A sügér horgászata 4.

A sügér horgászata 4.

Horgászfelszerelésünk kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell vennünk célhalunk szerény testméreteit. Kis mérete ellenére a horgon szívósan küzd, tartósan és elszántan kirohanva védekezik, többször a vízinövényzet vagy a fenék felé tör, miközben a part felé kormányozzuk horgászbotunkkal. Rendkívül élvezetes dolog egy-egy szebb példányt kifogni.

Szerelékünket ne méretezzük túl, ne haladjunk a durvítás irányába, mondván, hogy a biztonságra törekszünk, mert egy-egy kacsacsőrű csuka is felveheti a sügérnek szánt csalit és a könnyű felszereléssel, garantáltan nem tudjuk felvenni a versenyt a csuka erejével, és vesztesen kell búcsút intenünk a halnak.

Nem ritka vendég sügerezés közben a csuka

Ez valóban így igaz, de ha erős szerelékkel horgászunk, akkor pontosan azt veszítjük el, amiért a partra mentünk, a horgászat élvezetét! A durva szereléken nem érezhető a hal reagálása és nem kell fárasztanunk, csak a víz tetején kiszánkóztatni a sügért. Így valóban nem élvezetes sügérre horgászni! Finom, hozzá illő szerelékkel annál inkább!!!


Botok

A horgászbot összefoglaló fogalom, természetesen az általunk választott horgászmódszer és a terep adottságai határozzák meg, hogy milyen botot válasszunk. Nézzünk meg néhány alkalmas pálcát.

Spiccbotok: a spiccbotos horgászat nagyon élvezetes apróhalakra és a kis ragadozókra egyaránt. A finom, tűspiccel szerelt horgászbot és a vékony damil, a hal minden egyes mozdulatát közvetíti a karunkba, amiről lehet oldalakat írni, de sokkal kellemesebb dolog néhány másodpercig ezt érezni.

Kitűnő szórakozás a spiccbotos kisrablózás

A spiccbotok hossza mindig a horgászvíz tulajdonságaihoz kell, hogy igazodjon. A nem túl mély kis csatornákon elegendő egy 3-4 méteres könnyű spiccbot, míg a mélyebb vizeken, ahol kevés partmenti vízinövényzet található, ott tanácsosabb egy hosszabb - 5 méter körüli - bot amivel a csatorna közepére is be lehet érni.

Rezgőspicces botok: ahogy a neve is mutatja, nem kell kapásjelzőt használnunk, ha ezzel a bottal horgászunk, mert a rendkívül vékony, érzékeny spicc hajlása illetve kiegyenesedése jelzi a pikkelyes vendégek érdeklődését. A szerelék bevetése után egy kissé meg kell a damilt feszíteni, de csak olyan mértékben, hogy egy picit hajoljon meg a bot a szerelék irányába. Ebben az esetben a tőlünk távolodó és a szereléket felénk hozó hal kapását is jól érzékelhetjük.

A \'legdurvább\' is érzékeny a lelke mélyén

Az esetek többségében ezeket a (picker) botokat három különböző erősségű spiccel szerelik fel a gyártók. A legvéknyabb kb. 5-10, míg a legvastagabb 15-30 gramm dobósúlyú. A velük való horgászat szinte az úszós horgászathoz hasonló finomsággal gyakorolható, azzal a különbséggel, hogy itt a szerelékünk mindig a fenék közelében van.

Ezek a botok nagyon sokoldalúak, akár 0-ás körforgókat és apró twisztereket is vezethetünk segítségükkel. A pergetés teljes élvezetéhez mégis egy igazi pergetőbot illik, hasonlóan finom spiccel mint a rezgőé.

Pergetőbotok: a sügeres pergetőbotnak nem kell annyi kritériumnak megfelelnie, mint például a süllő- vagy harcsa horgászat esetében.

Fontos a nagy spiccgyűrű, különösen téli pergetésnél előnyös, mert nem fagy bele a víz

A sügér nem fejt ki akkora ellenállást, mint egy nagytestű ragadozó, így nincsen a bot annyira igénybe véve, tehát nem szükséges az aktuális csúcsmodellek közül választani ahhoz, hogy élvezzük a horgászatot. Természetesen, ha valaki olyan megszállott sügeres mint én, akkor szerezze be a legjobbak egyikét, mert a jobb minőségű bottal élvezetesebb a horgászat. Vegyük sorra, hogy milyen igényeknek kell eleget tenni a pergető botunknak.

A bot az ultra light (szuper könnyű) pergető kategóriába tartozzon. Ez a könnyűség nem a bot tömegére, hanem a dobósúlyára utal. Ebbe a csoportba tartozó botok 2-20 gramm dobósúly tartományban mozognak.

Az, hogy milyen hosszúságú botot vásároljunk, a meghorgászni kívánt vízterülettől függ, kis csatornákra elegendő a 2,10-2,40, míg nagyobb állóvizekre inkább a 2,40-3,00 méter közöttiekre tegyük le voksunkat.


Orsók

A legfontosabb dolog, hogy a bot és az orsó megfelelő összhangban legyen, vagyis ne legyen a túl könnyű orsótól a bot fejnehéz és a másik véglet sem tanácsos, ha az orsó nehéz a bothoz, mert az dobás közben kedvezőtlenül befolyásolja a dobástávot. Különösen fontos ez a pergető horgászat esetében, rezgőspiccezésnél kevésbé érzékeljük.

Ügyeljünk a bot jó súlyeloszlására

Általában a 20-as méretű orsók megfelelnek céljainknak, finoman állítható fékkel, mert vékony damillal horgászunk, s elég egy pillanatnyi letapadás, elvesztettük a halat. Áttétele 5,0:1 vagy ennél kicsit nagyobb is lehet, így könnyebben tudjuk a lassú csalivezetést megoldani, mint egy kisebb áttételű orsóval.


Damilok

A véleményem szerint a mai csúcsminőségű damilok esetében nem indokolt a 0,14-es monofilnál erősebből szereléket készítenünk a spiccbotra vagy orsónk dobjára tekercselni. Szakítószilárdságuk 2 kg felett van, jó lenne, ha egyszer a végletekig ki kellene használnunk a terhelését, akkora sügerek élnének vízeinkben.

Az egyetlen követelmény, hogy megfelelően lágy és alacsony „emlékezetű” legyen, ami azt jelenti, hogy nem hurkásodik az orsó dobján, se nem „kockásodik” a szerelőlétráról letekert damil.

Ez a damil jó választás


Horgok

A hal méreteit figyelembe véve, nem indokolt a nagy méretű, vastag húsú horgok használata. Nagy méret alatt a 8-10-es számúnál nagyobb méretűekre gondolok. A horog méretét a várható sügerek mérete illetve a felhasznált csali fajtája és mérete döntően befolyásolja. (Külföldi szakirodalomban nem egyszer találunk utalásokat 1-2-es méretű horgokra, de ne feledjük, ott sokkal nagyobbra nőnek a sügerek, mint nálunk!)

Vannak, akik a hármashorgokat részesítik előnyben, különösen akkor, ha csukaveszélyes a vízterület. Ezt nem látom indokoltnak. Napsütéses időben sem járkálunk a városban felhúzott esernyővel, mert majd egyszer eleredhet az eső. Szereljük fel az erősebb összeállítást akkor, ha már volt csukakapásunk és azt elszalasztottuk a finomszerelékkel, s úgy döntünk, hogy a csukákat vesszük üldözőbe a horgászat további részében.


Úszók

10-15 éve még általános volt, hogy csukázó méretű, 20-25 grammos úszókkal horgásztak sügérre. Ez teljesen indokolatlan, bőven elég egy 3 g teherbírású úszó, vastagabb műanyag antennával, amely a nagyobb csalikat (egy szál trágyagiliszta, kisebb halszelet) is elbírja.

Egy bevált modell

Eddig megismertük a sügerek főbb tartózkodási helyeit, áttekintettük a felszerelést, a következőkben a kiegészítőkkel és a csalikkal fogunk foglalkozni.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.