A szakértő válaszol – 155. rész

A szakértő válaszol – 155. rész

Szinte már nyárias az időjárás, lassan stabilan 20 fok felett vannak a vizeink, és ennek köszönhetően elérkezett a nyári praktikák ideje. Nemcsak a halfogás változik a tavaszi körülményekhez képest, hanem horgászhelyet választani is körültekintőbben kell, főleg vadvizeken, mint amilyen a Balaton. Felértékelődnek a kényelmes, árnyékos és zavartalan helyek. Lássuk hát a hozzám érkezett legfrissebb kérdések közül néhányat!

Bedi Tamás
„Szia!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Besétálós módszerhez a Balatonon a sima parti jegy is elég, vagy behúzós kell?”

Szoják Benedek:
Szia, Tamás!
Hosszú éveken át kellett külön behúzós engedély ehhez a módszerhez, azonban ezt feloldották, és újabban már elég az általános parti engedély e módszer gyakorlásához. A déli oldalon, főleg tavasszal, nagyon hatékony ez a módszer. Rengeteg szép, 20 kiló feletti pontyot fognak így a horgászok. Ha helyet keresnél, akkor én a Balatonmáriafürdőtől egészen Balatonlelléig tartó partszakaszt javasolnám. És persze a dobócsövet ne hagyd otthon!

A Boiliebalaton oldalán minden friss információt megtalálsz
Idén is csodálatos halakat ad a Balcsi a kitartó horgászoknak

Török Sándor
„Szia!
Két kérdéssel is fordulok hozzád. Először is gratulálok a szép fogásokhoz, és azt szeretném kérdezni, hogy Szigligeten milyen horoggal használtad a Spanyol Mogyoró bojlit? A másik kérdésem pedig, hogy mikor érkeznek új filmjeid?”

Szoják Benedek:
Szia, Sándor!
Nagyon köszönöm a gratulációt! A posztomban egy 2-es Korda Kurv Shank X horoggal láthattad ezt a csalit. Jó opció lehet még a Gamakatsu Hump Back is, nekem nagyon bevált az utóbbi időben, főleg a Balatonon. Gyárilag kicsit tompább a hegye, mint a Kordáé, ellenben jobban meg lehet fenni, és tartósabb is utána. Nekem mindkettő bevált, tegyél velük egy próbát!
A második kérdésedre a válasz pedig, hogy hamarosan két filmünk is érkezik. Egy balatoni és egy bányatavi film vár rátok, amelyeket idén tavasszal forgattunk Peti barátommal és csapattársammal. Mindkét filmben sok szép hal mellett lesz 20+-os is! Már nem kell sokat várni rájuk…

Jól bevált nagyhalas felkínálás
Egyik kedvenc horogtípusom
Petivel sok közös projekten dolgozunk idén is…
… melynek gyümölcseként több új film is vár rátok…
… sok szép hallal

Dancs Máté
Szia!
Amurozni milyen előkét ajánlasz? Vastagságban mi lenne ideális?
Köszi előre is!

Szoják Benedek:
Szia, Máté!
Itt a nyár, itt a jó idő, irány amurozni! Bár én ritkán szoktam amurra horgászni, idén a bakancslistámon szerepel egy nagy vadvízi torpedó megfogása. Tapasztalataim alapján mindenképp egy bevonatos, erős előkét javaslok rövid hajszálelőkével. Ha összejön a nyári csatornahorgászatom, akkor majd részletesen beszámolok a friss tapasztalatokról, addig is jó szívvel ajánlom Neked Rokolya Peti filmjét, amelyben „mindent is” bemutat a csatornán történő amurhorgászatról. „Vadvízi amurhorgászatom” címmel találod meg a Haldorádó Fishing TV YouTube-csatornáján. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Peti barátom egy fantasztikus amurral
”Íme, a bevált előkéje és a hozzá szükséges kiegészítők

Kovács Tibor
„Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy a balatongyöröki horgászstégeden milyen felszereltség van, illetve hány bottal lehet elférni? Előre is köszi a választ, és gratulálok, nagyon szép halakat fogtál!”

Szoják Benedek:

Először is köszönöm a gratulációt! Nálam a stégen található wc, napelem, illetve egy klasszikus balatoni kétpárevezős csónak is, így azt sem kell hozni magatokkal. A hely adottságainak köszönhetően hárman, azaz hat bottal még simán lehet horgászni. Minden egyéb információt megtalálsz a www.boiliebalaton.hu oldalán vagy a Balatongyöröki Horgászstég Facebook-oldalán. Minden felmerülő kérdés esetén állok rendelkezésedre és várlak nagy szeretettel!

Így néz ki a hely
Ilyen kilátással…
… és ilyen halakkal várlak

Csemer Róbert
„Szia!
Combi rig kötéssel kapcsolatban érdeklődöm, megnéztem a filmed, és egy kérdésem lenne. Az érdekelne, hogy a csalit milyen messze engeded el a horogtól, és ezt mi alapján határozod meg?”

Szoják Benedek:
Szia, Róbert!
A kérdésedre a válasz összetett és erre nincs is egy sablon, ami alapján eldöntöm ezt, főleg nem előre. Mindig az adott horgászat viszonyaihoz mérten készítem el az előkéimet. Ha dobós horgászatról van szó, akkor a filmben bemutatott rövid hajszálelőkés, csalikarikás megoldást javaslom. Ha nem áll fenn a gubanc és az apróhalak támadásának a veszélye, akkor nyugodtan lehet hosszabbra engedni a csalit. Nekem a Combi rig egy szem csalival és Krank típusú horoggal vált be a legjobban. Sok szép, kapitális halat köszönhetek már ennek az előkének.

Az előke elemei
Íme, a kellékek…
… és a végeredmény
Az egyik legkülönlegesebb pontyomat is ezzel az előkével fogtam

Köszönöm az érdekes kérdéseket ebben a rovatban is, remélem, hogy segítségetekre tudtam lenni. A dolog pikantériája, hogy ezt az írást is jelenleg a vízparton, a sátramban készítem. Ez csakis azt jelentheti, hogy hamarosan újabb képekkel és beszámolóval jelentkezem. Addig is irány a vízpart, itt a nyár, szép fogásokat és felejthetetlen élményeket kívánok minden olvasónknak!

Írta: Szoják Benedek
Képek: Rokolya Péter, Haldorádó Archívum, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.