A szakértő válaszol! – 139. rész

A szakértő válaszol! – 139. rész

A téli hónapok igazi kihívás elé állítják még az igazán elszánt pontyhorgászokat is. December derekán a kérdések is ehhez a témához fűződnek legtöbb esetben, de akadnak közöttük olyanok is, amelyek már a következő szezon tervezésére vonatkoznak. Szemeztem ezek közül néhány populáris kérdést, bízom benne, hogy mások számára is hasznosak lehetnek a válaszok.

István Péter
„Kedves Tamás!
Neked mi a véleményed arról, hogy a pontyok nem vándorolnak, hanem egy meghatározott területen belül mozognak, úgymond őrzik a saját „területüket”? Gondolok itt arra, hogy megfigyelhető, hogy adott tavon az igazán nagy halakat szinte egy helyről fogják meg.”

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
Ezen a témán én is sokat töprengek, mert mire találnék a témában bármi szabályszerűséget, jön a következő horgászat, amikor a pontyok tökéletesen felülírják az addigi elképzeléseimet. Én úgy gondolom, hogy a kisebb vizeken jellemző, hogy rendszeresen egy nagyjából azonos területről jönnek ki a nagy öregek, viszont a nagyobb tavakon vagy folyóvízen a halak sokkal nagyobb területet járnak be táplálékszerzés közben. Remek példa erre a Balaton, ahol többször találkozhattunk olyan visszafogásokkal, amelyek nagy utat bejáró halakról árulkodnak: az egyik esetben a Keszthelyi-öböl környékén akadt horogra egy termetesebb példány, majd rövid idő elteltével a Keleti-medencében fotózták ugyanezt az egyedet.

A nagyobb tavakon hatalmas területet járhatnak be a pontyok táplálkozás közben
Előfordulhat, hogy a nagyobb egyedeket is nagyon távol fogják vissza a korábbi ismert fogás helyétől

Pintér Károly
„Tisztelt Haskó Tamás!
Egy horgásznak a „legfájóbb” időszak a hosszú, téli hónapok, amikor a hőmérséklet már-már fagyponty közeli, és a halakat csak nehezen lehet megfogni. Szerinted érdemes még ilyenkor kijárni a tópartra, vagy jobb megvárni a tavaszi felmelegedést? Esetleg tudnál ajánlani olyan csalit, amely neked ilyenkor bevált?”

Haskó Tamás:
Kedves Károly!
Szerintem ebben az időszakban a „jó” csali már nagyon kevés az eredményes pontyhorgászathoz. A lehűlt vizekben a pontyok emésztése is drasztikusan lelassul, a nyári néhány órás emésztési idő azonos táplálékmennyiségre most akár 3-5 napra is nyúlhat! Én ilyenkor a kereső horgászat híve vagyok, szerelékemet megpróbálom kis túlzással a pontyok szája elé ejteni, mert a hal nem fog a táplálékért nagy távolságokat megtenni. Ekkor jöhet a stick mix rudacska vagy a PVA bag egy nagyon attraktív csalogatóanyaggal és egy élénk színű pop-up vagy balanced (könnyített) csalival. Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést is, nekem bevált bármilyen fokú enyhébb felmelegedés is, ezek már könnyebben táplálkozásra bírják a pontyokat.

Nagyon kedvelem a stick mix rudacskás kereső horgászatot, mert rengeteg, még kiaknázatlan lehetőség van ebben a módszerben
A tasak segítségével extra aromafelhőt kínálhatunk fel a csali közvetlen közelében

Mészáros Kálmán
„Kedves Tamás!
Nincs sok időm horgászni, tehát maximum 3-4 órákat tudok egyhuzamban a tóparton tölteni. Sajnos a horgászfelszerelés szelektálása sokszor gondot okoz, egyszerűen nem tudom úgy lecsökkenteni a szükséges holmikat, hogy tényleg „csak egy táska és egy bot” maradjon. Véleményed szerint melyek azok a cuccok, amelyeket mindenféleképpen érdemes magunknál tartani? Te ezt hogyan oldod meg?”

Haskó Tamás:
Szia, Kálmi!
Szerintem erre százszázalékos megoldás nem létezik, de próbálom én is folyamatosan szűkíteni a magammal cipelt felesleges eszközök mennyiségét. Úgy gondolom, hogy erre a legjobb megoldás, ha pontosan megtervezzük előre, még otthon a horgászat taktikáját, leszűkítjük a hozzá szükséges csalogatóanyagok mennyiségét, és fontos, hogy csaliból is csak az legyen a táskában, amelyet valóban használni is fogunk.

Egy rövid pecára ennyi felszerelés bőven elegendő
Az utóbbi időben már egész hatékonyan tudom csökkenteni a felszerelésemet a rövidebb, egy-két éjszakás túrák alatt is

Illés Károly
„Kedves Tamás!
Manapság már egyre fontosabb a nagyon pontos, koncentrált horgászat és etetés. Sajnos ez nekem még nem igazán megy. Tanácsot szeretnék kérni tőled, hogy hogyan tudnék ebben fejlődni, milyen „szabályokat” érdemes betartani? Milyen felszerelés szükséges ehhez?”

Haskó Tamás:
Kedves Károly!
A legfontosabb alapszabály az az alázatos gyakorlás. Ne akarj egyből 140 méterre etetni Spomb segítségével és horgászni egy két négyzetméteres területet, be kell itt is tartani a fokozatosság elvét. Kezdésnek válassz kisebb tavakat, ahol a meghorgászandó távolságok is lényegesen kisebbek. Az első ilyen horgászatok alkalmával mérd ki a távolságot, majd akaszd ki az orsó klipszébe a zsinórt. A próbadobások folyamán sose használj horogelőkét, így könnyebben tudsz akadó közelébe is dobni, mert ha véletlenül túlszalad a dobás, nincs a szerelékeden, ami elakadhatna. Az etető boton érdemes fonott főzsinórt használni, amelynek fontos tulajdonsága, hogy nyúlása gyakorlatilag zéró, ami segíti a még pontosabb dobásokat, így kisebb lesz a megetetett terület. Ha már sikerült némi rutint szerezni, akkor nem muszáj kiakasztani a zsinórt az orsó klipszébe, hanem használhatunk zsinórjelölő filcet vagy marker gumit, amelyek segítenek a pontos jelölésben.

Az orsó zsinórklipsze nagy segítséget nyújt a pontos horgászatok megoldásában
Praktikus jelölő eszköz a Marker Elastic

Ambrus Tamás
„Szia, Tamás!
Tanácsot szeretnék kérni tőled. Meguntam azt, hogy fázzak a tóparton, igazából olyan ruházatom még nincs, amellyel akár több órára is ki tudnék ülni horgászni akár még télen is. Nem szeretnék viszont olyat venni, amelyet később megbánnék. Tudnál nekem ajánlani erre a célra megfelelő ruházatot?”

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
Télen egyszerűen elképzelhetetlen a horgászat megfelelő ruha nélkül, mert nem a halfogásra fogsz koncentrálni, hanem arra, hogy borzasztóan fázol. A Norfin márka kínálatában nagyon sok profi ruhát találsz, amelyek a legjobb megoldást kínálják a téli hónapokra. Ezek közül válaszd bármelyiket is garantáltan nem lesz többé negatív élményed a téli pontyhorgászatok alkalmával.

A meleg öltözék elengedhetetlen a téli horgászatok alkalmával
Így valóban öröm lesz a horgászat

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.