Klubcsapatok Feeder Magyar Bajnoksága – beszámoló

Klubcsapatok Feeder Magyar Bajnoksága – beszámoló

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Feeder Klubcsapatok Magyar Bajnoksága, amelynek ezúttal egy új versenypálya, a Deseda-tározó adott otthont. Számunkra azonban nemcsak a helyszín jelentett újdonságot, hanem maga a csapat is. 2018-ban ugyanis nem önállóan, hanem a Top Mixszel közösen indítottunk csapatot ezen a megmérettetésen. Így aztán a verseny és az azt megelőző hét nekünk minden téren új volt.

Aki horgászott már Magyar Bajnokságon, az tudja, hogy ezek a versenyek teljesen mások, mint az „átlagos” horgászversenyek. Manapság hétvégenként minden népszerű tavon versenyt rendeznek, így nem különösebben nagy varázslat begyűjteni egy évben akár 10-20 kupát sem. Az Országos Bajnokságoknak a legnagyobb varázsa, hogy mindössze egyszer van egy évben, így minden ilyenen szerzett serleg vagy jó eredmény komoly jelentőséggel bír. Idén a Haldorádó már két kupát és két „előkelő” helyezést is begyűjtött OB-kon, így az i-re a pontot egy Klub érem tette volna fel. Ennek reményében utaztunk le Kaposvárra és kezdtünk bele a felkészülésbe.

Idén minden Országos Bajnokságról vitt haza kupát a Haldorádó Team, hiszen Döme Gábor a Feeder OB-n harmadik lett…
… míg én a Method Feeder OB-n első lettem

Tréning
Mint azt már említettem, a Top Mixszel közös csapattal vágtunk neki a hétnek, így a helyi specialistának számító Papp József tapasztalatai alapján kezdtünk neki a felkészülésnek. További hasznos információval tudott szolgálni Varga János is, aki az OB-t megelőző héten az Energofish Feeder Race versenyen a kiváló 8. helyezést érte el.

A Haldorádó - Top Mix Feeder Team a felkészülést egy közös vacsorán kezdte a „Papp rezidencián” :)

A már említett két versenyzőn kívül Döme Gábor, Hepp Krisztián, és jómagam (Sipos Gábor) alkottuk a csapatot, míg csapatvezetőnk és edzőnk Simon Zoli és ifj. Jerabek Antal volt. Mindketten talpraesett, rutinos szakértők, akik minden helyzetben megtalálják a megoldást, és képesek kihúzni a csapatot a legmélyebb „sárból” is. További segítségünk volt Csapi Karcsi és Vincze Márk is, akik egész héten a háttérből segítették a munkát.
Ezzel a delegációval érkeztünk már hétfőn a pályára. Első nap az „A” szektorban volt kijelölve a helyünk. Az „A” és a „B” szektor a versenypálya új részét képezték, itt a horgászállások nagy részét az OB-t megelőzően vágták és kotorták ki. Ezek a részek sekélyebbek is, mint a „C”, „D” és „E” szektorok, így teljesen más taktikát kellett ide kidolgozni.

Jani, az Energofish Feeder Race versenyen kiváló eredményt ért el, így az ő taktikájának vonalán indultunk tovább a felkészülésben

Az első napon még „kerestük” magunkat, és meglepett minket, hogy nem azzal a halbőséggel találtuk szembe magunkat, amiről az előzetes hírek jöttek. A mederben tapasztalt iszap mérete, valamint a csekély vízmélység miatt újra kellett gondolni e szektorok meghorgászását.

Az „A” és a „B” szektorban a helyeket csak nemrég alakították ki
A víztározóról folyamatosan engedték le a vizet, ami meglátszott a parton is

Kedden a pálya felső, halasabb szektoraiban edzettünk. Itt túlzás nélkül örömpecában volt részünk, hiszen mindenki 100 db körüli halmennyiséget fogott. A zsákmány egyébként nagyon változatos volt, hiszen dévérkeszeg, karikakeszeg, kárász, bodorka, vörösszárnyú keszeg is horogra került, azonban az uralkodó halfaj a dévér volt. Arra kellett kidolgoznunk a csalogatóanyagot, végszereléket és taktikát, hogy ebből képesek legyünk 100 darabot meghaladó mennyiséget megfogni.

A második napon, a „halas” részen már sok halat fogtunk, köztük ilyen szépeket is!
Néha elesett egy-egy nagyobb dévér is, de az átlag méret 12-18 deka között mozgott
Ez a méretű keszeg volt az átlag!

