Mozgássérültek Horgászversenye 2010.

Mozgássérültek Horgászversenye 2010.

Immár 5. alkalommal gurultak a Palicsi-tó versenypályájára a Vajdasági mozgássérültek, hogy ismét összemérjék halfogó tudásukat. Az időjárás igen kegyes volt a 8 csapatot alkotó 24 versenyzőhöz, az előző napok esős, hűvös időjárásához képest igen kellemes és napos idő fogadta a szép számú mezőnyt és kísérőiket. De lássuk szép sorjában a verseny történéseit!

2010. szeptember 4-re, szombat reggel 9 órára szolt a meghívó. Gyülekeztek is a résztvevők - szép, kellemes idő fogadta az érkezőket az 5. Mozgássérültek Horgászversenyén a Palicsi-tó versenypályáján.

Összejött a gárda

Szabadkáról, Újvidékről és Kikindáról 2-2 csapat, Pancsevóról és Zomborból 1-1 csapat érkezett a verseny megnyitójára. A reggeli elfogyasztása és a regisztráció után következett a hivatalos megnyitó.

A megnyitó

Ezek után mindenki elfoglalhatta a kisorsolt horgászhelyét, és nekiláthatott a felszerelés előkészítésének, valamint az etetőanyag bekeverésének. Sok versenyző kísérője - és egyben segítője - segítségével készült fel a verseny kezdetére. Pár versenyző helyett a kísérő horgászott, mivel ez engedélyezett ezen a nem vérre menő versenyen.

Ki gurulva, ki gyalogolva
Újságírói kíváncsiság
Haleledel
A rajt pillanatai

A verseny délelőtt 10:15-kor rajtolt. Addigra a nap is előbújt a felhők mögül, kellemes melegben horgászhatott a 24 horgász.

A Palicsi-tó méregzöld vize talán még hallal is megjutalmazza az igyekvő horgászokat, habár az elmúlt éveket ismerve kárászokon és apró keszegféléken kívül nem igazán fogható a tóból más hal. Az a szomorú az egészben, hogy idáig juthat egy híres-neves tó élővilága - nem is oly rég még igen változatos volt a Palicsi-tó halállománya, de úgy tűnik, hogy a hozzá nem értés és a felelősség teljes hiánya bármire képes, főleg ha a természetről van szó!

Kapásra várva

A kezdéstől számítva alig telt el öt perc, és már megjött az első kapás. A „C”. szektor 1. számú versenyzőpárosának úszója jelzett halat. A hal kiemelése nem tartott túl sokáig.

Kapás!
A verseny első hala

A finom szerelés jutalma a hal, ez a mottó most igazán bizonyított, és akinek nem volt 0,12 mm-es damilja, 18-as horga és 1 grammos úszója, az igazán megszenvedett a halért. A 6-7 méteres botok sokszor hosszú ideig mozdulatlanul pihentek a versenyzők kezében, csak ritkán hallatszott vizet csobogató halfárasztás.

A szép idő és a látvány kárpótolta a kevés halat fogókat
Kíváncsi sirálypár
A mezőny egy része

Az „A” szektorban a verseny második órájában szép hal került partra: Cikara Srdan, az A-8 helyen horgászó újvidéki versenyző horgára akadt egy óriásnak számító 80 dekás kárász, amellyel komoly előnyre tett szert. A többi versenyzőnek ezzel igencsak feladta a leckét - aki a dobogóra fel akart kerülni, annak gyorsan taktikát kellett váltania. Többen próbálták a 15-20 méteres távolságot meghorgászni nagyobbacska hal reményében. Az utolsó órában azonban igen megritkultak a kapások minden szektorban, igen gyéren vették fel a felkínált csalit a Palicsi-tó halai. Mindenki próbált minél több halat a szákjába terelni, ám a halak többsége mesze elkerülte a felcsalizott horgokat.

A tó egy része
Hívatlan látogató…
… borzolta az idegeinket

A haltalan perceket még egy hívatlan látogató is megzavarta, a versenyzők idegeit borzolva szinte az egész mezőny előtt elhaladt egy szép daliás hattyú, megtekintette mindenki úszóját, némelyek etetőanyagát meg is kóstolta.

VÉGE! Pakoljunk!
A mérlegelés pillanatai
C-1 - 1.960 gramm. Dobogós hely
A-8 - 2.960 gramm. Az első hely

A verseny lefújása után a bírók nekiláttak lemérni a kifogott halakat. A mérlegelés és egy gyors számolás után már látszott, hogy Cikara Srdantól nem lehetett elvenni az első helyet. Lám, egy nagyobbacska hal mire képes!

Az „A” szektort Cikara Srdan nyerte 2.960 grammos fogással, a „B” szektorban Takács György végzett az élen 1.060 grammal, a „C” szektort pedig Gloncak Gordan nyerte 2.280 grammal.

A csapatverseny eredménye:

1. hely: Újvidék 2 Team, 4.700 gramm. Cikara Srdan, Savic Dusan, Trojanovic Dusan.
2. hely: Szabadka 1 Team, 3.960 gramm. Piukovics Tibor, Takács György, Baté Nándor.
3. hely: Szabadka 2 Team, 3.080 gramm. Poményi Norbert, Gombi Robert, Gloncak Gordan.

A hivatalos végeredmény megtekinthető itt.

A megérdemelt díjak
1. hely: Újvidék 2 Team
2. hely: Szabadka 1 Team
3. hely: Szabadka 2 Team

A hivatalos eredményhirdetés után a jól megérdemelt, finom ebéd következett. Ezt követően a jókedvű társaság kötetlen beszélgetés keretében vitatta meg a versenyzés örömeit, szépségeit. Már évek óta azon ügyködnek a szervezők, hogy Szerbiában egyedülálló nemzetközi vándorkupa-versennyé fejlődjön ez a rendezvény, de évről évre egyre nehezebb összehozni és támogatók nélkül megszervezni ezt a nem mindennapi találkozót. 2008-ban már sikeresen meghívtunk egy magyar csapatot is. A 2011. évre szeretnénk ismét, ha Magyarországról és más országokból jelentkeznének mozgássérült horgászni szerető emberek. Egyben szívesen fogadnánk szponzorokat is, akik hivatalosan támogatnák ezt a rendezvényt!

Palics 2010
Palics gyöngyszeme
Jövőre ismét jövünk

Sokat jelent ez a rendezvény a mozgássérült emberek számára, hisz a sportolás esélye mindenki számára megadatott, csak segíteni kell - egy tolószékes ember is tud aranyérmet, serleget nyerni, és át tudja érezni a győztesek örömét-bánatát!

Köszönjük a szervezőknek és segítőinknek önzetlen fáradozásukat! Köszönjük, hogy minden évben szereznek a mozgássérült horgászoknak egy gyönyörű napot, ahol mi is igazi versenyzőnek, érezhetjük magunkat.

Bárcsak több ilyen nap lenne az évben!

Búcsúzásul csak annyit. Jövőre ugyanitt! Mert horgászni jó!

Szöveg: Baté Nándor („BAGOJ”)
Fényképek: Molnár Adrián, Molnár Csaba, Bojniczky György

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.