4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa 2018 versenysorozat összegzés

4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa 2018 versenysorozat összegzés

Az idei évben már másodszorra került megrendezésre a Haldorádó 4 évszak Method Feeder Kupa, melynek ezúttal a Kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrum adott otthont. Az új versenyhelyszín önmagában is nagy kihívást jelentett a versenyzőknek, ám ennek a megmérettetésnek az igazi varázsa az, hogy minden évszakban újra és újra meg kell fejteni a tó titkát. A versenysorozaton csak a legjobban alkalmazkodó horgászok érhetnek el eredményt, ám egy-egy fordulóban bármelyik induló ráérezhet a vízre, és okozhat meglepetést. Lássuk, hogy alakultak az idei versenyek, és mi lett a vége a 4 x 2, tehát 8 fordulós sorozatnak.

A 4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa versenysorozat különlegessége, hogy a sorozat „etapjai” az egész évet átölelik, ráadásul mindegyik verseny kétfordulósra volt. Mindegyik fordulót önállóan is értékeltük, ám a végső sorrendet a fordulónként begyűjtött szektoreredmények határozták meg. A végeredménybe azonban nem nyolc, hanem a hat legjobb szektoreredmény számított bele, a két legrosszabbat el lehetett „dobni”. A verseny nehézségét és összetettségét minősíti, hogy az utolsó fordulóig nyitott volt a végső sorrend alakulása.

Tavaszi forduló

Április 28-29-én került megrendezésre a verseny első, tavaszi fordulója. Mivel a tó ebben a formájában még nem mutatkozott be versenyen, nemcsak az indulók, de a tógazdák is kíváncsian várták ezt a hétvégét. A versenyt megelőző napokban a készülő horgászok szép időben, folyamatosan felmelegedő vízben sok szép pontyot tudtak fogni, de vajon hogy reagál a víz a nagy nyomásra? Nos, szombat reggel, az alapozó etetés utáni időszakban uralkodó „csend” kicsit ijesztő volt, ám hamar feléledt a víz, és voltak olyan helyek, ahol a pontyok is. Mint minden versenyen, itt is voltak jobb és előnytelenebb helyek, de ezzel számolni kell a pontyos vizeken, ráadásul a nehezebb szektorokban az eredményes versenyzők tudtak fogni a pontyok helyett tokokat és amurokat.

A finom method technikáé volt a főszerep
Megfelelő technikával ebben az időszakban is nagy mennyiségű pontyot lehetett fogni az Ezüst-tóból
Tormási Attila, az Ezüst-tó specialistája is kitett magáért
A verseny nemzetközinek mondható, ugyanis több külföldi horgász is tiszteletét tette. Itt éppen a Horvátországból érkezett Daniel Stojanović egy szép ponttyal
Voltak szektorok, ahol nagy szerepe volt az amuroknak is
A tó legelső szektoraiban egy-egy beugró tokhal is nagyot tudott lendíteni a végeredményen
Szabó Ádám az első napon a mezőny legtöbb halát fogta
Berkics Balázs fogta a tavaszi forduló legnagyobb halát, ezt a 11.660 grammos tőpontyot
A tavaszi forduló díjazottjai
Az első forduló 10 legeredményesebb horgásza

Nyári forduló

Július 7-8-án, a nyár derekán került sor a második fordulóra. A felmelegedett vízben egyenletesebb és halasabb arcát mutatta a víz, ám korántsem volt könnyű dolguk az indulóknak. Akik ebben az időszakban is megtalálták a halak ízlését, azok akár 50 kiló körüli vagy azt meghaladó mennyiségű pontyot és amurt is tudtak zsákmányolni.

Az Ezüst-tó halai megtornáztatták a versenyzőket
A sok hal és a meleg víz ellenére nem volt egyszerű a halfogás, de akik ráéreztek, igen komoly mennyiségeket tudtak fogni, köztük termetes egyedeket is
A verseny rangját a halak mellett profi versenyzők is emelték
Döme Gábor az amurokból is a nagyját fogta!
A tokhalaknak már nem jutott akkora szerep, de Csővári Tibi most is fogott belőlük
Kertész Zoltán ebben a fordulóban is eredményes volt
Fias Dénes most nem őrizte a halakat, hanem fogta őket!
Tormási Attila magabiztosan nyerte meg a nyári fordulót
Fodor Csaba 63 kilót is meghaladó terítékének minden egyede csodaszép, egészséges akasztói szikiponty
A forduló legnagyobb halát Rigó Péter fogta, ezúttal 13.310 grammot nyomott az Ezüst-tó kincse!
A nyári forduló díjazottjai
A második forduló 10 legeredményesebb horgásza

Őszi forduló

Az ősz első hétvégéjén, vagyis szeptember 1-2-án került lebonyolításra a versenysorozat harmadik fordulója. Annak ellenére, hogy őszi fordulónak lett ez titulálva, az időjárás és a halak kapókedve a nyarat idézte. Tulajdonképpen a júliusi verseny körülményeivel találkozhattak az indulók ezen a hétvégén is, de túlzás lenne azt mondani, hogy ez az „etap” ne tartogatott volna kihívásokat. Ami azonban nem mondható meglepetésnek az az, hogy Tormási Attila ezen a versenyen is vitte a prímet, hatalmas lépést téve ezzel az összetett bajnoki cím felé!