A szerdai napon ismét a haltalan részen edzettünk, ahol a távolabbi, akár 40 métert is meghaladó, pontos dobásokat gyakoroltuk. A tapasztalatok szerint ugyanis a „teleült” versenypályán a hasonlóan sekély helyeken az fogja a legtöbb halat, aki a legpontosabban tud távolra horgászni. Ezt többé-kevésbé sikerült is megoldani, és fogásaink is többnek mutatkoztak, mint a hétfői napon. Ez a nap volt egyébként az, amikor lezártuk a felkészülés azon szakaszát, amiben a csalogatóanyagokat próbálgattuk. Nap végére teljesen összeállt az etetőanyag, föld és élő csali felhasználási stratégiánk.

A harmadik napra a sekély pálya is „megnyílt” nekünk

Csütörtökön, a kötelező edzésnapon már csak a technikai apróságokat próbálgattuk, valamint szoktattuk magunkat az aktív pecához. Ez mókásnak tűnhet, pedig nem az! 5 órát nagyon aktívan végighorgászni, végigpörgetni és végig koncentrálni nagyon nehéz feladat. Annak érdekében, hogy 100-130 darab halat a haltartóba tegyünk, kell dobni minimum 250-et, ami önmagában nagy fizikai megterhelést jelent. Akik szerint a versenyhorgászat nem sport, azokat szívesen leültetném egy-egy ilyen horgászatra!

A tó változatos halfaunája igazán szórakoztatóvá tette a horgászatot
A taktikánkat egyértelműen e halfaj a megfogására alapoztuk

Nagyon melós verseny elé néztünk:

Ez az összeállítás ezt a megterhelést is bírta!

A kötelező edzés napján a háttérembereink már gőzerővel dolgoztak és jelentették, hogy a mezőnyben bizony jó néhány csapat fogott azonos mennyiségeket, mint mi, sőt vannak, akiknél a darabszám meg is haladja a miénket. Ekkor szokott a legtöbb csapat elbizonytalanodni és kapkodva újratervezni az egész taktikát. Ezzel szemben mi megmaradtunk annál, amit mi kitaláltunk, és kíváncsian vártuk, mire lesz elég.

1. Forduló, péntek
A szektorkiosztásokat már a csütörtök délutáni kapitányi értekezleten kisorsolták nekünk, így reggel már csak a helyeket kellett kihúzni. Nem szeretek a sorsolással foglalkozni, mert a legtöbben már reggel föladják a küzdelmet, ha egy rosszabbnak vélt helyet kapnak, de finoman szólva sem volt előnyös az aznapi helyosztónk. Minden szektorban a „sűrűjében” ültünk, kivéve az én szektoromat, ahol a legbelső számot sikerült nekem kihúzni. Ráadásul ez a hely egy kanyar belső ívében volt, így konkrétan két szomszédom egyenese pont előttem kereszteződött. Nem tagadom, elég lehangolt voltam emiatt, de menjünk sorjában!
„A” szektor
A csapat legrutinosabb tagja az A5 helyről 9.740 grammot tudott kihozni, ami a szektor 4. helyére volt elég. Papp Józsi nyugodtan, higgadtan horgászva szinte végig a mezőny elején volt. Az utolsó órában tudták többen is megelőzni, de 18 fős szektorban ezt a helyezést kiváló kezdésnek tudtuk be.
„B” szektor
Sajnos a B19-es hely nem hazudtolta meg magát. Nagyon nehezen indult a halfogás, holott 40 méterre, messze mindenki előtt pecáztam. Egy óráig valahol a szektor 15. hely körül állhattam, ami nagyon bosszantott, főleg úgy, hogy egy csapatversenyen az elszálló leránthatja az egész csapatot. Végül szerencsére felépült a helyem, és az utolsó két órában tudtam fogni 9.690 grammot, amely a szektor 5. helyére volt elegendő. Nagyon „mélyről” jött ki ez az 5 pont, így örültünk neki!
„C” szektor
A halas szektorok közül Hepp Krisztián a C48-ra sorsolt. Mivel ez szélső szektor, a helynek komoly szerepe van, de ez pont a kellős közepén volt a szekciónak. Krisztián nagyot hajtott, és 14.120 grammal 7 pontot tudott a csapat teljesítményéhez hozzátenni.
„D” szektor
A D70-es helyre Varga Jani sorsolt, aki 14.660 gramm kifogott hallal a szektor 6. helyezést érte el. Fontos megemlíteni, hogy 18 fős szektorban a 10-en belüli értékek csapatversenyen jó helyezést jelentenek!
„E” szektor
Döme Gábor az E4-es helyen nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis mindkét oldalán jó keszeges pecások ültek, akik nem sok halat engedtek be hozzá. Végül minden rutint bevetve Gábor a szektor 4. helyet érte el.
Az első napon tehát 4 + 4 + 5 + 6 + 7 = 26 pontot szereztünk, ami a harmadik helyet jelentette a csapatnak. Az már pénteken eldőlt, hogy a mindössze 7 pontot termelő Maros Mix - Walterland Feeder Teamet lehetetlen behozni, ám a második hely alig néhány pontra volt tőlünk, így volt még miért küzdeni.

