Rapala tippek-trükkök 5. rész – Csalivariációk balinra

Rapala tippek-trükkök 5. rész – Csalivariációk balinra

A sorozat 5. epizódjában a balatoni balinhorgászat során előforduló szituációkhoz szeretnék javasolni különböző műcsalikat. Azonban biztos vagyok benne, hogy az alábbi cikkben és a végén látható kisfilmben elhangzó információk segítségével nem csak a Balatonon és nem csak balinozás során fognak halat adni bemutatott csalik.

A műcsalis balatoni balinozást három jellemző szituációra szoktam felosztani, alapvetően ezek a helyzetek határozzák meg a csaliválasztást, így a videóhoz hasonlóan a cikket is e szerint tagolom.

Rövid táv, nagy élmény
Akkor van a legkönnyebb dolgunk, amikor a balinok engedik magukat megközelíteni. Ilyenkor akár pillekönnyű wobblerekkel is megfoghatók, a dobástáv sokadrangú, fontosabb lehet a bot könnyedsége és a műcsali minél természetszerűbb vezetése. Az első részben az ilyen helyzetekhez (is) javasoltam a Shimano Technium 191 cm-es, ML horgászbotomat. A leggyakrabban a májusi-júniusi küszívás alkalmával csöppenhetünk bele olyan élményekbe, hogy a lábunk előtt, a part szélében láthatjuk a balinok vehemens rablásait.

Terített asztal
A helyszínválasztásban sokat segíthetnek a kócsagok! Ők is ott gyülekeznek, ahol tömegesebb az ívás, a balinokat is itt várjuk!

Küszíváson a csaliválasztást két tényező befolyásolja: az éppen ívó küszök mérete és a víz átlátszósága. Az egyes partszakaszokon és időpontokban eltérő korcsoportok ívnak. Általában jellemző, hogy a nagyobb testméretű küszök kezdenek, és a végére maradnak a fiatalabb egyedek. Nekünk ezt fontos figyelembe venni, mert a balinok – főleg ha óvatosak –, azzal a méretű műcsalival verhetők át a legkönnyebben, amilyen méretű táplálékhal épp a kövek között tobzódik.

Tiszta vízben legyen a csalink méretben és színben is minél közelebb az ívó küszökhöz!

A partszéli sekély víz szélmentes időben a fenékig átlátszóvá válik, ilyen tiszta vízben nehezen csalhatók horogra a balinok, de a helyzet nem reménytelen. Két fegyverhez nyúlhatunk: az egyik a lehető leginkább élethű kialakítású wobbler, a másik a sebesség, de ezeket akár kombinálhatjuk is. A balinoknak nem tudjuk „túl gyorsan” húzni a csalit, ellenben így vezetve nincs idejük észrevenni, hogy mű falattal akarjuk átverni őket. A bevontatásnál figyeljünk rá, hogy a botspicc magasságával szabályozhatjuk, hogy a csalinkat milyen mélységben húzzuk el. Küszíváskor a lehető legjobb helyen akkor van, ha a vízoszlop felső 15 centiméterében úszik. Erre a szituációra ajánlom a Rapala BX Minnow-t, a Rapala Flat Rap mattabb színeit és a 3. részben már bemutatott 7 cm-es Shadow Rapet is!

A BX Minnow a balsafa wobblerek minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor a fa magra öntött műanyag borítás miatt igazán időtálló és élethű festést kaphatott
A letisztult vízben kapta el a partszéli kövek előtt
A Flat Rap mattabb, „S” színkódja tiszta vízben, tempós bevontatásnál működik a legjobban

Ha opálosabb a víz, vagy a gyakori szelek teljesen felkavarják a tó vizét, akkor sem kell otthon maradni. Ha nem túl nagy a vihar, ilyenkor sem szűnik meg a küszívás, ellenben ekkor jobb egy kicsit lassítani a tempón, és ilyenkor a fényesebb, csillogósabb wobblereket ajánlom használni. Az előbb már említett Flat Rap „CH” és „SB” színkódjai krómosan csillogó ezüstös színt kaptak, villantószerűen csillogtatják oldalukat, ahogyan az alábbi filmben is jól látható a víz alatti felvételeken. Továbbá a Flat Rap méretéhez és tömegéhez képest jól dobható a kis terelőlapja miatt, így csónakos pecán se hagyjuk otthon!

A Flat Rap krómosan csillogó színei opálos vízben verhetetlenek (ez épp az „SB„ szín)
Csónakból is „adja”, ha közel engednek a balinok
A Flat Rappel könnyű „beduplázni”
Nagyon szeretik a „CH” színt

A Rapala RipStop egyedülálló újítása, hogy a wobbler farkánál egy kis terelőlapot találunk, melynek köszönhetően megállításnál minimális a test továbbúszása. A gyártó tehát elsősorban a rángatós, meg-megállítós (jerk, twitch) technikákhoz ajánlja, de folyamatos bevontatásnál is nagyon szépen mozog. Gyors tempónál is stabilan jön, de már egész lassú húzásnál is szélesen veret, így alkalmas a zavarosabb vízben balinozni vagy akár éjszaka süllőzni is.

