Rapala Tippek-Trükkök 6. rész  - Ezen (is) múlhat életed hala: zsinór, előkezsinór, kapocs

Rapala Tippek-Trükkök 6. rész - Ezen (is) múlhat életed hala: zsinór, előkezsinór, kapocs

Az előző 5 rész során esett szó a balatoni pergetéshez használt kedvenc botjaimról, orsóimról és csalijaimról, most elérkeztünk a kisebb, ám annál fontosabb hozzávalókhoz. A sorozat záró epizódjában a filmeken használt zsinórjaimat és a nagyon fontos utolsó láncszemet, a kapcsot mutatom be, a cikkhez tartozó kisfilmben pedig egy érdekes kísérlettel próbálok segíteni a kapocsválasztásban.

A filmeken látott harcsákat és nagy fogast „terítékre hozó” Zodias - Twin Power kombót eredetileg is a nagy csalis horgászathoz terveztem, ennek megfelelően a legmagasabb minőségű Sufix fonott zsinór került fel a dobra: a 131 G-Core Braid névre hallgató, 13 szálból fonott kanóc.

A 13 szálas Sufix csomagolása elölről…

A csomagoláson láthatjuk, hogy 0,128 mm-es méretet használtam, de ennél fontosabb adat a japán méretpontos besorolás: PE0.6. A régebbi típusú, itthon kapható fonott zsinórok többségére igaz volt, hogy a rájuk írt mm adatokhoz képest valójában vastagabbak voltak. Néhány éve terjedőben lévő trend ez a pontos japán jelölés, amikor először vettem kézbe ilyen zsinórt, én is meglepődtem. Ha a szóban forgó 0,128 mm-est összehasonlítom egy hagyományos fonottal, vastagságban kb. a 0,10 mm-esnél is vékonyabb egy leheletnyivel.

… és hátulról

Speciális eljárással, tizenhárom szálból készül – 1 darab GORE® Performance szál körbeszőve 12 darab HMPE szállal –, mely a zsinór teljes hosszán ugyanazt a homogén összetételt, terhelhetőséget és csomótűrést garantálja. Nincs tehát gyenge pont vagy a többitől eltérő tulajdonságú szakasz. A rendkívül lágy HMPE körszövés miatt a Sufix131 tökéletes kör keresztmetszetű, mely azt eredményezi, hogy simábban és csendesebben fut a gyűrűkön, emellett pontosabb és hosszabb dobásokat tesz lehetővé.

Az egyik harcsa ráúszott a horgonykötélre, ekkor a főzsinóromat és az előkezsinóromat is végigdörzsölte rajta, de bírták az extra igénybevételt

A finomabb Technium - Sustain kombót az előző epizódokban kősüllőzni és balinozni használtam. Az alkalmazott kisebb csalik miatt erre a szerelésre egy vékonyabb, PE0.4-es, 0,104 mm vastagságú Sufix X8 zsinórt tekercseltem. A hagyományos zsinórok közül azokkal egyezik a vastagsága, amire 0,06 mm-t írt a pontatlan gyártó.

A 8 szálas Sufix fonott csomagolása

Rendkívül lágy fonott zsinór, mely 8 darab HMPE szálból készül. Magas kopásállóság, csomótűrés és szakítószilárdság jellemzi. Páratlan méretpontossága annak köszönhető, hogy a szálakat egy speciális eljárással rendkívül szorosra szövik, ezáltal felülete is simább és homogénebb lesz. Ez a tulajdonsága a szokásosnál kisebb súrlódást, halkabb futást eredményez a gyűrűkön, emellett hosszabb és pontosabb dobásokat tesz lehetővé.

Az X8 színe az utolsó métereken egy leheletnyit megkopott a szezon végére, de erejéből nem veszített

Mindkét jig botomon használtam Sufix Super21 fluorocarbon előkezsinórt. A finomabb felszereléshez 0,18-0,20 mm-est, az erősebbhez 30-ast, de van amikor 35-öst is kötök. Kisebb részt azért, mert a vízhez nagyon hasonló fénytörési mutatója miatt kevésbé látható, sokkal inkább azért, mert a Balatonban minden szilárd felületet vándorkagylók borítanak. A süllőket és a harcsákat is akadók közeléből fogtam, de a kősüllőket tartó homokos aljzatú maráson is előfordulnak kagylós szakaszok.

Az általam legtöbbször használt méretű előkezsinórok

Az apró kagylók éles héja a fonott zsinórt gyorsan „eszi”, míg a fluorocarbon magas anyagsűrűsége miatt sokkal ellenállóbb. Ha pedig sérül, a felülete jól mutatja ezt, ilyenkor érdemes újrakötni. Jellemzően méter körüli vagy valamivel nagyobb előkehosszal indítom a horgászatot, majd folyamatosan „rövidül” az előkém a nap végére. A kagyló általában a kapocs előtti pár centit koptatja intenzíven, ezt fontos gyakran ellenőrizni és „kirojtosodás” esetén nem szabad restnek lenni, néhány centit rövidítve kössük újra a kapcsot! A főzsinór és fluorocarbon összekötéséhez az „FG” csomót használom, míg az előke végére a kapcsot „Palomar” csomóval szoktam rögzíteni.

