A szakértő válaszol! – 4. rész

A szakértő válaszol! – 4. rész

Új cikksorozatunk negyedik részét készítettem el, amiben a sok kérdés közül azokat ragadtam ki, amiket személyesen a kiállításokon, valamint a tóparton kérdeztek tőlem a horgászok. A tóparton be is tudtam mutatni a kérdésekre választ adó megoldásokat, ami még hitelesebbé tette az általam használt, preferált termékeket és felkínálási, alkalmazási módokat.

Tóth Péter
„Szia, Ernő! Abban szeretném tanácsodat kérni, illetve a tapasztalatod egy kicsit elsajátítani, hogy a kész stick mix rudacskát miként kell rögzíteni, ha dobni szeretném?”
Kerekes Ernő:
Kedves Péter!
Ez az a kérdés amivel, szinte minden nap találkozunk, és a kiállítások alkalmával próbáljuk bemutatni, a közönség bevonásával együtt elkészíteni. Nagyon egyszerűnek hangzik, hogy csak fel kell akasztani a horogra, de ennél sokkal összetettebb a mozdulatsor. Fontos szem előtt tartani, hogy legyen szó stick mixről vagy akár csak pár szem pelletről, bojliról, egy közös minden csomagocska esetében: a csomójába soha ne akasszuk a horgot, mert az a víz hőmérsékletétől függően nem mindig tud feloldódni 100%-ban.

Első lépésként a horgot szoktam hegyével kifele belevezetni…
… majd a rudacska felső csomójára az előkét fordított hurokkal rögzíteni
Ezt a módszert nagy megelégedéssel használom, legyen szó behúzós…
… vagy dobós horgászatról

Orosz Bálint
„Tisztelt Ernő! Az új SpéciAdditive termékcsaláddal kapcsolatba lenne szükségem egy kis tanácsra, illetve segítségre, hogy milyen mennyiségben kell adagolni PVA-s felhasználás esetében?”
Kerekes Ernő:
Kedves Bálint!
A SpéciAdditive alkalmazási mennyisége kissé eltér a többi aromákétól, mivel természetes kivonatokról van szó, így sokkal több vitamint és a halak számára ellenállhatatlan természetes aminosavakat tartalmaznak. Ideális adagolási mennyiségét nehéz így, leírva átadni, de megpróbálom. A száraz alapra mindig ezt a folyadékot szoktam elsőre ráönteni minimális mennyiségben, ami azt jelenti, hogy éppen csak annyit, ami a szemek felületét bevonja az alapos, dörzsölő keverés után. Pár perc pihentetés szükséges töltés előtt, hogy a szemek fel tudják szívni a felületükre tapadt adalékot.

Íme, a mennyiség! Remélem, visszaadja a fotó, hogy mennyi lehet rajta
Jól látszik, hogy a kézre szinte rá sem tud tapadni
Keverés és töltés után el is készült: komplett, bevetésre váró anyag


Húzós horgászatokon előszeretettel használt zsinórjaink
Az említett zsinórkapacitás. Itt körülbelül 250 méterre van a végszerelék

Tóth Norbert
„Szia, Ernő! A te meglátásod alapján miért előnyösebb a monofil előtétzsinór a fonottal szemben?”
Kerekes Ernő:
Szia, Norbert!
Ez nagyon sok minden függvénye! Első kérdés, hogy az adott tavon szabad-e fonott zsinórt alkalmazni. A halak védelme érdekében egyre több helyen tiltják a fonott főzsinór és a fonott dobóelőke használatát. Ilyen vizeken fonott kizárólag a horogelőke lehet. A következő kérdés, hogy a meghorgászni kívánt vízben van-e vízi növényzet, akadó, tuskó vagy bedőlt fa. Horgászataim során én a legtöbb esetben vastag monofil előtétet használok, mivel ennek felülete nagyon sima a fonottéhoz képest. Ennek mi is a jelentősége? Ha a megakasztott hal belemegy az akadóba, akkor az oda-vissza húzott fonott zsinór érdes felülete miatt fűrészként vág be a faágakba, gyökerekbe, majd megszorul és elszakad. Ettől eltérően a vastag monofil a sima felülete miatt nem tud belevágni annyira az akadókba, hogy megszoruljon, így sikerülhet a nemes ellenfelet „kiválogatni” az akadóból, majd megszákolni.

Csomója kissé nagyobb, de kezelhető
Kampózások alkalmával is ellenállóbb

Balázs Péter
„A BlendeX Pop Upot hajszálelőkével lehet használni? Vagy csak az általatok bemutatott German csali tüskés módszerrel?”
Kerekes Ernő:
A legtöbb horgász mindent a lehető legegyszerűbben szeretne megoldani és gyorsan szeretne sok halat fogni. A most elterjedt rapid pontyhorgászathoz nyújt nagy segítséget a German Rig csalitüske, amelyet nagyon egyszerű a horogra felhelyezni és még egyszerűbb a tüskére a csalit felszúrni. A fárasztások során 90%, hogy a csali elmarad útközben, így azt sem lehet mondani, hogy lecsúszott a tüskéről. Mint a te esetedben is, vannak olyanok, akik a hajszálelőkében bíznak. Természetesen, vékony fűzőtűvel fel lehet szúrni és hajszálra helyezni a BlendeX csalit.

Csak fel kell szúrni a tüskére, és mehet is!
Legyen szó bármelyik méretről, biztosan jól fog állni a csalogatóanyag tetején
A jó minőségű vékony tű garantáltan nem repeszti szét
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.