Vihar után, a csendesedő hullámok közül ragadta el ez a balin a RipStopot

Távoli balinok, hosszú dobások
Az első szakaszban leírtak ellenére a legtöbb horgásznak mégis az jut eszébe a balinokról, hogy többnyire nem ott rabolnak, ahol az „kényelmes” lenne számukra. A kikötők mólóinál, nyáron a vízben gázolva és csónakos pergetések során is gyakori jelenség, hogy a bandázó balincsapat tartja a távolságot, ha közelítünk feléjük. Ilyenkor a nagyobb dobástávval növelhetjük esélyünket. Sorozatom első részében az ilyen szituációkhoz ajánlottam a 2,40 m hosszú, 14-40 g dobósúlyú Shimano SpeedMaster botomat.

Távolból megakasztott balin görbíti a SpeedMastert
Ezzel a rugalmas bottal megakasztott balint még nem veszítettem!
Közelebbről nézve a tettes

A hosszú dobásokhoz ajánlom a 12 g-os Blue Fox Moreungen kanalat. A 12 g nem is tűnik soknak, de mindez egy 4 cm-es kis kompakt csaliban tömörül, minimális légellenállással, így nagyon jól dobható. Gyors bevontatással akár 5 cm-rel a felszín alatt is elhúzható, azonban ilyenkor hossztengelye körül pörög, ezért ajánlott forgós kapoccsal használni. Vissza-visszaejtve is fogós, fűrészfogszerű bevontatással a mélyebb rétegek átvizsgálására is alkalmas.

A Blue Fox Moreungen színei
Az ezüstszínű Moreungen kellett neki
Az októberi „összeállások” alkalmával is jól működött

Szintén kiváló „távoli” csalik a különböző jigspinnerek. A Storm Gomoku Spin egyedi festése mellett azzal tűnik ki a hasonló csalik sorából, hogy horgai vissza-visszaejtéskor sem akadnak fel.

A Storm Gomoku Spin egyik fogós színe
Ezért a vehemenciáért szeretünk balinozni ;)

Amikor a mélyben járnak az őnök
Ezt a szituációt a legtöbb pergető horgász nem ismeri, ugyanis ilyenkor általában nincs semmilyen jele a balincsapatnak. De attól még egészen nagy csapat is állhat együtt egy-egy törésen, akadó felett vagy vermelő hely felé vándorló, „összeállt” küszcsapat alatt. Nem tudhatjuk pontosan, hogy az első két esetben mi is történik a mélyben, lehetséges, hogy pihennek, esetleg „alszanak” (?) a balinok, mindenesetre, ha beletalálunk egy ilyen rajba, nagy darabszámú pecában lehet részünk, miközben egy árva rablást sem látunk a felszínen. Az ilyen helyzetek meghorgászására alkalmasak az előző szakaszban említett süllyedő csalik, a sorozat 2. részében jellemzett vertikális wobblerek és a mélyebben elhúzható, hosszabb csőrű wobblerek is. Most a Rapala BX Brat nevű, új crankbaitjét szeretném bemutatni, amivel az elmúlt szezonban több szép balint is sikerült fognom.

2 méter mélyről hozta fel nekem a Rapala BX Brat ezt a szép balint

A BX Minnow-hoz hasonlóan ez a csali is balsafa maggal és műanyag borítással készül. Mindkét típusa 5 cm hosszú, a rövidebb csőrű 1 méter, a hosszabb csőrű pedig 2 méter mélyre tör le, de saját tapasztalatom szerint ennél mélyebbre is leküldhető. A duci test miatt igen erős vibrációt keltenek a vízben, ez nemcsak a mélyben összeállt balinra, de zavaros víz esetén is kifejezetten előnyös.

Hullámzó felszín, sehol egy rablás – a mélyben mégis ott figyelnek az éhes balinok!
A „HAY” szín jól működött zavaros vízben
Vigyázz! Ha mélyebben balinozol, más is „beeshet”!

Zárásként fontosnak érzem megemlíteni, hogy a fentiekben nyilvánvalóan sokat egyszerűsítettem, rengeteg érdekes helyzettel találkozhatunk a vízpartokon, de ha erre a három alap szituációra fel vagyunk készülve, jellemzően minden adódó lehetőséget meg tudunk horgászni. A balinozás olyan sokrétű, hogy egy önálló sorozatot lehetne neki szentelni. A felszínizésről például nem is esett szó, de terveim szerint jövőre akár egy önálló részt is kaphat…

… folytatása következik!

Írta: Nagy Gábor
Normark team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.