A verseny kezdetét követően hamar elkezdtek görbülni a finom pálcák
Döme Gábor szektor egyessel kezdte az őszi fordulót
Pintér Zoltán jó gazdához méltón bánt a halakkal!
Zsinka Péter a felnőttek között is megállja a helyét
Tormási Attila már az első napon „bekezdett” és több mint 60 kilós fogásával szektor kettest horgászott
Csővári Tibi a tőle megszokott nyugalommal húzta a halat és 70 kilóig meg sem állt!
Zsinka Peti 10.130 grammos pontya a legnagyobb hal volt az őszi fordulóban
Az őszi forduló díjazottjai
A harmadik forduló 10 legeredményesebb horgásza

Téli forduló

A versenysorozat mindent eldöntő, utolsó fordulója december 1-2-re lett időzítve, de egyvalamivel nem számoltak a szervezők, mégpedig az időjárás szeszélyével. Szinte egész ősszel szokatlanul enyhe volt az időjárás, ami egészen november végéig kitartott. A versenyt megelőző héten azonban olyan markáns hidegfront érkezett, amely erős éjjeli fagyokat eredményezett. A vizek sorra kezdtek befagyni, és a hét második felére kérdésessé vált, hogy egyáltalán lehet-e majd horgászni az Ezüst-tavon. A verseny rangja azonban nem engedhette azt meg, hogy horgászat nélkül fejeződjön be a kupasorozat, így a tógazdák intézkedtek. Hadrendbe állítottak két nagy teljesítményű szivattyút és egy vízforgatót, így aztán sikerült horgászható állapotban tartani a tavat. Innentől kezdve már csak a halakon és a horgászokon múlott, mi is lesz a vége ennek az egész évet átölelő versenynek.

Bár a folyamatos vízforgatásnak hála nem fagyott be a tó, annyira áthűlt, hogy alig 3 Celsius-fokos volt a csupán
Egész nap fagypont alatt volt a hőmérséklet
Nem meglepő, hogy először a tokhalak kerültek horogra
Egy ilyen hal nagyon sokat számít a „halínséges” versenyeken
Néhány pontyot azért horogra lehetett csalni…
… de csak a legapróbb, legfinomabb falatokkal
Emberpróbáló volt a téli forduló első napja
Csővári Tibi szereti azokat a versenyeket, ahol nehéz halat fogni, ekkor kamatoztatja igazán a rutinját!
Döme Gábor minden évszakra megtalálta a „megoldást”
A téli forduló díjazottjai
A negyedik forduló 10 legeredményesebb horgásza

4 évszak Method Feeder Kupa 2018 végeredmény

A versenysorozat nehézségét jól jellemzi, hogy az utolsó pillanatig nyílt volt a küzdelem Döme Gábor és Tormási Attila közt, akik végig fej-fej mellett haladva törtek a dobogó legfelső foka felé. A végelszámolásnál mindössze egyetlen pont billentette a mérleg nyelvét Gábor felé, aki a tavalyi év után újra begyűjtötte a bajnoknak járó trófeát. A bronzérem is csak az utolsó utáni pillanatokban találta meg gazdáját, hiszen Rigó Péter és Csővári Tibor pontazonossággal végeztek, de Péter több kifogott halat tudhatott magáénak, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Csővári Tibi egész éves kiegyensúlyozott horgászatával a negyedik, Fodor Csaba pedig az ötödik lett, míg Somogyi József a hatodik helyre kvalifikálta magát. 

  1. Döme Gábor (HU) 8 pont 222.155 kg
  2. Tormási Attila (HU) 9 pont 238.242 kg
  3. Rigó Péter (SK) 14 pont 193.530 kg
  4. Csővári Tibor (HU) 14 pont 177.450 kg
  5. Fodor Csaba (HU) 15 pont 171.435 kg
  6. Somogyi József (SK) 17 pont 143.580 kg
Részletes eredmények: Eredménylista teljes 2018.xls

A 4 évszak Haldorádó Method Feeder Kupa 2018. évi díjazottjai

Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is bebizonyosodott, hogy egyetlen horgászvízen is lehet változatos és fordulónként is izgalmas versenysorozatot rendezni. Az Ezüst-tó első alkalommal adott otthont ilyen jellegű versenynek és kiválóan vizsgázott. Újra és újra meglepte a versenyzőket és nem adta könnyen a halait, minden jó eredményért kőkeményen meg kellett dolgozni. Az időjárás változatossága is nehezítette az indulók dolgát, hiszen volt, hogy a forróság, volt, hogy a fagy uralkodott, de a horgászok végig becsülettel kitartottak, úgyhogy aki elindult ezen a versenyen és végigküzdötte mind a nyolc fordulót, az győztesnek mondhatja magát.

Találkozunk jövőre, ugyanitt, amelyre várunk Téged is!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.