Pergetés vörösszárnyú keszegre

Pergetés vörösszárnyú keszegre

Közhelyesen hangzik, de az elmúlt évtizedekben bámulatos a horgászipar, azon belül a pergetés fejlődése is. Az Ultra Light horgászatnak köszönhetően a ragadozó halak tilalmi ideje alatt sem kell már „szögre akasztani” a felszerelést, hiszen az érzékeny horgászbotokkal, pici orsókkal, apró csalikkal és pókháló vékonyságú zsinórokkal a békés halakat is üldözőbe vehetjük, ami amellett, hogy igen szórakoztató, rendkívül nagy kihívás is. Tartsatok velem ebben a cikkben, ahol bemutatom, hogyan pergetek vörösszárnyú keszegekre.

Azt hiszem, a vörösszárnyú keszeget (vagy népies nevén pirosszemű kele) nem kell senkinek bemutatni. Sokunk élete elsőnek megfogott halai között szerepel ez a csapatokban mozgó, pompás külsővel rendelkező keszegféle. Legtöbbször spiccbottal és csontival a legkönnyebb megfogni őket, de a nagyobb példányokra eredményesen lehet pergetni is. Elsősorban a tavak, holtágak, csatornák hínáros részein kell keresni, ott szeret bujkálni a ragadozók (és a horgászok) elől.

Elsősorban a tavakon, holtágakon, csatornákon kell keresni…
… ott, ahol a vízi növényzetben el tud rejtőzni a ragadozók elől

Tavasszal rendszerint még gyér az ilyen horgászhelyek növényzete, ráadásul a halak a napsütés hatására a legfelső vízrétekben tartózkodnak, így megtalálásuk nem nehéz feladat. Megfogásuk annál inkább, hiszen nagyon könnyen meg tud a csapat riadni bármitől, így a parton fokozott óvatossággal kell közlekedni.
Mivel nem egy nagyra növő halfajról van szó, csak a legapróbb, főként plasztik csalik jöhetnek szóba horgászatuk során. A MANN’S twisterek 2,5 centis változata a felső mérethatár, de a csukák, süllők által tönkretett gumihalakból is kiváló vörösszárnyú csalétek szabható. Az L&K MICRO Jigek között pedig lehet hozzájuk találni 10-es illetve 12-es horoggal rendelkező fejeket, így tökéletesen lehet prezentálni a műcsalikat.

Az indiános logóval fémjelzett plasztikok fogósságát szerintem nem kell senkinek bemutatnom
Számomra a MANN’S twisterek 2,5 centis változata a felső mérethatár, azok közül is a fehér és tört fehér a legjobb
Tiszta vízben a sötétzöldek és az általam csak „mákos„-nak hívott átlátszók váltak be leginkább
A csukák, süllők által tönkretett gumihalakból is kiváló vörösszárnyú csalétek szabható
Az L&K MICRO Jigek között pedig lehet hozzájuk találni 10-es illetve 12-es horoggal rendelkező fejeket
Így lehet tökéletesen prezentálni a plasztik darabot

A szerelék további eleme egy könnyű, de megbízható gyorskapocs, amelyet viszonylag vastag fluorocarbon előkére kötök fel, ugyanis nemcsak én, hanem a csukák is szoktak vadászni a keszegekre, és a krokodilpofájúak gyakran agresszíven torokra veszik a bepottyanó parányi csalit, így védekezni kell az éles csontlemezek ellen. Főzsinórként eleinte monofilt alkalmaztam, de ez nem közvetítette olyan jól a finomkodó kapásokat, mint a fonott. Szerencsére léteznek már ultra vékony, de kellően erős és strapabíró fonott főzsinórok, amelyekkel, mondhatni, új fejezetek nyílnak meg az Ultra Light pergetésen belül.

Az Energoteam Black Fighter Nice 000 kapocs könnyű és megbízható
Indokolatlannak tűnik a vastag WIZARD FLUOROCARBON előkezsinór, de nem csak én vadászom a keszegekre
A kisebb csukák is előszeretettel vadásznak a keszegekre, így védekezni kell az éles csontlemezek ellen
A WFT MICRO BRAID legvékonyabb tagja új fejezeteket nyit meg az Ultra Light pergetésen belül
Szemet gyönyörködtető fekete-zöld kombináció

A zöld zsinórt és fekete- zöld WIZARD SAMURAI SPIN botot a szintén fekete-zöld WIZARD SPIN II orsó 2000-res méretben teszi esztétikailag szemet gyönyörködtetővé, nem figyelmen kívül hagyva a felszerelés összhangját és hatékonyságát. Ilyen vékony zsinórnál nem engedhető meg az egyeletlen zsinórkép és a meg-megakadó fékrendszer, mert azzal garantáltan csak szenvedés lenne a horgászat. Ez az orsó viszont tökéletesen kiküszöböli ezeket a problémákat amellett, hogy a tömege is kellően alacsony.

A WIZARD SAMURAI SPIN legérzékenyebb változata vörösszárnyú pergetésre is kiválóan alkalmas
Nem könnyű az élet a vízben

Remélem, tudtam néhány tippet mutatni azoknak, akik kacérkodnak az Ultra Light pergetéssel és/vagy a keszegfélék pergetésével. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy a tilalmi korlátozásokra odafigyelve ne tegye le tavasszal a pergető felszerelést, mert számos lehetőség van az élményszerzésre.

Micsoda színek!
Kis termete ellenére igazi élmény volt a fárasztása

Szöveg és fotó: Ország Bálint

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.