Csökkentettük a méreteket az izgalmasabb horgászatokért és a sokkal több horgászélményért!

Csökkentettük a méreteket az izgalmasabb horgászatokért és a sokkal több horgászélményért!

Nagyon jól megfigyelhetőek a trendek alakulása a pergetés területén is. Korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki süllőre, csukára kis csalival pergessen, azonban az elmúlt években megfigyelhető a kis csalik, a finom pergető vonal igazán határozott előretörése. Divatos szóval szokás ezt UL-nek, azaz Ultra Light pergetésnek is nevezni. Eredményessége - azok számára, akik már tapasztalták - megkérdőjelezhetetlen. Hány olyan helyzet volt már, amikor mellettünk dobálták kapás nélkül a 10 cm-nél nagyobb plasztik csalikat a sporttársak, míg egy merész húzással egy kis csalit feltéve rögtön feléledt a folyók, tavak medre, miközben lehet, hogy a süllők már fejből vissza tudták volna diktálni a nagy műcsalik színkódjait, annyiszor elhúzták előttük!

Eljött tehát az ideje, hogy a horgászok igényeire válaszul felkerüljenek a Haldorádó webáruház kínálatába a kis csalik, hiszen 10 cm alatt is van élet ám, és ha szerencsénk van, akkor kiderül, hogy nem is akármilyen! A méret a lényeg, bár itt fordítottan kell értelmezni ezt.

A kínálatba a közkedvelt Mann’s és Nevis csalik kis méretei kerültek fel

A könnyebb viszonyítás miatt több fényképet milliméterpapírra helyezett műcsalikkal készítettünk el, így könnyedén „le lehet mérni”, mekkora is a csali, vagy épp horog.

A legelső, amit érdemes tisztázni, hogy mi is az a „kis csali”. Mekkora a kicsi? Minden bizonnyal nem kellene sokáig keresnünk horgászt, aki kicsinek 7-8 cm-es csalit mondana, mivel nála a normális a 10 cm, és a nagy az e feletti méret, viszont aki már jártasabb UL vonalon, az nagy valószínűséggel az 1-2 hüvelykes méretnél húzná meg a kis csalik határát. Nos, maradjunk mi is ennél, tehát 1 és 2 hüvelyk (inch) az a mérethatár, ami alatt kis csalikról beszélünk. Ez a számunkra megszokott metrikus rendszerben ~2,5-5 cm-es csaliméretet jelent.

Mi is a kicsi? Felülről lefelé haladva 1, 2 hüvelyk, ~5 cm, ~5 cm, míg a legalsó is csak 7 cm-es mérettel rendelkezik
A finom pergetők körében - a halak legnagyobb bánatára - nagyon népszerűek a Mann’s 1 és 2 hüvelykes kis twisterei
Az 1 hüvelyk az igazi „varázslóméret”, szinte 100%, hogy ezzel a csalival kideríthetjük, milyen halfajok vannak a környékünkön
Alul az 1, felül a 2 hüvelykes méret

Miért is nevezzük „varázslóméretnek”? Ha le tudjuk juttatni a fenék közelébe ezt a kis csalit és végig tudjuk vezetni az előttünk elterülő területen, szinte nincs olyan halfaj, ami ne vetne rá szemet. Legyen az békés hal vagy ragadozó, ha az orra előtt van, tuti, hogy megcsípi, megpróbálja bekapni.

A kisméretű twister kideríti, mi piszkálja a nagyobb csalijainkat
Fennakadt a horgon

Érdekességképp került már partra az 1 hüvelykes mérettel békés halak közül - a teljesség igénye nélkül - paduc, más keszegfélék, ponty, márna… a ragadozók közül pedig a vizeinkben található ÖSSZES, kezdve a menyhaltól a 7-es harcsáig. Ez nem elírás! 7 kg-os harcsa vette fel az orra előtt elvezetett 2,5 cm-es twistert. Nagy csali, nagy hal? Hogy is van ez akkor???

Mikor érdemes bevetni ezeket az apróságokat? Ha olyan kapásaink vannak, amiket nagyobb mérettel nem tudunk megfogni, vagy rendszeresen érezzük pici, apró ütések sorozatát a botspiccen…

Egy gyors rejtvény! Melyik a kakukktojás a 2 hüvelykes Mann’s csalik között? Vajon ki hogyan ismeri ezeket a twistereket?
Kősüllő hozta vissza a csalit

A 2 hüvelykes (5 cm-es) méret a kis csalik között már igazi nagyágyúnak számít. Itt már nem lehet kizárni az igazán kapitális halakat sem a listáról, és a kisebb keszegek talán már nem tudnak annyira felakadni rá (legalábbis akkor, ha egy 5 centis plasztik halról beszélünk, ugyanis egy 2” méretű twistert még gond nélkül fel tud venni egy szebb keszeg is).

Tehát összegezve a 2” az a méret, aminél ha a szerencse is mellénk társul, hatalmas halakkal is megküzdhetünk! Igazolt forrásból tudunk 25 kg-os harcsáról, de Takács Péter kollégánk 12,4 kg-os harcsája is kéthüvelykes műcsalira jött.

Kisméretű műcsalikhoz különleges jigfej szükséges

Ha valakinek megjött a kedve ezek után a kis méretek kipróbálásához, jön a következő probléma: mire is tegyük fel ezeket, hiszen a legtöbb horgászbolt kínálatában 2/0, 3/0 alatt nincs jigfej, aminél a horog szára nagyobb, mint maga a csali… Ezek a kis twisterek különleges fejeket igényelnek.

1-es, 2-es, 4-es, valamint 6-os horoggal készült, mindössze 2,5 grammos fejek

A Haldorádó kínálatába így a csalikkal együtt felkerültek a Dragon - V-Point fejei, hogy legyen mivel bevetni ezeket a kis csodákat. A V-Point micro jig fejeken szokatlan tömeg és horogméret párosítást találunk. Ezeket a fejeket a legkisebb plasztik csalik tökéletes működtetésére tervezték. A speciális kiképzésű, erős, ugyanakkor rugalmas szénacélból gyártott horog a szárán két mikro szakállal készült, amik megtartják a ráhúzott csalit, hiszen e fejeknél az ólomrészről hiányzik az úgynevezett szoknya vagy kampó (ami nagyobb fejeknél a lágy csalit a horgon tartja). Ez nem is csoda, hiszen ezeket a finom csalikat szanaszét szaggatná egy ólomkampó. Ezek a mikro szakállak kiválóan megtartják a ráhúzott plasztik testet!

Mikro szakáll segíti, hogy a csali jól álljon a horgon
Bal oldalon 1-es és 2-es horgon vannak a 2 hüvelykes csalik, míg jobb oldalon 4-es és 6-os horogra került fel az 1” méretű twister
Népszerű a horgászok körében a neonzöld szín
Egy képen a méretek

Ha igazán akadós terepen szeretnénk horgászni, a Dragon kínálatában találunk védett horgos jigfejeket is, amik jó eséllyel elvezethetőek akkor is, ha egy víz alatti fa állja a műcsalink útját, hiszen a védelemnek köszönhetően a csali átbillen az ágakon.

Akadós terepre tervezték a bokorugró jigfejeket
A feszes, ívelt drótszál segít, hogy az akadókat elkerülje a tűhegyes horoghegy, ám a célhalunk támadásakor ez nem okoz problémát…
… mert amikor rárabol, a rablóhal benyomja a drótot és már meg is akadt
A drót pont ideális ívben van meghajlítva, nem tud beszorulni a horog a védelembe
Bevetésre készen

Korábban szerepelt egy képrejtvény („melyik a kakuktojás?”)… nos, a megfejtés a jobb oldali oszlopban a középső, ugyanis az Mann’s Hard Nose széria, míg a többiek a Curly Tail hagyományos twister család tagjai.

A twisterek mellett két hazai forgalmazó által kínált műcsalik is felkerültek az áruházba, ezek a Nevis és Energoteam Wizard plasztik halak.

Kétségkívül kedvező árukkal, jó színkombinációikkal, valamint fogósságukkal hamar a horgászok kedvenceivé váltak ezek a csalik, és mostantól már az 5 centis modellek is elérhetők áruházunkban. Ez a csaliméret már nem igényel mikro jigfejeket, így tökéletesen használhatóak a Haldorádó saját márkajelzéssel kínált, 2/0-s horoggal készülő jigfejekkel, valamint a különlegesnek számító - a vertikális pergetéshez kifejlesztett - 1/0-s Flat Twister fejjel is.

5 centis plasztik halakkal is bővült a kínálatunk
Be ne csavarodjunk a sok műhaltól!
Az 5 centis csalikhoz megfelelő választás a Haldorádó 2/0-s horoggal készített jigfejei
Itt sem kell magyarázni, hogy meg akarta enni a műcsalit

A Nevis plasztik csalik legfontosabb tulajdonsága, hogy kimagasló lágysággal rendelkeznek. Ez a garancia arra, hogy még nagyon lassú bevontatáskor is dolgozik a műcsalink farokrésze. Két változatban kínáljuk a Nevis csalikat, az egyik az Action Shad, ami hagyományos kishal formával, dombornyomott pikkelymintával, valamint élethű szemmel rendelkezik, míg a másik a Vibra Shad, ami domború szemmel, kopoltyúlemezzel, valamint hasított, több részre osztott farokrésszel büszkélkedhet.

A tán legnépszerűbb színű Nevis plasztik hal két változata: felül a Vibra Shad, alatta az Action Shad
Élénk szem, pikkelyminta jellemzi az Action Shad csalit
A Vibra Shad különleges farokrésze extra rezonanciát kelt a vízben
A Vibra Shad lelke
Ez a bucó is egy Nevis csalira támadt rá
Nagy sügér hozza vissza a műcsalit
Nemrég jelent meg a vertikális pergetéshez kínált Flat jigfejünk 1/0-s és 4 grammos méretben
Az 5 centis Nevis csalikhoz megfelelő méret

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.