Felületi sérülés a 0,30 mm-es előkezsinóron. A horgonykötélre úszó harcsa fárasztása több hasonló nyomot is hagyott rajta

A felszerelésünk legkisebb hozzávalója a kapocs, ám jelentősége annál nagyobb! Ha nem fordítunk kellő figyelmet a formájára, a minőségére, és a horgászat során nem ellenőrizzük rendszeresen állapotát, akkor ez halvesztéshez is vezethet – és tudjuk, mindig az a legnagyobb hal, ami lelép…
A videókon látható finomabb felszerelésen egy 00-ás méretű VMC Duo Lock nevű kapcsot használtam, mert ezzel a felszereléssel kisebb csalikat húztam, amelyek mozgását ez az apró kapocs nem „butítja” le. Kapcsolgatni is könnyű, gyors csalicserét tesz lehetővé. A kősüllők szája nem jelent veszélyt erre a kapocsra nézve, ám ha nagyobb halak vannak a célkeresztben, nemcsak méretben váltok, hanem formában is.

A 00-ás VMC Duo Lock ideális UL pecához

A VMC Crosslock Snap egy erős, rozsdamentes (inox) anyagból készült, keresztbe záródó biztonsági kapocs. Nehezebb vele a csalicsere, de néhány alkalom után már rááll az ember keze. Ebből a 2-es méretű volt felkötve, amikor a videókon látható komolyabb halakat fárasztottam.

Harcsa horgon: a terelőlap és a kapocs is „fogon” volt
A wobbler megsínylette a csatát, de a VMC Crosslock Snap állta a sarat!

Az idei őszi csukaszezonban történt egy tanulságos eset. Az egyik kollégámmal pergettem, aki egy szép csukát akasztott. A merítés pillanatában csúszott ki a kapcsából a csalija, de szerencsére a hal és a csali is meglett. A merítést megelőzően a hal vad fejrázásokat produkált, minden bizonnyal ekkor nyitotta ki a kapcsot, de néhány másodpercet még kibírt, így épphogy megmeríthettem! Aznap nem csak egy csuka esetében került „fogra” a kapocs, de a többi halnál már biztonsági kapocs volt akcióban.

Csuka a merítőben: szájából kikandikál a villantó eleje, de a kapocs már elengedte – nem sokon múlt, hogy meglett ez a hal!
A következő csukánál is a fogak közé került a kapocs, a különbség szemmel látható :-)

A hiba egyértelműen a kapocs alakjában keresendő, amely a fogak közé kerülve a fejrázások hatására ki tudott nyílni. Az eset eszembe juttatott néhány régebbi sztorit, amikor én is használtam hasonló alakú kapcsokat. Megesett, hogy egyszer egy csuka a rávágás pillanatában lépett le a csalimmal, nekem csak a kiegyenesedett kapocs maradt. Otthon, a fotókat nézegetve vettem észre, hogy már az esetet megelőzően fogott csukám kinyitotta a kapcsot, csak az újabb dobás előtt nem ellenőriztem azt.

A kinyitott kapocs nem minden esetben egyenesedik ki. Ennél a halnál még szerencsém volt…

Nagy fogasok fárasztása közben rendszeresen előfordul, hogy a hatalmas és erős kapófogak közé kerül a kapocs. A nagy süllők elsődleges védelmi fegyvere az erőteljes fejrázás, amit jellemzően kifeszített, nyitott szájjal végeznek.

Veszélyes akadás: épp a kapófogak közé került a kapocs!

Az akadás mélységének függvényében, ami ilyenkor épp a foguk közé esik, azon otthagyják nyomaikat. Ha épp az ólom jigfej vagy cseburaska ólom jár így, azon nagyon látványos jeleket találhatunk.

Ráharapott a jigfejre egy 6-os balatoni fogas…
Egymást követő 4 esetben is szájpadlásos akadás történt – az eredmény igen látványos…
Nagy gumis süllőhorgászat során a leggyakoribb akadás típus

Korábban igyekeztem olyan kapcsokat használni, amiket ha ki is nyitnak, alakjuknál fogva nehezebben egyenesednek ki. Az alábbi fotókon látható az egyik tettes, és hogy mit művelt a kapoccsal. Azt hiszem, egyértelmű, hogy szerencsém volt.

Jó fogas szürkületben, vertikális csalira
A kapocsnál valami nincs rendben…
Eddig az esetig bíztam a képen látható kapocsformában…

Az alábbi videóban igyekeztem szemléltetni azt a helyzetet, amikor a kapófogak közé kerül a kapocs és a süllő megrázza a fejét. Képzeljük el, hogy az alábbi, szögekkel kivert deszkalap a nagy süllő szájpadlása, rajta a négy legnagyobb kapófoggal. A csavar szimbolizálja a szájpadlásba akadt horgunkat. Figyeljük meg, mi történik egy hagyományos, majd a VMC Crosslock Snap kapoccsal!

Házilag tákolt szájpadlás modell
A négy nagy kapófog
Rájuk gondolok, komoly fegyverek!

Reményeim szerint sikerült elgondolkodtatnom képsoraimmal pergető társaimat. A 6 részes sorozat egyelőre a végére ért, de ha minden a terveink szerint alakul, jövőre is találkozhatunk hasonló horgász videókban! :-)

Írta: Nagy Gábor
Normark team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.