Krisztián keményen végigdolgozta a hetet, nem riadt meg a feladattól, pedig nem volt könnyű dolga köztünk :)
Első napi helyem nem volt éppen egy horgászmennyország
A B19-es hely komoly fejtörést okozott
Végül egy szektor 5-öst sikerült kihozni belőle, aminek nagyon, de nagyon örültem!

2. Forduló, szombat
„A” szektor
Ismét Papp József sorsolt ebbe a szektorba, ami nekünk jó hír volt, ugyanis előző napi eredménye megnyugtató volt. A csapat korelnöke ezen a napon is hozta a kötelezőt, és ismét 4-est horgászott, ezúttal 8.550 grammal.
„B” szektor
A B25-ös helyre Döme Gábor került. Ez már előnyösebb pozíció volt ebben a szektorban, mint a tegnapi, így 14.950 grammal sikerült is javítani. Ez a halmennyiség a szektor 4. helyre volt elég.
„C” szektor
A C52-es helyre Hepp Krisztián ült, aki darabszám tekintetében végig vezette a szektort. Sajnos azonban a fogott halak átlagsúlya nála volt a legkisebb az élmezőnyben tartózkodók közül, így végül 16.560 grammal a szektor 4. helyezést érte el. Krisztián ezen a napon több mint 130 db halat fogott, ami megsüvegelendő teljesítmény!
„D” szektor
Varga Jani a D70-es helyre ült ezen a napon. Mérlegelés előtt nagyon gyászosnak tűnt a helyzet, ugyanis csapattársunknál nem akart összeállni a hal, és 10-en kívülre saccolta magát. Végül 13.250 grammnyi hala a szektor 7. helyre lett elég. Nagyot mentett Jani ezen a napon, hisz egy 10+-os eredmény végleg betette volna a kaput a dobogóért folytatott küzdelemben.
„E” szektor
Az E87-es hely rám maradt. Szinte az első perctől kezdve volt előttem hal, így 120 darabot tudtam végül szákba terelni. A darabszám a háttéremberek szerint az 1-2. helyre volt „kalibrálva”, ám az átlagsúlyom sajnos nem volt ehhez elegendő. A 4. helyet tudtam megcsípni a szektorban. Nagyon bosszantott, hogy 20.200 gramm fogott halam nem elegendő jobbra, de hát ez van, ezt a játékot súlyra játsszák!
A második napon javítottunk, és mindössze 23 pontot gyűjtöttünk. A második helyezett csapat is ugyanígy teljesített, így hozzájuk nem kerültünk közelebb, viszont a 4. helyen álló csapattal szemben növeltük az előnyünket!

Gábor szépen megoldotta a „B” szektort!
Krisztiánnak ezen a napon is meggyűlt a baja a halak méretével
Varga Jani ezen a napon nagyot mentett!
Mosolyom nem őszinte! Az utolsó fél órában ment el a szektor 3. hely!

3. Forduló, vasárnap
„A” szektor
Ezen a napon az amúgy is haltalanabb „A” szektorból a szél kifújta a halat, így halvadászat volt a sorsa azoknak, akik ide kerültek. Közülünk Varga Jani kapta ezt a hálátlan feladatot, de megoldotta. Az A11-ről 6.070 grammot fogva a 6. lett szektorában.
„B” szektor
Végre nekünk is jutott széle közeli hely ebben a szektorban, így Papp Józsi a B35-ről tudott aznap horgászni. A feladata azért is volt nehéz, mert mellette ült az Energofish Feeder Team versenyzője, akinek pontot kellett adni, hogy megőrizhessük a 3. helyünket. Józsi sikeresen „levette” a szomszéd halát és 10.130 grammal 4. lett szektorában. Mesteri teljesítmény!
„C” szektor
A C54-es hely egy megszakítás mellett volt, így szinte szélsőnek számított. Döme Gábor ennek megfelelően végig az élen volt, és 18.310 grammos fogása a 3. helyre lett elég ebben a szektorban.
„D” szektor
Az előző két nap eredményét figyelembe véve a szektor gyengébb oldalán lévő D57 jutott nekem. Az első órában nagyon döcögős volt a halfogás, és a verseny első felében nem álltam túl jól! Délután aztán rendeződött a helyzet, és egyre feljebb tornásztam magam, végül az 5. lettem a szektorban. 16.150 gramm halat tudtam ezen a napon fogni.
„E” szektor
Krisztiánnak minden nap jól ment a peca, viszont az átlagsúllyal hadilábon állt, és ez az utolsó napon sem változott. Óriási hajrával végül 15.790 grammal a 6. lett szektorában.

