Domolykók aszály idején

Domolykók aszály idején

A jó cikk egy hatásos címmel és egy érdeklődést felkeltő bevezetéssel kezdődik. Sokszor gondolom magamban, amikor leülök a gép elé a közel 30 °C-os szobában, hogy bárcsak így kezdhetnék én is végre egy írást, nem pedig azzal, hogy a fél éve tartó csapadékhiányról és az emiatt bekövetkező rekord alacsony vízállásáról panaszkodnék. Előbbi még várat magára egy darabig, utóbbinál pedig bemutatom, hogy hogyan csalom horogra a domolykókat aszály idején…

Történelmi nyarat élünk az időjárás szempontjából is. A borzasztó hőhullámok miatti melegrekordok és a sivatagi klímára emlékeztető éjjeli hidegrekordok igen megviselnek minden élőlényt, a csapadékhiány pedig katasztrófafilmekbe illő jeleneteket rendez a folyókon, tavakon. Az én kedvenc vizem a valaha mért legalacsonyabb vízállás felé halad, sok helyen csak bokáig ér a víz. Ebben az időszakban egyértelműen a mélyebb részeket kell felkeresni halfogás reményében, azonban érdemes nyitott szemmel járni a parton, mert sok jó szakaszt lehet felfedezni a későbbi normál vagy magas vízszint idejére.

Szinte patakká zsugorodott a kedvenc folyóm
Halfogásra szinte csak a mélyebb részeken van esély

Nem mindegy a napszak sem, hiszen napközben (a lombok ellenére) a napsugarak teljesen átvilágítják az egész vízoszlopot. Ekkor maximum a domolykók látványát élvezhetjük, mert egy-két esetet kivéve nem igazán lehet horogra csalni őket. Nem mellesleg ezzel is páratlan élményeket lehet szerezni: olyan, mintha egy nagy akváriumot figyelnénk. Ha lehetőségünk van rá, akkor mindenképp alkonyatra vagy sötétedés környékére szervezzük a horgászatot, sőt megéri az éjszakába is belenézni.

Megéri az éjszakába is belenézni

Erdei cserkelés lévén nem használok hosszú botot, a régóta jól szolgáló WIZARD SAMURAI SPIN pálcát szerelem fel szinte minden alkalommal. Ehhez jól párosul az új, zöld-arany színekben pompázó WIZARD EDGE orsó 2000-s méretben. Az alacsony tömeg, a pontos zsinórvezetés és könnyed futás mellett a megbízható fékrendszerre is nagy szükségem van, ugyanis a sekély vízben védtelenül úszkáló táplálék-imitációkat elemi erővel ragadják el az éhes domolykók. Egy rosszul beállított vagy le-letapadó fék miatt ilyen szituációkban sok halat el lehet veszíteni, én már csak tudom.

Régóta jól szolgáló WIZARD SAMURAI SPIN botom
Varázspálcának is lehetne hívni
Zöld-arany színekben pompázó WIZARD EDGE orsóm
A megbízható fék jól jön, hiszen a halak elemi erővel ragadják el a csalit

Az orsó dobjára WIZARD MXT8 BRAID fonott zsinórt tekertem fel 0,06 mm-es átmérőben, illetve szokásomhoz híven egy darab WIZARD fluorocarbon előkét is beiktattam a BLACK FIGHTER NICE kapocs elé. A halak mérete ugyan nem indokolja a fonott zsinórt, de nyújthatatlansága miatt azonnal lehet reagálni a kapásra, és a víz alatti akadók koppanását is közvetlenül lehet érezni a kézben.

A halak mérete nem indokolja a fonott zsinórt, de így a kapásra azonnal lehet reagálni
Szokásomhoz híven egy darab WIZARD fluorocarbon előkét is beiktattam a szerelékbe
Ő is gyanakvás nélkül vette le a csalit…
… pont, mint a kistestvére

A megfelelő felszerelés összeállítása mellett ugyanilyen hangsúlyt kell fektetni az alkalmazott műcsalira is. A SALMO bőséges kínálatából számomra a leginkább bevált wobbler a RATTLIN HORNET SHALLOW 3,5 centis változata élethű cserebogár mintázattal (RLC), de nem lehet elmenni szó nélkül a SALMO TINY lebegő és süllyedő változatai, illetve a teljesen felszíni LIL’BUG mellett sem.

A SALMO kínálatában sokféle wobbler kapható „patakpecára”…
… melyek közül a cserebogár RATTLIN HORNET SHALLOW a kedvencem
A KAMASAKI merítővel kényelmes, biztonságos és halkímélő a kiemelés

Talán már nem kell sokat várni a csapadékos időszak érkezéséig, addig viszont reménykedem, hogy biztonságban átvészelik a halak ezt a nyarat, és sikerül még néhány példányt ideiglenesen a partra segíteni. Az étvágyukból, mondjuk, arra következtetek, hogy egyelőre remekül érzik magukat az aszályban is.

Ég a napmelegtől az orsó hajtókarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta

Írta: Ország Bálint
Fotózta: Ország Bálint

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.