Meglepetések nyara

Meglepetések nyara

Úgy gondolom, a tavalyi év mindenképp rendhagyónak mondható a nyári, extrém alacsony vízállást tekintve. A rekkenő hőség rengeteg embert csalt a vizek partjára a nyári hónapokban, még a hétköznapokon is hatalmas nyüzsgés fogadott kedvenc folyóm, a Duna partján. Ám nem csak a parton, de a vízen is aktívan tartózkodtak, néhányan szenvedélyüknek, a horgászatnak hódolva, míg mások a folyó erejével és hullámaival dacolva űzték kedvenc vízi sportjukat. Nincs mese, ha tél, ha nyár, ha tömeg, ha nem… horgászni márpedig kell!

Nyár elején még minden a megszokott kerékvágásban zajlott, megérkeztek az első komolyabb áradások, a nem túl zavaros vízben szerettem volna balinokat fogni a könnyűpergetővel. A csupán néhány centis, kisebb wobblerek szépen adták a balinokat egész májusban, aztán ahogy bezavarosodott a víz, előkerült a komolyabb, nálam már-már vadölőnek számító heavy pálca is. Júniusban már magas vízállásnál a harcsák kerültek előtérbe, „nagyvadra” pályáztam, ezért szándékosan olyan wobblereket húztam, amik nem a süllők és balinok kedvencei. Súlyra és méretre is teljesen eltérő darabok, nagy meglepetésemre még ezeket a fazonokat is gyakran támadják őnök az esti pecák során, sőt még néhány süllőkoma is beköszön a bajszosoknak felkínált méretes falatokra. Mindig nagyon örülök az ilyen fogásoknak, hiszen ezért is szeretem annyira a Dunát. Sosem lehet tudni, hogy éppen mi akad horogra, csak dobom és vezetem műcsalimat az általam jónak vélt helyen, azonban meglepetés bárkit érhet bármikor.

Úton kedvenc esti pergetős helyem felé
Magas víznél így fest a pálya
Sorakozó - velük várom az estét
Csőrben és merülésben eltérnek

Szeleburdi támadó

A legemlékezetesebb, nem céltudatos balinfogásom szintén a múlt évben történt, amikor a letisztult vízben, egy sekély pályán kerestem a halakat…

Kíváncsiságból felteszek egy közel 15 centis, a természetestől teljesen eltérő színezetű wobblert, lassan húzom a gyenge folyásban, ugyanis egy kétrészes darabról van szó, tehát igencsak intenzív mozgással bír, legyen szó lassú vagy közepes folyásról. Jól érzem, ahogy izeg-mozog fahalam, annyira sekély a víz, hogy szinte végig felemelt bottal kell vezetnem - nem csípem, ha az aljzathoz érve idő előtt elkopik a frissen cserélt horgok hegye. A parthoz közel, kis területen állnak a snecik, folyton szétszaladnak, amikor valami közéjük ront, talán valami fenevad riogatja őket, ezért igyekszem a legpontosabban dobni és elhúzni közelükben a színpompás fahalat. Az áttetsző vízben mindvégig nyomon tudom követni a wobbler útját. Sokadik dobásra valami eszement állat ront neki bődületes erővel, vizuális élményt is nyújt a rávágás, hiszen a víz tiszta, a sekélyben szabad szemmel nyomon követhető az egész akció. Annyira oldalazva húz, el nem tudom képzelni, vajon mi lehet horgomon, hirtelen minden átfut az agyamon, amíg meg nem pillantom a tettest. „Csupán” egy közel kettes balin az, a csali természetesen nem fért a szájába, ezért a hasi horog a szája sarkát fogta, a hátsó pedig az állába akadt, ezért volt az a fura, külsős érzésem. Finom cuccal jobban szeretem, de akkor is szép, emlékezetes fogás marad, és természetesen bearanyozta a napomat.

Nagy meglepetés - J-13 HT-ra érkezett
Szinte még kölyök, de már kellett neki az FR-7

Nem várt szituációban

Nagy örömömre a süllők is tudnak hasonló meglepetéseket okozni, velük azonban egy egészen eltérő szituációban hozott össze a sors…

Június elejét ír a naptár, a vén Duna beáradt arcát mutatja, tejeskávé módjára hömpölyög tova, elöntve az ártéri erdőket. Egy relatíve mély területet veszek célba, közepes, de inkább lassú folyásban remélve a halakat. Két órán keresztül ebben a „remélem” tudatban élek, de a kipróbált wobblerek csődöt mondanak. Az óra éjfélt ütött, én pedig itt állok a méteres gazban, millió szúnyoggal a fejem fölött, távol a kocsimtól, ráadásul egy árva kapásig nem jutottam. Ilyenkor elgondolkodom magamon, hogy normális vagyok-e? Dobok még párat, bízom a csaliban, de nem úgy a bajszosokban. Ilyen ez a harcsapergetés, melós egy műfaj. Fejben már a lendítem botom és dobom a következőt, de valami ismerős, kemény koppanás parancsol megálljt fahalamnak, mielőtt a lábamhoz érne. Gorombán dobálja magát, de erős a cucc és vastag a zsineg, hamar előttem rázza fejét a tüskés. Nem rá számítottam, centire majdnem hetven, súlyát három körülire saccolom. Vigyorogva akasztom ki szájából horgomat és már fotózom is a pompás halat. Percekbe telik, míg összeszedi magát, végül menetkész állapotba kerül és eltűnik előlem a zavaros vízben.

Még a két kilót sem haladja meg, de neki is a testes falat kellett
Egy jobbacska a számomra még új pályáról

Töves meglepetés

Az internetet böngészve sok szép pergetett pontyot láthatunk, ma már nem is tűnik akkora kuriózumnak, ha valaki célzottan, könnyűpergetővel, apró gumikkal fogja a pontyokat, márnákat. Nem tagadom, jómagam is vágytam az efféle élményekre, azonban próbálkozásaimat nem koronázta siker - valószínűleg nem voltam elég kitartó és kevésbé ismertem a pontyok kedvenc tartózkodási helyeit a nagy Dunán. Ismét júniust írunk, kora reggel indulok útnak, szándékosan olyan helyet választok mai pecám helyszínéül, ahol árnyékban is tudok horgászni. Nagyon kellemetlen és fárasztó a tűző napon tartózkodni ebben a hőségben. A vízállás ránézésre ideális, tehát nagy reményeket fűzök hozzá. A pályát már jól ismerem, feltérképeztem alacsony víznél, de hogy még pontosabb legyek a dolgomban, korábban már meglátogattam és dokumentáltam fotók formájában a területet. Előző évben ellátogattam ide késő ősszel, akkor azonban még víz sem volt a pályán, tehát a mederben állva tudtam készíteni a képeket, pontos térképet kapva, hogy mi is lesz majd a víz alatt, ha az megjön.

Alacsony vízállásnál így fest a terep
Magasabb víznél
Egy komolyabb áradáskor - mintha az Amazonason lennénk

Egy kis twisztert akasztok a kapocs végébe, enyhén csillámos, sötétzöld test élénkpiros farokkal - nekem tetszik, remélem a halaknak is fog. Ezzel indítom a pecát. Hosszút dobok a mélyebb víz irányába: nagyot csobban és gyorsan süllyed. Azt hiszem, jobb lesz kicsit könnyíteni a témán. Jigfejet cserélek és folytatom, ahol abbahagytam. Húzom, süllyed, döccen - így megy ez jó félórán keresztül. Már kezdek beleunni, amikor hirtelen érdeklődőm akad, vadul szalad ide-oda. Külsős akadásra tippelek, csalódottan pumpálom, de jó erőben van a koma. Szép kerek, pikkelyes pontyot pillantok meg, szinte biztosra veszem a külsős akadást, míg el nem készül erejével, csak aztán látom, hogy szájüregen belül akadt a horgom. Mondanom sem kell, hihetetlenül meglepett a dolog, kellemeset csalódtam és egyben nagyon örültem is az élménynek. Halam egy hibátlan, pikkelyes tőponty volt, a mérleg majdnem hét kilót mutatott, és ami számomra a legfontosabb, hogy dunai. Így, a sztori végére érve hozzá kell tennem, hogy ez a fogás nem tudatosan történt, inkább csak „ami akad” alapon kerestem a halakat.

