A szakértő válaszol – 131.rész

A szakértő válaszol – 131.rész

Nyakunkon az őszi szezon, lassan beköszönt az igazi nagyhalas időszak, amit sokan vártunk már. Nekem a tavasz és az ősz a kedvenc időszakom, ilyenkor szeretek a legjobban vízparton lenni. Ismét sok érdekes kérdést kaptam, amelyek közül igyekeztem a legkülönbözőbbeket kiválasztani és ezekre választ adni. Bízom benne, hogy válaszaimmal tudok segíteni néhány olvasónak, hogy még sikeresebben tudjanak felkészülni a nagyhalas évszakra!

Fekete Zoli
Szia, Benő!
Segíts nekem, kérlek, botvásárláson gondolkodom. Shimano botokkal szemezek és mivel tudom, hogy neked több is van, illetve sokat dobálsz, a véleményedre lennék kíváncsi, legfőképpen az új TX5 botcsaláddal kapcsolatban. Ha megfelelő a technika, tudják ezek a pálcák a 120-130 métert?

Szoják Benedek:
Szia, Zoli!
Régóta Shimano pálcákat nyúzok, többek között TX2 és TX4 botokat. A TX2 ár/érték kategóriában szerintem az egyik legjobb, igazi mindenes bot a piacon. A TX4 már egy kicsit komolyabb típus, ebből nekem a 390 Intensity-k vannak, ezek már igazi távdobó botok. A TX5 egy közép-felső kategóriás, univerzális pálca, nem tudsz vele mellényúlni. Meg kell viszont jegyeznem, hogy már nem kell sokat várni a By Döme Black Edition bojlis botokra. Érdemes lesz egy pillantást vetni rájuk, megéri várni a döntéssel. Mi idén már ezeket a botokat használtuk, és biztos, hogy sokaknak nagy kedvence lesz!

Itt épp a 360-as TX2 botjaim vannak „munkába fogva
A 3 m-es TX2 botok behúzni is tökéletesek, csónakos pecára
A TX4 botok már inkább vérbeli távdobó pálcák…
… de fárasztás közben is szépen dolgoznak
A TX5 botok is gyönyörű designt kaptak
Igazi mindenes pálcák ezek is, nem lehet velük mellélőni
Hamarosan érkeznek a By Döme Black Edition botok
Már nem kell sokat várni rájuk

Módos Zoltán
Szia, Benő!
Olyan kérdéssel fordulok hozzád, hogy a Shimano Aerlex és Aerlex Spod között mi a különbség? Láttam, hogy te az utóbbit használod. Te melyiket javasolnád?

Szoják Benedek:
Szia, Zoli!
Jó megfigyelő vagy, jól láttad! Én az etetést egy Aerlex Spomb orsóval szoktam megoldani. A két típus között annyi különbség van, hogy a Spomb verzió egy erősebb házat és szerkezetet kapott, valamint egy tekeréssel több zsinórt képes behúzni, mint a sima társa. Az a kérdés, hogy mire használnád: sima horgászatra az Aerlex egy pénztárcabarát, tökéletes megoldás, míg a Spomb verzió etetésre kiváló és nagyon jól bírja a strapát! Összességében az Aerlex egy Shimanótól megszokott minőség megfizethető áron. Nem tudsz vele mellélőni! Annyival egészíteném meg ki, hogy ha számít a dobátmérő és a zsinórkapacitás, érdemes még a Speedmaster modellekre ránézned.

Háttérben az Aerlex Spod
Ajándék zsinór is jár mellé

Sneider Jónás
Szia! Letöltöttem egy applikációt GPS koordináták miatt. Ezt hogyan tudom használni? Tudsz ebben egy kis iránymutatást adni, hogy érdemes ezt használni?
Szoják Benedek:
Szia!
Én a Fishing Points nevezetű appot szoktam használni, nekem nagyon bevált. Az éves költsége is minimális, de az ingyenes verzióval is öt helyet el tudsz menteni. Nagyjából 1-1,5 m pontossággal visszavisz az elmentett helyre. Távolságot úgy tudsz vele mérni, hogy kijelölöd a táborod a parton – vagy ahonnan a távolságot szeretnéd mérni –, és ezt a koordinátát kijelölve írja, hogy milyen messze vagy attól. Nagyon megbízható és ködben is óriási segítség, hogy ne tévedj el!

Behúzásnál is nagy segítség egy ilyen applikáció
Főleg egy akkora vízen, mint a Balaton

András Baji
Gratulálok a bledi sikereidhez! Nagy álmom Bledre eljutni, és pár dologban a segítségedet szeretném kérni. Hogy néz ki a foglalás menete? Etetésre, illetve helykeresésre milyen eszközöket lehet használni? Éjszakai horgászat miként lehetséges?
Szoják Benedek:
Kedves András!
Először is nagyon köszönöm! A jegyvételt már az év első napjaiban érdemes megtenni, ugyanis nagyon hamar elkapkodják ezeket. Óriási az érdeklődés a tó iránt egész évben. 

Szabályokról és a jegyvételről az alábbi linken tudsz tájékozódni: https://www.ribiska-druzina-bled.si/?lang=en


Bled nehéz kenyér, különösen a körülmények miatt, ugyanis 23 óra és hajnali 4 között tilos a horgászat. Minden nap 3-kor kelni, kipakolni a jónak vélt helyre és este visszamenni a szállásra borzasztóan kiveszi az ember energiáját. Viszont a tóban élő halak minden fáradtságot megérnek! Helykereséshez egy marker úszó és egy Deeper óriási segítség, de sokszor elég a partszélben szinte látott halakra horgászni. Bleden az fog leginkább halakat, aki könnyen tud alkalmazkodni új szituációkhoz és leleményes. Az etetés sokáig megengedett volt, idéntől azonban szigorúan tilos, így igazán fel van adva a lecke. Nekem idén sajnos kimarad Bled, de talán jövőre újra célba veszem.

Az álmok a vize
Egy Deeper óriási segítség az ilyen jellegű vizeken
A két legszebb bledi pontyom, ő 23,5 kg…
… ez a kerek tükrös pedig 22,2 kg volt

Tengely Péter
Szia!
Olvastam a Kis-Balatonos cikkedet. Gratulálok a szép fogásokhoz! Említed, hogy 30-30 szemet etettél dobócsővel. Ez volt az alapozó etetés is? Illetve a helykeresést partról hogyan oldod ilyenkor meg?

Szoják Benedek: 
Kedves Péter!
Köszönöm az elismerő szavakat! Szó nem volt alapozó etetésről. Reggel, illetve este 30 szem etetéssel építettem fel a helyet, ami a Kis-Balatonon jellemzően 48 óra elteltével kezdi el adni a halakat. Nekem a Kis-Balatonon ez vált be, ez eddig mindig működött és darabos halakat eredményezett. Helykeresést nem szoktam itt túlzásba vinni, jellemzően elég egységes a meder, de egy sima marker ólommal azért mindig dobok néhányat, hogy pontosan tudjam, mi van előttem.

A Kis-Balatonon csak dobós horgászat engedélyezett
A Big Fish verhetetlen a Kis-Balatonon
A legtöbb nagy halamat a Kis-Balatonon ennek köszönhetem

Lukács Levi
Szia, Benedek!
Azt szeretném kérdezni, hogy a stégen sátrazást hogyan oldod meg? Mikor a györöki stégen voltatok, láttam, hogy a stégen sátraztok. Érdekelne a megoldás, mert mi is oda készülünk. Köszi előre is!

Szoják Benedek:
Szia, Levi!
Egyszerű, de nagyszerű megoldás a sima facsavar egy csavaralátéttel. Nekem ez remekül működött, sose engedett el. Mivel sokat horgászom stégről, sok mindent kipróbáltam már, de ez vált be a legjobban. Amellett, hogy egyszerű és pénztárcabarát, tökéletes megoldás is. Egyébként, ha nem áll rendelkezésre akkus csavarbehajtó, a Fox gyárt kézzel betekerhető sátor-leszúrókat kifejezetten stégre. Az is remek és praktikus opció!

Biztos megoldás

Írta: Szoják Benedek
Képek: Rokolya Péter, Haldorádó Archívum, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.