Varga Jani „hódvára”
Ezen a napon nagyon kellett koncentrálni minden halért az „A” szektorban
Papp Józsi kiegyensúlyozottan horgászta végig a hetet, és vasárnap sem hibázott
Gábor kiemelt helyre sorsolt ezen a napon
Szektor 3. teríték
Nálam lassan indult a halfogás, így csak 5. lettem a szektoromban
Krisztián ezen a napon is pörgött

Ezen a napon is 23 pontot gyűjtöttünk, ám már a forduló közepén világossá vált, hogy a Maros Mix Feeder FC fiatal versenyzőit nem tudjuk megfogni, és az ezüstérem az ő nyakukba fog kerülni. A nagyobb baj az volt, hogy az Energofish Feeder Team nagyon erősnek tűnt, és közülük többen is nagyon jól teljesítettek a záró napon. A számolgatások percei idegőrlően hosszúnak bizonyultak, de végül jó hírt közöltek a háttéremberek, megvan a 3. hely! Habár csak 2 pont előnnyel, de meg van!
A III. Feeder Klubcsapatok Országos Bajnokságának dobogósai:

  1. Maros Mix - WalterLand Feeder Team 39 pont
  2. Maros Mix Feeder FC 64 pont
  3. Haldorádó - Top Mix Feeder Team 73 pont
 

A III. Feeder Klubcsapatok Országos Bajnokságának dobogósai

Összegzés
Jó „magyar” szokás az, hogy mindig azt nézzük, mit nem értünk el, nem pedig azt, mi az, ami sikerült! Nos, mi ezzel szemben nagyon örültünk a bronzéremnek. Kőkeményen megdolgoztunk érte, egységesen szerepeltünk, és végül a szerencse is velünk volt. Ez a csapat, ebben a formában életképesnek bizonyult, és ez az eredmény is azt tanúsítja, hogy van még benne tartalék. A csapat minden tagja (Csapi Károly, Döme Gábor, Hepp Krisztián, Jerabek Antal ifj., Papp József, Simon Zoltán, Sipos Gábor, Varga János, Vincze Márk) hozzátette a magáét. Ebben a csapatban tényleg mindenki nélkülözhetetlennek bizonyult.

Papp József, Döme Gábor, Simon Zoltán, Vincze Márk, Hepp Krisztián, Varga János, ifj. Jerabek Antal, Csapi Károly, Sipos Gábor
Ez a „fúzió” is eredményes volt! Folytatás jövőre!

Az öröm mellett azonban van más is, ami megmaradt erről a bajnokságról, és engedjétek meg, hogy saját véleményemet is papírra vessem. Eddig kivétel nélkül az összes feeder szakág berkein megrendezett Magyar Bajnokságon részt vettem, így van némi rálátásom a dologra. Egyre inkább világossá válik, hogy nemcsak a mezőny mérete nő folyamatosan, hanem a versenyzők képzettsége is. Időről időre olyan tehetséges horgászok bukkannak fel, akik átírhatják a már megszokott „rangsorokat”. Olyan erős csapatok vannak már jelen ebben a mezőnyben, amelyek legyőzése egyre nehezebbé válik. Minden Magyar Bajnokságon elért eredmény, érem, dobogó egyre értékesebbé válik. Folyamatos tanulásra és önképzésre van szükség ahhoz, hogy a topon maradhassunk.

A végére engedjétek meg, hogy megosszam veletek a csapat idei Országos Bajnokságokon elért eredményeit:
Feeder Országos Bajnokság
3. helyezett: Döme Gábor
4. helyezett: Sipos Gábor
Method Feeder Országos Bajnokság
1. helyezett: Sipos Gábor
5. helyezett: Döme Gábor
Feeder Klubcsapatok Országos Bajnoksága:
3. helyezett: Haldorádó - Top Mix Feeder Team
Magyar Országos Horgász Szövetség Feeder Ranglista 2018
1. helyezett: Sipos Gábor
4. helyezett: Döme Gábor

Ezekkel az impozáns eredményekkel szeretném megköszönni az egész éves szurkolást és támogatást, amelyet tőletek kaptunk. Remélem, hogy a továbbiakban is olyan eredményeket tudunk elérni, amelyre büszke lehet mindenki, akiben „kék vér csordogál”!

Fotók: MOHOSZ, Haldorádó - Top Mix Feeder Team

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.