Videóval

LEGENDÁS HARCSÁS VIZEKEN 2. rész – Pelletes harcsahorgászat az Ebro folyón

Döme Gábor 2024-05-25
Ha valaki meghallja a LEGENDÁS HARCSÁS VIZEKEN c. filmsorozat címét bárhol a nagyvilágban, szinte biztos, hogy elsőként Spanyolország és az Ebro folyó, majd Olaszország és a Pó folyó jut az eszébe.

Harcsára spannolva 1. rész – Gyakorlat teszi

Bottyán Marián 2024-05-08
Immár túl vagyok a második szezonon, ami a harcsázást illeti szeretett vizemen, a Zsitván. Bőven volt részem izgalmakban, élményekben és kalandokban, így teljesen e nemes ragadozók és a módszer rabja lettem. A kezdeti sikereken felbuzdulva nagy elszántsággal, kíváncsisággal és most már némi rutinnal vetettem bele magam a következő horgászidénybe. Újfent számos éjszakát töltöttem a vízparton: a rossz idő, a viharok, a nullázások és egyéb kudarcok sem szeghették a kedvemet, ezért a kemény munka gyümölcse most is beérett.
Videóval

LEGENDÁS HARCSÁS VIZEKEN 1. rész – Ohat óriásai spannolós, szakítós módszerrel

Döme Gábor 2024-05-04
Meggyőződésem, hogy a nagy pontyok mellett a legtöbb horgász számára a nagy harcsák még az igazán vágyott halak. Ki ne szeretné összemérni erejét vizeink csúcsragadozójával?! Folyamatosan új kalandokra, új élményekre és halakra vágyok én is. Tudásszomjam csillapíthatatlan! Most a nagy harcsák nyomába eredünk kollégáimmal és örömmel osztunk meg minden új és hasznos tapasztalatot veletek is! Érdemes lesz most is velünk tartani!

A jövőt meghatározó ragadozóhalas márka – megérkeztek a Wizard harcsázó botok.

Energo Team 2023-12-07
A Koós Catfish professzionális harcsás márka mára már a harcsahorgászat teljes eszközigényét lefedő kínálatával, megbízhatóságával meghódította az országot, a régiót és most új dimenziók felé tör a legújabb ragadozóhalas eszköz család a Wizard segítségével.

Harcsás élmények a Zsitván 3. rész – Szezonzáró gondolatok

Bottyán Marián 2023-09-05
A nyáron volt részem kezdeti sikerekben, így teljesen a harcsahorgászat rabja lettem. Még több figyelmet és energiát szenteltem vizeink királyának becserkészésére, hiszen számos inspirációval fűszerezve hajt a vágy, hogy tökéletesre csiszoljam ezt a módszert.

Harcsás kalandok 2. rész – A nagy Bonnya túra I. – Úsztatás puha testű csalival

Putz Tamás 2023-08-29
A sorozat első részének élményei után – talán nem is meglepő módon – alaposan rákaptam a harcsázásra az idei év folytatásában. Még a nyáron megszületett egy nagyobb szabású, több napos túra gondolata, ahol kizárólag a harcsahorgászat lesz a célom. Korábban ilyen jellegű próbálkozásom még soha nem volt e halfaj kapcsán, nem is igazán volt lehetőségem napokat rászánni… Mondjuk, nem szeretnék álszent sem lenni, mert alapigazság, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja. Amire akarja, arra teremt… Nos, annyi bizonyos, hogy elszántságnak és lelkesedésnek nem voltam híján, aztán a körülmények szerencsés együttállásának köszönhetően az ősz elején úgy alakult, hogy ezt össze tudtam hozni, pontosabban tudtuk, mert akárcsak legutóbb, erre a horgászatra is Bank Bálint barátom kísért el. A harcsás sorozatom soron következő két epizódja e túra legemlékezetesebb, legjobb pillanatait dolgozza fel, s természetesen mindazon praktikákat is részletesen megmutatom, amik számomra eredményt hoztak. Mit tartogatott a nagy Bonnya túra? Erre csupán annyit mondanék, hogy életünk horgászatát…

