, akkor jó. Ha nem, lehet, hogy ezen a momentumon ment el az egész mérkőzés...

Nádi horgászat 4. rész - Keressük meg!

Miklós Czender 2004-09-14
A külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a nádi horgászat oly módon művelendő, hogy az ember minden nap kivisz magával egy fél vödör kukoricát, megszórja vele a helyet, ahol horgászni akar, majd "kiüli" a halat. Igen, ez is működik, sokszor nem is rosszul. Ha megérem, hogy nyugdíjas legyek és erőm is lesz hozzá, lehet, hogy én is ezt teszem majd. Manapság azonban nincs erre lehetőségem - elsősorban időm. Ezért aztán másképp kell a halakat meglelnem a nádasban.

Nádi horgászat 3. rész - Csónak, megállás és ami még kellhet...

Miklós Czender 2004-08-09
Legfőbb ellenségeim az idő és a pénz. Talán mások is így vannak ezzel. A horgászat területén azonban van egy harmadik dolog is, amivel megkeserítem a saját életemet, ez pedig az embertelen mennyiségű cucc. Ha horgászni indulok, akkor szeretek minden eshetőségre felkészülni. Viszek tehát a légycsapótól a mozsárágyúig mindent. Az általam gyakorolt módszerek közül mégis akad kettő, ahol a felszerelés gerincbántalmak nélkül elfér rajtam. A nádi horgászat és a pergetés. Ez utóbbiban még gyenge kezdő vagyok, de máris nagyon kedvelem: két bot, merítő, hátizsák, slussz! A nádba indulva azért kicsit több dolgot viszek magammal, de ennek oka van.

Nádi horgászat 2. rész - Csalik, etetés

Miklós Czender 2004-08-02
A nádi felszereléssel kapcsolatban azt mondtam, hogy egyszerű és hagyományos. Nincs ez másképp a csalik tekintetében sem. Szerintem a nádban elejtett pontyok, amurok legnagyobb részét ma is kukoricával fogják, bár ez a kifejezés önmagában többféle csalit takar. Lehet persze ebben is újítani, de hogy érdemes-e, azt döntse el ki-ki maga, saját tapasztalatai és kísérletező kedve szerint.

Nádi horgászat 1.rész - A felszerelés összeállítása

Miklós Czender 2004-07-14
A nádi pontyozás eszközeit és módszerét tekintve, talán az egyik legegyszerűbb horgászati mód. Nagyapáink egybe bambusz dióverőit, vastag zsinórjait, kampónyi horgait új eszközökkel cseréltük ki - már aki kicserélte -, de a lényeg a mai napig változatlan. Egyesek talán nem becsülik sokra e gyönyörű horgászmódszert… Rosszul teszik! Van benne valami varázslat, ami ha egyszer megérintett valakit, az többet nem tud szabadulni tőle. Én sem tudok.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.