A szakértő válaszol! – 6. rész

A szakértő válaszol! – 6. rész

Az új, „A szakértő válaszol” című cikksorozatunk azért indult, hogy a vásárlók igényeit teljes mértékben ki tudjuk elégíteni! A feltett kérdésekre itt adott válaszok más horgászok számára is értékes ismereteket, kiváló megoldásokat és tapasztalatokat kínálnak. Ha úgy érzed, van olyan jellegű kérdésed, amit szívesen feltennél, a Haldorádó Carp Team oldalon bármikor megteheted!

Flamis Attila
„Kedves Szabolcs! A véleményedre lennék kíváncsi. Orsóvásárlás előtt állok. Ami számomra fontos lenne: a Balatonon szeretnék behúzni vele, legyen strapabíró és persze bírja a terhelést!”
Farkas Szabolcs:
Kedves Attila!
Azt tudom ajánlani, amivel én is horgászom, így tapasztalatom van róla. A Shimano Speedcast 14000-es orsó a középkategóriát képviseli. Dobjára nagyjából 600 méter fér 35-ös zsinórból, ami a Balatonra tökéletes. Az orsó áttétele, lassú dobemelése és 20 kg-os fékereje tökéletes választás lehet számodra. Az orsó X-ship rendszerrel van ellátva, amit a tengeri orsóknál használnak, így az ereje nem vonható kétségbe! :-)

Személyes kedvenceim a Shimano Speedcast 14000-es orsók!

Szőke Attila
„Szia, Szabolcs! A kérdésem a következő lenne: az egyesületi tavunkon a meghorgászható részeken igen nagy az iszap, milyen ízesítésű bojlival próbálkozzak?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Attila!
A tapasztalatok alapján ilyen helyzetben kétféle bojli bizonyult a legeredményesebbnek. Az egyik az édes ízvilág, ami teljesen elüt az iszap fanyar szagától. A másik a májas ízvilág: a májban megtalálható aminosavak és enzimek a legtöbb vízen felkeltik a nagy pontyok érdeklődését, hiszen a máj emiatt hiánypótló táplálékforrás, így tökéletes, ínycsiklandozó falatnak számít. Két csalit szeretnék itt kiemelni, amelyek megfelelnek az elvárásaimnak, ezek a Haldorádó Big Fish és a Spicy Red Liver. Ezekkel szerintem a legtöbb vízterület eredményesen meghorgászható.

A Big Fish szinte minden körülmények között megállja a helyét!

Varga Viktor
„Kedves Szabolcs! Barátaimmal tervezünk idén ellátogatni egy bányatóra, mire figyeljünk, és hol keressük a halakat!”
Farkas Szabolcs:
Kedves Viktor!
A bányatavi horgászat mindig nagy kihívásokat tartogat az oda látogatóknak. Ami nekem bevált és szinte mindig működik, az a 4-8 méter között lévő púpok és törések, éjjel pedig a sekélyebb partszéli részek. Amire érdemes odafigyelni, az az ólom nagysága és formája, hiszen ha a jónak vélt helyről elindul lefelé a törés szélén, az nem éppen kedvező számunkra. Mindenféleképpen a szokásosnál nagyobb és Grippa formájú ólmot használjatok, etetésnél pedig felezzétek a bojlikat, hogy ne guruljanak el az etetésről az egyenetlen mederfenék miatt!

A megfelelő hely és mélység kiválasztása sarkalatos pont a bányatavi horgászatok során!

Katzenbach Tamás
„Szia, Szabolcs! Dobós horgászatok során melyik előkét részesíted előnyben?”
Farkas Szabolcs:
Kedves Tamás! 
Dobós horgászatok alkalmával előszeretettel használom a Combi Riget. Hogy miért? A szerelék lelke egy vastag, 24-30 Lb-s fluorocarbon zsinór, ez biztosít kellő merevséget az előke felcsavarodása ellen. E merevség másik fontos szerepe, hogy a hal a csalink kifújásával nem tud a horogtól könnyen megszabadulni, így az óvatosan táplálkozó pontyokat is be tudjuk csapni vele. A szerelékünk még ezzel nem ért véget, a fluorocarbon szakaszt követi 2-3 centiméter lágy fonott előke, ami a csalink szabad mozgásáért felel.

A használt végszerelék és a hozzá készített PVA csokor

Tóth Nikolett
„Szia, Szabolcs! Abban kérném a segítségedet, hogy az új BlendeX Pop Upok közül melyik ízt ajánlod és miért? A páromat szeretném meglepni vele, de számomra mindegyik egyforma.”
Farkas Szabolcs:
Kedves Nikolett!
Személyes kedvencem a Tintahal + Polip ízesítésű BlendeX Pop Up, ez kimondottan a nagy pontyok számára készült. A csalival kevesebb lesz a kapás, de az átlagsúly növekedni fog. Bányatavakon érdemes úgy feltűzni a csalitüskére, hogy a rikító lila szín legyen felül, így még jobban felkelti a halak érdeklődését a tiszta vízben! Biztos vagyok benne, hogy párod elégedett lesz ezzel az ízzel és nem fog csalódni benne!

Egy csepp a Pop Upra, és már kész is a verhetetlen csalink!

Írta: Farkas Szabolcs
Fotók: Farkas Szabolcs, Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.