Maconkai napsugarak 2014

Maconkai napsugarak 2014

Lassan sajnos vége van a nyárnak, de remélhetőleg a hűvös szelek helyett még számos forró pillanatot lehet majd megélni az elkövetkező hetekben is a maconkai vízpartokon. Kedvcsinálónak most jöjjön egy színes beszámoló a július 19-i II. Maconkai Napsugár Nemzetközi Kupáról, egyben a Maconka Barátai \'14 Szuperkupa 4. fordulójáról. Kövessük újra együtt az eseményeket, s végül jön a meghívó a sorozat szeptember 6-i idényzárójára, a Vízparti Varázslat Kupára! Ha erre sincs időnk? Akkor jöjjön az ajánlott minimálprogram: fussunk végig a képeken :)

Újra eltelt pár hét, benne a soros verseny izgalmaival. Meg néhány egyéb verseny izgalmával és akkor a versenyeken kívüli izgalmakról még nem is beszéltem. De nem feszítem tovább a húrt és főleg nem húzom az időt, jöjjön hát a legújabb beszámoló!

Kezdésnek, vagy múltidézésnek ismét a már megszokott módon a 2014. évi sorozat nyitó cikke, majd az első három verseny (egyben Szuperkupa első, második és harmadik forduló) versenybeszámolói:

Önök kérték: Maconka Barátai Szuperkupa 2014

Első verseny: X. Tavaszi Maconka Nemzetközi Kupa

Második verseny: II. Maconkai Majális Nemzetközi Kupa

Harmadik verseny: XVI. Tóparti Randevú Nemzetközi Kupa

A negyedik alkalom a költőinek tűnő "Maconkai Napsugár" nevet kapta, s az elnevezéssel most is jósok is lehettünk volna, ugyanis mint kiderült, napsugárból aztán volt a nap folyamán bőven! De mindezek előtt jött a hajnal, egyben a második alkalom számomra annak tanulmányozására, ugyanis Olivér barátom ezúttal a jól megérdemelt nyaralását töltötte egy másik víz partján. Miközben autóztam kifelé, erről meg is emlékeztem párszor, aztán valahogy elért a kávé hatása a sorsolás végére, amely a jelek szerint (reklamáció hiányában) azért csak jól sikeredett.

Hajnal van, …
… megint, nekem is
Türelemjáték: sorsolásra várva
Papp Zolcsival, mint az ügyeletes ma reggeli páratlan páros
Ismét irány a gát!

A felnőttek után a gyermekek sorsolása jött, ők pedig mentek a szülőkkel, segítőkkel együtt az előtározói déli part III. sz. versenypályájára, a cikk írója pedig fotózni a déli domboldalra. Az e helyszínre szóló döntéssel egyébiránt szerettünk volna változatosságot vinni a fordulókba, de a közös gondolkodásba bejátszott az Élmény-tavi sügérállomány védelme is, ugyanis a gyermekek megtalálták a kulcsot a tömeges fogásukhoz az előző fordulóban. Hát a változatosság nem igazán jött össze, ugyanis e szeszélyes vadvízen az óvatos, természetes táplálékban dúskáló halak most csak szórványosan voltak partnerek. Látva a gyermekek küzdelmét a hőséggel és a halakkal (illetve sokszor azok hiányával) úgy félidőben már azt dobta ki a rendezői szoftver, hogy vissza a záró fordulóra az Élmény-tóra, de a sügérek kímélése persze az marad!

Egy ritkán fotózott gátvégi pozíció
Családi anzix az előtározón, látszatra a lombok között

Majd a klimatizált adminisztráció következett, persze jöttek a hírek is. Megindult a keszeg, sőt megjelent az első nagy ponty is. Ilyenkor az ember kedvet kap a fotózásra, így irány egy ásványvíz társaságában a gát!

Gál Tamás és az egyik nyurga
Gál Tamás és a másik nyurga
Ilyen egy szép és szépen tárolt amur
Gáti spanyol …
… vs. gáti koi
Citromsárga

Mindig is szerettem a versenyeken is a különlegességeket, köztük az őshonos magyar halakat. Sok év sokszor kudarcokat is hozó (vissza)honosítási kísérlete után Maconkán mára már aranykárászból és compóból is szép állomány van, az előbbi rekordja 1 kg, az utóbbié pedig már 3 kg felett jár nálunk!

Turbucz-féle balin
Maconka aranya
A másik féltett kincs: aranysárga compó

Egy kicsit elidőzök Balázs Gergő barátomnál, ugyanis idei újonc ifi versenyzőnk remek teljesítményt nyújt e fordulóban. Íme, erről négy pillanatkép!

Gergő profi mozdulata
Megvan!
Igen, ráadásul a compó 1 kg felett
Pár perc múlva: a compóval azonos súlyú dévér

Nagy halakról most nem nagyon jön hír, de a "fehérhalak" a kánikula ellenére is jelentkeznek. Egy-egy fárasztást szinte mindig látni. Elbizonytalanodom, de alapvetően még most is gyengének érzem az eredményeket...

Erre a halra nem kellett keresztet venni, …
… de erre sem!
Ez is megvan!

Aztán ahogy lenni szokott, hirtelen "begyalogolt a képbe" egy bőven "tízentúli"! Igen, e nagy tükörponty már esélyes a legnagyobb hal címére is a mai napon!

Ma Ő a legnagyobb!

Vissza a büfébe, újabb kávé, újabb félliteres ásványvíz. Irány az előtározó, ahol a gyermekek kitartóan próbálnak pontyot is fogni az apróságok mellett. Itt-ott vannak sikerek e műfajban is, sőt lassan letelik a versenyidő...

(Ponty)növendékek 1.
(Ponty)növendékek 2.
(Ponty)növendékek 3.
A legkisebb bezzeg már nagyobb pontyokban utazik!
Aki profi, az profi :)
Mérlegelés az előtározón

Vissza a gátra, de már itt is az utolsó percek kerülnek megörökítésre. Most és a korábbi séta során is bőven találtam témát, mert nem csak a sok és nagy hal lehet a lényeg. Tényleg!

Gáti pályakép
Molnár-féle rendezettség
Arab versenyző?
Harcálláspont
Papp Józsi koncentrál
Versenyzői életkép
Kék ég alatt kékben
A fegyverzet
Növényben a gáton?

Kicsit befigyelek a víz alá is, idén az optimális vízállásnak és vízhozamnak köszönhetően jó volt a szaporulat, remekül gyarapodnak a halak, nyüzsög az élet a táplálékpiramis alsóbb szintjein is. Persze az élet farkastörvényei mindig érvényesek!

Jó szeműeknek: mindenhol a jövő utánpótlása, …
… persze ha számos egyéb jelentkező mellett e méteres kígyó is úgy gondolja

Hármas dudaszó, vége. A két oldalról egyszerre indul a gáti mérlegelés, a terítékfotók a 30 fok feletti hőség okán most inkább elmaradnak. Látványosan jobbak az úszósok ismét, a kockázatos nagyhalas taktika helyett a biztos keszegezés került a legtöbb helyen előtérbe. 30-40 db keszeggel bőven tíz kg felett van az ember, de az igazán jók most 20 kg felett fogtak egy ilyen forró napon is. Le a kalappal érte, csak nem sokáig, mert megfől az ember nélküle! Végigérünk, majd jön az ebéd, nekem az eredményfeldolgozás. Párom segít benne, a nagyobbik kisfiam meg közben hiányolja az újabb ajándéksorsolást. Lesz még ilyen bőven, ebben közösen reménykedünk!

A jól megérdemelt ebéd, Georgio alkalmi díszítésével
Az áhított kupák
Talán ez számomra az egyik legkedvesebb díj

Elfogyott a jól megérdemelt ebéd, megvan az eredmény, készen az oklevelek. Összeállunk, s belekezdünk az eredményhirdetésbe. Mindig elmondom a statisztikát is, a számokat látva meglepődöm, bizony alulbecsültem az eredményeket. Napsugarak ide, hőguta oda, e forduló az idei sorozat legjobb átlagát hozta! Jönnek a megszokott koreográfia szerint először e gyermekek.

Dominik és Milán
Rajmund
Márton
István
Zsófi
Péter
Veronika
Ádám

Az úszósok következnek, majd néhány külön elismerés.

Tóth Csaba, úszós, bronz
Zagyva Kristóf, úszós, ezüst
Török László, úszós, arany
Horváth Zoltánné, női első
Balázs Gergő: az eddigi legjobb egyéni teljesítmény az ifik között

Végül jön a legnépesebb kategória, ahol szintén születtek meglepetések a "napon".

Rostár András, feeder, bronz
Nagy László, feeder, ezüst, mindez a legnagyobb hallal
Gál Tamás ifj., feeder arany, egyben a legjobb ifjúsági és külföldi versenyző

Zárásként a közös fotózás, majd az invitáció az utolsó versenyre, egyben Szuperkupa-fordulóra. Ha megnézzük az eredményeket és figyelemmel vagyunk arra, hogy a leggyengébb forduló eredménye kiesik, akkor lehet látni, hogy izgalmas záróeseményre van kilátás. A feederes csapatból még legalább 20 fő lehet matematikailag dobogós, de az úszósoknál is mintegy 10 horgásznak lehet esélye. A gyermekeknél Hegedüs Zsófi második Szuperkupa-győzelme már nagyon valószínű, a dobogóért az utolsó forduló létszáma függvényében még van további 4-5 jelentkező. Izgalmas lesz a szeptemberi idényzáró, időjárástól s halaktól függetlenül!

