IV. Verba tanya egyéni horgászkupa versenybeszámoló

IV. Verba tanya egyéni horgászkupa versenybeszámoló

2007. augusztus 18. innentől kezdve biztosan bekerül a Verba tanya „történelmébe”. Ez volt eddig az első olyan horgászverseny a tavon, amit - a Haldorádó Horgászportálon keresztül - országosan is meghirdettek. A szervezők nagy izgalommal várták, vajon milyen hatása lesz az oldalnak, mennyire találják majd vonzónak a versenyt a Nyíregyházától távol lakó horgászok. Nyugodtan kijelenthetjük, így a verseny után, hogy terven felüli eredményt hozott a jelentkezők számában az országos „reklám”.

Már a meghirdetést követő napon többen jelentkeztek a versenyre, és ami legjobban meglepett minket, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól jelezték részvételi szándékukat a horgászok. A jelentkezések annyira felpörögtek, hogy sajnos több mint egy héttel a megadott határidő előtt le kellett zárnunk a névsort, mert fontos volt, hogy a tóparton csak annyi horgászt ültessünk le, amennyi még viszonylag kényelmesen tud horgászni.

Szép kupákért és értékes vásárlási utalványokért folyt a küzdelem

Ennek csak a helyi horgászok nem örültek, hiszen ők voltak azok, akik halogatták a nevezést, ami miatt végül sokan le is csúsztak a versenyzés lehetőségéről.

A szektorbeosztás biztosította, hogy ne csak egy területről kerüljenek ki a győztesek

A szervezők az úszós és a fenekező kategóriába jelentkezők számának figyelembevételével alakították ki a tó szektorbeosztását. A szektorra osztásnak a célja az volt, hogy ne csak a tó egy-egy részéről kerüljenek ki a díjazott horgászok, hanem szerényebb fogást adó területen is érdemes legyen az utolsó percig küzdeni, tehát hogy ne dőljön el minden a sorsolás pillanatában.

Vajon hova sikerül húzni?

Az optimistább horgászok véleménye az volt, hogy így nem 24 horgászt kell legyőzni, hogy díjazott lehessen valaki, elég csak 8-9 főt.

Az időjárás sajnos nem kedvezett a horgászoknak. Horgászt és felszerelést is próbára tevő viharos erejű szél és felhős idő várta a tópartra érkező versenyzőket. A gyors regisztráció, kávé és „Welcome Drink” után a szabályismertetésnél a szervezők fontosnak tartották kiemelni, hogy a tavon a nyári időszakban tilos az etetőanyag használata, ezért a halak nincsenek hozzászokva a túlzott „gombócoláshoz”. A verseny kezdése előtt már fél órával el lehetett kezdeni az etetést, hogy legyen ideje a víznek kipihenni az etetés okozta zajt.

Bár a szabály lehetővé tette, mégis mindenki csökkentette a belőtt etetőanyag mennyiségét, és inkább a pontosságra koncentrált

A legtöbb horgász figyelembe vette a jó tanácsokat, és megpróbálta az etetését inkább a pontosság, mintsem a mennyiség irányába elvinni. Hogy ennek volt-e köszönhető, nem lehet tudni, de már a verseny megkezdése utáni negyedórában sikeresen partra került az első pikkelyes.

Az elsők között fogott amur az úszós kategória „C” szektor 21-es helyén akadt horogra

A nagy erejű északi szél teljesen felborította a papírformát a jónak vélt helyeket illetően. A pénteki „edzésnap” alapján a legerősebbnek vélt szektor a versenynapon alig adott halat, ezzel szemben az előző napokon nagyon gyenge részen ekkor horgászók komoly mennyiséget fogtak.

A fenekező kategóriában két páros között is igen komoly verseny alakult ki a végső győzelmet illetően. Az „A” szektorban Bessenyei György - aki kizárólag bojlival horgászott a verseny alatt - és Bohák Gábor - aki életében először horgászott ezen a vízen - között ment fej-fej melletti küzdelem. A verseny utolsó órája végül Gábornak sikerült jobban, és 33.480 grammal nyerte a szektorát, míg a bojli már nem eredményezett újabb halat, így 24.230 grammal másodikként végzett az SBS színekben versenyző Bessenyei György.

Taktikai értekezlet, vajon mire lesz elég, ha csak bojlival horgásznak…

Még izgalmasabb küzdelmet hozott a fenekező horgászoknál a „B” szektor, ahol 2 „vendéghorgász” között folyt a legszorosabb küzdelem. Povázsony Gábor és Nyika Sándor a 4-es és 5-ös helyről horgászva próbálta megtalálni a halakat.

