Téli pergetett apróságok

Téli pergetett apróságok

Ha feltennék azt a kérdést, hogy melyik a legkedveltebb halfajom és horgászmódszerem, egyből mondanám, hogy a harcsa és a harcsapergetés. Viszont a téli időszakban a legtöbb helyen védelmet élvez hazai legnagyobb ragadozónk, így más halfajokat és vízterületeket érdemes célba venni ilyenkor. A Nagykunsági-főcsatorna is egy ilyen horgászvíz, mely számomra kevésbé ismert volt eddig.

A Nagykunsági-főcsatorna egy igazi vadvíznek számít

A Nagykunsági-főcsatorna döntő többségben gyönyörű, náddal és vízinövényekkel tarkított partvonalú, lassú folyású horgászvíz, mely a vízleeresztés után is tetszetős képet mutat magáról, amibe úgy gondolom, hogy a vadvizeket kedvelő horgászok könnyen bele tudnak szeretni és gyorsan visszajáró vendégekké válhatnak.

A nádtengerben megbúvó horgászhelyek felderítésére is sor került

Horgászhely a sűrű nádtenger miatt mondhatni kevés van, de 1-1 ilyen nádba vágott nyílás miatt megéri kilométereket is sétálni, akár a látvány végett is.

A pálca, amely tökéletes az ilyen kalandok során

Főképp a helykeresés és a felfedezés volt a célom ezen a horgászaton, így minimális felszereléssel vettem üldözőbe a halakat, egy általam kedvelt könnyű pergető szettel, mely egy fehér nyelű Light Proguide botból és egy kis 2000-es Ryobi orsóból állt. Ezzel a kis súlyú kombóval az egész napos cserkelés is maximálisan élvezhető.

Az orsó kiválasztása során a Ryobi Slam tűnt a legalkalmasabbnak

A csekély súlyú Ryobi Slamre 0,06 mm-es fonottat tekertem, ennél vastagabb felesleges, csak butítaná a felszerelést.

A csukák megjelenése sem ritka, ezért erre a helyszínre erősebb felszereléssel is érdemes készülni

A fonott végére UL kapcsokat és UL Wolfram előkét szoktam ilyen területeken felkötni, mivel a csapók mellett szép számmal él csuka is a Nagykunságiban.

Az L&K Micro Jigjei nem vallottak szégyent

A vékonyabb profillal rendelkező plasztikokhoz az egyik legjobb horogválasztás UL pergetéshez a Micro Jig széria. E horgok méretskálájában akár 1 grammos fejek is elérhetőek.

Az újonnan megjelent L&K Legend Jigek sem maradhattak otthon

Viszont a legújabb japán Maruto horogra épített Legend Jig sorozatunkban sem feledkeztünk el az UL pergetőkről! Megjelenése óta ezt a változatot is megelégedéssel használom.

A gumihalak közül a Floating Shad kiemelkedett

A Legend Jig UL változataihoz új plasztik is dukál!

Harcra készen az összeállított csali

A Floating Shad legújabb, 4,5 cm-es mérete kézbe véve ugyanazt az egyediséget tükrözi, mint a nagyobb méretek, természetesen ugyanúgy lebegő kivitelben. Süllőre, sügérre is jó opció ez a változat!

A másik favorit gumihal az L&K Long Fly volt

A Floating Shad mellett az elmúlt időszakban a kedvenc csalim a szortimentből a Long Fly lett, így ez sem maradhatott otthon!

A Long Fly tökéletesen tartja magát, ezáltal a vízben is felkelti a halak érdeklődését

Rengeteg helyzetben ez a kis Micro Jigre tűzött Long Fly oldotta meg a napot, 1-1 extra halat is kapásra ingerelve.

A siker nem maradhatott el, az akadás pedig tökéletes volt

Ez a sügér sem tudott ellenállni a Long Fly csalinak!

Gyönyörű környezetben, ilyen sügéreket sikerült lencsevégre kapni

A téli időszakban, ameddig a jéghelyzet engedi, mindenképp megéri ellátogatni akár lakóhelyünktől messzebb lévő csatornákra is a csend, a látvány, no meg persze a gyönyörű csapó sügérek miatt is pergetni.

Forrás: Őze Dániel

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.