A szűkebb csapat
3x3 díjazott

Lassan újra csend üli meg a maconkai tájat, zárásként marad még két nyári szín a vízpartról, hogy ne hazudtoljam meg önmagamat. A színekben itt-ott már felsejlik már az ősz előjele is, de most még szerencsére a nyár az úr, remélhetőleg hosszú hetekig, mert én is nyaralni szeretnék... (UI: Ez szerencsésen meg is történt pár nap erejéig, az igazsághoz tartozik, e tény is közrejátszott a megjelenés elcsúszásában).

Színek kavalkádja: sárga és …
… rózsaszín
Örök körforgás: lassan újra előjönnek az ősz színei…

A színek után már csak a külön letölthető részletesebb tények és statisztikák következnek, főleg - de nem kizárólagosan - a versenyzők számára. Itt olvasható a versenyt követő 24 órán belül elsőként a "maconka" fórumon megjelenő hivatalos, főbb egyéni eredményeket is tartalmazó versenybeszámoló:

Versenybeszámoló

A mindig sokak által várt összetett eredményeket valamennyi induló esetében pedig itt lehet letölteni:

Összetett eredménylista

A szabadidős horgászoknak is érdemes még támpontként megnézni a versenysorozat fogásokra, fogási rekordokra és fogott halfajokra vonatkozó, fordulónkénti összesítő táblázatát is:

Összesített versenyeredmények

Hagyományosan engedjenek meg még nekem néhány köszönetnyilvánítást:

- Köszönöm minden Horgászbarátunknak a sikeres részvételt, a pontos érkezést, a fair versenyt, a kitartást a hőségben is.

- Köszönet minden Versenyzőnek, aki részt vett a díjkiosztón akkor is, ha neki a győzteseket megtisztelve "csak" tapsolnia kellett.

- Minden gyermekhorgász-kísérőnek, köztük az Apukáknak a kitartást, a türelmet és az utánpótlás érdekében hozott áldozatot.

- Az aktuális BSHE-team, azaz Bartha Csaba és segítői, Bartók Krisztián, Bubró Mónika, Horváth "Boxi" Sándor, Lévai Attila, Papp Zoltán, Pernyész István, Répás Ferenc, valamint Tóth Gábor önzetlen munkáját a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében!

Ez volt az idei Szuperkupa negyedik versenyének beszámolója! Bízom abban, hogy az idei utolsó, szeptemberi idényzáró fordulóra, a II. Vízparti Varázslat Nemzetközi Kupára is sokan eljönnek, sőt ismét új versenyzőket is köszönthetünk! A jelentkezési lap lentebb, a versenykiírásból már letölthető.

Folytassuk közösen Veletek, Önökkel, tisztelt Horgászbarátaink!

VERSENYKIÍRÁS

II. VÍZPARTI VARÁZSLAT KUPA

Maconka, 2014. szeptember 06., szombat

Nevezés:

Kérjük, töltsék ki a mellékelt Jelentkezési lapot és küldjék el e-mail formájában a maconka@maconka.hu címre 2014.09.04-én 18:00-ig A jelentkezési lap leadható a halőrházban is, vagy elküldhető az Egyesület fax számára is.

A nevezés elfogadásáról folyamatosan, de legkésőbb 2014.09.04-én 22:00-ig küldünk hivatalos visszaigazolást. Ezen túl a név szerinti rajtlista a jelen cikkhez kapcsolódó fórumban (hozzászólások) folyamatosan frissítve lesz.

Szabályok:

A verseny időrendi lebonyolításáról, a főbb szabályokról, a kiadható díjakról részletesen itt olvashatnak:

Időrend, főbb szabályok, díjazás

A részletes versenykiírás (ideértve a Szuperkupa kiírását is) itt olvasható:

Versenykiírás

Részvételi díj:

A részvételi díj (amely tartalmazza a versenyre szóló sportjegyet, az ebédet, a gáti behajtás és parkolás díját, valamint a kedvezményes további horgászat személyi lehetőségét is):

  • felnőtteknek: 3300 Ft
  • hölgyeknek, ifiknek: 2000 Ft
  • gyermekeknek: maconkai éves területi jeggyel rendelkezőknek ingyenes (másoknak ez 1200 Ft, viszont cserébe éves maconkai gyermekjegy kerül kiadásra!)

Köszönet Mindenkinek a részvételért, a segítségért, vagy csak a türelemért

Találkozzunk újra a maconkai vízpartokon!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: