Pergető történetek - Akadós pályán II. - Cheburashka elkészítése

Pergető történetek - Akadós pályán II. - Cheburashka elkészítése

Horgászni indulni nem nagyon kell indok. Menni kell, és pont. Azonban gyakran az élet úgy alakítja, hogy nem nagyon van rá idő, így amikor mégis lehetőség teremtődik, ki kell azt használni.

Az idei októberi időjárást nem nagyon kell részletezni, hogy őrült volt. A sok éves átlaghoz képest jóval melegebbek voltak a nappalok, aminek egyrészt örülni lehetett, hiszen még kellemesebben lehetett eltölteni a vízparton az időt, másrészt viszont a halakat igencsak összezavarta. Volt kb. másfél hét igazi hideg, csapadékos, morcos őszi idő, aminél a halak is megérezték, hogy hohó, jön a tél, ideje csapatokba verődve vonulgatni, mely rajokat lelkesen követtek a ragadozók is. A Tisza is lehűlt 11 Celsius-fokra, és jól megfigyelhető volt a halrajok mozgása. Aztán bedörrentett ez a jó idő, a folyó visszamelegedett 14 fokra, a halak pedig szétszaladtak, mintha azt mondanák, van még idő bandázni.

Most van időnk gyönyörködni a szép őszben, mert napos idők sokaságával kényeztet minket
Hogy mit is jelent egy halraj? Kb. erre gondolunk – Tisza-tavi fotó
Ahol több a hal, mint a víz

Azok a területek, amik ilyen idő tájt jól szokták már adni a ragadozókat, igencsak rapszodikussá váltak, egyik nap 40-50 darab kősüllőt és süllőt lehetett megfogni rajtuk, másnap (!!!) a pici pöccintős kapásért is vért kellett izzadni.  De hát ilyen ez a vadvízi, folyóvízi horgászat. Amitől igazán széppé válik a szememben, az az, hogy soha nem tudhatjuk biztosra, mi akad és mikor a horgunkra. Bár sokkal jobban örülne sok mindenki annak, hogy amikor eldönti, hogy süllőt fog pergetve, akkor azt számolatlanul lehessen fogni, de akkor már nem lenne hal a vizeinkben.

Már a vízparton végre!
Tucatnyi ilyen fotót készítettünk, talán ez az egyik legszebb… vagy ez… vagy ez… :)

Egy ilyen – az évszakhoz képest – igen meleg napon döntöttünk úgy Petivel és horgászcimborájával, Ádámmal, hogy kimegyünk a Tiszára, ezúttal a Tiszalök feletti szakaszra. A célhal egyértelműen a süllő-kősüllő páros volt. Arra viszonylag hamar rájöttünk, hogy a kövezéseken már/még (a megfelelő szó aláhúzandó) nem álltak össze a ragadozók, így az akadós, fás területeket vettük célba.

A kövezések kevesebb halat, viszont annál több érdekességet rejtettek a mélyben

Ez most így, leírva olyan egyszerűen hangzik, viszont a napunk így nem állt másból, mint a folyamatos keresgélésből. Ugyanis a Tisza e szakasza is roppant változatos mederrel rendelkezik. A 2-3 méteres szakaszoktól a 20 méternél mélyebb gödrökig mindent találunk itt, és ráadásul mindezt 3-4 km-en belül. Hol lehet a hal? Akadónál nemcsak arra kell gondolni, hogy egy bazi nagy fa, ami kilóg a vízből és körbe lehet dobálni, hanem a legtöbb helyen becsúszott, leszakadt partfalakkal a vízbe esett komplett fákra, amiből gyakorta egyetlen centi se látszik ki a 6-8, vagy akár 15 méteres vízből.

Nos, tipp, hogy mi van a felszín alatt?
Egy kisebb erdő, látogató halakkal
Itt ha lemerül egy hagyományos jigfej és megérinti az aljzatot, nagy valószínűséggel már nem lehet felemelni onnan

Mivel itt hagyományos jigfejek nem jöhettek szóba, ismét előkerültek a cheburashka ólomfejek, illetve rájuk az offset horgok. Az előző ilyen, még a Bodrogon készült film után meglepően sok mail, üzenet érkezett azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell felrakni a csalit arra a „furcsa alakú” horogra. Bár van, akinek ez természetes, de mint mondják, az újszülöttnek minden vicc új, összekötve a kellemest a hasznossal úgy döntöttünk, hogy a horgászélmények megmutatása mellett ezt is részletesen bemutatjuk ebben az epizódban.

A nap első hala egy bucó volt Peti horgára
Ádám fogta a második kis kövest

Akinek ez már pikk-pakk megy, annak nem fog semmi újat mutatni ez a rész, maximum lát néhány szép kövest benne, de talán azoknak, akik kacérkodnak azzal, hogy „De jó lenne kipróbálni, mert biztos ott van benn a süllő”, nos, nekik szól ez a rész.
Én ezt még – huh, már jó pár éve – Lukácsi Bélától tanultam meg egy forgatás alkalmával, amikor is Délegyházán forgattunk vele egy feketesügéres filmet. Nem bonyolult, akik egyszer megnézi, megérti, onnantól tudni – és vélhetően eredményesen alkalmazni is – fogja.

Újabb köves, ezúttal nekem

A nap, mint ahogy azt már reggel éreztük is, igen nehéz volt, roppant finnyásan ettek a halak. Nem annyiból állt a peca, hogy bedobtuk, tekertük, és bumm, már jött is a kapás. Nagyon nem! Sokszor a kapás annyi volt, mintha a mutatóujjunkkal megpöccintenénk a hüvelykujjunk oldalát. Csipegették a csalit, tényleg csak finnyásan. Rendesen játszani kellett a csalival, hogy a szájukba lehessen játszani.

Nem nagyon habzsoltak, az tény
Közelebbről megnézve látszik, milyen finoman akadt
Darabosabb köves ideiglenesen a csónakban, ráadásul az akadóból
Peti hala
Első lépéként válasszunk egy megfelelő méretű offset horgot a csalihoz
Majd a csalit kézbe fogva, a hasi oldala felől szúrjuk be a csali orrán a horgot
Ezután a hasi részen fordítsuk is ki a horgot teljesen a testből
A csalit húzzuk fel a közben körbeforgatott horog végéig, majd mérjük oda a csali mellé, hol kell elhelyezkednie a horognak
Ezen a ponton a has felől szúrjuk át merőlegesen teljesen a horgot a csalin
Így
Majd a horog hegyét, a csalit picit meghúzva szúrjuk vissza a testbe
Ezután a horgot fel kell akasztani a csebuból kivett acél szárra, majd azt visszatenni az ólomtestbe, és kész
Az alsó/felső nem megfelelő horogméret, a két középső ideális ehhez a csalihoz
Nagyon kedvelem a Gamakatsu Offst horgait, nem célszerű ennél spórolni, mert lehe a jó halunk kinyitja!

Hogy az ólomfejbe hogyan kell a csali-horog párost feltenni, azt a videóban részletesen bemutatjuk, érdemes megnézni!

Ezeket az ólomfejeket kedvelem, csak dobozba nem szabad őket rakni
… mert lepattogzik róluk a festék, bár a fekete alkoholos filctoll segít ezen…
Érdemes több méretű horgot is készleten tartani, mert így sokféle horog-ólom párost lehet létrehozni
Cheburashka fejre nem csak offset horog rakható ám!!!
Fontos kellék a fluorocarbon zsinór, nekem nagy kedvenc lett az új Nevis Fintech, mert olcsó és jó minőség, és mivel egy pecán több elfogy, nem kell örök életet kibírnia
Újabb köves látogató
1 mm-nyi bőrdarabka tartott csak, de megfogta az offset horog
A fából kihúzott csalit támadta be, amint az zuhant lefelé
Peti újabb hala
Hopp, egy komplett, frissen beesett fa. Na, ezt nem szeretjük, mert lehetetlen a még túl sok ág miatt meghorgászni, majd amikor már letöredezik, akkor visszatérek
Csali checking
Ez se tegnap óta rostokol itt a vízben. Régi fa -> jó haltartó hely
Víz alatti világ
BucóMaster munkában
Ő is rászaladt az offsetre
A nehéz nap záró hala

Íme, a sorozatban már megszokott kisfilm! Ha kérdésetek van, akkor a film alatt, vagy a Facebookon, vagy mailben tegyétek fel, ha tetszett, akkor van a Youtube-on a film alatt egy „like” gomb, ha megnyomjátok, akkor köszönöm! A csebu ólommal kapcsolatban van pár érdekesség még a filmben, amit a mobil elhalálozása miatt már nem lehetett megmenteni fotóként, de a videóban még túlélte, szerintem érdemes megnézni. Ha van ötletetek, hogy mit szeretnétek a sorozatban látni, akkor hajrá, jöhet, aztán ha megoldható, megpróbáljuk megfogni, megmutatni!

Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.