Plasztik favoritok: A Mann’s gumik 1. rész

Plasztik favoritok: A Mann’s gumik 1. rész

A pergető szezon közepén járva a profi, elszánt pergetők már túl vannak a sokadik jó halukon. A sikert, a lendületet az újabb fogások, koppanós kapások dinamikája fokozza. A vízpartokra látogató plasztik csalis pecások dobozából nem hiányozhatnak a jobbnál jobb darabok. Az amerikai Mann’s csalik pedig jók, nagyon-nagyon jók. Nemcsak a szín és méretválasztékuk, az elképesztő mozgásuk jó, hanem ebből fakadóan kiemelkedő a fogósságuk, miközben mérsékelt áruk a királyi kategóriába emeli őket.

Mann’s tviszterek minden igényt kielégítő mennyiségben, méretben és színkombinációban

Mann’s Action Shad tviszterfarkú gumihal

Kimondottan vékony, függőlegesen lapított testű, féregfarokkal ellátott gumihal. A farokrész nem merészen hosszú, inkább a test mérete dominál. Ennek előnye, hogy hosszan tudjuk végigvezetni a horgot a csaliban, így megfoghatjuk a kényesebb, csak a farokra fókuszáló halakat is.

Ami minden Mann’s csomagolásra igaz: hermetikusan zárhatóak a tasakok

Kétféle méretben kerül forgalomba: 6 és 12 centis változatai ugyan kissé szűkítik a felhasználási területet, de rendkívül fogós és figyelemfelkeltő színváltozatai kompenzálják a foghíjas méretsort. A megszokott darabok (fehér és zöld flitteres) mellett mindegyik test piros farokkal rendelkezik. Mindenképpen érdemes kipróbálni a fekete, a fehér és a sárga testű változatot.

Tökéletes összhangban a test és a farokrész, mely az extra vékony anyagnak köszönhető

Mann’s CTG (Curly Tail Grub) twisterek és a Mann’s Hard Nose

E két minőségi tviszter család fogósságban, méretben azonos, a különbség csupán abban mutatkozik meg, hogy a Hard Nose modellt gyárilag egy sózott, fűszerezett anyaggal kezelték. Az angol Hard Nose elnevezés a keményebb, horgot sérülés nélkül jobban megtűrő plasztik anyagra is utal.

Egy régi nagy klasszikusnak számító kedvenc a Hard Nose családból

Személyesen nem tapasztaltam fogósságban, eredményességben különbséget a két csalitípus között, pedig gyakran váltogattam a gyorskapcsomban korábbi időkben a CTG-t és a HN-t. Ahogy említettem, méretben nincs számottevő különbség (a Hard Nose nem kapható 2,5 és 12,5 cm-es hosszban), de látványos színbeli eltérés sem tapasztalható a két csoport között.

Mann’s CTG tviszterek a süllő horgászatában favoritnak számító színekben

A CTG tviszterek ötféle méretben állnak a horgászok rendelkezésére, 2,5 cm-től 12,5 cm-ig találkozhatunk velük. A testhez viszonyítva a farokrész extra hosszúságú, lágy kialakítású. Ennek hatására a legkisebb áramlás is ingerlő impulzusok leadására képes mozgást vált ki belőle. A test anyaga a megszokott Mann’s minőséget prezentálja, tökéletesen horogálló, sokszori feltűzésre sem szakad, nem nyílik szét.

Süllős reménységek, melyeket nagyon sok esetben a csukák is kedvelnek
Eldöntötte, megszerezte

A Mann’s CTG kisebb méretekben a legfogósabb és legkeresettebb sügéres csalik körébe tartoznak, főként a barna (GG) és az ezüst (CGMF) kombinációk váltak be a horgászatok során, persze vékony, 16-18-as monofilra kötve.

Félmaroknyi a legapróbb twisterekből. Ezzel a mennyiséggel nagyon sok sügért, domit ki lehet csalogatni

Nagyobb változatai rendkívül eredményesek csukára és süllőre egyaránt. Egyre nagyon figyeljünk, ne tűzzük őket annál nagyobb jigre, mint amekkorát a környezet, a körülmények (a víz mélysége és esetleg sodrása) megkíván! Törekedjünk arra, hogy fellebbentett csalink lehetőség szerint minél természetesebben, lassabban hulljon alá az aljzatra, így az utolsó fázisban is számíthatunk majd az ott tartózkodó ragadozó rávágása.

A legkiválóbb minőségű VMC horoggal ellátott ólomfejek. Esetükben nem lehet kérdéses az azonnali, biztos akadás, akasztás!
Sosem elég a jóból! VMC fejekből összeválogatott készlet a szezonra
VMC horgokkal felvértezett Mann’s twisterek. A legjobb párosítás
Akik a legkönnyebben elcsábulnak. Süllő egy közepes méretű zöld, flitteres csalin

A Mann’s tviszter duplafarkú változata szintén tökéletes választás lehet. Egy méretben - négy centiméteres testhosszban - és nyolcféle színben kerül forgalomba. Természetesen kétszeres impulzust és rezonanciát ad le, de „ólmozás” terén nála is hasonlóképpen kell eljárni, mint szimplafarkú testvéreinél.

A hatást mindig lehet eggyel fokozni. Rendkívül ingerlő mozgással vezethető a dupla farkú változat is

A Mann’s újdonságnak számító, de máris nagy sikert elérő csalija a Hard Nose Jerkbait. A speciális csali a drop shot módszer technikájához ideális, különleges alakja, anyaga lehetővé teszi a rendkívül ingerlő csalifelkínálást.

Elsősorban a csali ostorszerű, lágy farokrésze felel a sikerért. A testbe kis gyakorlással ügyesen bebújtathatjuk a drop shot horgot
A plasztik test és a horog helyzete a kapás pillanatában
A csali felkínálásához az ET Wizard Wide Gape horgai tökéletesek
Speciális, gyári kialakítás a hasi részen a rejtett horgos módszerhez
Egy összetéveszthetetlen koppanós kapással jelentkezett süllő
Meglepetés balin Mann’s-re

Forrás: Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.