Harcsás kalandok 1. rész – Nyárvégi éjszaka a Harangozó-tavon

Putz Tamás 2023-08-25
A harcsa – minden halfajunk közül a legnagyobb, legnemesebb, legizgalmasabb és egyben a leginkább misztikummal övezett élőlény, amely Magyarország vizeiben horogra akadhat. Egy igazi trófea, amelyre mérettől függetlenül mindenki büszke lehet, ha egyszer tudatosan és eredményesen becserkészte. Azt gondolom, hogy kétféle ember van… Aki szeretné, és aki újra szeretné átélni a harcsafogás kalandját! E hal célzott, szisztematikus horgászata sokkal nagyobb felkészültséget, tapasztalatot és legfőképpen türelmet igényel, mint a többi jellemző halunké, ezért sokan csak ábrándoznak róla, hogy ezzel foglalkozzanak, de nem tesznek érte, vagy ha bele is vágnak, akkor általában idő hiányában és/vagy a kezdeti sikertelenség okán hamar lelkesedésüket vesztik. Akik ismernek, jól tudják, hogy finoman szólva sem úszom a szabadidőben, viszont elszántságért és kitartásért soha nem kellett a szomszédba mennem. Évek óta foglalkoztat a harcsázás, viszont az elmúlt évben komolyabban is rákaptam erre az életstílusra. Ezzel az írással szeretnék most útjára indítani egy új sorozatot, amiben a különféle harcsás horgászataim élményeit, illetve tapasztalatait osztom meg az érdeklődőkkel! Kezdődjön a kaland!

Fogós folyóvízi harcsás előkéim

Bleszák Viktor 2023-07-31
Ebben a részben összesen két típust fogok Nektek bemutatni, egy U-Pose és egy spannolós előkét. Folyóvízen szinte nem is használok többet. Ott a legfőbb szempont a végszerelék elhelyezése, amit az adott körülményekhez való folyamatos alkalmazkodás határoz meg és persze a helyi horgászrend.

Harcsás élmények a Zsitván 2. rész – Holdfényes duplázás

Bottyán Marián 2023-07-05
Már egy hónapja vége a fajlagos tilalomnak, az éjszakák kellemesek, és javában tart a szezon. A legutóbbi viharos fogásomon felbuzdulva ismét nagy tettvággyal vallatom szeretett csatornámat, a Zsitvát.

Fogós állóvízi harcsás előkéim

Bleszák Viktor 2023-06-18
Számtalan harcsás szerelék létezik, amelyek között egy kezdő horgász nehezen tud eligazodni, könnyen el tud veszni ebben a rengetegben. A teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni az általam legtöbbet, és ami még fontosabb, eredményesen használt állóvízi előkéket.
Videóval

Harcsák a horizonton

Energo Team 2018-04-30
A horgászaton belül a harcsahorgászat is rohamosan fejlődik, megújul. A modern harcsahorgászat teljesen új követelményeket támaszt: manapság már nemcsak testközelből próbálják megfogni hazánk legnagyobbra növő ragadozóját, a harcsát, hanem a meghorgászandó helyet nem zavarva távolról, ez a távolság pedig lehet akár 200 méter is.
Videóval

Óriásantenna-készítés tábori körülmények között

Energo Team 2017-04-29
Tavasz van. „Április elejére a hosszabbodó nappalok, az egyre magasabban járó nap felrázza a természetet. A színeit a fakóból élénkre, ragyogóvá változtatja. A lengedező szél langymelege mozgalmassá, hangossá varázsolja az erdőt, a vizeket. A vízi világot átjárja az élet. A táplálékhalak a gyorsabban felmelegedő sekély vizek rejtekeibe húzódnak. A legszéleken, a gyökeres partoldalakban a fehérhalak már a szaporodás örömtáncát gyakorolják. A tápláléklánc a mindennapi küzdelmek, a túlélés végtelen lánca, talán egy kicsit csikorogva, de ekkora már megállíthatatlanul meglódul.” Idézet a Harcsázás rejtelmei. 5. részből. Ezekkel a sorokkal szeretném érzékeltetni, hogy harcsás szempontból mennyire fontos és kihagyhatatlan időszak a kora tavaszi felmelegedés.