Egy tőponty a sok közül Sanyánál…
… és egy tükrös. Sok szép halat fogott Nyika Sándor (Sanyamester)

Gábor volt egy kicsit nehezebb helyzetben, hiszen dunántúli lévén most látogatott el először erre a tóra, míg Nyika Sándor már előző napon tesztelte a vizet: vajon milyen csali itt a legeredményesebb. Ámbár biztos következtetést nehéz volt levonni abból, hogy az előző napon gyakorlatilag minden csalit felvett a hal, a chilistől az édesen át a büdössel bezárólag…

Povázsony Gáborral fej-fej mellet zajlott a verseny…
… aki nem akart semmit a véletlenre bízni, és bár először járt itt, gondosan felkészült a versenyre. Tökéletesen alkalmazta a PVA hálós technikát
A bevetésre váró szerelék

A verseny vége előtt az állás igen izgalmas volt. 34.700 grammal Povázsony Gábor vezetett, de a duda előtti másfél percben Sanyamester egy igazán szép amurt akasztott. Tudtuk, hogy nagyon sok hala van a szákban, de miközben fárasztotta az amurt, mondta is, hogy ez nagyon kellene… Gyakorlatilag 40-50 másodperc alatt bevontatta az amurt a körülbelüli 50 méterre lévő etetéséről, de a szákolás előtti pillanatban megszólalt a verseny végét jelző duda, ami után 5 másodperccel megszákolta a 4 kilogramm körüli torpedót.

Csak egy kicsit jöttél volna korábban…

A versenyszabályok értelmében a lefújás pillanatában szákban lévő hal számít, ezért szomorúan engedte vissza az amurt a vízbe. Érdekes volt, hogy Sanya másik szomszédja is ugyanakkor fárasztott ki egy amurt, amit szintén időn túl sikerült csak megszákolni.

A méréskor 31.200 grammon állt meg a mérleg, azaz mindössze három és fél kilogrammon múlott a szektor és a verseny elsőség Povázsony Gábor javára. Vajon mekkora volt az-az amur, ami lekéste a dudát???

A „B” szektorban volt még érdekesség bőven. Ebben a szektorban fogták messze a legtöbb amurt a horgászok, amelyek jó részét sikerült is megmeríteni, de volt jó néhány, ami igencsak megtréfálta a horgászokat.

Ezt valami elvitte…

A fenekező horgászok számára a „C” szektor bizonyult a legnehezebb pályának. Az eredményes halfogásért mindent el kellett követni. A verseny kezdete után a szektor szélén a szigethez legközelebb horgászó Szemerei Ferenc gyorsan elkezdte szákba terelni a pontyokat. Pechére a sziget körüli padkán csak kis pontyok tartózkodtak, emiatt 5 pontyának súlya csak 11.600 gramm volt. A verseny közepétől ezek a pontyok is továbbálltak, a második részt már kapás nélkül ülte végig.

A verseny legnagyobb hala 12.460 grammot nyomott

Ez a szektor két különdíjat is adott az ott horgászóknak. Itt került partra a verseny legnagyobb hala, egy szép tőponty, ami 12.460 grammot nyomott a mérlegen és a Tatáról érkező Vágó László fogta, valamint a legeredményesebb női versenyző is, Oberle Judit is ebben a szektorban nyert 11.220 grammal. A „C” szektort végül Tóth József nyerte 20.080 grammal.

Páros fárasztás. Elől a szektorgyőztes Tóth József, mögötte Oberle Judit, aki a női kategória legeredményesebb versenyzője lett
Judit élete első amur fogásával
No comment

A fenekező kategóriában összesen 259,9 kilogramm halat fogott a 29 versenyző.

Jóval nehezebb feladat várt az úszós kategóriában versenyző horgászokra. A viharos erejű szélben valamennyi módszerrel nehéz volt a horgászat. A legszerencsésebbek az „A” szektorban horgászók voltak, akiknek hátszelük volt, itt legalább könnyű volt eldobni az úszót a match bottal, vagy épp kilendíteni a rakós bot szerelékét. Az úszós kategória győztesét is ez a szektor adta, Gellért Győző kizárólag match bottal 18.640 grammos fogással toronymagasan nyerte a szektorát.

Érdekes volt látni, hogy Győző az előtte elterülő öböl körülbelül kétharmadánál próbálta megfogni a halakat, és nem is akarta elérni az előtte lévő szigetfalat. Az eredmény őt igazolta. A szektorban még szép eredményt ért el Horváth András is, aki a match és rakós technikát felváltva alkalmazta, és végül 11.380 grammot fogott.

Gellért Győző a szektorát és az úszós kategóriát is megnyerte

Az úszós kategória középső, „B”szektorát pontosan oldalszél kapta el, ami nagyon megnehezítette a horgászatot. A 9 fős szektorból mindössze 3 horgász fogott mérlegelésre kerülő halat. A viharos oldalszél igen megnehezítette a csali megállítását. Ezt a tóban igen ritkának számító 6-8 darab megfogott sügér is igazolta, a mozgó csonti tetszett meg nekik. A szektorban harmadik lett 6.450 grammal Somogyi Tamás, aki a 31-es helyen horgászott.

Somogyi Tamás a 31-es helyen rakós bottal pontyot fáraszt

Második lett Horváth Tibor a 35-ös horgászhelyről 10.400 grammal, míg első Balázs Roland lett, aki a szerencsés sorsolásának köszönhető 30-as helyen 13.700 grammal mérlegelt.

Roland a nádfal által védett szélárnyékos helyre horgászott, aminek meg is lett az eredménye…

Roland a hely adottságait tökéletesen használta ki, és a sziget körüli szélvédett részéről, match bottal folyamatosan szedte a kisebb-nagyobb halakat: a küsztől az amurig mindent.

A „C” szektorban a szembeszél ellenére meglepően szép eredmények születtek. A 9 horgászból csupán egy horgásznak nem sikerült halat fognia, viszont öten is 10 kilogramm körüli fogással végeztek. A leglátványosabb horgászatot kétségkívül Csernyik István mutatta be, aki a két héttel korábbi „edzésnapja” tapasztalatát kihasználva, amikor is szákba terelt egy 6 méteres tűspicces bottal egy 8 kg feletti pontyot, ezen a versenyen is ennek a botnak szavazott bizalmat a rakós bottal szemben.

Csernyik István az úszós „C” szektorban 6 méteres tűspicces bottal horgászott, nem is eredménytelenül
Karikában az érzékeny spiccbot
Aki a horog végén volt

Kockázatvállalását siker koronázta, ugyanis eredményesen megszákolt - igaz, húszperces fárasztás után - egy 4.950 grammos amurt a tűspicces bottal. Bár az amurt kibírta a bot, egy óra múlva az igen erős szembeszélben végzett dobást már nem, és szétrobbant a bottest.

A halat bírta, a szembeszelet és a suhintást már nem… a spiccbot halála

István ekkor sem adta fel: jött a második spiccbot. Igaz, ez már gumizott változat volt, amivel szintén fogott egy 5 kg-os amurt, így 10.460 grammal a szektorban harmadik helyen végzett.

Mint a kabaréban: „Van másik!”
Újabb amur

Második lett az ifjúsági kategóriát is megnyerő Márkus Milán, aki match botos horgászattal 11.660 grammot fogott, amiben a legnagyobb hal egy 8 kg-os ponty volt.

A szektort Bodnár Tibor nyerte, aki 12.580 grammos fogásával az összetett harmadik helyet is megszerezte.

Az úszós kategóriában összesen 131,4 kilogramm halat fogott a 26 versenyző.

A tógazda a tervezett díjakon kívül szerette volna még különdíjakkal is megajándékozni a versenyt megtisztelő horgászokat. 36 órás napijegyet kapott öt horgász, hogy ismét ki tudják próbálni a tavat, „bizonyíthassák”, hogy ők is tudnak szép halakat fogni. Szintén öt horgász - akik a legtávolabbról, külföldről érkeztek, vagy épp a legpechesebbek voltak -kapott porcelán bortartót.

A díjazott versenyzők

Összességében elmondhatjuk, hogy nehéz, izgalmas versenyen vagyunk túl, reméljük, hogy az idelátogató versenyzők is elégedetten távoztak a rendezvényről, és jövőre is megtisztelnek nevezésükkel.

A verseny főhala az amur volt
Az eredményhirdetés végére elkészült a vadpörkölt is, aminek szintén nagy sikere volt

Jó hír, hogy 2007. augusztus 30-án átadásra kerülő autópályával tovább csökken a Budapest-Nyíregyháza útvonal menetideje, 2 órás autózással Nyíregyházán lehetnek a horgászok akár a fővárosból is.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: