Harcsára spannolva 2. rész – „Go hard or go home!”

Harcsára spannolva 2. rész – „Go hard or go home!”

Küzdj a sikerért minden erőddel és semmit sem fogsz megbánni! Bevallom, gyakran elképesztő időben vagy körülmények közepette szállok vízre és helyezem el a felcsalizott végszerelékeimet az általam jónak vélt helyre. Egy út van, csakis előre…

Az elmúlt egy hónap sem telt el harcsázás nélkül: hétvégenként és a szabadság alatt rendszeresen vágtam neki a Zsitvának. Újfent kőkeményen próbára tesznek a körülmények, szálltam vízre és horgásztam végig egész éjszakákat tomboló szélben, szakadó esőben és villámlásban egyaránt. Szerencsére az utánpótlásból nincs hiány, számos alkalommal jelentkeznek kisebb harcsák, ezért gyakran az éj leple alatt is csónakba szállok, hogy a felcsalizott szerelékeimet visszajutassam a megfelelő helyre. A sok apróság mellett akadnak jobbak is, bár a kapás többnyire akkor érkezik, amikor már alszom. Nincs is jobb, mint erre ébredni vagy inkább felriadni hajnalok hajnalán.

Vannak helyek…
… ahova visszatérek…
… ám próbálkozom teljesen új pályákon is

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy ejtsek néhány szót az általam vásárolt újabb harcsázó felszerelésről, a Nevis Power Cat BX 300 botokról. Úgy gondolom, ár/érték arányban az egyik legjobb bot, amely kezembe került a szűk kétéves harcsázó pályafutásom alatt. Küllemben, karakterben, súlyban, erőben tökéletesek lehetnek bárkinek, aki kezdőként szeretné belevetni magát a harcsázás sejtelmes világába. Bátran ajánlom mindenkinek ezeket a megbízható pálcákat. Természetesen vannak drágább, felső kategóriás pálcáim is, spannolós módszerhez 500 gramm dobósúlyú, bivalyerős, gerinces botokat használok 330 centiméteres hosszúságban. Ezenkívül még vásároltam két darab 7 librás „finom harcsázót” 360 centis hosszban, melyeket letett botos módszerekhez, főként úsztatáshoz, valamint egyéb úszós és fenekező módszerekhez használok. Ezekre 12000-es méretű nyeletőfékes orsók kerültek, 0,46 mm vastagságú fonott zsinórral töltve. 

Újabb két pálcával bővült a repertoár: Nevis Power Cat BX 300
A meglévőnél „érzékenyebb” botokhoz valamivel finomabb orsó dukál
Hajnali harmat
Vannak bevált horogtípusaim, azonban még mindig szeretek kísérletezgetni
Csalihalaim előkészítve az éjszakai bevetésre

A legutóbbi eredményes bevetésen egy frontbetöréskor horgásztam, amely nyári viszonyokhoz képest igencsak markáns lehűlést hozott. A horgászat megkezdése előtt, már érkezésemkor szakadó eső fogadott, napnyugtára enyhült az idő, viszont össze kellett kapnom magam rendesen. Kissé sietősen, de még időben belőttük a botokat, és minden a helyére került. Az éjszaka órái szinte eseménytelenül teltek, leszámítva, hogy hárman voltunk és mi tagadás, alaposan a pohár fenekére néztünk. Hajnali fél négykor a vevőegység ébresztett, azonnal a bothoz siettem és felvettem a kontaktust a hallal. Rövid, de kemény csata után hamar előttem pergett a bajszos, nem teketóriáztam, az első paskolás után már nem rohant ki a koma, így hamar a partra segítettük Dávid barátommal. A hal pontos hossza 115 centiméter, a súlya pedig 10,22 kilogramm volt, mondanom sem kell, mérhetetlenül boldog voltam, hogy a zord körülmények közepette ilyen csodás fogással ajándékozott meg szeretett horgászvizem. Köszönöm, Zsitva!

Ennek a három kiló körüli ifjoncnak sem okozott különösebb gondot a tenyeres kárász
Bőven van utánpótlás: gyakran fogunk az ilyen méretű harcsákból egész nyáron
Hidegfront-betörés adta ezt a harcsát, viszonylag hosszú szünet után végre ismét sikert könyvelhettem el
Gyönyörű, pompás ragadozó, megérte a kocsiban átvészelni az éjszakai vihart
A teljes hossza 115 centiméter, a súlya pedig valamivel 10 kiló felett van
Fehérhalak végzete
Rendesen behűlt az idő reggelre, szemerkélő esőre és kellemetlen hidegre ébredtem, de lám, megérte
Éjszakai bevetéseink előtt betermeljük a szükséges energiát
Kávé helyett
Botok a helyükön, vacsora a helyén, jöhet az éjszaka
A felhős, borongós éjszakák gyakran kecsegtetnek sikerrel
Fülledt meleg fogad a vízparton…
… ám napnyugtakor elered a frissítő eső
Néha roppant színpompás a napnyugta

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.