Harcsás esték

Döme Gábor 2016-06-01
Mindattól függetlenül, hogy milyen halakra, milyen módszerrel szeretünk horgászni, biztos vagyok abban, hogy kevés olyan horgászt találni, aki ne szeretne életében legalább egy igazán jó harcsát fogni. Hazai vizeink legnagyobbra növő ragadozóját a legnagyobb misztikum is övezi. E nemes ragadozó céltudatos horgászata sok időt, energiát és legfőképp türelmet igényel. Rejtelmes életstílusát, szokásait, sajátosságait talán egy élet is kevés lenne, hogy valaki teljesen kiismerje…
Videóval

Bójás harcsázás Szedlák Péterrel II.

Szedlák Péter 2014-11-24
Az előző harcsázás óta még két hét sem telt el, és ismét a Fehérvárcsurgói-víztározó partján álltam. A vízszint 140 cm-t emelkedett azóta, ezért most a befolyóhoz közeli, kisebb vízmélységgel rendelkező szakaszt szemeltem ki. Ezen a részen két évvel ezelőtt horgásztam utoljára, akkor itt több kisebb harcsát sikerült fognom, de itt fogtam az egyéni rekordomat is, ami 84,7 kg volt…
Videóval

Bójás harcsázás Szedlák Péterrel I.

Szedlák Péter 2014-10-13
Hazai vizeink legnagyobb hala a harcsa! E nemes ragadozó becserkészése - már ha a komolyabb méretekre pályázunk - nagyon sok időt, energiát, komoly felszerelést és előkészítést, no meg türelmet igényel. A Haldorádó fogási naplójában a harcsa kategóriát Szedlák Péter 84,7 kg-os hala vezeti, de ha a nevére rákeresünk, két további kapitális jószág, egy 50,08 kg-os, valamint egy 52 kg-os fogás is hozzá köthető. Mindhármat az úgynevezett bójás módszerrel csalta horogra, így megkértük, mutassa be nekünk ezt a különleges technikát! Az ő beszámolóját olvashatjátok és nézhetitek meg most!

A titokzatos kuttyogatás, avagy néhány gondolat az alapokról

Kiss Gábor 2010-09-04
Talán az egyik legmisztifikáltabb horgászmódszerünk a harcsa kuttyogató horgászata. Valóban egyedi, speciális és első látásra bonyolult módszerről van szó, ám úgy gondolom, ha kellően lecsupaszítjuk, akkor mindenki számára átlátható lesz, miről is beszélünk. Mindazonáltal nem vállalkozom arra, hogy életre szóló igazságokat, ez idáig ismeretlen titkokat tárjak fel, meggyőződésem, hogy ilyenek nincsenek. Az alapok elsajátítása mindenkinek menni fog, az apró trükkök, egyedi technikák úgysem tanulhatók, mindenki ki fogja alakítani ezeket a saját tapasztalatai alapján.

Hideg vízi kuttyogatás

Szöke Richard 2010-04-23
A kuttyogatás egy ősi magyar módszer, amely kifejezetten a harcsa táplálékszerzési vágyának felfokozására és későbbi megfogására szolgál. A közhiedelem azt tartja, hogy csak a meleg vizekben van értelme próbálkozni… Ezt az időszakot körülbelül június és szeptember közé teszik. De vajon ez tényleg igaz, kizárólag csak ekkor van értelme kuttyogatni és harcsára horgászni? Néhány érdekes tapasztalatot kívánok veletek megosztani ezzel nem hétköznapi témával kapcsolatban.

Harcsahorgászat partról, nagy távolságra, élőhallal

Haskó Tamás 2009-09-08
Sok horgász keresett fel azzal a kérdéssel, hogy hallottak ugyan az élőhalas stupekos harcsázás nagy távolságban végezhető változatáról, de nem igazán értik, hogy a gyakorlatban hogyan is áll össze ez a hétköznapinak nem nevezhető technika. A stupek nem igazán (sőt, egyáltalán nem) dobható nagy távolságra nagy felülete és a csalihal valószínűleg bekövetkező sérülése miatt (kellemetlen egy egész éjszakát végigülni abban a hittben, hogy minden rendben, közben meg a csalihalunk már rég elpusztult), viszont ahol nem lehet csónakot és egyéb segédeszközöket használni a szerelék behordása céljából, ott hogyan lehet megfogni a parttól távol tartózkodó harcsákat? Íme, a tökéletes „fegyver”, próbáljátok ki!

Harcsagyurma

Papp József 2009-08-07
Korábban a „Harcsaszaga van a víznek” című írásomban említést tettem egy általam sikeresen használt csaliról, a harcsagyurmáról. Akkor csak megemlítettem, hogy a nadály elé gyúrtam ilyet a horogra és így fogtam harcsákat. Nagyon sok megkeresést kaptunk e-mailen, telefonon, hogy hol lehet hozzájutni ehhez a csalihoz. Mivel akkoriban ez még eléggé gyerekcipőben járt, mondhatom, kísérleti stádiumban volt, igazi felvilágosítást nem akartam adni senkinek. Azonban most elérkezett az idő, a termék többször is bizonyított és nem csak nálam, tehát piacérett lett, ezért bemutatom.

Ismét szól a kuttyogató

Papp József 2009-06-04
Meggyőződésem, hogy a kuttyogató szezon akkor kezdődik, ha a víz hőfoka 15 Celsius-fok fölé emelkedik, ami nagyjából május közepére és az akácvirágzás idejére esik. Most is így történt, csak az idő folyton szeles volt, ami nem jó, mert a szél összevissza nyomja a csónakot, a csali nem a kuttyogató alatt van, ergo nem a csali fölött ütöm a vizet, ami viszont semmit sem ér. Azonban ma reggel végre szélcsendes idő ígérkezett, de azért megvártam a 9 órát, mert ha lesz szél, az 9 után jelentkezik. De 9 után sem mozogtak a fák levelei, tehát indulás.

Ma harcsaszaga van a víznek

Papp József 2008-05-08
Az ember fölött repülnek az évek, és bizony el kell gondolkodni azon, hogy egyszer az aktív versenyzést is fel kell adni. Amikor már verseny közben, főleg apróhalas versenyen azon jár az eszem, hogy ennyi idő alatt mennyi nagy halat foghatnék, akkor már régen rossz. Hol vannak azok az idők, amikor a Velencei-tavon közel 900 snecivel nyertem versenyt! Ma már nem tudok megfogni 200 db apróhalat rakóssal, ma már lassan szemüveg kell a szúnyog feltűzéséhez is.

Felső-Tiszai kalandok V. rész - Harcsa „bugyogtatás”

Takács Péter 2007-12-17
Mielőtt bárki meglepődne a címen, hogy „bugyogtatás” horgászmódszert még nem ismer, megnyugtatok mindenkit, hogy ez nem egy új technikát jelent. A szó eredete a 4 éves fiamhoz kapcsolódik. Mivel a Tisza ennyire közel van hozzánk, idén elhatároztam, hogy minden módszert kipróbálok. Így tettem szert egy kuttyogtató fára. Már aznap este a Tiszában álltunk a gyerekekkel, hogy megnézzem, működik-e a fa. Amikor elkezdtem püfölni vele a vizet, igen megtetszett a gyerekeknek, és rögtön kérdezték, mi ez. Mondtam is nekik, hogy kuttyogtató fa. Honnan is ismerhették volna ezt a szót, amikor még sosem hallották és a WORD helyesírás-ellenőrzője sem ismeri, viszont a hang, amit kiadott szerintük inkább volt „blugy”, mint kutty, ezért el is nevezték bugyogtató fának. Azóta naponta kérdezik, hogy mikor megyünk bugyogtatni, amikor is lelkesen püfölik vele a vizet…

Hogyan bánjunk a harcsával?

Lukácsi Béla 2005-06-13
Manapság divat lett a harcsahorgászat. Egyre több horgász szeretne kapitális harcsát fogni. De vajon mindenki fel van készülve, tudja azt, hogy miképpen bánjon a kifárasztott harcsával? Mielőtt összeakaszkodnánk egy nagybajuszúval, nem árt átgondolni. Hová és hogyan emeljük ki? Ha esetleg később tudjuk csak fotózni, miképpen tartsuk életben? De akkor is ildomos a kíméletes bánásmód, ha netalán valaki a konyhára szánja a későbbiekben őkelmét.

Az előkés csúszó úszó készítése

Koós Ferenc 2003-04-11
Az előkés csúszó úszó a harcsahorgász fegyvertárának fontos kelléke. Nagyon fogós, széleskörűen alkalmazható élőhalas szerelék. Az általam készített változat időigényes összetett darab, de megéri a fáradságot, mert évekig használható strapabíró úszót kapunk. Tekintsük át, hogyan is készül.

Az óriásantennás úszó készítése

Koós Ferenc 2003-02-11
Az egyik legeredményesebb harcsafogási módszer az "óriás antennás" úszóval történő horgászat. A szerelék lelkét képező úszó elkészítése némi kézügyességet és kreativitást igényel. Ennek elkészítését szeretném lépésről lépésre bemutatni. Az első és legfontosabb lépés a megfelelő alapanyag beszerzése. Az antenna többféle anyagból készíthető: nádból, bambuszból, spiccbotból, üvegbotokból...

Az éjszaka legjobb órái

Koós Ferenc 2002-12-13
Örök kérdés, ha kimegyünk a vízre, hogy meddig érdemes harcsára horgászni? Az én véleményem az, hogy bármilyen időben éjjel vagy nappal. Bár sajnos sem én és valószínűleg más horgászok sem tehetik meg, hogy állandóan a vízen tartózkodjanak. Ezért érdemes tudni, hogy például éjszaka, mely időpontok számítanak a legjobbnak. Lássuk hát 100 db élőhallal, éjszaka kifogott harcsa statisztikáját. Érdemes csemegézni.

Készüljünk fel az idényre!

Koós Ferenc 2002-04-15
A harcsahorgászat nagyon fontos része a felszerelés, ami akár az egész éves eredményünket meghatározhatja, mert nem mindegy, hogy hány harcsát szákolunk meg vagy vesztünk el a jól vagy rosszul összeállított felszerelésünkkel.

2002. március 2. tüskei-tó - Dombóvár

Koós Ferenc 2002-03-22
Az idei tél már február első napjaiban fricskát kapott a nyártól. Tavainkon a jég bár igen tartósnak tűnt, gyorsan elfogyott. A korán jött tavasz véglegesítette magát nagy örömünkre, elűzve a készülődés, tervezgetés ólomlábakon járó évszakát a telet.

Koós Ferenc a "harcsavadász"

Koós Ferenc
Koós Ferenc (43) tatabányai horgász vagyok. Lassan tíz éve horgászom kizárólag harcsára. Rengeteg időt töltöttem különböző vizeken, gyűjtve a tapasztalatokat, ismereteket. Megszállottan keresem a harcsákat folyókon, mély és sekély vizű tavakban. Koratavasztól késő őszig, sőt még télen is váltott módszerekkel űzöm, próbálom horogra csalni ezeket a nemes ragadozó halakat. Számomra a harcsázás nem szabadidős tevékenység, nem sport, hanem "vadászat", igazi vadászat. Én "harcsavadásznak" tartom magam.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.