Mázli, hogy ezzel a cuccal voltam
Hibátlan töves, keményen küzdött
Harc utáni ébredezés

Beteljesült álom

Régóta hajtott a gondolat, szerettem volna egy komolyabb harcsát becsapni, a sikeres győzelem után pedig megörökíteni fogásomat. Saját, egyéni célom egy 100+ centiméteres hal elejtése volt, természetesen a Dunából. Évről évre gyűjtögetem a tapasztalatokat, mindig kirajzolódik valami kis rész a nagy egészből, feljegyzem a fogásokat, mai napig próbálom összerakni a részleteket egy-egy peca után. Véleményem szerint a horgászat egy örökös tanulás. A süllőkkel és balinokkal már van némi tapasztalatom és rutinom, azonban a harcsa számomra egy teljesen új téma, szinte semmi információval nem rendelkezem velük kapcsolatban. Évekkel ezelőtt egy csatornán már volt szerencsém fogni egy bajszost pergetve, azonban nem épp a nagyjából való volt a maga három kilójával, szinte még kölyöknek mondható ez a méret.

Július 13. Munka után, este, sötétben érkezem a vízpartra. Meglehetősen alacsony, tiszta víz fogad. Előkotrom az egyik wobbleres dobozt, kikészítek pár fazont, ami szóba jöhet az éjszaka folyamán, fentről indítok, felszín közelében keresem a halakat. Nem jön be - gyorsan váltok egy körülbelül méterrel mélyebben járóra. Vízközt semmi, ismét üresen tekerek párat. Jöhetnek a hosszabb csőrű, mélyen járó darabok. Messze lendítem wobblerem, hagyom, hogy a folyás tegye a dolgát, így nagyobb területet tudok átfésülni. Érzem, ahogy fahalam nyelve folyamatosan kopog a köveken. Benne van a rizikó, kár lenne ezért a ritka darabért. Kapásom van… vagy mi!? Mintha csak valami megtolná a csalit, aztán már húz is, nem túl hosszan, de határozottan kirohan egymás után kétszer is. Kis időbe telik, mire magamhoz szelídítem. Egy siheder harcsának tetszett meg a wobblerem. Kesztyűt nem hoztam, a gripet egyenesen elítélem, de nálam a kedvenc gumis merítőm, ezt tolom alá. Hamar benne pihen a fiatal harcos. Rögtön hozzáfogok a méréshez, kíváncsi vagyok halam méreteire. Hossza nem haladja meg a képzeletbeli álomhatárt, de így is mérhetetlenül elégedett vagyok, hiszen harcsát fogtam pergetve a Dunából.

Sikerült: harcsa a Dunából - hossza nem haladja meg a képzeletbeli „álomhatárt”, mindenesetre nagyon biztató

Hónap vége van, két hét üzemi szabadság a munkahelyemen - így majd természetesen több időt tudok kint tölteni a vízen. A víz még mindig apad, szinte már extrém alacsony a vízállás, mióta járom a Dunát, még nem láttam ilyet. Az egyik nap balinozást tervezek estére, legutóbb igencsak aktívak voltak a fenekeszegek. Egy nagy kiterjedésű, viszonylag sekély, lapos homokon fogok pergetni, ahol nyüzsög a sneci délutánonként, alkonyatkor pedig életre kel a víz. A balinok fröcskölős, szinte puffogós rablásokkal mutatják jelenlétüket.

Érkezésem után frissen dobok párat a területen, azonban néhány ütésen kívül mást nem tudok felmutatni. Cserélgetem a csalikat, mindhiába. Tartok egy kis pihenőt, nem dobok, nem csapok semmi felesleges zajt, csak várom a sötétedést. Telihold van készülőben, az ég tiszta, felhőmentes. Késő estére nem maradok, igyekszem kihozni a maximumot a helyből, amíg be nem sötétedik teljesen - na meg persze amíg lesznek rablások. Sokat variálok, néha elönt a bőség zavara, végül egy nem tipikusan balinos típus mellett döntök, amit ma vettem az üzletben - egyébként is kíváncsi vagyok az új darab mozgására. Talán majd ismét a nem várt csalira üt be egy koma. Hamarosan teljesen sötét lesz, fogyni kezdenek a rablások is. Kitartóan szórom a vizet, persze csak módjával, nem akarok gyanút kelteni még véletlenül sem az ellenfelekben.

Az egyik bevontatás közben határozott ráfogást érzek, odacsapok neki egy közepeset. Akasztás után felém indul a tettes, majd ahogy közelebb ér, lórúgás erejű rántást produkál és megiramodik a nyílt víz felé. Nem fogok vele szórakozni alapon bekeményítek, amennyire a cucc megengedi, amúgy is kíváncsi vagyok, mi a maximum, amit ki lehet belőle hozni. Keményebbre húzom a fékcsillagot és néha kézzel is fékezem a dobot, amíg őkelme rója a köröket. Ez nem félperces játszma lesz, régóta vártam erre. A pálya könnyű, akadómentes, legalábbis én nem tudok semmiről, ami bajt okozhatna a küzdelem alatt, ezért nincs miért kapkodni, hagyom a halat kimerülni, közben élvezem a fárasztás minden pillanatát. Ahogy közelebb ér, megmutatja, hogy van még erőtartaléka bőven, megiramodna, de gyengén ráfogok a dobra, amikor teljesen kikéri, elengedem. A felszerelés szépen dolgozik, minden hibátlanul teljesít, a bot karikában. A maximumot kapja, ami csak a csövön kifér, de egyáltalán nem tartok a töréstől. Pár perc után a hal fáradni látszik, feljön előttem, gyönyörködöm a hibátlan márványos testben. Ez már „nagyvad” kategória. Lassan kezem közelébe szelídül, paskolok a fejére egyet. Rögtön visszatör, jó adag vízzel beterítve az arcomat - felejthetetlen pillanatok ezek. Visszavezetem a már rövid pórázon és újra paskolom a fejét: ugyanaz a reakció, csak kisebb adag vízzel és rövidebb távon. A harmadik próbálkozásomra már csak mozdít egyet a fején, mintha azt akarná mondani, hogy „nem, akkor sem”. Boldogan tolnám alá a merítőt, ám nem fér bele. Kézzel oldom meg a helyzetet. Oldalra fordítom és a süllőknél már jól bevált kopoltyúfogással tartom meg a halat, vigyázva, hogy egyikünk se szenvedjen kárt. Szinte biztos vagyok benne, hogy száz centi feletti és tíz kilónál is nagyobb. Wobblerem a szája sarkában figyel, igazi „nagykönyves” akadás a biztos helyen. A hasi horgot kinyújtotta, a hátsó viszont elég jól megúszta. Lényeg a lényeg: kijött! Adrenalintól fűtve kotrok táskámban a fogó után, szabadítom a horgokat és már mérem is a halat. Teljes hossza 130 centiméter, a mérleg pedig pontosan 13 kilót mutat. A három év alatt még nem kaptam ekkora ajándékot a Dunától. A hal gyönyörű, a felszerelés levizsgázott, új wobblerem felavatva, többet nem is kívánhatnék.

Legyőzött
A bot 240-es, az orsó pedig 4000-es
Következő este szintén rápróbáltam a helyre és megfogtam az előző harcsa párját, ami három centivel rövidebb és negyven dekával nehezebb volt
Itt nincs pardon
Két este, két harcsa - duplán vizsgázott a felszerelés

Hazai vizeink királya, igazi csúcsragadozó kifinomult érzékszervekkel - nálam ez jelenti a horgászat csúcsát. Szubjektív véleményem, hogy a harcsapergetés a horgászat magasiskolája, ezt már csak a legyezéssel lehet tetézni. Nagyon sok munkával, kitartással, hittel és lemondással jár a célirányos harcsapergetés. Minden tiszteletem azoké, akik elkötelezik magukat e nemes ellenfél keresése és becserkészése mellett az év nagy részére vonatkozóan.

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.