A szakértő válaszol – 137.rész

A szakértő válaszol – 137.rész

Javában tart az őszi nagyhalas időszak, én ilyenkor szeretek a legjobban nagy pontyokra horgászni. Az időjárás minden évben más arcát mutatja, idén szokatlanul meleg volt eddig az ősz, és ennek köszönhetően talán a tél is enyhe lesz, így megszakítás nélkül hódolhatunk a hobbinknak, szenvedélyünknek. Ismét sok érdekes kérdés közül válogattam ki néhányat, amelyeket most igyekszem megválaszolni. Remélem, soraimmal sokak segítségére lehetek majd. Feszes zsinórt és emlékezetes fogásokat kívánok mindenkinek!

Kocsis Tibor
„Szia!
Strong Leader zsinórból hány métert szoktál kötni a Balatonra?”

Szoják Benedek:
Szia, Tibor!
A Balatonon én minden esetben használok kagylóálló előtétzsinórt, ez szerintem elengedhetetlen. Ennek hossza a meghorgászandó távolságtól és a pályától is függ, hogy mennyire akadós. Az esetek döntő többségében 30 métert szoktam kötni. Egészen pontosan 30 tekerést, de a mai pontyos orsók mindegyike 100 cm körül húz be egy tekeréssel, így ez könnyedén kiszámolható. 
Ezekhez a vastag, sprőd zsinórokhoz egy jó tanács: én minden esetben miután feltekertem őket, dobok egy párat kisebb ólommal vagy csak simán feltekerem néhányszor újra az orsó dobjára, hogy a zsinór kiegyenesedjen, kirúgja magát. Így később sokkal kezelhetőbb lesz, nem fog összeugrani. 

Balatonra hangolva
Sok éve használom nagy megelégedéssel ezt a két zsinórt
A balatoni behúzós peca megköveteli a kompromisszummentes felszerelést

Szatmári Marcell
„Szia, Benő!
Milyen dobócsövet használsz a kis-balatoni videódban?”

Szoják Benedek:
Szia, Marcell!
Sok dobócső megfordult a kezemben, mire megtaláltam a mostanit, amelyről magabiztosan mondhatom, hogy a legjobb, amit eddig valaha is használtam. Ez egy 116 cm hosszú és 27-28 mm átmérőjű karbon cső, amely megegyezik a Dudi cég által gyártottal. Nagyon könnyű, nagyon kezes. 2-3 kiló golyó egy szempillantás alatt juttatható be vele egészen nagy távolságra. Szélcsendes időben 120 méter kényelmesen csövezhető vele. Ezt a terméket egy magyar sporttárs forgalmazza, több médium platformon is árulja őket. Ha felkeltette az érdeklődésed, bátran írj rám, elküldöm az elérhetőségét.

A dobós horgászatokhoz hatalmas előny egy megbízható dobócső
Egy ilyen marék bojli pillanatok alatt juttatható be vele

Pleck Nándor
„Szia, Benedek!
A Combi Riges kisfilmed végén látható parafával való kikönnyítésnél figyeltem meg, hogy keresztbe/merőlegesen a parafával húzod fel a hajszálelőkét és a stoppert, sosem használod úgy, hogy a parafán keresztül vezeted ki a hajszálelőkét és a végén rögzíted? Van valami különbség? Én általában D-rig kickeren, mikro forgóval szoktam alkalmazni ezt a parafás könnyítést, de teljesen végig fúrni nem szoktam, kb. félig és a parafán keresztül csalizóselymet végighúzva a végét megégetve szoktam használni.”

Szoják Benedek:
Szia, Nándor!
Szeretem az ilyen szemfüles kérdéseket. Jó látni, hogy vannak, akik ennyire ügyelnek a részletekre a siker érdekében, akárcsak én!
Két dolog miatt szoktam a videóban, illetve a képeken látható módon alkalmazni a parafát. Az első, hogy ezzel a megoldással hosszabb parafát tudok a csaliba csempészni, ezáltal nagyobb mértékben tudom kikönnyíteni a csalimat. A másik tényező pedig az, hogy ha az általad említett módon túlzottan átfúrnám a csalit és úgy tenném bele a parafát, akkor a lendületes dobásoknál meglenne az esély, hogy elcsúszik/lecsúszik a golyó, ami nem lenne szerencsés. 
Az általam használt megoldás nekem nagyon jól működik, és nagy magabiztosságot ad, hogy nem kell a csali miatt aggódnom. Nagyon fontos viszont, hogy a parafa és a csali teljesen merőlegesen legyen a hajszálon! Ha ferdén kerülne fel, akkor a csali nem venne fel ideális pozíciót a fenéken, ami rontaná az akadási esélyeket.

Nagyon sok szituációban alkalmazom előszeretettel ezt a megoldást
Bármilyen csalihoz jó választás lehet…
… íztől és mérettől függetlenül

Ambrus Ádám
„Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy kezdő bojlis horgásznak milyen botot és orsót ajánlasz?”

Szoják Benedek:
Szia, Ádám!
Jó szívvel ajánlom Neked a kedvező árú és nagyon megbízható, frissen debütált Black Edition botjainkat. Ezek közül bármelyik jó választás lehet, de szerintem a 360 cm-es, 3 librás verzió ideális kezdésnek. 
Vannak a piacon ennél valamivel olcsóbb botok is, de én már megtanultam, hogy rosszat, alacsony minőségű dolgokat venni a legnagyobb pénzkidobás. Ez a botcsalád a későbbiekben is hű társad lesz, ahogy belejössz a bojlis horgászat fortélyaiba, nem kell majd azon gondolkodnod, hogy lecseréld a felszerelésed. Az orsó kérdésére pedig a pénztárcád ad választ, ott a csillagos ég a határ. A Shimano középkategóriás orsóit jó szívvel ajánlom, de érdemes szétnézned a Carp Academy és az Okuma kínálatában is.

A két leginkább univerzálisnak tartható Black Edition modell
Impozáns „fegyverek”
Nemcsak a használatukat tekintve jók, hanem szépek is
Fárasztás közben gyönyörűen teszik a dolgukat

Csik András
„Szia!
Dőlőbóját a Balatonon hány kg-mal súlyozzátok le?”

Szoják Benedek:
Szia, András!
A kérdésed egy nagyon fontos témakört érint. A megfelelő etetés kialakítása és annak megjelölése talán az egyik legfontosabb a céltudatos nagyponty-horgászatban. Mi sok éve nagy megelégedéssel használjuk az IHP Carp Company dőlőbójáit. Az ezekhez járó súlyok tökéletesen elegendőek, ami nagyon fontos, hogy lehelyezést követően függőlegesen lefele, merőlegesen a súlyra nyomjunk rá egyet, ennek köszönhetően belecuppan az iszapba, így még az erősebb hullámzás sem viszi arrébb.

Sok éve nagy megelégedéssel használjuk ezeket a bójákat
Ez a súly bőven elegendő, kis helyet foglal és még kellően nehéz is

Hima Róbert
„Szia, Benedek!
Milyen rod-podot használsz a filmjeidben?”

Szoják Benedek:
Szia, Róbert!
Sok évig egy Fox Horizon Duo Rod Podot használtam nagy megelégedéssel, kettes és hármas buzz barokkal. Ez öt évig csalódásmentesen szolgált, a tavalyi szezon végén szereztem be a „nagytesóját”, amely egy abszolút csúcskategóriás termék a piacon, ez a Fox Ranger MK2 modellje. Tavaly ősszel és idén már csak ezt használtam. Rengeteg módon lehet állítani, egy rendkívül stabil, nagyon sokoldalúan használható rod-pod. Jó szívvel ajánlom mindkét modellt, megérik az árukat!

Az első rod-podom, sok évig hű társam volt
Íme, az új nagyágyú hárombotos verzióban…
… és kétbotos megoldásban, mindkettő módon piszok stabil és jól is néz ki!

Remélem, válaszaimmal néhány olvasónk segítségére tudtam lenni. Ne habozzatok, irány a vízpart! Ilyenkor vannak a legjobb súlyban a pontyok, készülnek a télre. Hamarosan újra én is szerencsét próbálok, addig is sok sikert mindenkinek, találkozunk a vízparton!

Írta: Szoják Benedek
Fotók: Haldorádó Archívum, IHP Carp Company, Rokolya Péter, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.